Afmest koeien vanaf 1 januari afgelopen

Vanaf 1 januari mogen koeien alleen 1 jaar na afkalven op code 120 geplaatst worden. Daar heeft niemand niks aan. Op NL bedrijven lopen gemiddeld een 5 stuks van dit soort koeien. Grote gevolgen dus

Lees meer »

Deel dit topic

Hans van Bergen

Laatste  |  

Reacties

+1
Jan S
Alles is geoorloofd om de fosfaatproduktie te verhogen, zodat de veestapel op een volgens de wet legaal ingekrompen kan worden. De agenda wordt wel heel doorzichtig. Verwacht nog wel meer smeerlapperij van de overheid. Eens kijken hoe de zich zelf benoemde belangenbehartigers hier op reageren.
Dirk van Zetten
@Jan S ja in 2020 weer door het plafond doordat de koeien op papier meer zijn gaan uitstoten. Ieder jaar een paar vieze trucjes om beargumenteerd te korten, eerst de 8.3 %, de 10% naar 20% en nu weer de excretienormen per dier omhoog terwijl dezelfde koe in omliggende landen minder p zou produceren .....
Henry1
@Dirk van Zetten voor ee meesten wordt de norm juist lager hoor
ted9
5 koeien per bedrijf? 🙄
+2
cjw73
@ted9 was mijn idee ook al. Heb geen 1 op bedrijf.
+7
slagroomvla
@cjw73 Hier ook, of ze geven goed melk, of ze staan droog, of ze gaan de vrachtwagen op..
+1
Hans van Bergen
@slagroomvla Wat jij allemaal doet of laat heeft niets met de realiteit te maken. En die is dat er veel koeien afgemest worden. Zon 5 per bedrijf gemiddeld. Dat zijn dus geen melkkoeien en die horen dus thuis bij vleesvee. dat jullie dat niet weten/snappen/zoeken je hebt helemaal geen koeien doet niet terzake
+1
Weidezicht
@Hans van Bergen en als je ze als afmester koopt? Mogen ze dan wel naar 120?
Hans van Bergen
@Weidezicht Heet ik Hans Schouten?? 1 jaar na afkalven mogen ze naar 120.
cowboys
@Hans van Bergen hoeveel zou een afmester nog willen betalen voor koeien die nog geen jaar na afkalven zíjn
fokker
@Weidezicht Op een vleesveebedrijf komt code 100 niet voor want daar word niet gemolken zodra die een melkkoe aankoopt komt ze in code 120 daar verandert niets aan het is namelijk zeker dat deze koe hier niet meer gemolken word maar afgemest.
buorman
@fokker
Dat was te doen gebruikelijk, maar mag dat straks nog als de koe een half jaar geleden gekalfd heeft? [ evt ook nog een vaarskalf gebracht wat de mv houder wil aanhouden]
de jonge
@buorman haha dezelfde gedachtengang
Bietenbrug
@buorman ik zou het niet weten, de chaos kan schijnbaar nog groter.
de jonge
@fokker maaaarrr als je hem koopt van een melkveebedrijf en ze heeft een half jaar geleden afgekalfd?? dan zal er volgens mij nog voor een half jaar fosfaatrechten nodig zijn.
buorman
@de jonge
Niet als het kalf het mesthok in is gegaan;
''Weide- en zoogkoeien (koeien die ten minste eenmaal hebben gekalfd, maar niet worden gehouden voor de productie van melk voor menselijke consumptie of verwerking of voor de fokkerij van runderen voor de melkveehouderij en in de afgelopen 12 maanden geen kalf
hebben gekregen voor de melkveehouderij)''

Dus als het laatste kalf niet voor de melkveehouderij word aangehouden, kan die al voor het afkalven op 120 [zodra je ze droog zet] 😀
de jonge
@buorman leuk geprobeerd haha,maar die vlieger gaat niet op. je mag namelijk een dier niet met terugwerkende kracht in een andere categorie zetten,en ze zal toch eerst afkalven moeten voordat je zeker weet welk geslacht ze nabrengt,of je zal vantevoren al hebben beslist dat ook een evt koekalfje naar de mester gaat,maar dan zit ik nog met het volgende,het kalf komt de eerste 2 weken op code 101........
buorman
Quote Reactie van @de jonge:
,maar dan zit ik nog met het volgende,het kalf komt de eerste 2 weken op code 101........

