Megastallen stinken volgens omwonenden en daarom slepen ze de staat voor de rechter

Een aantal Brabanders en Limburgers heeft de overheid voor de rechter gedaagd vanwege de stank die wordt veroorzaakt door megastallen. Ze willen dat de overheid hen beter beschermt tegen de overlast door de intensieve veehouderij. De omwonenden beroepen zich hierbij op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
De burgers die de staat nu dagen, komen onder meer uit Deurne, Boxmeer, Landerd, Bergeijk, Veghel, Zundert, Sint-Anthonis, Rucphen en Reusel-De Mierden. Ze werken samen met het Brabants Burgerplatform, een stichting die opkomt voor de belangen van de burgers in het buitengebied. Die stichting laat in een verklaring weten
dat de veehouderij door de overheid te veel wordt beschermd. Het gevolg is dat 'het recht op
ongestoord woongenot van burgers wordt geschonden'.

Advocaat Nout Verbeek staat de omwonenden bij. Volgens hem hopen ze op
eenzelfde resultaat als bij de Urgenda-zaak waarin het klimaatbeleid
van de overheid aan de kaak werd gesteld. "Die zaak leert ons dat de
Staat de verplichting heeft om rechten van burgers te beschermen",
zegt de advocaat in het Algemeen Dagblad.

'Reële kans op succes'Ook het burgerplatform denkt dat vanwege de klimaatuitspraak er 'een
reële kans op succes' is. De stichting geeft aan dat de
stankoverlast al vaker is aangekaart, alleen dan bij de Raad van
State. Omdat die alleen toetst of de regels zijn nageleefd, kregen
de klagers altijd nul op het rekest, stelt het platform.

Volgens de advocaat is de actie niet gericht tegen de veehouders. "We
hebben een systeem waarin het varkensvlees zo goedkoop mogelijk
moet. Veehouders houden daarom meer dieren en de omwonenden betalen
daarvoor de prijs. De overheid moet daar iets aan doen."

'Boeren doen niks fout'
"De boeren blijven binnen de vergunningsruimte die de overheid ze
biedt. Ze doen dus niks fout", zegt advocaat Verbeek. "Het punt is alleen dat
die vergunningen nooit hadden mogen worden toegekend."

De rechter in Den Haag zal zich over de zaak buigen, maar een
inhoudelijke behandeling laat nog op zich wachten. De betrokken
partijen hebben wel al een dagvaarding ontvangen.
 Omwonenden megastallen slepen overheid voor de rechter: ‘Bescherm ons tegen de stank’ (ad.nl)

Een groep burgers eist van de Nederlandse overheid betere bescherming tegen geuroverlast van intensieve veehouderijen, en heeft de Staat daarom voor de burgerrechter gesleept. Ze putten hoop uit de uitspraak in de Urgenda-zaak.

 Megastallen stinken volgens omwonenden en daarom slepen ze de staat voor de rechter (omroepbrabant.nl)

Een aantal Brabanders en Limburgers heeft de overheid voor de rechter gedaagd vanwege de stank die wordt veroorzaakt door megastallen. Ze willen dat de overheid hen beter beschermt tegen de overlast door de intensieve veehouderij. De omwonenden beroepen zich hierbij op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De burgers die de staat nu dagen, komen onder meer uit Deurne, Boxmeer, Landerd, Bergeijk, Veghel, Zundert, Sint-Anthonis, Rucphen en Reusel-De Mierden. Ze werken samen met het Brabants Burgerplatform, een stichting die opkomt voor de belangen van de burgers in het buitengebied. Die stichting laat in een verklaring weten dat de veehouderij door de overheid te veel wordt beschermd. Het gevolg is dat 'het recht op ongestoord woongenot van burgers wordt geschonden'. Advocaat Nout Verbeek staat de omwonenden bij. Volgens hem hopen ze op eenzelfde resultaat als bij de Urgenda-zaak waarin het klimaatbeleid van de overheid aan de kaak werd gesteld. "Die zaak leert ons dat de Staat de verplichting heeft om rechten van burgers te beschermen", zegt de advocaat in het Algemeen Dagblad. 'Reële kans op succes'Ook het burgerplatform denkt dat vanwege de klimaatuitspraak er 'een reële kans op succes' is. De stichting geeft aan dat de stankoverlast al vaker is aangekaart, alleen dan bij de Raad van State. Omdat die alleen toetst of de regels zijn nageleefd, kregen de klagers altijd nul op het rekest, stelt het platform. Volgens de advocaat is de actie niet gericht tegen de veehouders. "We hebben een systeem waarin het varkensvlees zo goedkoop mogelijk moet. Veehouders houden daarom meer dieren en de omwonenden betalen daarvoor de prijs. De overheid moet daar iets aan doen." 'Boeren doen niks fout' "De boeren blijven binnen de vergunningsruimte die de overheid ze biedt. Ze doen dus niks fout", zegt advocaat Verbeek. "Het punt is alleen dat die vergunningen nooit hadden mogen worden toegekend." De rechter in Den Haag zal zich over de zaak buigen, maar een inhoudelijke behandeling laat nog op zich wachten. De betrokken partijen hebben wel al een dagvaarding ontvangen.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden slepen , veehouderij , platteland , megastallen , overheid , dieren , burgers , veehouders , stankoverlast , europees , regels , den haag en varkensvlees geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!