Milcobel-leden stemmen deel bestuur naar huis

De leden van het Belgische zuivelconcern Milcobel hebben niet ingestemd met de herbenoeming van voorzitter Dirk Ryckaert en vicevoorzitter Kris D'haemer in het bestuur van de coöperatie.

Deel dit topic

Reacties

Jaan.
Verhouding melk/medewerkers is indrukwekkend tov wat wij bij elkaar prutsen
arie.j
Quote Reactie van @Jaan.:
Verhouding melk/medewerkers is indrukwekkend tov wat wij bij elkaar prutsen

Dan maar gauw een super automatische boter en poederfabriek neergezet
Melkprijs niet belangrijk voor je Jaan?
KOC1981
@Jaan. en jij zou gelukkig zijn bij Milcobel? weinig kosten/kg melk maar nog minder opbrengsten. ik ken er hier in de buurt wel wat die willen ruilen met jouw. misschien moeten we hiervoor vraag en aanbod bij elkaar brengen, is iedereen weer gelukkig
koeiboer
@KOC1981 wij hebben producten met hoge toegevoegde waarde.... En dubbel zoveel personeel.... echter de personeelskosten stijgen ook ieder jaar... En harder dan de dure producten kunnen stijgen!! En trouwens ik heb ook plek zat om een melkprijs van 0.50 cent thuis te kunnen plaatsen
KOC1981
@koeiboer wat stel je dan voor, gaan we personeel afbouwen, verkoop apparaat uitkleden? zal vast een jaar of 3 een extra leuke melkprijs opleveren, maar dan ben je aanbeland op het niveau milcobel/DMK/... Heb jij een ander idee?
arie.j
Quote Reactie van @koeiboer:
En trouwens ik heb ook plek zat om een melkprijs van 0.50 cent thuis te kunnen plaatsen

Dan ben je ook niet wijs om melk voor minder door een fabriek te laten ophalen.
George
Kijk wat die Belzen kunnen. 😄
+1
Jaan.
@George En dat kunnen wij ook
Tijd voor verlossing
nbrabander
@George welk probleem hebben de belzen vandaag opgelost?
+1
George
@nbrabander
Waarschijnlijk een onkundig en onbehoorlijk bestuur naar huis gestuurd.
Verder heb ik me er niet in verdiept. Maar ik kon me hier in NL ook wel zoiets voorstellen.
Al die regelgeving en dat geheul met NM dat worden de leden/eigenaren best wel een keer zat denk ik.

Maar uit al jouw reacties kan ik opmaken dat jij alles prima vind en dat jezelf waarschijnlijk zo'n coöperatieve bestuurder/meeloper bent.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Waarschijnlijk een onkundig en onbehoorlijk bestuur naar huis gestuurd.Verder heb ik me er niet in verdiept. Maar ik kon me hier in NL ook wel zoiets voorstellen.

Hoe het niet moet is gemakkelijker gezegd dan hoe het wél moet.
Wens Belgen succes, een grote cooperatie in zwaar weer op de rails zien te krijgen is een enorme klus
+2
robbies
@arie.j misschien is daar inmiddels ook de kop door het halster en kunnen ze het dak maken wanneer de zon schijnt?
dewittemotor
@George Kan dat bestuur niets aan doen. Dat Milcobel was niets, is niets en wordt nooit wat. Heel jammer, was anders een mooi alternatief geweest hier in het Zuiden
+2
van Ittersum
@dewittemotor des te meer waardering voor de zuivelcoöperatie die met vallen en opstaan toch elke maand en op tijd je melkgeld betalen? Zijlijnmanagers genoeg overal en nergens, diegene die het voortouw willen nemen wordt elk jaar schaarser van de plaatselijke damclub tot en met een zuivelfabriek
+1
JappieJo
@van Ittersum Klopt, je zou je het ook wel laten om wat hoog in bestuur te zitten, tis alleen maar bagger wat je over je heen krijgt, iedereen weet het beter maar niks willen regelen, en als het verkeerd gaat ben sowieso de l#l.
+1
nbrabander
@George ''Maar uit al jouw reacties kan ik opmaken dat jij alles prima vind en dat jezelf waarschijnlijk zo'n coöperatieve bestuurder/meeloper bent''.

