Friese koeien steeds korter naar buiten

Waar een Friese koe in 2013 nog ruim 2000 uur per jaar buiten liep, is dat aantal in 2018 gezakt tot 1775 uur per jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die dinsdag verschijnen.

Kij yn de greide by de Ouwster-Trijegeaën - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda
Het deel van de veehouderijen dat koeien buiten heeft lopen groeit wel. In Fryslân deed 82 procent van de bedrijven vorig jaar aan de zogenaamde weidegang. Bij veruit het grootste deel, 78 procent, lopen alle dieren buiten, bij 4 procent een deel van de dieren. Daarmee ligt Fryslân dicht op het landelijk gemiddelde van 80 procent. Noord- en Zuid-Holland zijn in deze 'de beste jongetjes van de klas'; respectievelijk 95 en 94 procent van de melkveehouderijen in die provincies hadden vorig jaar koeien buiten lopen.

Grote schaal
Of koeien buiten komen lijkt vooral te maken te hebben met het aantal koeien dat een veehouder heeft, blijkt uit de gemiddelde landelijke cijfers. Hoe groter het bedrijf, hoe kleiner de kans dat er sprake is van weidegang. Van de bedrijven die niet meer dan 80 koeien hebben doet tenminste 80 procent aan weidegang. Van de bedrijven met 160 koeien of meer is dat nog maar 50 procent.

Dag en nacht
Het percentage van de melkkoeien in Nederland dat ook 's nachts buiten loopt neemt flink af. In 2011 liep een kwart van de geweide melkkoeien dag én nacht buiten. Vorig jaar was dat nog maar 16 procent.

Deel dit topic

Reacties

dwers
Steeds meer premieweiders , maar dus minder uren .Komt volgend jaar weer een kentering in aantal weide uren , stikstofweiden.
Of de weidevergunning word te duur, de oudere generatie zou zich een breuk lachen met al deze gekkigheid.
+1
Herbert
Ook niet raar natuurlijk met de 2 extreme zomers en ook nog een muizenplaag
cjw73
@Herbert nou die muizenplaag is maar plaatselijk hoor. Hier nog nooit geen last van gehad.
de jonge
Dat nacht weiden is straks helemaal geen optie meer,als er nog meer dieren worden afgemaakt door de wolven. tevens was er een muizenplaag en als ze in friesland het waterniveau omhoog brengen kunnen ze niet eens meer naar buiten,dan mogen ze wel met zwembandjes om de benen naar buiten toe

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0