Dat gebeurt toch ook als er een blauwe in zit?
fokker
@de jonge Niet als ik de koe inzet als zoogkoe of afmestkoe
+1
buorman
@fokker
Dan kan hij dus het afgelopen jaar nog zijn ''gebruikt'' als kalfkoe en valt dan nog onder code 100.
Jij kijkt naar de koe als hij op jou bedrijf is [geen mv bedrijf] de vraag is maar net wat de nvwa doet, als die kijkt naar de koe en haar verleden kan het zomaar zijn dat je voor je weidkoe nog wat fosfaat mag regelen omdat de vorige eigenaar haar kalf aan houd voor de mv houderij.
de jonge
@fokker als jij van een melkkoe een zoogkoe of afmestkoe wilt maken,zal het dus langer dan 12 maanden geleden moeten zijn dat het dier heeft afgekalfd.......
+1
labella
@de jonge Dat is toch heel raar, als je een melkkoe niet meer melkt voor humane consumptie is het bij bij een zoogkoe of een afmestkoe en niet pas over 1 jaar.
+1
de jonge
@labella waar denk je dat alle drukte nu om is......hetzelfde als toevoegen voor categorie 103. daar had ik op 2-7-2015 een paar van lopen, rechten gekregen voor code 102, dan moeten ze dat nu ook herberekenen en daar extra rechten voor gaan geven toch...........
+1
labella
@de jonge De overheid kennende komt dat herberekenen vast wel goed....
+1
ted9
@Hans van Bergen gaat het goed met je..?
+2
Henry1
@slagroomvla hier ook!
Of goed melk, ze geven iig melk. We melken ze wel af tot 20 kg, maar afmesten zonder melken doen we niet
+1
Nick83
@Henry1 Ik heb ook niks met afmestvee. Vind het ook helemaal niet vreemd dat ze hier paal en perk stellen. Het is wat rigoureus, maar begrijpelijk.
Hans van Bergen
@Nick83 Wat is er in jouw optiek mis mee als andere boeren dat wel doen?????
Nick83
@Hans van Bergen Nou , laat ik het zo zeggen: als je 5 koeien hebt lopen korter dan een jaar gekalfd die zogenaamd afmestvee zouden zijn, dan stinkt dat naar fraude.
de jonge
@Nick83 gaat het verder wel goed met je? er is niets geen fraude aan als je bv een wrangkoe hebt en je wilt hem nog even afmesten. daar was jaren mede de code 120 voor
+1
Hans van Bergen
@Nick83 Wat ik meer vind stinken is om je 50.000 euro per jaar bestuursvergoeding van lto te laten betalen om met dat geld koeien in Tsjechie oid te kopen eventueel alleen op papier, om zo de P pot leeg te roven. En tegen je leden zeggen of laten zeggen door Wiebren dat de referentie datum allaaaaaaang voorbij is. Dat is fraude. Maar die bestuurders maken zich niet druk over 120 code koeien. Die hoor je nu niet
Weidezicht
@Henry1 6 weken droog levert snel 35 a 40 kilo extra en overall dubbeltje per kilo meer misschien. Of dat uit kan, tja
Jan-T
Weten we ook weer, Dat als we deze dieren langer willen aanhouden dat we deze kosten in de verkoop prijs moeten opnemen.
We gaan toch niet voor niets werken.
+1
grondlozeboer
Ze zijn compleet de weg kwijt, ze zijn al vanaf 2015 bezig met de invoering, ze hebben de problemen uit het verleden nog niet eens fantsoenlijk opgelost, laat ze dat eerst masr s doen, de chaos word steeds groter en de instanties snappen er zelf helemaal geen bal van
+2
Weidezicht
@grondlozeboer waarom zouden ze dat doen? De agenda is doorzichtig en het doel is duidelijk. Dat gaat toch prima. Boeren geven toch geen tegengas. Je moet hier op prikkebord eens oproepen om de melk 14 dagen thuis te houden. Dan weet je gelijk dat je van de boeren niets te vrezen hebt. Koppel makke schapen zijn er wild bij.
Erik!1879
@Weidezicht je moet eens roepen dat je niet tevreden bent over de belangenbehartiger. Dan wordt je van het prikkebord gegooid. Laat staan dat je het over actie voeren hebt.
Kringloper
@Erik!1879 Je kunt het best over actie voeren hebben, doen ze toch niet!
+1
Erik!1879
@Kringloper precies. En dat is de vrijbrief voor de overheid. Kiezen tussen een partij die poldert en een partij die meerdere moorden gepleegd heeft is niet echt moeilijk.
+4
Achso
@Erik!1879 ‚ als je 1 besodemietert, ga je de bak in, belazer je duizenden krijg je een standbeeld.‘ Aldus mijn bejaarde vader..
+2
kwarkje
[@of een lintje
kwarkje
Sonnema krijgt een standbeeld, maar eerst moet ze er nog wat extra opruimen
+5
brabantboer1
@Erik!1879 Begin een belangenbehartigingsclub. Dat gezeur altijd over belangenbehartigers, dat ze het niet goed doen,maar zelf blijven roepen langs de zij lijn.

Een beetje sector zou eens fatsoenlijk geld pompen in lobby en belangenbehartiging, maar 0.3 % van je omzet is nog te veel.
Als we met zijn allen eens zouden zeggen dat we 3 % van onze omzet afdragen aan onze belangenbehartigers dan kunnen ze eens fatsoenlijke medewerkers aantrekken en houden. Mensen die voor de sector opkomen in den Haag en Brussel.

Maar ja, liever de buurman 3 procent en ikke niks, want dan lift ik toch nog mee met de voordeeltjes die het oplevert.

Zo lang er geen verdraagzaamheid onderling is en geen vuist zullen ze de veehouderij als speelballetje blijven gebruiken. En dit is nog maar het begin.
+1
Hans van Bergen
@brabantboer1 Dit is toch een schitterend voorbeeld dat geld geven aan LTO weggesmeten geld is. Waar blijft LTO?? Over 2 weken moet dit opgelosd zijn. ws heeft lto dit zelf bedacht.
+1
robotmelker
@Erik!1879 Dat wil ik wel eens weten...
Erik!1879
@robotmelker wat wil je weten?
Adaptief boeren
Potentiële weide koeien niet meer laten kalven dan, zijn ze gewoon leeg geweest 😴
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!