Zonnepanelen en storing electronica

Ik sprak laatst een onderhoudsmonteur van de melkinstallatie die het was opgevallen dat er meer storingen in de electronica plaatsvindt na installatie van zonnepanelen. Met name in de melkmeters was dit het geval. Waarschijnlijk treden er piekspanningen op bij het plotseling opstarten van de panelen. Zijn er veehouders die hier ook mee te maken gehad hebben. Nadat de melkmeters op 15V waren gezet was het probleem verholpen.

Deel dit topic

deltafarmer

Laatste  |  

Reacties

+4
van Ittersum
Gelukkig zelf geen ervaring daarmee. Maar het is een bekend probleem. Indertijd wilde ik meer dan de 170 panelen op dak, mij is toen geadviseerd omdat niet te doen. De bekabeling (naar mijn huis en in de meterkast is wel geschikt bij normale omstandigheden maar ik moest het probleem niet gaan opzoeken was hun advies. Schijnt dat op het moment dat je veel vraagt (bv tijdens het melken) en er veel geleverd wordt aan het net de teruglevering de weg van de minste weerstand kiest en je apparatuur kan beschadigen.

Kies vooral een erkende installateur met ruime ervaring waar je op terug kunt vallen. Tis een komen en gaan van zonnepanelenbedrijfjes met bijna allemaal hetzelfde garantiestelsel: fabrieksgarantie! Zodra dat hun garantie is, skippen zo'n bedrijf. De aloude installatiebedrijf van vader op zoon, die zijn er ook nog nadat de laatste termijn betaald is
+2
Ludo van wezel
@van Ittersum kijk aan zulke adviezen hebben we iets
grös
Quote Reactie van @van Ittersum:
fabrieksgarantie

Haha, moet je eerst Chinees leren, voor het geval Zhangzou Sun Panel Factory geen Engels sprekende garantie-afdeling heeft, als die fabriek überhaupt nog bestaat.
dorpsrandhoeve
@grös Ik weet ook niet of zulke omvormers wel een goede koop zijn, misschien zelfs een beetje duurkoop. Zelf heb ik solaredge en sma hangen. Hier is wel Nederlandse ondersteuning.
+1
J.v.G
@dorpsrandhoeve sma 15000 kan de print ook van ontploffen, maar dan krijg je wel een nieuwe!
dorpsrandhoeve
@J.v.G In elke print kan een fout zitten, komen ook meestal uit china. Het gaat erom hoe het af gewikkeld wordt.
zandhapper
@dorpsrandhoeve Heb ook solar edge ,gekocht (en geinstalleerd)door wat ze zelf zeggen ,betrouwbaar bedrijf ....maar toen er een probleem met omvormer was,(starte niet meer op) verscholen ze zich achter fabrieks garantie ,en was ik het haasje .....fraai
+1
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @zandhapper:
door wat ze zelf zeggen

Dat is gevaarlijk, maar solaredge geeft best lang garantie. Bij mij losten ze een klein probleem gewoon snel op. Ik heb het allemaal via de plaatselijke elektricien.
grös
Kan ook met de koeborstel, niet te dicht bij de robot/melkstalelectronica hangen.
+1
Nick83
@grös Je moet zorgen voor 2,5 kwadraat kabels in je stal. Daar schort het nogal eens aan. Vooral tegenwoordig met LED lampen kiest men nogal eens voor 1,5. Daar kun je enorm veel LED lampen op aan sluiten. Maar als je achterin de stal op 50 meter nog ff een koeborstel aankoppelt, ja dan gaat het fout.
cs-agrar
@Nick83 Dan gaat het in zoverre fout dat je koeborstel waarschijnlijk tekort vermogen heeft en/of er een paar lampen uit gaan in dezelfde groep. Je melkerij heeft daar weinig last van, tenzij een procescomputer op einde van die groep zit. Gewoon leidraad, alles met stopcontact een 2.5kwadraat achter.
Nick83
@cs-agrar jaja, dat is een mooie theorie. De praktijk is wel wat weerbarstiger. Als je ergens in je stroomnet problemen hebt, kan dat wel degelijk ook elders gevolgen hebben.
van Ittersum
@Nick83 bij het overstappen naar Univé moest er voor de acceptatie een elektrische keuring gedaan worden. Één van de punten was: alles aan wat maar aan kon. En toen meten en met een infrarood camera kijken naar je groepenkast. . Idd, onderschat de kracht van stroom niet
+4
HenkK
Als het mogelijk is plaats dan zonnepanelen NOOIT op een gebouw waar vee in gestald wordt. Kan ook prima op een werktuigberging. Voorkomt veel problemen!
Melkboer16
@HenkK dat heb je goed!
van Ittersum
@HenkK reden? Straling ofzo
HenkK
Waarschijnlijk wel. Diverse onverklaarbare problemen met vee ( 1 varkens en 1 koeien). Panelen verplaatst en de problemen ebden weg. Ook diverse elektronica storingen. De installatiebedrijven hebben alles geprobeerd maar kregen het niet voor elkaar @van Ittersum
van Ittersum
Over wat voor problemen praat men dan daadwerkelijk ? @HenkK
HenkK
Je wilt als veehouder gezond vee. Als er door toedoen van wat dan ook (gezondheids)problemen optreden heb je een probleem ( groot of klein). Dus waarschuw ik!@van Ittersum
grös
@HenkK
Koeien hebben een hekel een electriciteit en zijn nog veel gevoeliger als mens, een gebouw waar dieren bij vele 24/7 365 dagen/jaar is 8760 uur per jaar doorbrengen moet je zo natuurlijk zo weinig mogelijk spanningsvelden creëren.
HenkK
Juist. Dan zijn wij het eens👍@grös
+1
lucas
Ik zou een duurmeting laten doen om te kijken of er geen piek- of dalspanningen zijn.
aukevd
Heb sinds de zomer 100 panelen op het dak van de stal, recht boven de melkstal. Tot zover geen problemen ontdekt met de melkmeters van Boumatic
sorry
@aukevd komt misschien nog wel als alles aangetast wordt door koeiendamp
+1
van Ittersum
@sorry misschien ook wel niet.
sorry
@van Ittersum voorbeelden zat van aangetaste printplaatjes van mestschuiven etc...printplaatjes worden nu allemaal ingegoten
+1
Koeien boertje
Vroeger werd de aarde ook wel aan de spanten gezet.
Goedkoop en makkelijk.
Tegenwoordig wordt het meeste op een aparte aarde gemaakt
Sunpowersystems
Valt me vooral op dat juist de bedrijven die geen panelen hebben weten dat er van alles fout gaat.

PV installaties geven geen piekspanningen bij het opstarten, opstarten 's morgens gaat altijd heel beheerst, het vermogen uit de eerste zonnestralen is altijd laag. Ook bij een herstart op het midden van de dag geeft de omvormer geen piekspanning. Wat wel kan gebeuren is een plaatselijke opdrijving van de spanning bij een onjuiste (of geen) kabelberekening. Maar ook dan zal de spanning tussen de limieten vastgelegd in de NEN EN 50438. Dit wordt door de software in de omvormer in de gaten gehouden.

De netbeheerder moet in de meterkast een spanning leveren van 230V, plus of min 10%. Dus tussen 217V en 253V. Als de spanning bij de omvormer 252,5V is schakelt de omvormer af. De spanning in de meterkast is dan nog altijd lager!

De spanning van de melkmeter (de voeding dus) is naar 15V gezet. Wat is de nominale spanning van de melkmeter? Als de voeding de toegestane fluctuaties in een net niet kan compenseren kun je slecht een zonnepaneleninstallatie de schuld in de schoenen schuiven.
@zandhapper : Als je problemen hebt met je solaredge en je zit binnen de garantieperiode dan mag je me wel een PB doen, wellicht kan ik iets voor je betekenen. Solaredge is een bedrijf dat zeker niet moeilijk doet.
de jonge
Quote Reactie van @Sunpowersystems:
Valt me vooral op dat juist de bedrijven die geen panelen hebben weten dat er van alles fout gaat.

daarom willen ze zelf ook geen panelen......ze zien en horen genoeg bij een ander
van Ittersum
@de jonge ze horen van alles, maar nog steeds lees ik daadwerkelijke klachten . Tis vooral vaag onder het mom van: zien en horen bij een ander.....
Harry K
@Sunpowersystems Grapjurk. Als het zo simpel was dan waren er in Duitsland echt geen melkveebedrijven om op de fles gegaan. Komt daar al langer voor dat geen enkele instantie daar een vinger achter kan krijgen. Zo zijn daar uiteindelijk bedrijven om in de verkoop gegaan bleek achteraf. Idd, achteraf, toen zo'n bedrijf door een Nederlandse melkveehouder was gekocht en na verloop van tijd ook met exact dezelfde problemen kampte. Zijn verbazing was groot toen meerdere instanties hem vertelden daar reeds eerder voor dezelfde problemen te zijn geweest...
+1
Sunpowersystems
@Harry K Duitsers maken geen grappen.

Je hebt het over problemen zonder ze te benoemen. En over instanties. Welke dan? Wat waren de problemen precies dat ze zo groot zijn dat een bedrijf er aan onderdoor gaat? Daar is vast wat over in de pers verschenen.

En als dan toch onomstotelijk vaststaat dat "de problemen" door de pv installatie veroorzaakt worden zou ik die als eerste maar eens uitzetten en kijken hoe het dan gaat. Lijkt mij een logische eerste stap. Ben je geen enkele instantie voor nodig, alleen nuchter boerenverstand.
PIONIER
@Sunpowersystems zeker verkoper van dat spul. Let op die panelen word het nieuwe asbest
+1
Sunpowersystems
@PIONIER Inderdaad verkoop en installeer ik pv installaties. Tot nu toe systemen tussen de 8 en 1400 panelen. Ik doe mijn uiterste best dit prikbord niet als een reclamebord te gebruiken maar wil bij problemen graag feiten horen. Daar kan ik ook weer wat van leren en bij problemen in de praktijk deze aanpakken of voorkomen.

Panelen worden niet het nieuwe asbest. Recycling van panelen, maar ook van omvormers en accu's is geregeld via PV Cycle. Particulieren kunnen dit materiaal naar de milieustraat brengen, grote partijen bij bedrijven worden opgehaald. Zonder extra kosten, producenten van panelen betalen via hun lidmaatschap aan PV Cycle.
grös
@Sunpowersystems
Op een schuur vol trekkers of stro zou ik het ook wel aandurven, maar bij dieren neem je toch onnodige risico's, ik weet toevallig ook wel een bedrijf waar het dak vol zonnepanelen lag en die een paar jaar later wegens financiële problemen verkocht is, maar dat zegt natuurlijk lang niet alles. Verder in Nederland hebben we veel te weinig zonuren, kun je beter een stukje Spaanse woestijn vol leggen.
+1
van Ittersum
@grös leg dat even uit die te weinig zonuren. Ik vind 8 jaar terug verdientijd één van de beste investeringen (zonder dat dat arbeid kost) op mijn bedrijf. Noem eens andere investeringen die sneller zichzelf terug verdienen met of zonder arbeid.

Maar te weinig zonuren???......graag even uitleg. En dan zal ik je nu helemaal in de war brengen: de beste maanden voor de zonnepanelen zijn bij mij de maanden April en Mei en niet de echte zomermaanden..
sorry
@van Ittersum ja in de zomermaanden worden ze te warm he
van Ittersum
@sorry heldere lucht gecombineerd met idd lagere temperaturen geeft betere opbrengsten dan bv Spanje. Vandaar het succes of idee van zonnepanelen op het water
sorry
Quote Reactie van @Sunpowersystems:
milieustraat

het was toch alleen een beetje zand en glas ?
Sunpowersystems
@sorry In de milieustraat worden afvalstoffen gescheiden ingezameld. Hoeven niet perse milieugevaarlijke stoffen zijn.
Harry K
Quote Reactie van @Sunpowersystems:
grote partijen bij bedrijven worden opgehaald. Zonder extra kosten, producenten van panelen betalen via hun lidmaatschap aan PV Cycle.

Daar denkt Bertrand Lempkowicz, PR, Marketing & Communication Manager van PV Cycle een pietsie anders over...

"Volgens Bertrand Lempkowicz, PR, Marketing & Communication Manager, hangt het tarief in elk geval af van het materiaal, de ouderdom, de wijze waarop het aangeboden wordt, de hoeveelheid panelen en de logistieke kosten. Daarnaast is er sprake van een dagprijs"

Bron: pigbusiness.nl/artikel/…
Sunpowersystems
@Harry K Ja je hebt gelijk. Excuses voor mijn onjuiste info.
+2
jan.1
Zonnepanelen op veehouderij daken heeft alleen maar voordeel voor de sde ontvanger,boer beurt maar 3 euro per paneel en heeft voor de rest alle risico,van brand,overgewicht,storingen en afvoer... En gaten in zijn dak...
Sunpowersystems
@jan.1 De boer kan zelf ook SDE ontvanger zijn. Niemand verplicht je tot verhuur.
jan.1
Quote Reactie van @Sunpowersystems:
De boer kan zelf ook SDE ontvanger zijn. Niemand verplicht je tot verhuur.

Dat klopt ,alleen dan stop je geld in een project,wat je elders ook in je bedrijf kan stoppen,dat niet alleen,na 11 jaar is alles afgelost en zit ik met oude afgeschreven panelen ,die afhankelijk van de afnemer niet meer opbrengt dan 4 cent per kw.....of nog minder.
OP veestallen panelen leggen is heel mooi.maar bij brand of calimiteiten is de boer zijn stal kwijt,bij herbouw heeft een boer een vergunning nodig....de rest kan je zelf wel bedenken.
de jonge
@jan.1 wat ik mij afvraag,hoe zit dat trouwens met brandverzekering waar het dak vol met zonnepanelen ligt,gaat de premie dan ook omhoog? en als er brand uitbreekt is het dan wel zo makkelijk te beblussen??
jan.1
Quote Reactie van @de jonge:
wat ik mij afvraag,hoe zit dat trouwens met brandverzekering waar het dak vol met zonnepanelen ligt,gaat de premie dan ook omhoog? en als er brand uitbreekt is het dan wel zo makkelijk te beblussen??

Premie gaat zeker niet zakken,vorig jaar hier in de buurt grote botenopslagplaats afgebrand,oorzaak lag bij de zonnepanelen.
Electra en water,zeg het maar...
van Ittersum
@jan.1 zonnepanelen worden op vervangingswaarde verzekerd maar geeft geen verhoogde risico voor de rest.

Nogmaals zorg voor een erkend installatiebedrijf die weet waar die over praat. Prijsvechters moet je niet willen. En eis in je offerte dat jij een opleveringskeuring gaat uitvoeren door derden (NEN3140) en zij de uitkomst repecteren en kosteloos hun adviezen zullen opvolgen . willen ze dat niet, geef ze voor het fatsoen nog een 2e bakje koffie en wijs ze daarna de deur
+3
koeboer
Hier al 7 jaar panelen op de stal total geen problemen ,omink omvormer een keer stuk gehad maar binnen maand vervangen
+1
van Ittersum
@koeboer hier sinds 2014 en fijn 0 euro aan stroomkosten ( was toen 5,5k investering toen 42,5k) #feels good
grös
Quote Reactie van @van Ittersum:
was toen 5,5k investering toen 42,5k

Was het nu 5500 of 42500? Doen de panelen het snachts ook of heb je nog een oude electriciteitsmeter die beide kanten op kan?
van Ittersum
@grös stroomkosten waren toen 5,5 k en nu dus 0 en de investering was 42,5k . 100% gefinancierd in de groenfonds van de Rabobank. Fiscaal een speledingetje omdat in de MIA viel.
grös
Ach en zolang ze maar niet Tesla zijn:
apparata.nl/nieuws/…
In 2018, 28 zonnepanelenbranden in Nederland.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!