RFC is een zinkend schip, nu de Rabobank stopt met het opkopen van obligaties?

Is RFC een zinkend schip nu de Rabobank stopt per 1-1-2021 met het opkopen van obligaties van RFC?
Per deze datum gaat een Nederlandse club genaamd Captin deze rol vervullen.

Deel dit topic

vanloon

Laatste  |  

Reacties

+4
Melkboer16
Manman wat een geleuter weer!
Rabobank koopt helemaal geen obligatie op daar worden ze tijdelijk gestald en die faciliteit zit vol!
Daar hebben ze nu een andere voor gevonden genaamd Captin? Wat het is weet ik ook niet maar als ik het geld had wilde ik ze graag zelf allemaal opkopen!
3%!rente waar krijg je dat nog.
Rfc een zinkend schip met een waarde van 1 miljoen per melkveehouder😄
cornelissen
@Melkboer16 Inderdaad , voor ze gaan afstempelen op de obligaties is eerst ons melkgeld minimaal en men kan daarmee nog redelijk meekomen. Dus met een partijtje ledenobligaties vrij, als je het geld niet nodig hebt zou ik mij niet ongerust maken en naar de uitgang hollen.. Maar zoals altijd , een gedeelte van je geld
MTSTAMMINGA
@cornelissen De Rabobank doet het slechter,betaalt al maanden niets uit 😉
+3
Sjaakiee
@Melkboer16 vooral blijven denken dat het goed gaat met die gedachte kom je er wel.
+3
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
maar als ik het geld had wilde ik ze graag zelf allemaal opkopen!

Hendig lullen als je niks hebt. 😄
pa
Quote Reactie van @Melkboer16:
Rfc een zinkend schip met een waarde van 1 miljoen per melkveehouder

Da's best veel
+2
koeiboer
Als der geld in moet... moet dat maar.... maar dan komen er wel andere eisen op tafel. Melkgeld nabetaling duurzaamheidseisen en personeelsbeleid zijn nu te vrijblijvend geregeld. Daar kan royaal over onderhandeld worden.. niks niet meer vrijblijvend...
+6
Kringloper
@koeiboer Andere eisen op tafel? Leden hebben al jaren niks in te brengen bij RFC!
koeiboer
@Kringloper ja.. koppen bij elkaar en anders kan de coop in de verkoop
grupstalboer
@koeiboer Is allang geen coop meer, maar een NV.
koeiboer
@Kringloper ja.. koppen bij elkaar en anders kan de coop in de verkoop
+1
cornelissen
Quote Reactie van @Kringloper:
Leden hebben al jaren niks in te brengen bij RFC!

Dat is misschien wel zo, maar om dat argument te gebruiken om niet naar een districtsledenvergadering te gaan vindt ik niet sterk Daar moet je zijn met je mening en je stem.
Verbaasd mij altijd ,dat de voorgestelde districtsleden altijd met noord -korea-achtige percentages worden gekozen of herkozen en toch heb ik bij rfc geen fraude bij de stemming kunnen ontdekken.
Mkl87
@cornelissen het is toch ook vaak iemand die je vaag of misschien niet kent? Je krijgt te horen wie ze zijn, hoeveel kinderen en koeien ze hebben en dat ze de stem van de leden willen vertegenwoordigen. Gebaseerd op wat stem je dan?
+1
Wolswinkel
@Mkl87 Dat is wel een goeie! Heb het idee dat wanneer je in de raad komt door het bestuur geïnformeerd wordt op een zodanige manier dat je sterke knieën moet hebben om je (wellicht voorheen)kritische houding vast te houden. De inkijk is daar ook wat ruimer dan ‘wij’ meekrijgen.. Moeilijk om hier iets van te vinden, tegenkandidaat stellen is anders hèt middel om je ongenoegen te uiten. Zie links en rechts ook wat véél te makke schaapjes. Maar zou ‘ik’ het beter kunnen?! Tja..🙄
+5
hans1980
@koeiboer klopt meer geld betekent meer zeggenschap dus geen 2x stemmen als jullie uitslag niet bevalt!
-Loonstijging Schumacher kan terug!
- Natuurmonumenten samenwerking exit!
- Beter en efficiënter werken
- Beter onderhandelen
- Stoppen met papieren pp melk
vanloon
@hans1980 let maar eens op , dit gaat niet gebeuren al was dit wel beter!
Rodeo clown
@vanloon kan wel een keer gebeuren als we de melk thuus houden.
+3
cjw73
Voor al die miljonairs die bij rfc zitten moet het toch geen probleem zijn om pp een ton bij te lappen om de toko draaiende te houden. 😂😂😂
+3
George
@cjw73
Ja en ik lees altijd dat ze zo'n goede melkprijs betalen... 😀
+1
Detukkeroettwente
@George geen grapjes george, jij mocht toch niet meer mee doe n????
+1
paul1
Captin heeft een handelsplatform voor niet-beursgenoteerde bedrijven.
diekman
@paul1 zo is forfarmers ook begonnen.
Melkboer16
@diekman idd daar kennen we het van! Varkenshouders en pluimveehouder hebben lekker gecasht en het voer is duurder Geworden
oubi
@Melkboer16 en zo konden velen een betalingsachterztand wegwerkem
pieta
Quote Reactie van @Melkboer16:
Varkenshouders en pluimveehouder hebben lekker gecasht en het voer is duurder

