Gebruikservaringen 4 elements harken

Uit nieuwsgierigheid en door wisselende inzichten ben ik aan het kijken naar een vierelements hark.
Nou vind ik een groot voordeel van mijn huidige twee elements zij afleg dat ik een heel smal zweel kan maken en dat kan niet met alle vierelements.
Wat zijn aan- en afraders? Een lely 1515 vind ik een prachtig stukje aparte techniek maar dat de wielen heel breed staan in het werk is niet echt praktisch voor mij en betekent dat ik tussen percelen met een smalle dam ertussen de machine helemaal moet inklappen.
Een claas liner 3000 heb ik goede verhalen van gehoord maar ze worden wel aardig oud en er zit geen load sensing op geloof ik. De 3600 heb ik wat negatieve dingen over gehoord, maar niet uit eerste hand.
Pottinger 1252 is half hydraulisch, half mechanisch aangedreven, beetje nodeloos ingewikkeld lijkt mij maar het voordeel lijkt mij dat je de voorste elementen kunt uitschakelen lijkt mij. Ook kan hij een smal zwad maken. De 1251 wil ik niet hebben.
Niemeyer/ziegler moet wel heel goedkoop zijn aangezien de onderdelen voorziening een aflopende zaak is lijkt mij.
Krone heb ik niks mee maar er is wel veel keuze.
Ps, graag gebruikerservaringen, niet van horen zeggen in de verte.

Deel dit topic

Reacties

+1
pietjepuk
Kuhn?
+1
GerbertXL
@pietjepuk ah ja even vergeten. Die dingen zijn wel erg zwaar. Boer in de buurt had een 15 meter en die heeft m ingeruild, hij zei koop m absoluut niet.
@GerbertXL

Lijkt zo maar in gewicht is Kuhn vrijwel het zelfde als andere merken. Tussen de 5 en 6 ton ongeveer.
+1
kaas
@TerraJohnDeerefan de nieuwste kuhn hark 4 elements hark de 13031 weegt 5 ton en de prijs zit ruim onder de 50000 euro
GerbertXL
@kaas Zoals ergens verder staat zijn de nieuwe kuhn harken niet idioot zwaar zoals de eerste generatie, maar de nieuwe zijn te nieuw voor mij en ik wil de simpele 13031 niet hebben. Mijn 2 rotor zij aflegger is niet individueel te hebben en dat mis ik wel. Ik heb er wel een elektrisch ventiel tussen gezet zodat ik de achterste omhoog kan laten staan zodat in puntjes de boel niet in de kant komt te liggen.
+1
Prikker
@kaas €50.000 kun je ook minimaal 2500 bunder voor laten harken
+1
rommert14
@Prikker daarom hebben wij ook een gebruikte gekocht.
+2
mdoornekamp
@Prikker ook wel 5000. De loonwerk kosten worden altijd als duur ervaren. Maar een hark van 50.000 euro die maar 4 dagen draait kost meer. Aanschaf is 1. Dan komt nog trekker kosten, stalling, onderhoud, verzekering, bediening. Ik denk dat verzekering wel 600 euro/jr kost. Als je dan 400 ha harkt, kost je dat al 1,5 euro/ha
+2
rommert14
@mdoornekamp zolang je het zelf kan doen kan het wel uit, als er een man op moet wordt het al lastig rekenen
+2
Ao140
@rommert14 moet altijd een man op toch?🤪 Dat vind ik altijd wel zon onzin om geen eigen uren te rekenen maargoed
+5
PieterA
@Ao140 Ja, vooral in de tijd van harken, dan heb je als boer toch al de hele week niks anders te doen😉
+1
Ao140
@PieterA nou idd, in die weken heb ik er geen tijd voor in ieder geval. Of iemand melkt, maar dan moet je in mijn ogen uren rekenen
rommert14
@Ao140 als ik aan het voer mengen ben reken ik ook geen uurloon voor mezelf, dus als ik op de hark stap ineens wel?
+1
Quintto
@rommert14 in principe om een goed overzicht te krijgen, moet je voor alle uren die je zelf maakt een uurtarief rekenen, als je dat geld er niet uit haalt kan je net voor een baas gaan werken (financieel gezien dan)
+1
rommert14
@Quintto tsja dat is een keus die je zelf maakt, maar als jij als baas alle gemaakte uren gaat rekenen voor jezelf kun je ook net zo goed 1 meer aannemen en zelf op bed blijven liggen.
+1
mdoornekamp
@rommert14 als je zelf 100 ha moet gaan harken, gebeurt er voor de rest van de dag weinig. Dus weinig controle in de stal. Als daar dan wat mis gaat........
+1
@mdoornekamp hoeveel klanten heb je waar je 100 hectare in 1x kuilt?
En hoeveel koeien hebben die klanten, en hoeveel hulp/personeel hebben die op de boerderij?
GerbertXL
@ronald-deutz-fahr @mdoornekamp Hop, went jullie tot een ander topic.
+5
@GerbertXL hop?
Leukste discussie zijn de discussies die spontaan ontstaan 😉 half Tf is off topic, niet te druk maken 😅
mdoornekamp
@ronald-deutz-fahr hier zijn wel meerdere klanten die 100 ha ineens inkuilen. En die hebben weinig personeel.
J asper
@mdoornekamp bij jou berendering mag een boer dus geen eens een middag weg omdat die dan niet in de stal is 😅 Als gras los is wordt er smiddags ook gewoon voer aan geschoven en dan zie je van alles. Als je een dag weg hebt die je minder.
+1
Noorderling
@mdoornekamp
Met 100 ha, 200 a 300 koeien zijn er weinig die dat alleen rond zetten lijkt me.
+1
@mdoornekamp fors. Degenen hier in de buurt die zoveel land hebben melken 250 koeien en meer, en hebben daar ook de benodigde hulp voor, al dan niet ingehuurd.
Schudden doet de loonwerker ook bij die klanten? Of hebben ze een schudder die tussen koffiedrinken door 100 hectare omschud?
+1
oanejorrit12
@ronald-deutz-fahr schudden overslaan is ook een optie🤷‍♀️
@oanejorrit12 en dan? Natte prak? In ideale situatie kan dat misschien, zeker niet altijd. Hier dit jaar elke ingekuilde snede gewoon geschud en dat was nodig ook.
+2
rommert14
@ronald-deutz-fahr
Quote:
Hier dit jaar elke ingekuilde snede gewoon geschud en dat was nodig ook.

Discussie nummer 2 🤪
+2
@rommert14 HAha, dasgeen discussie, hier is schudden gewoon hard nodig, en vind het heel bijzonder dat anderen het zonder kunnen. Mijn ervaring is dat hele dunne snedes niet altijd hoeven, en schraal gras ook niet. Verder wel altijd eigenlijk😅
oanejorrit12
@ronald-deutz-fahr Dit jaar een 15 bunder van de 1e snede geschud, rest niet, 1e/2e op elkaar gekuild, bulten zijn 37%. Helft 3e en helft4e ook op elkaar, die bult is wel iets natter, die is 29% maar staan nog 1e snede balen dus die kunnen daar wel wat bij 😛
+1
Ao140
@rommert14 Voor dat ik een mengwagen koop reken ik mijn uren wel, machines zijn duur genoeg en voor ik dat geld uitgeef wil ik wel weten dat ik er wat mee verdien. Bij een hark hetzelfde in mijn ogen, natuurlijk hangt de keuze van meer factoren af maar als ja al een beetje tegen de arbeid aanloopt doordat je veel koeien hebt klopt het gewoon niet om geen uren te rekenen, en dan zeg ik nog niet dat het nooit uit kan om zelf zo’n ding te kopen.
rommert14
@Ao140 wij runnen ons bedrijf als een familie bedrijf, het aantal koeien heeft daar niet zoveel mee te maken.
+2
MulderDeutz1
@rommert14 Als je met personeel werkt, moet je je eigen uren ook rekenen. Anders kun je in die tijd ook zzp-en voor flink geld. Ik kan beter zzp-en bij de loonwerker dan zelf een opraapwagen kopen.
+1
@MulderDeutz1 betaald die loonwerker van jouw zo goed ja?🤪
rommert14
@MulderDeutz1 maar wat heb je eraan?
Ao140
@rommert14 doe ik ook, aantal familieleden is dan meer van belang. Alleen als ik 15 koeien meer melk heb ik weinig tijd over voor harken, dan kun je je af vragen waar je meer mee verdient, ik denk met die koeien
rommert14
@Ao140
Quote:
dan kun je je af vragen waar je meer mee verdient, ik denk met die koeien

