’Nederlandse boer sterkste troef tegen invloed China’

De Chinese behoefte aan voedsel geeft Nederland met zijn superieure agrarische sector een ijzersterke troef in handen, weet expert in geopolitieke vraagstukken Rob de Wijk. Maar net als bij KLM ontbreekt het rond de boeren in ons land volledig aan enig strategisch denken of zelfs discussie over ons nationale verdienvermogen, ziet hij.

Zinspelen op halvering van de veestapel getuigt volgens De Wijk van een grenzeloze naïviteit. ,,Het aantal koeien moet de uitkomst zijn van een visie, niet het begin van beleid.” Het is aan de sector om beter tegenwicht te bieden aan die geluiden. ,,Bereken wat de minimale omvang is om de innovatiekracht overeind te houden.” Ons complex aan onderzoekscentra en productie en verwerking kan volgens De Wijk niet bestaan als er te weinig boeren overblijven.

Deel dit topic ’Nederlandse boer sterkste troef tegen invloed China’ (telegraaf.nl)

Nieuwsgrazer

Reacties

groeier
Dat de politiek dat niet ziet, ze hebben een plank voor hun kop lijkt wel.
+2
Kringloper
@groeier een meter dikke betonplaat, hier goeie landbouwgrond vol zetten met huizen en zonnepanelen, debiel zooitje, en wij laten het ge beuren!
+1
Nevergiveup
Tja , ze maken een hele grote fout zal later in de geschiedenis blijken.

Ziende blind , horende doof.

De welvaart zal zienderogen verdwijnen als je als land aan het voedsel infuus komt te hangen. Dat is altijd zo geweest , en is nu nog exact hetzelfde in de wereld.

De voedings bodem voor oorlog en onvrede.

Veel mensen leven in een gemaakte virtuele wereld. In steden zijn er zeer veel die de werkelijkheid niet meer kennen. De melk komt uit de winkel , en word in een fabriek gemaakt. Het woord koe komt niet in ze op.
Die ballon kan zo maar eens lek zijn.
+1
grös
@Nevergiveup
Nederland is al niet meer zelfvoorzienend, ook bij als de import stilvalt daalt de productie, immers de soja/raap/palm etc. import valt weg, dan daalt ook de vlees en melkproductie tot wel 30% (volgens WUR). Bij wereldwijde misoogsten, door vulkaanuitbarstingen bijvoorbeeld, gaan andere landen ook eerst aan hun zelf denken.
+1
Kars
@Nevergiveup dat voedsel uit de fabriek komt. Daar hebben de veganisten toch gelijk in. Daar komt een bak poeder binnen en het komt er als een slavink, of schnitzel naar buiten. Hans Kazan zou er jaloers op zijn.
+2
puntertje
Geopolitiek bij partijen als D66 beperkt tot het het doel ergens in Verweggistan een regenboogvlag te mogen hijsen. En van mij mag dat hoor, begrijp me goed, maar het ontgaat dat soort partijen dat er in de wereld ook nog landen zijn waar echte problemen zijn. En die zich zich afvragen waarom Nederland daar in de toekomst ook graag wil toe behoren.
George
Dat zeiden ze 10 jaar geleden ook al en nog zijn de prijzen veel te laag. Laat je toch niks opnaaien.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden boer en telegraaf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!