Verschil Aerius calculator en Aerius aankoopcalculator.

Er zit een behoorlijk verschil tussen de depositie volgens Aerius calculator en de Aerius aankoopcalculator. Vermoedelijk komt dit omdat de aankoopcalculator op slechts enkele tientallen hexagonen rekent, terwijl de calculator alle N2000 hexagonen meeneemt binnen 10 km.

Om dit te testen heb ik een berekening op een paardenstalletje van een particulier pal tegen een N2000 gebied uitgevoerd. 4 paarden en 1 veulen geven in de calculator een piekbelasting van ruim 39 mol. De aankoopcalculator geeft een maximale depositie van 4,2 mol weer.

Voor extern salderen is de uitkomst in de calculator van belang. Bij de opkoop van "piekbelasters" door de overheid is de gemiddelde depositie uit de aankoopcalculator maatgevend; in dit geval 0,2 mol.

Een interessante vraag is waar de maatgevende hexagonen liggen en waarom die op die plaatsen liggen. In dit voorbeeld liggen er 26 van zulke hexagonen (binnen 10 km) in het Geleenbeekdal. Deze zijn bepalend voor het hele N2000 gebied van 253 hectare.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Aankoopcalculator

(klik om te vergroten)

Bron: 4 paarden, 1 veulen

(klik om te vergroten)

Calculator

Reacties

Jean-PierreK
Brongegevens

(klik om te vergroten)

4 paarden, 1 veulen
Jean-PierreK
Calculator

(klik om te vergroten)

Aerius calculator
Jean-PierreK
Calculator

(klik om te vergroten)

Jean-PierreK
Aankoopcalculator

(klik om te vergroten)

Aerius aankoopcalculator
burg
@Jean-PierreK kan het verschil zitten in het feit dat je in calculator per hexagoon in het gebied hebt en in aankoop per gebied (al gemiddeld van de hexagonen van dat gebied)?
+2
Huppel
@Jean-PierreK

Wordt hier mogelijk een "verklaring" voor de verschillende uitkomsten gegeven?

jaaphanekamp.com/blog/science/…
Jean-PierreK
@Huppel, dank voor het interessante artikel. Het gezochte antwoord staat er niet in. Misschien dat ik zo wel iets dichter bij een mogelijke verklaring kom. Er staat namelijk iets over maximaal 35 hexagonen binnen 1km, tussen 1 en 5 km en tussen 5 en 10 km. Als ik alle hexagonen bij elkaar op tel binnen 1 km, kom ik al boven de 40 uit, terwijl er slechts 26 maatgevende hexagonen zouden zijn.

Misschien is een mogelijke verklaring dat de hexagonen waar de KDW niet overschreden worden afvallen? Dat zou verdedigbaar zijn, immers als de depositie onder de KDW is, is verdere reductie niet meer nodig. Het is een gok, als iemand het juiste antwoord heeft, laat het weten, ik ben benieuwd.
Noorderling
Je upload in de aankoopcalculator toch de aerius berekening?

Dacht dat men in de aankoop uitgaat van de gemiddelde depositie. Welke je ook in de calculator kunt selecteren, waar deze standaard op maximaal staat.

Ik weet het niet zeker, maar maximaal zal uitgaan van optimale temperatuur en windinrichting.
Bv 30graden oostenwind en misschien maar 1 dag per jaar. Wind zal exact gunstig op het betreffende hexagoon staan met een maximale emissie door de hoge temperatuur.
Echter zijn er ook dagen wanneer het kouder is en de wind van het westen komt en wellicht van het N2000 gebied af waait. Dat zal het gemiddelde zijn van het jaar.

De cirkel die wordt berekent is zo groot als waar je 0,01mol depositie op hebt. Wanneer ik 10.000 koeien invul heb ik depositie over heel nederland. Wanneer dit een 100 is, is het aantal niet groter dan 3 provincies omdat de mollen verwaarloosbaar klein worden. Dat zijn ze al, maar dat is de theorie vs praktijk.
Jean-PierreK
@Noorderling, ik dacht eerst ook dat het gemiddelde van de calculator gelijk zou zijn aan het resultaat als je het uploadt in de aankoopcalculator. Maar dat komt niet overeen.

Als er nog vier paarden bij komen, dan vindt de calculator idd meer (nog 3) gebieden waar het stalletje enige invloed op heeft. Echter de aankoopcalculator neemt die gebieden (tot 10 km) sowieso mee. Of in ieder geval de maatgevende hexagonen.

Probeer het zelf maar eens uit.
Jannus
Quote Reactie van @Jean-PierreK:
Probeer het zelf maar eens uit.

Paarden is een aparte tak van sport,

vind het vindingrijk en zo kun je ook zien dat er met 2 maten gemeten wordt,het lijkt wel of er een lachgas module in zit 😁😁😁
Jawis
@Jannus en jean pierre... als er.met 2.maten gemeten wordt voor wie is dat dan voordelig?
Jean-PierreK
@Jawis, @boer. & @Jannus, wie voordeel heeft vind ik nog niet zo interessant. Wel vind ik zaken erg bijzonder en krijg ik door op deze manier met Aerius te "spelen" een gevoel voor het programma en de zwakke plekken in de manier waarop het programma door de overheid gebruikt wordt. Ongeacht of het programma correct aangeeft waar de depositie plaatsvindt.