Dat weet ik wel zeker.
+2
Noorderling
@mdoornekamp
Als je netjes bent schrijft zo'n hark niet af de afgelopen jaren, met hoe hard nieuw materiaal duurder wordt. Loonwerk wordt mede daardoor ook alleen maar duurder. Gaat zo'n hark voor een boer wel 20jaar mee.

Voerkwaliteit gaat om veel meer geld dan een euro meer of minder per hectare en een smalle hark is altijd te duur, uurtje hakselen extra kun je heel veel van betalen.
Ao140
@Noorderling Precies, voor de voerkwaliteit investeer je in capaciteit, voor de tijdsbesparing kan het nooit uit namelijk.
+4
J asper
@mdoornekamp Wij van wc eend.....🤣😂
rommert14
@J asper mijn pa vroeg eens aan de loonwerker of zelf harken niet goedkoper was, nee nooooit doen zei hij.....
Kars
@rommert14 hier huren we hark bij werktuigencooperatie. Dubbele, zijafleg, 4 rotor allemaal te huur.
rommert14
@Kars werktuigen coöperaties kennen wij hier niet
mdoornekamp
@J asper waar zit de 'niet leuk' knop.

Maar ik heb wel een beetje gelijk. Bij boeren sneuvelt er ook genoeg materiaal door gebrekkig onderhoud en ondeskundige bediening. En de hark kwaliteit laat te wensen over met een oude kromme hark
+1
J asper
@mdoornekamp Oja, bij loonwerkers gaat er nooit wat stuk. Hebben ze nooit de hark te diep staan, en gaan bij elke boer niet eerder beginnen met harken voor de douw eraf is en is het klaar voor het weer gaat douwen. En als het harder droog dan gedacht kunnen ze ook altijd zo een dag eerder komen harken👍🏻👌
+1
Ao140
@J asper Volgens mij is de boer en zijn planning hierbij belangrijker dan de loonwerker. bij een 24 uurs kuil maak je toch gewoon een afspraak wanneer maaien, harken en kuilen. Ben het met je eens dat je dat niet zomaar kunt aanpassen als her zonnetje fel schijnt maar hoe flexibel ben je zelf als boer? En de diepte controleer je toch ook even? Onderhoud is voor de loonwerker idd.
+1
J asper
@Ao140 Oja, jij weet van te voren al als het ineens harder droogt dan gedacht, welk weerbericht is dat. Maar maakt mij niet uit hoor moet iedereen zelf weten. Laat iedereen maar alles laten harken kunnen ze hier mooi maandag morgen beginnen met hakselen 👍
Ao140
@J asper Opzich is 36 uur van tevoren goed te doen om het weer te voorspellen. Loonwerker bel je iets eerder, kun je bij wisselend weer eventueel af bellen een dag van tevoren. Binnen 24 uur kuilen hoef je ook niet in 1x een dag eerder te harken dus ik zie het probleem niet🙈. Nou snap ik wel dat een eigen hark soms bij het bedrijf past, maar om het nou pure winst te noemen..
+1
J asper
Quote Reactie van @Ao140:
maar om het nou pure winst te noemen..

Rijk wordt je er zeker niet van, maar dan kun je zowizo beter wat anders gaan doen.
+2
Ao140
@J asper ben ik met je eens 😋
grös
@J asper
Ja dat is toch vaak lastig te voorspellen, heb nog wel een oude hark van 6,5m maar laat het meeste harken, en denk wel eens van ze hadden wel een paar uur later mogen beginnen, maar aan het einde van de dag is het laatste soms al te droog dus gemiddeld klopt het wel. En de mensen die met hark komen zijn meestal niet de vaste medewerkers, dus soms even overleggen dat ze op het droogste perceel beginnen en hoe diep de hark moet want ik maai vrij hoog.
kaas
@mdoornekamp ja dat kan ik loonwerker harken laten middag in de nacht met dichte mist zijn ze nog aan het harken mij niet gezien ik hark zelf wel ik wil harken wanneer ik wil en niet wanneer de loop werker zin heeft
+8
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Prikker:
€50.000 kun je ook minimaal 2500 bunder voor laten harken

Voor die paar uur in de week dat je een vrouw echt nodig bent kun je er ook goedkoper 1 huren.
Maar die wil iedereen ook voor zich hebben
+1
T60401
@Fendt926Driver Volgens mij ben je er vrij zeker van dat ze niet meeleest. 😁
Fendt926Driver
@T60401 die opmerkingen kent ze wel.
En geldt ook niet voor ons. Want ik probeer alles al zelf te doen.
Ook al kost het me geld.
kaas
@pietjepuk khun heeft een hele mooie boerenhark zonder poespas en in verhouding niet duur
+3
fendt-412
Lely heeft het probleem dat er onder uit de rotor bouten loslopen, alles komt aan de bovenste plaat te hangen en scheurt af. Een fatsoenlijk zwad er mee maken is me ook nog nooit gelukt, de curvebaan is verstelbaar, in geen stand krijg ik een mooi vierkant zwad, daarnaast was de onderdelenvoorziening een drama, het lijkt me niet dat dat er beter op gaat worden.

Paar jaar geleden de lely ingeruild op een claas 4 elements.
Harkt erg mooi, smalle stand van het zwad is smal genoeg voor een opraapwagen, maar kan ook een goed breed zwad maken voor een hakselaar. Elementen zijn hydraulisch in hoogte verstelbaar, wat je toch nog wel eens gebruikt, na een nacht dauw is het moeilijker harken en moet je wat dieper, als het niet nodig is kun je hoog harken. Terwijl voorheen de praktijk was dat je het nooit versteld. Er zijn simpele machines op de markt, zoals vicon dat je elementen niet afzonderlijk kunt heffen. Dat lijkt me een enorme ramp met uitharken van hoeken, het binnenste element gaat in krappe hoeken dan naar achteren waardoor de bandjes er heel raar onder komen te staan. Hark altijd hoeken uit met de binnenste elementen in de lucht en maak er het 2e rondje een fatsoenlijk op te rapen wiers van.

Lopen hier in de buurt praktisch alleen maar claas 4 elements harken bij loonwerkers en boeren. Heb er een gezien die duizenden hectares op natuurland heeft geharkt waar wilde zwijnen er een enorme ravage van maken. Gaat door de slipkoppeling, keer en kromme tandarm maar mechanisch mankeert er verder nooit wat aan. 90pk kan het goed doen, alleen wordt de trekker dan wel aan de lichte kant.

Krone heeft erg veel haakse aandrijvingen en aftakassen, elk draaipunt is een risico. Of deze vaak stuk gaan heb ik geen ervaring mee.
Alles hydraulisch aangedreven zoals bij een kuhn lijkt me erg mooi werken, weinig draaiende delen, vraagt misschien iets meer vermogen, alleen als er ijzer in het systeem komt ben je ook goed aan de beurt.
GerbertXL
@fendt-412 welk model? Ik ken iemand met een 3000 en die is niet echt zuinig op z'n spullen en dat ding draait nog steeds, heeft er zelfs een tweede bijgekocht.
Rotoren apart uitheffen en hoogteverstelling in cabine wil ik ook graag.
+2
fendt-412
@GerbertXL
Hebben een 3600.
Zou ook niet weten wat de verschillen zijn tussen de 3000, 3500 en 3600. Misschien verbeterde rotor, frame en opbouw zijn al jaren hetzelfde, met wat ik zie wat ze bij sommigen beleven en hoe lang ze dat vol houden heb ik er vol vertrouwen in.
Leo,s vriend
@fendt-412 Zelf geen ervaring met 4 elements, maar hier in de omgeving gaan eigenlijk alle loonwerkers over op Krone, zal wel niet voor niets zijn, Claas wordt na 2 jaar ingeruild.
m uut m
@Leo,s vriend
Fanatieke dealer?
Leo,s vriend
@m uut m Volgens mij niet.
2 vd loonwerkers zijn bijna "getrouwd 'met een bepaalde dealer, maar kochten toch een Krone bij een ander.
+1
m uut m
@Leo,s vriend
Ben zeer tevreden over mijn claas hark.
Weet niet van de hedendaagse krone maar de oudere harken hadden de neiging om te scheuren vandaar geen krone weer voor mij.
Leo,s vriend
@m uut m Mooi, niks beter als een tevreden mens. Nogmaals, ik heb er geen ervaring mee, maar zie het gebeuren.
+2
weurding
@m uut m doe een rondje lmb en je ziet weinig ingeruilde Krone zonder laswerk.
m uut m
@weurding
Nog steeds pisbakken staal.😉
grös
@weurding
Eerste paar jaar zijn toch ook de prototypen, is algemeen bekent.
weurding
@grös het is zwaar zat. Maar geeft schijnbaar weinig mee. Daardoor ontstaan scheuren
+3
maikwolsink
Hier fan van krone zowel met laden als hakselen.
Geen proppen en mooie egale zwaden.
Niemeyer niks anders dan proppen en niet schoon willen harken,als ze dat wel deden zat er zand en zoden in de wiers.
Claas wisselend de ene keer mooi maar bij zwaardere en natter product ook bulten
+1
Rokus
Wij hebben hier al een heel aantal jaren een krone swadro 1400 draaien, en tot nu toe weinig problemen mee gehad! Zit wel wat smeerwerk aan met al die aftakassen, maar hij harkt prima, zowel voor de opraapwagen als voor de hakselaar! Slipkoppeling wil wel eens makkelijk gaan met ongelijk land maar wij kunnen hier op de veen grond met smalle akkers er goed mee uit de voeten!
fendt-412
Quote Reactie van @Rokus:
Zit wel wat smeerwerk aan met al die aftakassen,

Daar hoef je dus ook geen Claas voor te kopen, zitten dacht ik 110-120 nippels op. Half uur ben je zo nodig.
+1
fendt308-driver
"Krone heb ik niks mee, maar wel veel keuze."

Houd dat in onbekend maakt onbemind of mindere ervaringen?
Zowel met 2 als 4 rotor van krone gewerkt. en allebij werkte super. Dat hoogte verstelling in de cabine werkt geniaal. Vond het heel niet nodig maar wil nu toch eigenlijk niet meer zonder.
Lely harken ben ik geen fan van. Er staan er veel te veel jong gebruikt aangeboden en hier was het een opluchting toen dat ding van de dam was
+1
GerbertXL
@fendt308-driver heeft niet echt een reden, eigenlijks heb ik alleen met lely iets, beetje anders dan de rest maar die valt af.
Pottinger heeft mijn voorkeur omdat je kunt variëren vanaf 8 meter, en ik heb goede ervaringen met de vorige, maar het aanbod is er in Nederland eigenlijk niet.
+4
labella
@GerbertXL maaiers, schudders en harken van poetinger moet je niet hebben, zijn te licht gebouwd. De opraapwagens zijn wel top.
newholland6640
@labella te licht gebouwd? Als je ze wat donkerder spuit is het goed?
GerbertXL
@labella en heb je dat uit eerste hand of is het eigen ervaring?
labella
@GerbertXL eigen ervaring met maaier, was 1 keer en nooit weer. 6 seizoenen gemaaid en het 7e seizoen viel die van ellende uit elkaar. ik vind van de harken die asjes van de tandarmen ook veel te dun..
+1
GerbertXL
@labella Wij hebben iets van 14 seizoenen geharkt met een tweedehands gekochte pottinger middenaflegger en die heeft het prima gedaan. Inderdaad op het eind regelmatig tandarmen afbreken maar hij had ook wel wat meegmaakt. 4 keer op z'n kant gelegen in het land, 1 keer zelfs in de sloot waarbij er 1 helft van het frame van de achterwielen afbrak. Als ik weer z'n goede hark kan kopen, graag.
Bekkink
@GerbertXL hier had de loonwerker een fella, tot op het bot versleten. Nu een krone gekocht. Harkt netjes.
+2
jehan
@GerbertXL wij hebben een krone 1400 swadro ..zijn er tevreden over
Boerma
@GerbertXL dan kun je misschien toch beter de loowerker bellen. Als die 4 elements ook zo vaak oo de kant moet
Spuit11
@labella Die oude maaiers waren qua bouw en bediening inderdaad waardeloos. De nieuwere modellen zijn ontzettend verbeterd, ze doen zelfs voor een Kuhn niet onder.
labella
@Spuit11 kan best maar hier komt geen poetinger de dam meer op, of ze moeten hem er gratis neer zetten.
+2
weurding
@labella 14 12 schudder zijn hopeloos. Aandrijflijnen knappen er allemaal uit.
+1
rickboer blija
Wij hebben sinds dit jaar een krone swadro 1400. Ervaring tot nu toe is zeer positief. Wij kunnen met onze krone van 11 tot 13.5 m harken bij elk willekeurige swadbreedte en is daardoor ook flexibeler dan voorheen gedacht. Smal greppelland is momenteel nog wel lastig, maar ik verwacht dat dit ook wel wend.

Hebben ook wel gekeken naar andere merken (claas, kuhn, pottinger en mf) maar waren vaak duurder of het vertouwen was er niet

P.s. in meppen worden ze geregeld geveild, vaak tegen zeer aantrekkelijke prijzen
rommert14
@rickboer blija ja zo'n 1400 is een aardigheid, mooi werk ook en het gaat donders snel.
rickboer blija
@rommert14 bevalt bij jullie tot nu toe ook wel goed dus?
+2
de hoef
Quote Reactie van @rickboer blija:
n meppen worden ze geregeld geveild

dat is allemaal ouwe afgejakerde zooi uit duitsland
ricardo
@de hoef had jij daar ook niet es een hark gekocht?
de hoef
@ricardo jazeker, en eventjes wezen halen met de trekker . barre ruggen, maar veel gerepareerd
hen krone gehad en claas
nu Kuhn 9553 kan iedereen mee weg. mis wel de grote ruggen
weurding
@de hoef grote harken zijn allemaal afgejakkerd. Iemand die zon ding koopt nieuw heeft er ook werk voor. Egaal of ze uit nl dld of belgie komen
de hoef
@weurding Nederland waren ze toen nog maar amper, zijn met de lease mee opgekomen
+1
rubencasecs
Ik zie hier vooral Claas rijden en een enkele pøttinger, geen andere merken. valt mij op dat ze nogal langzaam rijden met de 4 elementer, niet meer dan 10 km/u. dus ik denk dat je qua capaciteit niet meer doet dan een grote 2 elements
rickboer blija
@rubencasecs wat bij ons opvalt is dat de winst vooral zit in het oprapen met de ladewagen, je hoeft veel minder vaak het land op en neer. Daarnaast moet het land voor een grote 2 elements hark heel vlak zijn om niks te laten liggen

