Op de koffie bij provincie NH

Kreeg onderstaand verslag via via per app.

Beste mensen,

Vandaag 11 december bij de provincie op de koffie geweest. Grote meeting met natuur, gemeentes, industrie, VNO-NCW en een clubje boeren. Eerst een voorproefje over de gebiedsgerichte aanpak. De provincie heeft totaal niet in het zicht welke bedrijven wat uitstoten, maken geen onderscheid tussen NH3 en NOx en vertrouwen blind op het rekenmodel Aerius. Verder geen duiding over hoe de aanpak er uit komt te zien. In januari beginnen de gesprekken hierover, wij zijn er bij.

Daarna uitleg over de nieuwe beleidsregels. Deze waren stilletjes op 6 december al aangenomen... Goed nieuws voor boeren met een onherroepelijke Pas--vergunning, deze staat juridisch gelijk aan een NB-vergunning van voor juli 2015. PAS-melders en meldingsvrije bedrijven blijven in onzekerheid, de provincie schuift de verantwoordelijkheid hiervoor naar de landelijke overheid. Koppeling met fosfaatrechten bij intern salderen is geschrapt. Intern salderen door emissie-arme vloer te leggen kan door uit te ruilen tegen de oorspronkelijke emissie op het moment van bouwen. De gebouwde stalcapaciteit is leidend, vergunde ruimte die niet gebouwd is vervalt bij aanvraag van nieuwe vergunning. Een uitzondering hierop bij het toepasen van innovatie (=emissie-arme vloer of luchtwasser), dan mag deze ruimte wel benut worden. Minister Schouten staat extern salderen pas toe in februari wanneer de mestwet is aangepast. Dit zou er op kunnen duiden dat zij wel een koppeling tussen N en fosfaatrechten wil maken. Er was een breed publiek aanwezig, daarom weinig ruimte voor specialistische vragen. Na afloop een vegatarische bitterbal. Komende week komt Remkes waarschijnlijk met een advies over beweiden en bemesten. Wij zijn voor 20 december uitgenodigd om dit te bespreken.

Vrijdag is iedereen van harte welkom bij de brunch van Agractie in Amsterdam. Komende maandag vergadert het Landbouw Collectief met Rutte en Schouten. Wanneer dit geen bevredigend resultaat oplevert, wordt 18 december de volgende actiedag. Niet iedereen is even enthousiast om de supermarkten plat te leggen, dus zijn we druk aan het brainstormen over eventuele andere doelen waarmee we de overheid zelf kunnen raken. Laten we hopen dat het overleg maandag iets oplevert, maar zo niet dan komt er actie. Wie wind zaait, zal storm oogsten. Wordt vervolgd, Jack Rijlaarsdam

Deel dit topic

Reacties

+1
John Spithoven
Dank Jack voor je duidelijk uiteenzetting. En dank voor je inzet. Velen van ons zijn druk in de weer voor onze toekomst. Bij iedereen wordt ook steeds meer duidelijk dat er zeer grove fouten in het systeem. Men heeft niet in beeld hoe groot het probleem werkelijk is en wat een ieder zijn aandeel daarin is.
Jacob88
In de Pas vergunningen staat het termijn van 2 jaar om de vergunde aantallen te realiseren. Wat gebeurd er bij controle met je pas vergunning als je na 2 jaar deze aantallen niet hebt gehad? Zoals hier wordt beschreven wordt pas vergunning gelijk aan nb vergunning gesteld

Bijv pas vergunning 200 mlk, maximaal 150 mlk gehad in die 2 jaar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0