FrieslandCampina heeft nog geen ruimte voor nieuwe PlanetProof-boeren

FrieslandCampina heeft momenteel geen nieuwe bedrijven nodig om PlanetProof-melk te leveren. Dat staat in een brief aan leden-melkveehouders die een PlanetProof-machtiging hadden ingevuld. Met die machtiging geven ze aan dat ze melk voor deze melkstroom willen en kunnen leveren.

Deel dit topic

Reacties

robbies
Misschien moeten ze proberen het PP-concept bij collega-verwerkers te introduceren?😉
+4
Sjaakiee
Blijkbaar betaalt retailers helemaal niks alleen ontkennen ze dat nog steeds
puntertje
Ik denk dar RFC straks ook AH-concept melk van Aware gaat verwerken. Immers op duurzaamheid moet je niet willen concurreren volgens Hein.
Elvis
@puntertje is niks mis met hein zn idee.
puntertje
Vreemd dan dat volgens @KOC1981 er bij hem in de streek juist een hele route met extra PP-leveranciers bijgekomen is. Zou @KOC1981 dat dan nog eens kunnen verifiëren?
KOC1981
@puntertje ja. Ik weet ook niet meer dan wat de chauffeur zegt. Als het wisselen is voor afvallers is dat dan ruimte voor nieuwe leveranciers?
puntertje
@KOC1981 Dan weet @hookwood het vast wel.
hookwood
@puntertje Ik heb geen idee.
dwers
Zijn ook PP melkers die alweer witte melk leveren , grootste struikelblok kruidenrijk percentage.
+1
KOC1981
@dwers tis gewoon erg moeilijk om precies overal binnen de normen te zitten. ben je intensief/hoogproductief haal je makkelijk de CO2, maar niet eiwit van eigen land en % beheer. die 2 bijten elkaar en dus zal je altijd bij 1 met de hakken over de sloot zijn en er dus zomaar een keer tussenuit vallen. Daarom vind ik het A-ware systeem zelf ook beter, omdat je het op voorhand kan afvinken.
dwers
@KOC1981 zeker kalf te veel dood exit.
KOC1981
@dwers denk dat die ook bij A-ware er in zit, een minimum Kalf-Ok. misschien dat er deelnemers zijn die dit kunnen bevestigen/weerleggen.
+1
Mh12
@KOC1981 kalf ok en afvoer leeftijd koeien zijn idd ook eisen aan. Precies weet ik het niet. Maar zal vast hoger zij dan landelijk gemiddelde

Op pp melk lopen de boeren in onze streek allemaal vast op co2. Is met veen bijna niet te doen. Behalve als je zelf maïs teelt. Maar dat hebben ze liever niet op veen. Oftewel allemaal beetje tegenstrijdig.
Niet kerende grondbewerking is bij AH ook wel een dingetje. Maar dat weet je van tevoren als je tekent
puntertje
@dwers die 'te veel' dode kalveren belanden bij PP boeren op de mestvaalt.
Mkl87
@puntertje ja en daarnaast iemand inhuren die je kringloopwijzer precies zo invult dat je voldoet
+1
dwers
@puntertje voor geld soms vreemde sprongen,
Mkl87
@KOC1981 een systeem/concept borgen dmv de kringloopwijzer is gewoon niet slim.
+2
puntertje
@Mkl87 Vreselijk dom en internationaal totaal onbruikbaar.
zwierb
Quote Reactie van @dwers:
grootste struikelblok kruidenrijk percentage.

Is tegenwoordig makkelijk op te lossen, je huurt gewoon wat natuurland van SBB of NM, voegt verder niets extra's toe qua natuur en biodiversiteit maar dat maakt blijkbaar niet uit.
Erco
@zwierb onkruiden zijn ook kruiden 😉
dwers
@zwierb nee op zo'n manier geen extra biodiversiteit, sbb land was er al
+1
zwierb
Quote Reactie van @dwers:
nee op zo'n manier geen extra biodiversiteit, sbb land was er al

Maar zolang deze organisaties in het college van deskundigen van de SMK zitten , samen met de hr Swinkels van de kringloopwijzer zal het helaas niet gaan veranderen, en betekend intensiveren en productie verhogen meer kans op in aanmerking komen voor planet proof melk.
dwers
@zwierb ik zeg niks gebruik zelf ook 13 HA natuurgrond , maar hier van de huiskavel ook nog 3.5 HA kruidenrijk met plas dras
zwierb
Quote Reactie van @dwers:
maar hier van de huiskavel ook nog 3.5 HA kruidenrijk met plas dras