P.s halen bij ons altijd tussen de 11 en 12 km/h met harken
rommert14
@rickboer blija mijn broertje reedt de afgelopen snee bijna 14 km per uur 😎 we konden hem niet meer voor blijven met maaien. Wiersen op 18 meter gelegd.
+3
rubencasecs
@rommert14 loonwerkers rijden ook meest per uur, misschien hebben ze daarom geen haast?
+1
Frans1
@rubencasecs misschien willen de klanten liever goed werk?
rickboer blija
@rommert14 wij hebben 3 wat kortere snedes gemaaid, misschien is dat de reden dat er zo nu en dan wat liet liggen op hogere snelheid
rommert14
@rickboer blija zou juist met lichtere snedes beter willen lijkt mij?
+3
deJong
@rommert14

met lichte snedes schudden wij voor de hark uit. Als het gras een nachtje gelegen heeft gaat het tussen de stoppel inliggen en wil het minder harken voor ons gevoel. Tevens krijg je de groene topjes er nog wat mooi door en uitelkaar voor als je met een opraapwagen kuilt.
rommert14
@deJong daar zit wat in ja
+1
GerbertXL
@rommert14 nou heb je ook wat te melden qua ervaringen of wat?
rommert14
@GerbertXL hebben nog maar sinds een maand een krone swadro 1400. En in Friesland een paar jaar een fella gehad. Met de krone kunnen we veel sneller rijden als de fella, voor de rest was de fella een prima machine maar was geen 4 rotor.
weurding
@rommert14 wat doe je er zo vlak achteraan dan met de hark?
rommert14
@weurding zorgen dat het niet te droog wordt.
weurding
@rommert14 maaien met banden geen optie? Als je er toch vlak achter zit😉
rommert14
@weurding ja hebben we ook, het rechter bandje naar beneden en dan ligt het op 18 meter.
dx11
Quote Reactie van @rickboer blija:
Daarnaast moet het land voor een grote 2 elements hark heel vlak zijn om niks te laten liggen

Dat valt je mee
kaas
@rickboer blija hier met kuhn 15 tot 16 km 2 element hark
+1
NH-Ford
Hier paar Kuhn GA 13131 lopen, erg mooie harken.
Eerlijk is eerlijk, met andere merken heb ik zelf geen ervaring. Hydr aangedreven draait super mooi rustig, weinig mechanische bewegende delen. Hydr. hoogteverstelling gebruik je verrassend veel. Manier van tanden uitheffen bij het zwad vind ik kuhn absoluut een plus hebben (ongeacht wel type kuhn).
De oudere versies zijn nogal lomp gebouwd waardoor ze dik 1900kg zwaarder zijn.
GerbertXL
@NH-Ford Ahja, die nieuwe zijn mooie apparaten maar een beetje te nieuw voor mij, amper aanbod. Mooi stukje lichter inderdaad. Wel jammer dat de minimum zwadbreedte 1,40 is, vind ik aan de brede kant.
NH-Ford
@GerbertXL Klopt, 15mtr is er wel gebruikt.. maar hej weer zo'n log ding.
Een 9531 is ook erg mooie hark, zijn gebruikt ook wel, al vind ik zelf voor mooie de elementen te groot..
GerbertXL
@NH-Ford Ja helemaal mee eens. Ik heb een paar jaar terug een claas 2900 geprobeerd, leek mij echt je van het maar dat viel echt tegen met die grote elementen. Was al wel een oud gebakje maar toch. Ik hark nu 13 meter bijeen, als ik weer naar een meter of 9 ga lijkt mij dat wel een achteruitgang.
Kieran
@NH-Ford Merk je na een aantal seizoenen ook slijtage aan de hydraulische aandrijving van de rotoren?
+2
RobVolvo
Mocht je toch naar Krone harken gaan kijken (vooral de oudere harken toen de 4-elements een beetje in opmars kwamen) let heel goed op de voorste elementen hoe ze nog aan de hoofdbalk hangen. Boer hier in de buurt had een 1400 die had zowel het linker als het rechter element al een keer compleet afgescheurd gehad tijdens het werk. Was een ex loonwerk machine uit Duitsland, dus zal de nodige bunders ook wel hebben gedaan, maar is misschien wel een puntje van aandacht. 😉 Heeft daarna een MF RK1404 Pro gekocht (omgekatte Fella dus), is technisch een goede, degelijk gebouwde hark alleen wel aardig gedonder gehad met de software en de bediening..
+1
thijsw
Heb hier nu ook 3 jaar de kuhn ga 13131! ben er razend enthousiast over
ook kleinere percelen van 1 ha met veel hoeken is zo klaar.
je kunt met de trekker haaks om sturen omdat de aftakas aandrijving die de hydraulische pompen aandrijft aan de bok van de hef zit.
als je door een gat gaat met een element en de tanden krassen door de grond gaat die zelfs stil staan omdat die hydraulisch is aan gedreven dus kun je er ook wel een paal mee raken. verder ook alles elektrisch in de trekker te verstellen kwa hoogte breedte enzovoort wat ook vaak wordt gebruikt!
ook laat ik de voorste elementen harder draaien zodat ze het gras iets verspreid weg leggen over het andere gras.
hans1980
Krone heeft nu een boeren versie 12,5m
Minder electronica
Arum
😀
labella
@Arum dan moet je ook oxbo geld hebben.
Frans1
Onze lw heeft een fella, net werk, ruw as ook in orde😉
ROORDAJ
Zinds half vorig jaar een Vicion 12.5
Eenvoudige machine en bediening.Ook onafhankelijk of op comando voor en achter uit heffen. Machine is qoa gewicht ook stuk lager dan een hydraul Kuhn welke de 100 pk staltrekker te veel in de macht had op de kop enden en om op het rechte stuk weer in balans te komen.
Achterste elementen lieten echter te veel gras liggen en na alle verstelmogelijkheden kwam de dealer tot ontdekking dat er verkeerde wieldragers waren gemonteerd van een ander type waardoor de voorste wielen niet diep genoeg konden.Nu maar hopen op beter werk.
GerbertXL
@ROORDAJ Das mooi ruk. De kverneland/vicon die ik nu heb doet z'n werk, heeft zeker z'n sterke punten (onderstel rotor, gelagerde tandarmen, kroon/pignon in olie) maar door brekende tandarmen en tegenvallende rijsnelheid heb ik nou niet echt behoefte aan weer een vicon.
worteljcb
Als je voor een goede gebruikte gaat had ik persoonlijk liever wat aftakassen dan een compleet hydraulieksysteem. Al is er voor een kuhn ook veel te zeggen, zeker waar. Dan bleef bij mij krone en claas over. Beide goede machines en harken beide goed, al heb ik zo mijn voorkeur gezien de techniek. Sluit me aan bij @fendt-412
+1
komelker 2
Ik koop liever een nieuwe 2 element zwadhark dan een gebruikte 4 element voor het zelfde geld. Beter langer harken dan langer sleutelen.
+1
fendt-412
Quote Reactie van @komelker 2:
Beter langer harken dan langer sleutelen.

