’Stop met het sponsoren van al die actiegroepen’



Originele beschrijving

Minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) verdedigt komende week haar begroting voor 2020. Syp Wynia hoopt op een kritische Kamer. „Honderden miljoenen komen terecht bij actiegroepen die met dat geld de overheid en de samenleving bestoken.”

Deel dit topic

Reacties

+1
Herbert
Aanpakken die parasieten
van Ittersum
Kan minister Kaag ook hier even naar kijken: e-pages.dk/lc/3709/…

Bevolking crepeert, maar koning Mswati III koopt 19 Rolls-Royces voor zijn familie

Protesten tegen het bewind van koning Mswati III in de stad Manzini op een archieffoto uit 2018.

foto AFP

‘Koning steekt middelvinger

op naar zijn bevolking’

Hans van Zon

Critici van koning Mswati III van eSwatini (voormalig Swaziland) spuwen vuur. Zij noemen de miljoenen-aankoop van 19 Rolls-Royces en 120 BMW’s voor zijn familie ‘een opgestoken vinger naar de arme bevolking’.

De beelden van de diepladers met Rolls-Royces en een vloot BMW’s slaan in als een bom. Voor de zoveelste keer heeft koning Mswati III (51) zichzelf en zijn familie enorm verwend. Dit keer besteedt hij meer dan 20 miljoen euro aan een uitbreiding van zijn wagenpark. De rekening wordt betaald met publiek geld terwijl de bevolking van Swaziland, dat op last van de koning sinds vorig jaar ter ere van zijn 50ste verjaardag eSwatini heet, gebukt gaat onder grote armoede.

Oppositieleider Wandile Dludlu spreekt van ‘schaamteloos gedrag’. ,,De koning steekt hiermee zijn middelvinger op naar zijn bevolking. Hij laat zien dat hij zichzelf boven de wet plaatst’’, aldus Dludlu. Mswati III, die als een absolute vorst regeert bij decreet, zou de rekening gemakkelijk zelf kunnen betalen.

Forbes

royals

Volgens het Amerikaanse zakenblad behoort de koning tot de vijftien rijkste ter wereld met een geschat vermogen van 200 miljoen euro. Hij beschikt over twee privé-jets en had, voor de aankomst van de laatste diepladers, al een groot wagenpark met onder meer een Rolls Royce, een Maybach 62, een BMW X6 en twintig exemplaren van de Mercedes Benz S600 Pullman. De jongste aankoop valt samen met groeiende onrust in eSwatini dat 1,2 miljoen inwoners telt. Ambtenaren trokken onlangs door de straten van de hoofdstad Mbabane om hun eis van loonsverhoging kracht bij te zetten. De demonstraties groeiden uit tot flinke gevechten met de politie. Het antwoord van de koning en zijn marionettenregering kenden de betogers al: de loonsverhoging komt er niet. ,,De ambtenaren hebben er al drie jaar niets bij gekregen en de gezondheidszorg staat op instorten door geldgebrek’’, aldus Dludlu. In het onderwijs is er een tekort aan studieboeken.

Als inwoners van eSwatini in eigen land al werk hebben, de werkloosheid bedraagt 28 procent, zouden ze er met een gemiddeld jaarsalaris van 10.000 euro bijna 70 jaar over doen om één van Mswati’s Rolls-Royces aan te schaffen. Meer dan 60 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens en aids kostte al velen het leven. Geschat wordt dat 210.000 mensen het hiv-virus onder de leden hebben.

Vanuit zijn paleizen en bolides heeft Mswati III weinig zicht op armoede en ziekte. Hij leeft zijn hele leven al in een veilige cocon. Hij kreeg onderwijs in Groot-Brittannië, aan de Sherborne School in Dorset. In 1986 volgde hij op 18-jarige leeftijd zijn vader op, koning Sobhuza II. Die overleed 82 jaar oud en liet 70 vrouwen en 210 kinderen achter.

Bij de troonsbestijging nam kroonprins Makhosetive, de eerste zoon van de belangrijkste vrouw, koningin Mtfonbi, de naam aan van koning Mswati III. Hij is net als zijn vader verzot op dure auto’s en zijn bestuursstijl is net zo autoritair. Vijf jaar na de onafhankelijkheid van Swaziland in 1968 schortte koning Sobhuza II de grondwet op en deed hij politieke partijen in de ban. Zijn zoon Mswati III regeert in zijn stijl: hij wil niets weten van democratische hervormingen en doet wat hij wil. Bij decreet.
Weidezicht
@van Ittersum ook hier kun je wat van op een spandoek zetten en maandag bijn oprit snelweg planten. Zo schud je onze burgers ook wakker.💪
van Ittersum
@Weidezicht die lezen de krant ook wel.
George
Die man heeft wel een goede auto smaak. 😂
Zal vast een geliefd persoon zijn in München , zal ook wel eens een uitnodiging krijgen om eens de fabriek te komen bezichtigen. 😄
George
Tja die Arjen Schuiling koopt een Audi voor zijn vriendin omdat hij de UP wat minnetjes vond. Deze koning koopt gewoon voor zijn 15 vrouwen een RR per persoon. 😂
Groen1

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0