Jersey vs Holstein

Wat is de voeropname van jersey koeien met bijbehorende productie.
Kan iemand mij een concreet rantsoen geven zodat ik een saldo berekening kan maken. Is het echt de 30% minder wat ik overal lees?

Deel dit topic

Reacties

Bekkink
Er is ergens een stal die jerseys en hf apart voerde, is een paar jaar geleden een reportage over geweest... zat wel verschil in voer opname
m uut m
@Bekkink
Pieter de Vries in Zeewolde.
Voert met kempen systeem.
Jersey had 2 euro hogere voersaldo dan hf.
driekus 001
@m uut m Klopt, maar Kempensysteem geeft denk ik toch ander beeld dan traditionele rantsoenen van gras en mais evt bijproducten.
m uut m
@driekus 001
Dat denk ik ook
Greetje
@driekus 001 Ik zag dat je ons al een pb had gestuurd, we zijn nu druk in het gras. Maar later in de tijd ben je altijd welkom om te komen kijken. Wij zijn enthousiast, inderdaad minder ruwvoer en p en n uitstoot per koe, omdat je lager in de liters zit. wel veel hogere melkprijs natuurlijk. Exacte cijfermensen zijn wij niet, maar volgens de rekening courant draait het allemaal prima en de bank is ook tevree.
Maar het belangrijkste is dat het bij je past, ze geven je veel, maar vragen ook veel aandacht, vooral rond afkalven, lichte kalfjes, kans op melkziekte, eigenwijzer qua karakter
verbi
@Greetje Heb in het verre verleden ook jersey gehad waren mooie beesten maar de kalfjes die eraf kwamen waren aan de straatstenen niet kwijt te worden.Is dat nog zo of valt dat wel mee.
grös
@verbi
Ik zet ze meestal op een Fleckvieh of Montbeliarde kruising, dan valt het wel mee.
Piet1960
@m uut m Jeroen van Maanen heeft ze toch ook in vergelijking gehad op stal?
+1
david2
@Piet1960 volgens mij heeft hij ze nog steeds en over rantsoenen kan je met niemand beter praten dan met Jeroen hij heeft een aantal jaren bij Agrifirm gewerkt en kwam toen ook bij mij, een van de beste die ik heb gehad!
Piet1960
@david2 Dacht zelfs dat ie overschakelde naar alleen Jersey.
m uut m
@Piet1960
Vindt persoonlijk jersey en biologisch niet de beste combinatie naar de toekomst toe.
Piet1960
@m uut m U heeft toch ook Jersey?
m uut m
mlkvhoudr
@m uut m waar kruis je ze mee in nu dan ?
+1
m uut m
@mlkvhoudr
Belgische Blauwe.
De jerseys worden vervangen door Blaarkop.
De insteek van nieuwe koeien is blaarkop of blaarkop keer jersey.
grös
@m uut m
Had je zuivere jersey dan, of kruising, doe hier 3 weg kruising, heb wel 10 verschillende rassen geprobeerd, maar ben nog het best te spreken over de Brown Swiss, of Deens rb (is ook 25% Brown Swiss).
Greetje
@m uut m ivm restwaarde koe bedoel je denk ik? En vooral omdat je als bio geen gesekst sperma kunt gebruiken vermoed ik als reden?
gerrie-hul
@m uut m Oegema Dalfsen
Achso
In Denemarken, waar de 2 rassen al jaren naast elkaar lopen, heeft men gezien dat Jerseys helemaal geen hoger saldo geven.
driekus 001
@Achso Daarom moet je het voor jezelf berekenen. Vandaar de vraag naar uitgangspunten. Wij zitten met 35000kg melk per ha. Dus voeraankoop en mestafzet.
+3
driekus 001
Als je jerseymelkers spreekt die voorheen Holstein molken zeggen ze, Ik heb dezelfde kg vet en eiwit als voorheen, alleen veel minder kosten. Dus meer saldo, daar doen we het toch voor of niet.
grös
@driekus 001
Is raszuiverheid belangrijk?
100% jersey is 0,7gve , 50% jersey 0,85gve .
driekus 001
@grös Nee, is niet zo belangrijk. nu melken we Holsteins zonder jongveeopfok sinds 4 jaar. Alles insemineren met BB en vaarzen aankoop. Doel is saldo bedrijf verhogen.
verwijderd
driekus 001
@Boertjen Duidelijk verhaal. Kom je makkelijk aan de de vaarzen via import? Hoeveel tegelijk?Via wie?
ted9
@Boertjen Je omzet en aanwas was al niet hoog?
driekus 001
@ted9 Omzet en Aanwas hoeft ook niet hoog te zijn. Kosten jongveeopfok hoeft ook niet betaald te worden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0