Die grote hark koop je voor wat er na komt, elke snede 1-2uur hakselen besparen tikt nog wel aan.
Daarnaast heeft zon machine bij 9/10 veehouders in nederland niets te lijden. Draait een keer 50uur per jaar en dan houdt het ook wel weer op.
hobbyboer
@fendt-412 Zo kun je rekenen idd.
Maar is dat ook gelijk winst?

Wordt door de rustigere aanvoer van de 1-2 uur extra tijd die jij noemt de kuil beter vastgereden?

Krijgt de loonwerker niet te weinig met 1-2 factuur uurtjes minder?

Ieder voordeel heb zn nadeel
+2
fendt-412
Quote Reactie van @hobbyboer:
@fendt-412 Zo kun je rekenen idd.Maar is dat ook gelijk winst?Wordt door de rustigere aanvoer van de 1-2 uur extra tijd die jij noemt de kuil beter vastgereden?

Bespaard me bij 3 snedes ca een uur en bij 2 snedes 2uur. Help met aanrijden en kost me maximaal 100liter diesel per snede. Schat toch zon 2500euro per jaar voordeliger uit te zijn, hebt wat meer slagkracht en kunt op het juiste moment een flinke slag maken. Qua perceelslengte passen op de helft van de percelen nu een rondje in een wagen en zit 90% vol, de andere helft 2 rondjes. Scheelt toch weer heel wat gejakker door het land en sporen.

Reken het over 10jaar en het is wel de moeite, hark is nu betaald en krijg ik niet meer versleten en loonwerk wordt alleen maar duurder.
Fendt612e
@fendt-412 zijafleg, zelfde resultaat alleen ben je zelf wat langer bezig, en je hoeft geen dure 4 elementen hark te kopen.
+2
hoest
@Fendt612e gerbert heeft nu zijafleg en net dat wat langer werk is waar het probleem zit
fendt-412
@Fendt612e
Met een 4 elements hark kun je een hakselaar nog niet voor blijven, laat staan als je overal 2x langs moet. Daarnaast hoor ik ze alleen maar klagen over zulke harken, het gras is toch tegenelkaar in gedraaid waardoor het niet hakselen wil, als er geen goede chauffeur op zit is het helemaal 3x verdriet. Dan halen ze je inderdaad niet in en wordt het alsnog een dure hobby.

Afgelopen 3 zomers telkens wel 1 of 2 snedes gehad die maar een paar uur op het land hebben gelegen, dan moet je capaciteit hebben wil het niet te droog worden. Soms was de maaier nog niet klaar als de hakselaar er al stond, eerste gras mag iets droger zijn en langer gemaaid zijn. Maar je moet toch met de hakselaar mee komen qua capaciteit en een 8-10ha per uur aan de kant kunnen werken wil je niet inboeken op kwaliteit van je voer. Dat kost nog veel meer.
Fendt612e
@fendt-412 dat in elkaar draaien ligt denk ik vooral aan de chauffeur En/of de hark. Wij laten het gras bijna altijd maar 1 nacht liggen, sochtend maaien en schudden, volgende dag als de douw eruit is harken. Als de loonwerker er is, is er altijd al meer als de helft geharkt. En ik weet niet hoe dat gaat met n 4 elements hark, maar als er weinig gras op zit harken we het eerst 2 keer opzij en dan er weer 1 tegen aanleggen, dan heb je 1 zwil van ruim 20 meter. Dat vindt ik een van de grootste voordelen tegenover een enkele middenafleg hark
+2
bikkertie
Hier 6 jaar geharkt met een pottinger 4 elements, was ex-demo nooit wat mee gehad maar hebben hem daarna geruild voor een 2 elements 9,60
Hurli356
@bikkertie en waarom van 4 naar 2 elements gegaan? Ook nog ingeleverd qua werkbreedte?
bikkertie
@Hurli356 @pietjepuk afnemen van de armen doen we alleen als de hark de schuur in gaat, verder laten we ze er altijd op.

Zijn naar 2 elements gegaan omdat we met de 4 elements niet iedereen weg konden sturen. En de 2 elements was fors goedkoper en met nog steeds flinke capaciteit
GerbertXL
@bikkertie dat is een 1251 op je foto. Is die wel helemaal mechanisch aangedreven? Die heeft nog de oude rotors waarbij je geen tandassen apart kunt demonteren, daar pas ik voor.
bikkertie
@GerbertXL is wel volledig mechanisch, of die afneembaar zijn kan ik me niet zo herrineren
pietjepuk
Quote Reactie van @bikkertie:
2 elements 9,60

Lijkt mij ook het mooiste een grote 2 element hark. Alleen hik een beetje tegen de tien meterse harken aan in verband transport. Kun je eerst van de trekker om de tandenarmen in te klappen om niet veel te hoog te zijn. En als ik ergens een hekel aan heb is dat.
dx11
@pietjepuk hier moeten we van onze 10meter hark 4 tandarmen van elk element af pakken om onder de 4 meter te komen. Maar met 4,8meter kunnen wij ook overal wel komen, behalve in de schuur.
topmelker
Hoe langer de armen hoe meer zand en vooral mest wat niet ingeregend is hij meeneemt naar de wiers.De meeste winst van de 15 meter hark bij ons is de hakseltijd en dat je 100 ha op een dag weg kan werken
mfrijder
Ik denk dat je voor een nieuwe SIP niet veel meer geld kwijt bent als voor geen gebruikte Pöttinger, Claas, Krone enz.
En let wel de meeste merken hebben de tanden en rotor van SIP in hun machine zitten....

Hier in de buurt rijdt een 10 meter 2 rotorhark van SIP en die werkt echt zeer mooi, zowel in nat als droog gras, in net gemaaid, 2 dagen geleden gemaaid als geschud gras.
je kunt er ook mooie smalle wiersen mee maken voor de opraapwagen en ronde balenpers.
rickboer blija
@mfrijder ervaring met 10m sip hark is bii ons zeer slecht, niet schoon meenemen, rare wiersen en een opklap systeem van het kleed wat binnnen 1 demo dag al stuk was
Hark was wel mooi simpel
weurding
@mfrijder dat valt je tegen. Weinig prijsverschil met de meer gangbare merken
+1
jakob-bruining
@weurding zie hier steeds meer samaz
weurding
@jakob-bruining tja......... heb er niks mee, goedkoop is duurkoop
GoVario
Hier in de buurt, dus niet ver van jou vandaan @GerbertXL (haha 😉 rijden er een aantal 4 elements Krone harken. Allemaal positieve ervaringen en zeer mooie zwaden met hakselen, persen en oprapen. Dat geld overig wel zowel voor de 4 als 2 elements harken.
hummy
Hier zie je veel claas 4 rotor harken, Voor eerste snee gebruiken loonwerkers toch alleen 2 rotor.
Zulke groote machine,s komt het meest tot z,n recht in bijv,de flevo polder ,groote percelen zonder greppels,en voor een doorsnee boer is loonwerker wat rendabeler,voor 10a15 euro per ha is de keus gauw gemaakt.Machini,s worden tegenwoordig steeds groter,wordt zometeen probleem om een dam over te gaan.
Noorderling
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl
Goede reden om die ook eens te verbreden naar 15meter. Kun je met alles mooi doorwerken en versporen.
Elvis
@Noorderling valt niet mee als de sloot ook 15 meter breed is, zit je zo aan de 300 m3 per dam
Fendt926Driver
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl dammen over de waterlopen zijn altijd tripple maaier breedte(9m) maar ook wel schudder breedte (16m) dus ik zie het probleem niet om als boer geen brede machines te kunnen hebben.
En bij de loonwerker moet je je beurt afwachten. Als boer kun je beginnen als je het er naar hebt.
En als je (enorme) overcapaciteit hebt ben je ook veel flexibeler
+1
GerbertXL
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl Ik wil het zoals ik het wil. Daarom doe ik het maaien, harken en oprapen zelf, en daarvan vind ik harken nog het meest belangrijk dat het gebeurd op mijn manier.
Ik heb overigens een prima relatie met de loonwerker, die ik altijd kan bellen mocht het tegenzitten, maar niemand gaat voor dat geld harken met een gemiddelde perceelsgrootte van rond de hectare. En ik vind het één van de mooiste klusjes.
fendt308-driver
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl bij jou thuis kunnen ze ook nog goed uit de voeten met een 4 rotor hark en rond de €12/€15 blijven
dirkao
Bij ons in de buurt lopen 6 harken met 4 rotors , allemaal claas liner 3000 die dingen zijn gebruikt uit europa ge'importeerd en werken door veel lap werk nog steeds naar behoren. iedereen is er tevreden over, maar het is ook zoiets van :" in het land der blinden is één oog koning. ikzelf zie toch liever Kuhn of Krone. En na wat ik in andere reakties lees gaat mijn voorkeur toch het meest uit naar Kuhn. krone en kuhn zijn er hier ook wel maar is wat verder uit de buurt. van beide merken zijn service en onderdelenvoorziening goed. Dan ook nog een vraag: wat is bij claas het verschil tussen liner 3000, 3500 en 3600?
verwijderd
kaas
@rickboer blija dat was zonder inruil
+1
Nhpaultje
Hier rijden we nu voor het 6e seizoen met een Kuhn GA13131. 4 elements hydrolisch aangedreven, loadsensing, electrische isobus bediening, wel met bedieningsterminal zodat iedere trekker ervoor kan.