Dat gaat ze bij RFC niet lukken. 😁
weurding
Een goede captin laat zijn schip niet zinken😏
+1
cjw73
@weurding een goeie captain verlaat in de regel als eerste het zinkende schip.
+3
George
Die verlaat het schip voordat het gezonken is. 😂
ted9
@George Bij de Titanic bleef het orkest ook gewoon doorspelen 🙄
weurding
@ted9 waterorgel,?
+2
Gerrit v Schaick
Zoals ik het lees doet Captin alleen de handelsdag organiseren vanaf volgend jaar. De buffer bij de rabo blijft gewoon bestaan. Die stoppen niet met tijdelijk opkopen van de obligaties (volgens antwoord op melkweb).
Eigenlijk is dat niet zo ingewikkeld zoiets organiseren lijkt me. Eens in de 2 maanden krijg je een stapel briefjes van kopers en verkopers. kwestie van de stapel doorwerken en geld overmaken. Het tekort of overschot😅 haal je van de buffer bij de de Rabo.
Je hebt alleen een rc nodig van de rabo die 25 mln in de min mag. En als die limiet in zicht komt doe je een belletje naar de rabo om tijdelijk je limiet te verhogen naar 50 mln. En stuur je een app naar Hein en Jaska dat het weer tijd wordt voor een kasrondje.
+4
arie.j
Wat een gezeur om niet eens zoveel.
Bij Campina waren er ook ledenbewijzen om melk te leveren.
Punt is dat er voldoende percentage vermogen in de dode hand moet zijn om het risico te kunnen lopen wat bij dit type onderneming hoort en tevens van banken de laagste rente op leningen te bedingen.
En verder dat het beschikbaar gestelde kapitaal van leden niet bij elk gerucht massaal opgevraagd kan worden.
Melkprijs en rendement hoor ik geen verontruste verhalen over en de kop van deze topic is dwaasheid.
+3
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Punt is dat er voldoende percentage vermogen in de dode hand moet zijn om wat risico te kunnen lopen en van banken de laagste rente op leningen te bedingen.En verder dat het beschikbaar gestelde kapitaal van leden niet bij elk gerucht massaal opgevraagd kan worden

Dit is inderdaad de kern. Ze zijn een systeem begonnen met uitgifte obligaties vast. Die worden vanuit de winst uitgegeven. Probleem zit in de vertrekkers, overnames en stoppers. Van die partijen worden de obligaties vrij. Tien jaar later is het een grote pot met wellicht te veel vrije obligaties. Die obligaties kunnen enkel op de interne markt verhandeld worden. Dat wil zeggen dat de overblijvende leden vd coop ze kunnen kopen. Toename van ledenobligaties vast is laag door lage winsten de laatste paar jaar. De vertrekkers moeten verplicht verkopen. De stoppers/overdragers mogen ze houden maar door de reuring vd laatste jaren is het vertrouwen te laag. Dus ik zou zeggen zet nog zo'n lening uit als laatst en koop die vrije obligaties in en voer daarnaast een minimale inleg per kg te leveren melk in.
+4
Melkboer16
@pieta @arie.j dit is nou de kern van het verhaal en de rest van het geleuter hier is dwaasheid!
Wat ik merk is dat velen niet eens weten waar het om gaat en hier maar wat roepen om interessant te zijn.
Wie de ledenvergadering een beetje gevolgd heeft die wist dat er een verandering van financiering door de leden aan zat te komen!
Het systeem van obligaties beviel me goed hoor en had graag nog wat meer vrije obligaties gehad maar daarvoor is de melkprijs te laag.
Volgens mij kun je als stopper ook beter obligaties in RFC hebben als geld op de bank of aandelen!
Lekker waardevast en geen risico maar ik merk dat de zwartkijkers er anders over denken.
Het lijkt af en toe wel of de grootste bedreiging voor de coöperatie of de landbouw zelf in Nederland vanuit de boeren zelf komt.
+1
Rijkuil
@Melkboer16 Boeren worden steeds meer de ogen geopend, zakelijker en maken realistische keuzes.
+1
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
Volgens mij kun je als stopper ook beter obligaties in RFC hebben als geld op de bank of aandelen!Lekker waardevast en geen risico maar ik merk dat de zwartkijkers er anders over denken.

