Melkveestapel groeide afgelopen jaar met 1 procent

Deel dit topic

Reacties

BertK
Zou leuk zijn als begrijpelijk werd gemaakt hoe dat kan met gelijke of kleinere hoeveelheid fosfaat rechten.

Of zegt het iets over fosfaat reductie plan?
+4
Noknok
@BertK er zit nog ruimte in fosfaatrechten die niet in gebruik zijn. Waarschijnlijk.
Jaap40
@Noknok plafond ligr toch ergens bij 84? Terwijl er tot 75 maar wordr gebruikt....
+2
bio boer
@Noknok hier ook vorig jaar paar 100 kg over verleasen levert niks op dus bleef gewoon onbenut zou wel niet de enige zijn komt ander jaar wel weer eens tot benutting
hans1980
@bio boer klopt bij verleasen , je verliest 20% dus terug kopen daarvan bemiddeling kosten 1-2cent dan leges 100 . Bij verlease ook bemiddeling kosten 1,5-2 cent ook RVO

Bij de huidige lease prijs €36,- speel je ongeveer quid, geld rondpompen

Oplossing is maximaal 10% op lease dan goedkoper voor leaser en gunstiger voor verleaser
Jonni
Gelul waar komt die informatie vandaan
Melkweb
@Jonni Volgens het CBS was de omvang van de rundveestapel op 1 april dit jaar 3,8 miljoen stuks. Hiervan zijn 1,6 miljoen melkkoeien en 886.000 stuks vrouwelijk jongvee.

Het aantal melkkoeien nam met 1 procent toe, het vrouwelijk jongvee steeg met 1,6 procent. De complete rundveestapel, inclusief vleeskalveren en overig rundvee, nam met 0,7 procent toe.

Gevolg fosfaatrechten
Voor het eerst sinds 2016 is er weer een bescheiden toename gezien in het aantal runderen. Tot 2019 was in de cijfers goed terug te zien dat er vanwege fosfaatrechten minder runderen werden gehouden. Ondanks dat het aantal gehouden dieren licht toenam, is het aantal bedrijven met runderen wederom afgenomen. Met 24.000 bedrijven is het aantal 2,4 procent afgenomen ten opzichte van 2019.
pietjepuk
@Melkweb Moment opname. kan twee maanden later weer helemaal anders zijn.
van Ittersum
@pietjepuk idd, minder maar ook meer.

het betreft hier aantallen en niet de fosfaatproductie maar nu zou je kunnen denken dat omdat het runderen betreft er geschoven is met verschillende categorieen, dus met meer vee minder fosfaat?
moduulbouw
Er waren toch ook fouten gemaakt met het uitdelen van fosfaat rechten? Complexe puinhoop, sta er dan ook niet verstelt van dat er (kleine) mutaties zijn.

Volgens mij als je iets wil reguleren moet je dat doen met iets wat je werkelijk kan tellen. Oftewel koeienkoppen of liters. niet uitstoot, gehaltes of vage meetwaardes
labella
@moduulbouw liters kun je ook niet tellen, daar gaan een aantal ook heel creatief mee om!
moduulbouw
@labella eens, maar tig keer beter te doen dan de uitstoot van een koe wat afhankelijk is van stalling, voeding, genetica, weer, levensfase, temperatuur, wind, seizoen, luchtvochtigheid, etc. etc.
bio boer
@moduulbouw melk koe is 1 recht pink half recht en kalf van 1 maand of ouder 1 vierde recht had zo veel simpeler geweest daar doen ze niet aan of gewoon alleen code 100 zonder jongvee
Melkboer16
Logisch dat de melkveestapel steeg. 2019 zat qua fosfaat lang niet vol en er is nogal wat fosfaat van de zoogkoeien naar de melkveehouders verkocht.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0