Hier net zo, 3,5 ha kruidenrijk, 2 plasdras en 1 ha 1 juni land op de huiskavel, samen met de koeien die er naast weiden in het voorjaar een mooie plek voor de weidevogels. Maar als de contracten volgend jaar aflopen weet ik nog niet of ik ze ga verlengen als er niet meer waardering komt van zulke partijen.
dwers
@zwierb hier net zo 16 HA kruidenrijk van de 38 is veel , maar geniet er ook wel van met de weidevogels, speciale melkstromen ben ik toch van uitgesloten met grupstal
puntertje
@dwers De ploeg er in en mais zaaien, grote stal bouwen, fosfaatrechten kopen en intensiveren. Maak je je bedrijf 'Planet Proof' mee.
+1
dwers
@puntertje zo is het meer melk per HA , minder co2 uitstoot per liter melk, dan ben je goed bezig ,
+1
pieta
@puntertje Mij is verteld dat je door groei van je bedrijf vrij snel uit PP ligt. Heeft iets met CO2 te maken.
puntertje
@pieta Bij groei d.m.v. intensivering stijgt je CO2 uitstoot natuurlijk. Maar als je het vervolgens per kg melk uit gaat drukken dan daalt het en kun je proberen een consument wijs te maken dat het goed voor de planeet zou zijn.
+1
pieta
@puntertje Nee. Gewoon door uitbreiding van je veestapel. Heeft niets met intensiveren te maken.
puntertje
@pieta Als je je veestapel uitbreidt zonder extra grond (er van uitgaande dat je totale productie ook groter wordt) dan ben je aan het intensiveren.
+1
pieta
@puntertje Je snapt / leest niet wat ik schrijf.
zwierb
Quote Reactie van @pieta:
Je snapt / leest niet wat ik schrijf.

IK snap het ook niet, misschien iets duidelijker uitleggen?
+1
pieta
@zwierb Je breidt uit met aantal stuks vee en door de groei van je veestapel neemt je uitstoot per kg melk eenmalig toe. Heeft niets met in- of extensiveren van doen. Zo is het mij verteld door een paar ervaringsdeskundigen.
zwierb
Quote Reactie van @pieta:
e breidt uit met aantal stuks vee en door de groei van je veestapel neemt je uitstoot per kg melk eenmalig toe. Heeft niets met in- of extensiveren van doen. Zo is het mij verteld door een paar ervaringsdeskundigen.

Oke is me bij mij in de studieclub van de kringloopwijzer nooit opgevallen. Maar zelfs de groepsleiders kunnen niet altijd alles verklaren en hebben ook niet altijd een duidelijk antwoord, zijn wel deskundig maar de kringloopwijzer zelf is een heel ingewikkelde rekentool
KOC1981
@pieta als je uitgaat van eigen opfok dus meer jongvee of aankoop vaarzen dus hoger % vaarzen in lactatie die minder kg melk/lactatie geven is CO2 stijging een logisch gevolg van de berekening. Dit is wel een tijdelijk fenomeen. eens groei stopt daalt CO2 bij intensivering
pieta
Quote Reactie van @KOC1981:
Dit is wel een tijdelijk fenomeen. eens groei stopt daalt CO2 bij intensivering

Klopt, maar stijging CO2 heeft in deze niets te maken met intensivering. Als je intensiveert door wat grond af te stoten werkt het andersom.
+1
puntertje
@zwierb Wij zijn slechts onderdeeltjes van het verdienmodel van SMK en Swinkels i.p.v. andersom. Een groot deel van de erfenis van het Productschap is verbrast aan de KLW omdat een zuivelbestuurders daar idolaat van was. Nu zit die samen met Swinkels bij SMK het weer te ´borgen´. We noemen het systeem ´onafhankelijk´.
+1
robbies
Quote Reactie van @puntertje:
Wij zijn slechts onderdeeltjes van het verdienmodel van SMK en Swinkels i.p.v. andersom. Een groot deel van de erfenis van het Productschap is verbrast aan de KLW omdat een zuivelbestuurders daar idolaat van was. Nu zit die samen met Swinkels bij SMK het weer te ´borgen´. We noemen het systeem ´onafhankelijk´.

Hier heb je gewoon gelijk in. Die KLW heeft al miljoenen gekost en niks opgeleverd. Niet voor de boer en niet voor de zuivelindustrie
KOC1981
Als rfc het zelf zo communiceert zal het netto niet meer zijn. Das wel duidelijk
puntertje
@KOC1981 Voor een potentiële leverancier maakt natuurlijk niet uit of het wel of geen netto uitbreiding is.
+1
Melkboer16
Ik heb wel ruimte voor die 2 cent extra😂😂

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0