Nogmaals makkelijk lullen als je niks hebt.
+3
puntertje
@Melkboer16 De kern is dat een bestuur dit soort problemen niet eerder aan ziet komen. Bij FrieslandFoods had je net voor de fusie problemen met A- en B aandelen, vergelijkbaar met de huidige situatie. Dat werd altijd ontkend maar plotseling werd uitgelegd hoe groot dat probleem wel niet was. En het belemmerde de fusie. Nieuw systeem opgetuigd en ja hoor, na verloop van tijd weer precies dezelfde verschijnselen. Acuut geworden door hap-snap werk omdat niemand in het bestuur vond dat een relatie tussen leverantie en investeren in de coöp nodig was ('dan moet ik door de achterdeur vertrekken'). De verwerkingscapaciteit werd een bottleneck, via ZuivelNL en de 10 cent regeling werden leden weggejaagd. En toen bleek het obligatiesysteem daar weer niet tegen bestand. Etc, dus de kern ligt dieper. En Keurentjes was er steeds bij.
+1
pieta
@puntertje Met die aandelen lag het net even wat anders volgens mij. Maar een echt vooruitziende blik met zulks een systematiek kun je ze niet van beschuldigen. 😁
puntertje
@pieta Ja, het rendement op de aandelen was afhankelijk van de bedrijfsresultaten. Hetgeen nu weer als optie wordt genoemd bij leveringscertificaten. De discussies van weleer gaan zich weer herhalen. En zelfs bestuursleden die in de carrousel verschillende rondes meedraaien kennen de geschiedenis niet meer.
pieta
@puntertje Ben geen insider vwb het oude FCDF maar volgens mij verkochten de actieve leden hun B-aandelen aan stoppers. En die stoppers verkochten het MQ aan de blijver. En het rendement van de B-aandelen was tweeledig. Enerzijds een jaarlijkse uitkering maar aan de andere kant ook nog een sterke waardestijging. En de bedoeling was dat de coop toch wel vd blijvers bleef.
puntertje
@pieta Het e.v. verschoof naar het bejaardentehuis. En nu weer, wat hebben we dan geleerd van de vorige keer?
pieta
@puntertje Toen ging de grote waardestijging naar het bejaardenhuis. Nu is het gewoon je eigen geld. Toch een verschilletje. Een obligatie heeft een vaste waarde. Een aandeel kan veranderen in koers. Als dan de jongere boeren er hard aan trekken om melk in de fabriek te krijgen en de oudere boer/gestopte boer heeft veruit de meeste aandelen dan lopen die met de koerswinst weg. Dat is nu niet het geval.
sorry
Quote Reactie van @Melkboer16:
Lekker waardevast en geen risico

omdat tot nu toe de rabobank ze iedere keer opkoopt...
familie pelle
@pieta
Quote:
. Dus ik zou zeggen zet nog zo'n lening uit als laatst en koop die vrije obligaties in

Dit lost de problemen met de eigen vermogenspositie niet op en dat is Nu juist de discussie.
+1
pieta
@familie pelle Ik dacht dat het momenteel nogal over de verdeling er van ging. Er zit vanuit de leden iets van 16 a 17% eigen vermogen in. Daarnaast is er nog vermogen in de dode hand en er is nog de onderhandse lening die nooit afgelost hoeft te worden. Ruim de helft van het eigen vermogen bestaat uit ledenkapitaal. Ik heb zojuist een filmpje gezien over de ledenfinanciering en daar wordt niet gezegd dat de hoeveelheid in totaal moet toenemen. Alleen over de zuiverheid vh vermogen en de verdeling ervan onder leden/oud-leden.
+1
Gerrit v Schaick
@arie.j De kop slaat inderdaad nergens op
Spuit11
@Gerrit v Schaick De kop had moeten zijn; RFC vaart nog wel, alleen zonder reddingsboeien. Die hebben de leden met hoge nood snel gepakt omdat die anders verdronken.
Het is pure armoede. Als je boerderie lekker draait is je eigen coop een mooi, stabiel bedrijf om je oude dag veilig te stellen. Nu pakt iedereen de cash om het ene gat met het andere te stoppen.
+7
Gerrit v Schaick
@Spuit11 Ik vind dat er genoeg dingen zijn die anders en beter moeten. Ik heb mezelf niet voor niets aangemeld als tegenkandidaat in ons district. Echter de titel van deze topic is inhoudelijk onjuist en stemmingmakend. Daar heeft niemand wat aan. Dat mag dan toch best gezegd?
+3
Melkboer16
@Gerrit v Schaick de titel is er op gericht om de coöperatie te bashen! Vooral niet-leden of leden die nooit op de ledenbijeenkomsten hun stem laten horen die gooien hier een balletje op en hup de zuurpruimen schieten weer!
Mooi dat je je tegenkandidaat stelt dan valt er wat te kiezen, dat was decennia terug ook zo maar tegenwoordig hebben ze alleen maar uitvoerig gescreende kandidaten!
Andersdenkenden zijn van tevoren al uitgeselecteerd!
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!