harkhoogte traploos instelbaar vanuit cabine, iedere rotor apart uitheffen, start/stop knop om automatisch op tijd of afstand de rotors te laten zakken. Tot noch toe 3 tanden afgebroken. En de vt40 bedieningsterminal heeft het een keer begeven (nieuwe voor gekomen). Verder geen problemen.

Voornamelijk in gebruik in combinatie met hakselaar en opraapwagen. Een colega loonwerker die grote balen perst voor ons is uitermate te spreken over de "vierkante" zwaden, zodat de pers mooi vult.

Er zijn enkele loonwerkers uit nederland en duitsland komen kijken met de dealer. Die roemde allemaal het snel uitheffen en zakken van de rotors, zonder langzamer te moeten rijden. Van de 4 kijkers, hebben er 3 een kuhn gekocht.
GerbertXL
@Nhpaultje ja ik ben er ook een beetje naar aan het zoeken gegaan maar tweedehands amper te vinden, en ik vind het wel jammer dat het zwad pas bij 1,40 begint, lijkt me wat aan de brede kant voor mijn pick up van 1,60.
Voordeel is wel bij die dingen dat standaard er alles opzit, bij pottinger is het allemaal optie wat het zoeken wat lastig maakt.
mdoornekamp
@GerbertXL zwadbreedte is altijd wat breder dan 2 elements. Hier loopt wel Claas 12.5 meter. Dat vindt ik ook wel breed en lomp genoeg. Die blijven vaak ook onder 4 meter transport. 15 meter is meer voor loonwerkers en echt grote percelen.

Veel spul uit Duitsland is slecht . Ze hebben daar heel vaak slecht/ongelijk land. Dus harken hebben veel te lijden.
+1
JD 6430 The Best
@Nhpaultje Ik rij ook wel eens met een Kuhn 4 elements. Geweldige machine, rustige loop door hydro aandrijving en bediening is top. Vorm van de zwaden heb ik als akkerbouwer niet veel doel over maar klanten zijn tenminste tevreden👌
Johen
Iemand ervaring met de MF RK 1254
rickboer blija
@Johen een keer demo mee gedraait, lekkere simpele machine (geen LS) en draaide goed. Zijn ook leuk geprijst. Maar daar is de kwaliteit ook wel wat na, is allemaal wat lichter en goedkoper dan de concurrenten in de markt.

Voor een veehouder lijkt het mij een prima machine, maar ik weet niet of ik m als loonwerker aan zou schaffen
GerbertXL
Nu dit topic toch weer actief is, ik heb uiteindelijk een nieuwe Kuhn 13131 gekocht. Wat me erg tegenvalt is dat de harkhoogte 2 menu's diep is weggepropt en als ik die wil bedienen kan ik de rest van de hark niet bedienen. Er zou nog een software update komen dus ik hoop dat dat dan voor elkaar is.
Ook heb ik bredere banden genomen (was geen fabrieksoptie), en de bandenboer heeft niet goed gemeten en nu staan ze buiten de 3 meter. Ik heb al een paar gezegd dat ze dat in orde moeten maken maar er is nog niks mee gebeurd (dat is de dealer z'n verantwoordelijkheid, niet die van kuhn).
rickboer blija
@GerbertXL wat voor banden heb je nu onder de hark zitten? En hoe heb je het gedaan met de remmen, alles op lucht?
+1
GerbertXL
@rickboer blija 710/40R22.5. Af fabriek was de keuze 500/60-22.5 of 600/50R22.5. Ik zeg niet dat 710 noodzaak is maar ik heb nou eenmaal een bandenfetisj, en nieuw kost het ook niet veel extra.

@kaas Ik rekende naar de oude kuhn, die zijn veel zwaarder dan de nieuwere. Iemand in dit topic wees me daarop geloof ik.
rickboer blija
@GerbertXL oke, dat is mooi breed. Wij zijn begonnen met 500/50r17 banden omdat de 620/40r22.5 banden nog niet leverbaar waren. De nieuwste krone hark (1370) kan geleverd worden op 710/35r22.5. Die zijn nog iets kleiner dan jij er onder hebt
kaas
@GerbertXL ch een kun je wou een jaar geleden geen khunomdat die te zwaar was waarom nu dan wel een khun??
kaas
@GerbertXL 25 % inhouden van de prijs anders kan je vaak lang wachten voordat ze wat in orde maken kei hard wezen de mechanische en importeurs gaan ook over lijken
NH-Ford
@kaas Jammer dat jij zulke ervaringen hebt, kan mij daar totaal niet in vinden.
joske1980
@GerbertXL
Ondanks de kleine dingetjes veel werkplezier met je hark.
Geen grote opknapbeurten deze winter?? Of heb ik iets gemist? Vond het altijd leuke reportages
GerbertXL
@joske1980 Ik heb wel wat in de planning. De winter is net begonnen he.
spotmelker
Quote Reactie van @GerbertXL:
Ik heb wel wat in de planning.

Heb je al een (innovatieve) oplossing voor het achterover kiepen van de bemestertank?
GerbertXL
@spotmelker ja, niet afkoppelen.
spotmelker
@GerbertXL Bekende oplossing 😄 Kwam alleen mezelf tegen bij het aanvragen van de kentekens.
Nhpaultje
@GerbertXL

Van die harkhoogte, daar komt niks geen software update van. Daar zeur ik nu al 7 jaar over. Bij dealer, bij reesink en bij kuhn zelf, allemaal beloven ze dat er aan gewerkt wordt, maar tot op heden niks......

En dat vindt ik ook een zeer irritant punt.(harkhoogte) je zou zeggen dat software makkelijk aan te passen moet zijn. Nu blijft het icoontje een 20sec staan, dat moet toch met gemak te verstellen zijn naar bv 20 min.
kaas
Ik denk dat khun 1 van de betere harken is claas is te ligt gebouwd geregeld kromme armen in zwaar of te nat gras of te hoge rijsnelheid
JD 6110
Wij harken met een Fella. Ook elektrische diepte regeling met een los kastje. Voorste 2 kunnen we apart bedienen. Wel wat lichter gebouwd als een kuhn. Maar daar is de prijs ook naar
+1
kaas
@JD 6110 en als 7 of 8 jaar is is hij de helft goedkoper als de khun bij inruil
JD 6110
@kaas tsja... Elk merk heeft zen plus punten of kosten. Discussie ga je nooit winnen.

Persoonlijk Ben ik wel fan van kuhn hooibouw werktuigen van vroeger uit al
+7
GerbertXL
Aan iedereen die de discussie voert tussen loonwerk of eigen werk, maak een topic en ga daar gezellig klessebessen. Er staat duidelijk een titel, dus als er reacties worden verwijderd weet je waarom.
+2
mdoornekamp
@GerbertXL moet jij geen forumule 1 kijken
+1
harke
Hou 1 ding in je achterhoofd.
Als je altijd wilt werken met 4 elementen hark dat je de opraapwagen in de schuur kan laten.
Wiersen veel te dik en je bent genoodzaakt te hakselen
+1
rommert14
@harke Dan koop je een hakselaar toch 🤷‍♂️
+1
rickboer blija
@harke ben ik absoluut niet met je eens, doen hier (vrijwel) altijd met de ladewagen kuilen. En zeker als je er een beetje rekening mee houd (en een beetje moderne ladewagen hebt) is het zeer goed te doen
+1
harke
@rickboer blija en hoe ging dat dan met die zware eerste snede dit jaar?
grös
@harke
Zelfs de zwaarste hakselaars kropen toch over het land, hier heeft de LW een 2 -elements en alles met de opraapwagen.
+1
rickboer blija
@harke hark op zn smalst, en de grenslastregeling van de trekker wat verlagen en vervolgens met een iets lager snelheid was het goed te doen.

Moet wel zeggen dat we hier de helft met de wagen en de andere helft met de hakselaar gedaan hebben om de bult beter te krijgen voor de winter. Maar als het gemoeten had was alles ook met de ladewagen gelukt
mdoornekamp
@rickboer blija alleen 1e snee kan wat te zwaar worden met een 4 elements. De snedes daarna is het alleen maar gemak. Met 16 of 18 km/u laden is ook alleen maar brandstof verspilling.
Quote Reactie van @mdoornekamp:
lleen 1e snee kan wat te zwaar worden met een 4 elements

Daarom een zei afleg hier
1e snee kost het soms iets capaciteid, andere snedes brengt het geld op 👍🏻
+1
labella
@ronald-deutz-fahr Ik vind die wiersen van de zijafleggers maar een ramp, van een middenafleg zijn veel egaler.
+1
Terwisscha
@labella dan staat het zwadbordje te smal. Hier ook een zei afleg en nergens last van.
mdoornekamp
@labella kwaliteit van het hark werk van een zij afleg is wat lastiger. De chauffeur bepaalt dan de netheid van de wiers. Of je belt gewoon een loonwerker
Quote Reactie van @mdoornekamp:
loonwerker

Om te harken? Op de vraag of de loonwerker ook komt schudden bij een grote veehouder met 100 hectare gras heb ik geen antwoord gekregen. Of heeft die die dag toevallig wel tjjd?
+1
@labella hangt van de chauffeur af, worsten draaien kunnen we allemaal
+1
rickboer blija
@mdoornekamp precies, terwijl je met een ladewagen met een brede hark veel minder afstand aflegt zorgt voor een echte tijdbesparing
Terwisscha
@rickboer blija Dan moet de capaciteit er wel wezen op de kuil, anders schiet je er niets mee op.
Rokus
@Terwisscha als je 1 ladewagen al niet bij kan houden op de kuil doe je toch echt iets niet goed hoor!
Terwisscha
@Rokus Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Dat hangt helemaal van de situatie af. Met zo'n lange en brede silo als hier dan is 3 wagens geen enkel probleem. Maar boeren hier in de buurt hebben soms nog kleine kuilbultjes die soms maar 6 of 7 meter breed zijn, waar eerst de aanrijd combi er vanaf moet voor de trekker kan lossen. Ook is de afstand tot de kuil een grote bepalende factor. Als alles in verhouding is, is er niets aan de hand. Alleen de machines (v.d. loonweker) groeit harder dan de kuilen op het erf en dan is capaciteit het eerste waar je tegen aan loopt.
jerseys
Nog aanbevelingen voor een boeren hark 4 elements?
+1
Terwisscha
@jerseys Kijk eens naar een Claas Liner zou ik zeggen. Hier thuis ook een Claas hark (Liner 1750 twin) en zijn erg stevig en degelijk gebouwd. Tevens harkt die netjes en weinig onderhoud mede door geen curvebaan in de rotoren wat andere merken vaak wel hebben.
+1
GerbertXL
@Terwisscha Waar zit de curvebaan dan?
Terwisscha
@GerbertXL In die pot waar de tandarmen in zitten, heb ik mij laten vertellen.
+3
GerbertXL
@Terwisscha Ah je bedoelt dat ie in de olie zit bij claas.
Terwisscha
@GerbertXL Juist dat ja
+1
Quote Reactie van @Terwisscha:
n die pot waar de tandarmen in zitten

Welke hark heeft dat niet? Weet toevallig dat de ziegler/niemeyer harken een open curvebaan hebben, tegenwoordig zit dat toch bij elke hark in de olie, tussen de tandarmen?

Of heeft de claas dealer een interessant verhaal verteld zonder te vertellen dat iedereen dat zo doet?
rickboer blija
@ronald-deutz-fahr volgens mij heeft krone nog een droge curvebaan
CaseCS130
@ronald-deutz-fahr pottinger heeft gesloten vetbad. Olie is wel leuk, maar je hebt ook tig keerringen die kunnen gaan lekken. Niemeyer had em open destijds idd. Maar dat ging qua slijtage ook best wel redelijk, onze had na bijna 20 jaar niet eens veel slijtage op de baan.
+2
worteljcb
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
tegenwoordig zit dat toch bij elke hark in de olie, tussen de tandarmen

Nee, de meesten hebben vetgesmeerd of droge curvebaan zoals krone. Oliebad heeft alleen claas dacht ik.
+1
Terwisscha
@worteljcb ja claas heeft olie rest inderdaad vet @ronald-deutz-fahr
@worteljcb onze df (kverneland) heeft ook olie, of zitten dan alleen de draaipunten van de tandarmen in de olie, en de curvebaan los daarvan in het vet?
+1
worteljcb
@ronald-deutz-fahr Die hebben inderdaad modellen gehad waarbij de curvebaan in de olie zit, maar hebben ze ook waarbij alleen de tandwielaandrijving in de olie zit en de curvebaan niet.
grös
@worteljcb
Wij hebben Stoll met open curvebaan, maar die moet je npog wel af en toe smeren, anders gaat ie alsnog kapot, bij de eerste hark was dat zo gebeurt.
rickboer blija
@jerseys de hierboven genoemde mf/fendt/fella harken. Daarnaast heeft krone nu ook een 'boeren' versie, de 1250
GerbertXL
@jerseys kuhn 13031. Maarja dan mis je wel onafhankelijk elementen heffen en harkhoogteverstelling uit de cabine.
Noorderling
@GerbertXL
Snap alleen niet hoe je met zo'n machine kunt werken zonder onafhankelijk heffen. In bochten duikt 1 element de grond in, met geurende kopakkers maak je chaos, hoekje aanhalen wordt lastig, even laatste 3 meter naar binnen leggen om een wiers te besparen wordt onnodig gras overdraaien.