Bijvoorbeeld als ik extern wil salderen dan moet ik rekenen tot het dichtstbijzijnde punt van een N2000 gebied. Voor mijn hele stal leidt dat tot een depositie van minder dan 9 mol. In het geval van dit stalletje met 4 paarden en 1 veulen is dit bijna 40 mol. Als dit stalletje een paar honderd meter verschoven was naar de plaats waarop mijn boerderij afgerekend wordt, dan zou ik via extern salderen (mits dit het enige relevante N2000 gebied was) ruim zes keer zoveel koeien kunnen houden dan nu het geval is. Dit terwijl de gemiddelde depositie volgens de aankoopcalculator op mijn bedrijf juist ruim vijf keer zo hoog is als het paardenstalletje... In praktijk zal dit niet zo snel voorkomen dat zo'n klein particulier stalletje precies op hetzelfde punt ligt, maar toch.

Ook vraag ik mij af hoeveel particuliere paardenhouders een NB wet vergunning hebben, volgens mij zijn paarden niet centraal geregistreerd... Mensen met paarden wonen graag in de buurt van een bosgebied, dan kunnen ze zo de bospaden in rijden. Zijn particulier paardenbezitters en andere particulieren met dieren überhaupt geregistreerd in Aerius?

Misschien weet @JanCees hier meer over. Hij zit in de paardenwereld en heeft zich ook in Aerius verdiept.
brabo
Quote Reactie van @Jean-PierreK:
vraag ik mij af hoeveel particuliere paardenhouders een NB wet vergunning hebben, volgens mij zijn paarden niet centraal geregistreerd...

onlangs hoorde ik het gerucht dat alle paarden op 1 april aanstaande, geregistreerd moeten gaan worden per locatie
+1
JanCees
@Jean-PierreK Paarden zijn nog niet geregistreerd dat gaat dit jaar wel gebeuren en de verwachting is dat er eind 2022 goed in beeld is hoeveel paarden er in Nederland zijn en wie de houders zijn en waar ze worden gehouden. Dat is iets anders dan wie eigenaar is van die paarden.
Verder als het gaat om paarden en milieu

infomil.nl/onderwerpen/integrale/…
Jean-PierreK
@JanCees, begrijp ik het goed dat een boer die een wei met een schuurtje heeft bij een natuurgebied. Daar nu enkele paarden in zou kunnen zetten en vervolgens als ze geregistreerd zijn met dat schuurtje extern kunnen (proberen te) salderen? Of denk ik nu te creatief?
JanCees
@Jean-PierreK 7 kg per paard?
Jean-PierreK
@JanCees, nee 5 kg per paard boven 3 jaar. Onder 3 jaar 2,1 kg emissie.
JanCees
@Jean-PierreK afhankelijk van stal systeem en uitmestregiem toch althans dat werd mij verteld op voorlichtingsbijeenkomst
+1
Jean-PierreK
@JanCees, mij is in het verleden veel verteld op voorlichtingsbijeenkomst, bijvoorbeeld dat N2000 gebieden geen effect zouden hebben op bestaand gebruik🙉. Zolang iets niet zwart op wit staat hou ik maar een slag om de arm. Die 5 kg, staat in Aerius zelf en ook in infomil ⬇️.
infomil.nl/onderwerpen/landbouw/…
JanCees
@Jean-PierreK zwart op wit is inderdaad het beste
Jannus
Quote Reactie van @Jean-PierreK:
het verleden veel verteld op voorlichtingsbijeenkomst,

Daar gaat het fout,verleden is geweest,verteld is niet vergund en voorlichting(sbijeenkomst) maken en handhaven geen wetgeving
Jean-PierreK
@JanCees, ik vraag me trouwens af hoe die particuliere paardenhouders nu gelegaliseerd moeten worden. Ze hebben immers geen NB vergunning, net als de melders bijvoorbeeld. Wordt dat ook zo'n ellende met halve toezeggingen? Ik hoop het niet, dat gun je toch niemand.
JanCees
@Jean-PierreK In de paardenhouderij heeft ook een groot aantal bedrijven geen afdoende vergunning. Daar lopen makelaars heel vaak tegen aan
+1
robbies
@JanCees alvast maar anticiperen dan en een kudde paarden kopen hoorde ik op de cursus anticiperen kun je leren
BoerBart
@robbies
Misschien interessant voor Natuurmonumenten/SBB met hun Schotse hooglanders, die middenin Natura2000 lopen.
boer.
@Jean-PierreK En als je amoniak bij moet kopen voor vergunning met je zeker tot 4,2 kg bijkopen inplaats van het gemiddelde
Frans Z.
Gooi maar in mn pet,snap er helemaal niks van.
+1
spotmelker
@Frans Z. Ga er maar vanuit dat de getallen 0,0 realiteitswaarde hebben. Maarja, voor het onbenullenlegioen maakt dat niet uit.
+5
klant
@spotmelker alles draait om papieren werkelijkheid

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0