Mais gortdroog door gebrek aan regen

Op sommige percelen staat de mais er gortdroog bij. Mede door een gebrek aan regen zijn ondernemers genoodzaakt de mais vroegtijdig te hakselen. Zo ook Jolan van Noye uit het Brabantse Escharen, deelnemer aan het Maismeetnet.

Deel dit topic Mais gortdroog door gebrek aan regen (nieuweoogst.nl)

Op sommige percelen staat de mais er gortdroog bij. Mede door een gebrek aan regen zijn ondernemers genoodzaakt de mais vroegtijdig te hakselen. Zo ook Jolan van Noye uit het Brabantse Escharen, deelnemer aan het Maismeetnet.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+1
pietjepuk
Niet meer wachten hakselen.
labella
@pietjepuk vandaag hakselen en direct opnieuw zaaien dan kun je met een beetje geluk over 3 maand nog een keer hakselen.
Jowi
@pietjepuk Het is maar goed dat Jolan geen peuk aan heeft,maar ik zou voor de regen hakselen het ds percentage zal alleen maar lager worden ( maïs zonder kolf haalt geen 30%)
Frans1
@Jowi die wel als ik ze zo hoor knisperen😬
Maar dit is niet waar je voor bezig bent. Hier stond ze ook flink opgekruld, maar vandaag alweer een stuk frisser gelukkig
Jowi
@Frans1 Jolan woont hier 8 km vandaan en zo'n percelen staan hier genoeg, als je met een hakselaar met ds meter hakseld weet je wel beter.
Groen met goede kolf valt altijd mee en zo iets zit altijd onder de 30%
mlkvhoudr
@Jowi denk dat hij het beste vlak onder de kolf door kan hakselen, dan het je nog enige voederwaarde er in zitten
bio boer
@pietjepuk kan beter onder ploegen en.mais bestellen die wel goed is
weurding
Aalden zweeloo gisteren straten blank vanmiddag weer en 10 km eromheen niks
+11
Wolswinkel
@weurding Dat vind je niet veel meer in Nederland, hele straten blank.
+2
cjw73
@Wolswinkel denk er maar om. Ze pakken je zo op.
+1
Wolswinkel
@cjw73 is een constatering, niets meer niets minder.😉
mlkvhoudr
Hier kleine kolfjes maar mag nog niet klagen begrijp ik

(klik om te vergroten)

+1
George
@mlkvhoudr
Kolven zien er toch prima uit , deze moeten zich gewoon nog verder ontwikkelen.
Dat is hier ook zo. Daarom is een buitje water belangrijk zodat de plant niet lijdt.
+2
mlkvhoudr
@George kijk eigenlijk nooit zo vroeg maar ritje in de auto met airco moest toch een reden hebben😉 hopelijk worden ze nog wat groter dan
+1
George
@mlkvhoudr Vast wel als ie regen voldoende krijgt.

Kolf is het belangrijkste van de plant , 2 percelen mais kunnen wat lengte betreft even lang staan maar het kan zo maar 5 ton maiskorrels schelen. Als je die moet kopen als maismeel kost je dat toch 925 euro. En ja dat maismeel is wel iets droger maar dat is niet beter voor de koe .
+3
weurding
@George hans kan dat vast wel weerleggen😁
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
hans kan dat vast wel weerleggen

Vast wel maar ik vertel hier mijn eigen mening onder mijn eigen naam en hij ook. In zijn geval vind ik dat best wel knap. 😄
weurding
@George daar is niks knap bij. Zou een vereiste moeten zijn
Rijkuil
Die mais wordt niet beter
Zsm hakselen anders kuil je rotte zooi
koeiboer
Ik weet niet eens of ik die bende ging hakselen... kom je dadelijk aan met 700 Vem... dat moet toch allemaal weer aangevuld worden....

De frees der in en Italiaans gras zaaien...
Jowi
@koeiboerDeze mais gaat meevallen in vem (rond 900 als nu hakseld) ds zal onder de 30% zijn en het zetmeel gehalte en opbrengst zal minder dan de helft zijn van normaal,als er nog iets kolf in zit.
+2
Noorderling
@Jowi die 900vem haal je doordat de ijklijn van de nir sensoren niet lager gaat. Of die prut conserveert of überhaupt te voeren is vraag ik me af. Zelfs in rijpe mais komt de stengel net aan de 25%, laat staan nu.
Jowi
@Noorderling ik heb zo'n spul ook nog nooit gehad, maar de laatste paar jaar is hier genoeg van dit spul gekuild,het is een ieder geval beter beter als natuurgras van onder de 700 vem, we hebben in dezelfde gemeente een perceel mais staan op onze hoogste grond (op klei en geen klapzand)en hebben daar al 4 keer beregend en volgende week de 5 de keer (en grasland al 8 keer)Wat Jolan zegt van die 35 mm klopt, hebben hier sinds begin april geen regen gehad, alleen de laatste week van juni 35 mm.
weurding
@koeiboer zie nog hoeken staan schier verdroogd halen 700 vem ook net
ted9
@koeiboer Verkopen aan hoogste bieder en zelf goeie mais kopen.
+1
Nico96
Vreemd verhaal, mais beregenen en dan toch nog laten verdrogen omdat het gras aan huis belangrijker is?
Frits1
@Nico96 Hij staat in ieder geval positief in het leven, ''als er nog regen komt kan de kolf verder afrijpen.''
+1
Hooibaaltje
@Nico96 zowieso maïs eerst pakken. Snap die gedachte ook niet..
+3
verbi
Eerst mais beregenen dan gras. Mais brengt op dat moment de meeste DS/ha. Bij gras heb je al 2 of 3 snedes binnen van hopelijk goede kwaliteit. Mais beregenen zie je meteen , gras houdt je groen maar je krijgt er de kuilplaat niet van vol.
mlkvhoudr
@verbi misschien laat begonnen met weiden en dan niet aan de dagen weiden komen, of het eiwitregelgedoe, dat zijn de enigste logische redenen die ik kan bedenken
Nico96
@mlkvhoudr ik dacht misschien een beregeningsverbod op grasland in het voorjaar
bio boer
@mlkvhoudr of wil de grasmad goed houden voor volgend jaar zeg het maar als die kolfen nog iets worden kan die nog mks maken heeft die meschien nog iets wat geen natte prut is dan goede mais bij kopen
weurding
@verbi boeren geven meer geld uit aan water dan als water🙈😄
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!