Flevoland staat extern salderen van ammoniakrechten toe

De provincie Flevoland gaat het extern salderen van ammoniakrechten van agrarische bedrijven met dierrechten toestaan. Daarnaast wordt het mogelijk om ammoniakrechten te verleasen. Verder komt er in Flevoland ook een voorziening in de regels om ongebruikte ammoniakrechten voor andere economische activiteiten in te zetten. Gedeputeerde Staten hebben door een regeling voor opgesteld.

In de landbouw is er bezorgdheid dat bedrijven uit andere economische sectoren op grote schaal agrarische rechten voor stikstofemissie opkopen. Het provinciebestuur wil daarom een meldplicht invoeren, zodat het mogelijk wordt de voorgenomen transacties te monitoren. De regeling wordt over een jaar grondig geëvalueerd.

Het verleasen van stikstofrechten wordt ingesteld om economische activiteiten die tijdelijk voor uitstoot van stikstof zorgen eenvoudiger mogelijk te maken. In principe kan een Flevolandse veehouder ook extern salderen met medewerking van partijen buiten Flevoland. Om regionale stikstofprogramma’s niet te verstoren, gebeurt dit in goed overleg. Provincies kunnen ook zones aanwijzen waar extern salderen met bedrijven buiten de eigen provincie niet mogelijk is.

bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

verbi
Iedereen is bang dat de industrie,woningbouw of intra werken de stikstof gaan opkopen. In brabant kan het vanaf 15 september maar er wordt bij mijn weten en dat van mijn adviseurs niks verhandeld.. Moet dat allemaal nog papier technische in het vat gegoten worden?En wat zouden dat soort bedrijven er voor willen betalen. Een woning bv is 6 kg voor nodig en dat soort bedrijven kunnen alles door berekenen naar de klant ,200 euro is dan nog maar 1200 euro meer voor een huis.Dat maakt voor die 3 tot 4 ton voor een huis ook niet meer het verschil. Of zien jullie dat anders.
dewittemotor
@verbi Puur het bouwen zal wel 6 kg voor staan. Maar als de nieuwe woonwijk klaar is gaat er ook dagelijks N verbruik plaatsvinden daar.
Huizen verwarmen, auto rijden etc.. Dat zal ook gecompenseerd moeten worden
+2
Gerrit v Schaick
@verbi Of salderen en uitwisseling nh3 voor NOx nu een leegloop van de sector veroorzaakt of juist ruimte geeft voor de blijvers vind ik heel lastig in te schatten.

Wel vind ik dat je zaken in de juiste volgorde moet doen. Gister zag in in de app een bericht van agractie voorbij komen daarin stond onderstaande:

"Het ministerie stelt dat de landbouw zelf voor
de reductie/benodigde stikstofruimte moet zorgen voor het oplossen van de melders. Daarnaast moet
gereduceerd worden om de ‘stikstofdeken’ te verlagen en zo een drempelwaarde mogelijk te maken. Tot slot
heeft het Kabinet een forse reductiedoelstelling t.b.v. natuur om binnen 10 jaar in een groot aantal Natura
2000 gebieden onder de KDW te komen. Op zeer korte termijn zal er een Kamerbrief verschijnen die hieraan
verder invulling geeft."

Ik vraag me dan af, stel dat u morgen u N rechten goed weet te verkopen aan een industriële partij. wat voor invloed heeft dat op ons sector doel? Telt al uw verkochte stikstof voor de agrarische sector mee als reductie? Of alleen de 30 procent die afgeroomd wordt? Of helemaal niets?
En wat is nu exact het startpunt waarvandaan we moeten reduceren en wat is het eindpunt? en wie houdt wat bij?

Los van of we het eens zijn met de reductie doelstellingen lijkt het mij dat je daar eerst met elkaar afspraken over maakt als politiek en sectoren
Gerrit v Schaick

(klik om te vergroten)

Noorderling
Quote Reactie van @Gerrit v Schaick :
Ik vraag me dan af, stel dat u morgen u N rechten goed weet te verkopen aan een industriële partij. wat voor invloed heeft dat op ons sector doel? Telt al uw verkochte stikstof voor de agrarische sector mee als reductie? Of alleen de 30 procent die afgeroomd wordt? Of helemaal niets?En wat is nu exact het startpunt waarvandaan we moeten reduceren en wat is het eindpunt? en wie houdt wat bij?

Als inderdaad het omzetten van NH3 in NOX, en daarmee de afname van NH3 als reductie ingerekend wordt, is het juist en kans dat het bij de blijvers niet financieel op het bordje komt. Dan kom je op 50% reductie per transactie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN