Gebruikservaringen 4 elements harken
Nou vind ik een groot voordeel van mijn huidige twee elements zij afleg dat ik een heel smal zweel kan maken en dat kan niet met alle vierelements.
Wat zijn aan- en afraders? Een lely 1515 vind ik een prachtig stukje aparte techniek maar dat de wielen heel breed staan in het werk is niet echt praktisch voor mij en betekent dat ik tussen percelen met een smalle dam ertussen de machine helemaal moet inklappen.
Een claas liner 3000 heb ik goede verhalen van gehoord maar ze worden wel aardig oud en er zit geen load sensing op geloof ik. De 3600 heb ik wat negatieve dingen over gehoord, maar niet uit eerste hand.
Pottinger 1252 is half hydraulisch, half mechanisch aangedreven, beetje nodeloos ingewikkeld lijkt mij maar het voordeel lijkt mij dat je de voorste elementen kunt uitschakelen lijkt mij. Ook kan hij een smal zwad maken. De 1251 wil ik niet hebben.
Niemeyer/ziegler moet wel heel goedkoop zijn aangezien de onderdelen voorziening een aflopende zaak is lijkt mij.
Krone heb ik niks mee maar er is wel veel keuze.
Ps, graag gebruikerservaringen, niet van horen zeggen in de verte.
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's claas , krone , lely , Vicon , pottinger en ziegler geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nΓ©t dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
Paar jaar geleden de lely ingeruild op een claas 4 elements.
Harkt erg mooi, smalle stand van het zwad is smal genoeg voor een opraapwagen, maar kan ook een goed breed zwad maken voor een hakselaar. Elementen zijn hydraulisch in hoogte verstelbaar, wat je toch nog wel eens gebruikt, na een nacht dauw is het moeilijker harken en moet je wat dieper, als het niet nodig is kun je hoog harken. Terwijl voorheen de praktijk was dat je het nooit versteld. Er zijn simpele machines op de markt, zoals vicon dat je elementen niet afzonderlijk kunt heffen. Dat lijkt me een enorme ramp met uitharken van hoeken, het binnenste element gaat in krappe hoeken dan naar achteren waardoor de bandjes er heel raar onder komen te staan. Hark altijd hoeken uit met de binnenste elementen in de lucht en maak er het 2e rondje een fatsoenlijk op te rapen wiers van.
Lopen hier in de buurt praktisch alleen maar claas 4 elements harken bij loonwerkers en boeren. Heb er een gezien die duizenden hectares op natuurland heeft geharkt waar wilde zwijnen er een enorme ravage van maken. Gaat door de slipkoppeling, keer en kromme tandarm maar mechanisch mankeert er verder nooit wat aan. 90pk kan het goed doen, alleen wordt de trekker dan wel aan de lichte kant.
Krone heeft erg veel haakse aandrijvingen en aftakassen, elk draaipunt is een risico. Of deze vaak stuk gaan heb ik geen ervaring mee.
Alles hydraulisch aangedreven zoals bij een kuhn lijkt me erg mooi werken, weinig draaiende delen, vraagt misschien iets meer vermogen, alleen als er ijzer in het systeem komt ben je ook goed aan de beurt.
Geen proppen en mooie egale zwaden.
Niemeyer niks anders dan proppen en niet schoon willen harken,als ze dat wel deden zat er zand en zoden in de wiers.
Claas wisselend de ene keer mooi maar bij zwaardere en natter product ook bulten
Houd dat in onbekend maakt onbemind of mindere ervaringen?
Zowel met 2 als 4 rotor van krone gewerkt. en allebij werkte super. Dat hoogte verstelling in de cabine werkt geniaal. Vond het heel niet nodig maar wil nu toch eigenlijk niet meer zonder.
Lely harken ben ik geen fan van. Er staan er veel te veel jong gebruikt aangeboden en hier was het een opluchting toen dat ding van de dam was
Hebben ook wel gekeken naar andere merken (claas, kuhn, pottinger en mf) maar waren vaak duurder of het vertouwen was er niet
P.s. in meppen worden ze geregeld geveild, vaak tegen zeer aantrekkelijke prijzen
Eerlijk is eerlijk, met andere merken heb ik zelf geen ervaring. Hydr aangedreven draait super mooi rustig, weinig mechanische bewegende delen. Hydr. hoogteverstelling gebruik je verrassend veel. Manier van tanden uitheffen bij het zwad vind ik kuhn absoluut een plus hebben (ongeacht wel type kuhn).
De oudere versies zijn nogal lomp gebouwd waardoor ze dik 1900kg zwaarder zijn.
ook kleinere percelen van 1 ha met veel hoeken is zo klaar.
je kunt met de trekker haaks om sturen omdat de aftakas aandrijving die de hydraulische pompen aandrijft aan de bok van de hef zit.
als je door een gat gaat met een element en de tanden krassen door de grond gaat die zelfs stil staan omdat die hydraulisch is aan gedreven dus kun je er ook wel een paal mee raken. verder ook alles elektrisch in de trekker te verstellen kwa hoogte breedte enzovoort wat ook vaak wordt gebruikt!
ook laat ik de voorste elementen harder draaien zodat ze het gras iets verspreid weg leggen over het andere gras.
Minder electronica
Eenvoudige machine en bediening.Ook onafhankelijk of op comando voor en achter uit heffen. Machine is qoa gewicht ook stuk lager dan een hydraul Kuhn welke de 100 pk staltrekker te veel in de macht had op de kop enden en om op het rechte stuk weer in balans te komen.
Achterste elementen lieten echter te veel gras liggen en na alle verstelmogelijkheden kwam de dealer tot ontdekking dat er verkeerde wieldragers waren gemonteerd van een ander type waardoor de voorste wielen niet diep genoeg konden.Nu maar hopen op beter werk.
En let wel de meeste merken hebben de tanden en rotor van SIP in hun machine zitten....
Hier in de buurt rijdt een 10 meter 2 rotorhark van SIP en die werkt echt zeer mooi, zowel in nat als droog gras, in net gemaaid, 2 dagen geleden gemaaid als geschud gras.
je kunt er ook mooie smalle wiersen mee maken voor de opraapwagen en ronde balenpers.
harkhoogte traploos instelbaar vanuit cabine, iedere rotor apart uitheffen, start/stop knop om automatisch op tijd of afstand de rotors te laten zakken. Tot noch toe 3 tanden afgebroken. En de vt40 bedieningsterminal heeft het een keer begeven (nieuwe voor gekomen). Verder geen problemen.
Voornamelijk in gebruik in combinatie met hakselaar en opraapwagen. Een colega loonwerker die grote balen perst voor ons is uitermate te spreken over de "vierkante" zwaden, zodat de pers mooi vult.
Er zijn enkele loonwerkers uit nederland en duitsland komen kijken met de dealer. Die roemde allemaal het snel uitheffen en zakken van de rotors, zonder langzamer te moeten rijden. Van de 4 kijkers, hebben er 3 een kuhn gekocht.
Ook heb ik bredere banden genomen (was geen fabrieksoptie), en de bandenboer heeft niet goed gemeten en nu staan ze buiten de 3 meter. Ik heb al een paar gezegd dat ze dat in orde moeten maken maar er is nog niks mee gebeurd (dat is de dealer z'n verantwoordelijkheid, niet die van kuhn).
Als je altijd wilt werken met 4 elementen hark dat je de opraapwagen in de schuur kan laten.
Wiersen veel te dik en je bent genoodzaakt te hakselen
(klik om te vergroten)