Nou, da's weer lekker op de man af. Nee. Geen bestuurder, wel coöperatief. Ben ook tevreden lid van fc. Wel kritisch, heel kritisch. Zeker niet met alles eens. Heb ook bedenkingen bij samenwerking met natuurmonumenten en allerlei regels. Maar over het algemeen ben ik wel tevreden over fc. Consequent hoort fc bij de beste uitbetalers, ondanks alle negatieve berichtgeving hier. Dan zal de strategie van fc toch niet zo verkeerd zijn, toch? Ik vind het opvallend dat een aantal leden nu oproept dat fc een andere koers moet varen en kosten moet besparen en personeel eruit. Precies de koers die DOC en milcobel 15 jaar geleden gekozen hebben. Doc is het niet gelukt om die koers zelfstandig weer te wijzigen. Hoop voor Milcobel dat het wel gaat lukken, maar heb er een hard hoofd in. Een paar bestuurders naar huis sturen helpt niet. Ik hoop in ieder geval dat fc hieruit leert dat zij een betere koers hebben en deze blijven volgen
+1
de hoef
Quote Reactie van @nbrabander:
natuurmonumenten en allerlei regels

met iemand vrijen, die je streken leverd , dan ben je of blind, of je houd er heel erg van
gerardj
Een cooperatie is er voor om zo veel mogelijk geld naar de leden te brengen
als ze dat niet doen zijn ze geen knip voor de neus waard
het kan zijn dat een coop zeel inzet op kaas en de kaas loopt niet dan moet je dat wel over meerdere jaren zien
+1
Noorderling
@gerardj
Je zou van een bestuur iets meer visie verwachten dat er aan risicospreiding gedaan wordt om de pieken en dalen af te vlakken voor de leden met daarbij een zo optimaal mogelijke melkprijs.
Anders kun je net zo goed zelf aan de spotmarkt leveren, ben je gemiddeld het beste af. Alleen vergt dat nog wel een beetje tijd, stressbestendigheid en buffer.
+7
KOC1981
@Noorderling Probleem is volgens mij dat nog meer in België dan bij ons de mentaliteit van veel boeren/leden van een coop is: hier is mijn melk, hij is goed dus niet zeuren, ik wil de hoofdprijs en verder niks. klaar.

Ik vind het zelf altijd zeer verhelderend om eens een bezoek te brengen aan mensen die zelfzuivelen. want dat is het alternatief. Zij weten welke investering het vergt om een kg melk te verwerken/vermarkten(tijd en geld), dat er een verhaal bij hoort wat je mee verkoopt,...

Wat Milcobel betreft, kan je weer nieuwe bestuurders en weer een nieuwe CEO aannemen, maar lost dat iets op? boeren eisen NU meer centen voor hun melk en om de onderneming er bovenop te helpen heb je ook juist centen nodig en zou je eigenlijk misschien wel de komende 5 jaar de uitbetaalprijs deels moeten inhouden om te investeren. Is een tweespalt waar je moeilijk uit komt.

Zelfde zie je ook bij RFC, ondernemen brengt risico met zich mee, en daar zitten dus soms afzwaaiers bij. Maar het melkprijsverschil met Duitsland/Belgie/Denemarken dat sinds de fusie gerealiseerd is wordt vaak snel vergeten. In 2008 ging hier net over de grens de helft van de leden weg bij Campina omdat ze niet mee konden komen met de melkprijs. geluk werd gezocht bij Danone, VanBakel,Milcobel,... . als je dan de melkprijzen sinds de fusie naast elkaar zet heeft die stap ons toch een cent of 4 per jaar gebracht over de laatste 10 jaar.

Wij zijn allemaal erg goed in het benoemen wat mis gaat, en dat moet soms ook, maar als coop moeten we ook samen blijven investeren, nieuwe markten, nieuwe producten, nieuwe kansen,... Hoe gaan we dat voor elkaar krijgen met negativisme?
Noorderling
@KOC1981 dat is inderdaad ook een vak apart. Ben je bij 1miljoen kg melk ook 2medewerkers en zomaar 5ton investering nodig, als het niet het dubbele is. Dan komt er pas echt een berg regels op je af, als dat het scenario wordt blijven er niet zoveel boer.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0