Doe je zo'n hark echt tekort.
90% wat hier in de regio draait zijn Claas 4 elements harken, van jong tot oud en 300 tot 2000ha per jaar. Hoort er niks geks over.
richard-de-wolff
@Noorderling gebied breider hellum ?
verwijderd
+1
rickboer blija
@J asper ik zie het nu idd, lopen in een vetbad volgens de brochure
hummy
Ik hark lekker met mijn fella 6.71. Maaien en dan 2 in 1 harken en balen draaien.
Frans1
Hier de Krone 1201 zij afleg ingeruild voor een 930 middenafleg

(klik om te vergroten)

@Frans1 al ervaring mee? Wat gebeurt er met inkuil capaciteid door het seizoen heen?
Todi
@ronald-deutz-fahr Loonwerker vaart er wel bij. Dus meer uren factureren.
@Todi maar zelf wel lekker optijd klaar met harken 🤪😂
GerbertXL
Leuk, maar het ging over ervaringen met 4 elements harken.
cb6520
@GerbertXL hoe is jou ervaring nu na 1 jaar met de kuhn 4 element?
Lijkt mij ook wel wat maar vind ze nog te duur😅
+1
GerbertXL
@cb6520 ik ben er blij mee. Zo even uit m'n hoofd,
Plus:
Wendbaar doordat het scharnierpunt ver achter de trekker zit.
Waar ik met de vorige hark met veel geluk 10 haalde is dat bij deze een lage snelheid.
Ook bij kleine percelen is het prima werken.
Maar 1 simpele aftakas (geen groothoek).
Hij maakt een heel mooi vierkant zweel.
Altijd ingeklapt onder de 4 meter.
Min:
Hij had volgens mij prima een halve meter korter gekunt.
De lichtbalk achter is een enorm dom ontwerp. Hij is 3 meter breed op de uiterste hoek en uit de cabine kun je dat totaal niet zien. Aanpassen kan niet makkelijk. Ze hadden uit de cabine opklapbaar moeten zijn zoals claas. Of flexibel en met een stootrand eromheen ofzo.
Inklappen had sneller gemogen en je moet de knop vasthouden (virtuele knop). Ook heb ik een paar keer een storing gehad waardoor ik handmatig alle functies 1 voor 1 moet opklappen ipv automatisch.
Het verstellen van de hark hoogte zit 2 menus diep en als ik in dat menu zit kan ik geen andere functies bedienen.
Min maar niet de hark z'n schuld: ik hen een cci 800 touchscreen isobus scherm en a3 virtuele joystick. Ik had veel liever het ouderwetse muller scherm en joystick gehad zonder touchscreen maar dat kon niet meer volgens kuhn.
rickboer blija
@GerbertXL zou jij eens een foto kunnen delen hoe dat jij dat scherm en joystick hebt voor je swadhark? het was voor onze krone ook mogelijk geweest geloof ik, maar hebben nu een lekker simpele bedieningskast
GerbertXL
@rickboer blija tractorfan.nl/picture/1416888/…
De joystick wil ik nog iets anders maken, en powershift knoppen erop zetten.
rickboer blija
@GerbertXL lijkt nog niet echt simpel 🙈. Wij hebben de onderstaande bedieningskast, waarmee vrij simpel mee te werken valt. Maar hier moet ik voor de hoogteverstelling ook een extra handeling doen

(klik om te vergroten)

@rickboer blija joystick werkt wel vele malen mooier 😅
+1
rickboer blija
@ronald-deutz-fahr dat zal, heb ik zelf geen ervaring mee. Is die joystick standaard bij een 13131?

Denk trouwens dat geintergreerd op de trekker nog mooier werkt.

Deze hark zit vaak achter verschillende trekkers met verschillende bestuurders. Het moest daarom allemaal lekker simpel blijven
Quote Reactie van @rickboer blija:
geintergreerd op de trekker

Dan moet je op de touchscreen drukken, of je moet een trekker hebben dat je de functies instelt op je rijhendel, maar dat kan niet bij alle merken.

Joystick ligt gewoon goed in de hand en je drukt nooit mis, reageert snel, veel functies binnen handbereik. Of het als boer echt nodig is weet ik niet.
Ervaring die ik met joysticks heb is op een pootmachine en veldspuit, dan is het echt een uitkomst, ook door de vele uren die je met die machines maakt en meerdere handelingen op de kopakker doet. Das met een hark natuurlijk wat overzichtelijker
Dat krone kastje is m’n favoriet overigens ook niet 😅
+1
rickboer blija
@ronald-deutz-fahr moet eerlijk zeggen dat ik eerst wat sceptisch was over het bedieningskastje, mede door slechte verhalen hier op tf. Maar het valt me tot nu toe nog alles mee. En luxer kan soms handig zijn, het past niet in alles situaties. Denk dat bij een spuit of pootmachine idd handig is, en als je er aan gewend bent zal het bij de hark ook goed werken. Maar ik zie nog niet direct de meerwaarde

Ik geloof dat wij met onze mf de multipad kunnen gebruiken voor de isobus bestuuring. Jammergenoeg tot nu toe nog niet gebruikt/gestest
rommert14
@rickboer blija die hebben wij ook, wel mooi simpel maar joystick lijkt me mooier
rickboer blija
@rommert14 jullie hebben ook wat meer hectares😅. En hoogswaarschijnlijk maar 1 trekker waar hij achter hangt, dus dan kan het ook eerder. Het is op de plus en de 1370 wel leverbaar
rommert14
@rickboer blija wij hebben dat zelfde kastje als jullie
rickboer blija
@rommert14 dat was duidelijk (en bekend😉)
Quote:
cci 800

@GerbertXL

Is dat waar die standaart meegeleverd word, of is er ook Een simpelere variant?
GerbertXL
@ronald-deutz-fahr er is niet echt keuze, je kunt wel een cci 1200 nemen maar die is gewoon iets groter.
Ik had liever een kast zoals de eerste generatie 4 elements van kuhn maar dat kan niet. De 13031 moet je met de ventielen bedienen en de 13131 is isobus.
@GerbertXL is er niet een cci leberbaar met normale joystick? Ik werk weleens met een 1200 die een joystick heeft voor besturing (links rechts bewegen)
En dan nog 4 dubbelwerkende functies dmv druk knoppen..
Oude muller systeem is indd manjefiek, 24 functies binnen handbereik 👍🏻
+1
Kubota
@ronald-deutz-fahr
Volgens mij is elke Aux-N joystick geschikt, dat is juist het voordeel van Isobus
Zoiets:
techniekwebshop.nl/salvarani-joystick-isobus-92116…
+1
GerbertXL
@ronald-deutz-fahr tja ik heb 30 knoppen toewijsbaar. Klinkt wel leuk maar ik gebruik er 12.
Go/end van volgordeschakeling.
Go en end apart voor als ik ben vergeten waar ik in het programma zat.
Stop.
4 knoppen voor elke rotor zakken/opbeuren.
In/uitschuiven achterste rotors en in/uitschuiven voorste rotors.
Nhpaultje
@GerbertXL knop vasthouden met in/uitklappen is puur veiligheid. Stel 1 maal drukken en hij klapt in. Dan zie je nog net een pluk gras die je weg wil pakken, de machine vouwt gewoon door al zit je ertussen.......
+1
marcsterreborn
Gelet op de ervaringen van loonwerkers in de buurt lijken de Krone 4 elememts harken in de praktijk het best te voldoen (en ook een goede prijs-kwaliteit verhouding te hebben)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's claas , krone , lely , Vicon , pottinger en ziegler geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!