Melk op peil houden?

Kunnen jullie de melk op peil houden?
Hier s avonds weidegang overdag binnen met waaiers en natriumbicarbonaat zeilen rondom max open
Gaat tot gisteren nog wel

Deel dit topic

Reacties

+2
pietjepuk
Gister had ik 5 liter per koe minder dan aan het begin van de week.
+1
robbies
@pietjepuk hier ook. Bezoekgedrag robot ook minder. Ventilators in de stal, sproeiers op het dak, extra bicarbonaat, 's avonds weiden en 2x per dag voeren; het is meer in dienst van de gezondheid dan van de productie
de hoef
@robbies hier ook bar gezakt
+1
robbies
Quote Reactie van @de hoef:
hier ook bar gezakt

Ze staan allemaal nog overeind, dat vind ik het voornaamste.
+2
Boovngrunn
Hier zakken ze ook in productie ondanks waaiers en zand in de boxen. Het is niet anders, de koeien gezond houden is nu belangrijker
+2
hookwood
Vannacht de tank leeg, halve liter per koe per dag minder dan de tank ervoor. Wel een paar koeien die echt last hebben van de warmte. Tot vandaag gingen de koeien na het melken de wei in en kwamen dan rond de middag weer terug. Nu eerder gevoerd en de koeien niet de wei in gestuurd want daar staan ze toch maar onder de bomen te puffen. Straks gaat de sproeier weer aan zodat ze lekker kunnen afkoelen. Vanavond na het melken kunnen ze dan weer de wei in.

(klik om te vergroten)

Lekker vers voer ervoor en een lekker briesje houdt de koeien aan het vreten. Straks de sproeier weer aan en vannacht lekker de wei in.

(klik om te vergroten)

Jannus
@hookwood Mooi ooievaarsnest op de silo JR 🐦
hookwood
@Jannus tja aan ooievaars geen gebrek hier in de regio
spotmelker
@hookwood geen last van opdrogende mest op de looppaden? Hier dag en nacht weiden, nooit op dezelfde percelen. Haspel draait weer . Wel van 30 gem naar 28 gegaan met 4.30 en 3.70. Verder geen kunstgrepen, t waait hier altijd en de stal staat vanaf 3 uur in de schaduw van de hoge erfsingel.
hookwood
Quote Reactie van @spotmelker:
geen last van opdrogende mest op de looppaden?

In de stal zelf valt dat hard mee. Maar op de buitenvoedering is dat altijd een probleem. Die schuif ik normaal tweemaal daags schoon maar in de zomer koekt de mest idd aan. Daarom had ik vorig jaar deze sproeier al in elkaar geknutseld en nu maken de koeien er lekker gebruik van.
bio boer
Ben ook gezakt van 24kg naar 22kg heb het wel tedoen met de koeien als je ze ziet puffen sproeiers op het dak en ventilator aan in de stal voer nu 3x daags bemoei me zo weinig moglijk met de koeien laat ze lekker met rust deur is open ze gaan er maar uit waneer ze willen meer kunnen we niet zien wel wat de gevolgen zijn nog extra controle op uier onsteking net 9 droog gezet afgelopen week
+2
Noordoost
Hier ook goed gezakt, ze produceren meer kwijl dan melk op dit moment, ondanks de waaiers en sproeier op dak.
Herbert
Iets gezakt in liters. Verwacht dat de gehaltes wel kelderen. Het dak is geisoleerd, maar gisteren werd het toch echt zwaar voor sommige koeien. Paar tuinsproeiers in de stal opgehangen waar de dames gretig gebruik van maken.

(klik om te vergroten)

demelkboer
Hier van 30 naar 28 liter. Gister ging het nog maar vannacht hebben de koeien nietf kunnen herstellen. Vandaag gewoon weg k#t. Ik heb met ze te doen
+1
sjoerd de melker
Hier heeft het afgelopen nacht om ca half 2 een half uurtje behoorlijk hard gewaaid. De vieze lucht van 30-40 graden uit de stal afgevoerd en verse lucht van 25-30 graden erin. Alles beter dan niets.
Arum
😀
Koeien boertje
@Arum gooi je altijd 6
ted9
Daling komt altijd dag of wat later.
richard melkvee
Net melk gehaald 2.8 liter per koe per dag gezakt (zat op 30)
de jonge
Eigenlijk zijn we dus allemaal wat gezakt,de 1 wat meer, de ander wat minder,wat ik mij afvraag... hoe komen ze dan in amerika op die gigantische producties? daar is het toch ook vaak zat loeiend heet en hebben de koeien vaak alleen een overkapinkje, als je ziet wat er hier allemaal aan kunstgrepen uitgevoerd worden,kan ik er niet bij dat ze daar de productie zo hoog hebben........
de hoef
@de jonge gelukkig wel,dacht dat ik de enigste wasondanks de sproeiers
+1
Erco
@de hoef hier ook gezakt van ruim 30 naar 27,5. Had t echt met n aantal oude koeien te doen. Gelukkig wordt t nu koeler
de hoef
@Erco hier nog wat meer gezakt
Erco
@de hoef ja hier zijn ze ook nog wel doorgezakt. wel 3,5-4 liter
+1
hans1980
@Erco koeien beginnen weer normaler gedrag te vertonen, meer liggen vreten geen file bij drinkbakken
Gaat weer goed komen
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @hans1980:
koeien beginnen weer normaler gedrag te vertonen

Koeien lopen buiten, maar gaan niet liggen. Da's geen goed teken.
hans1980
@Jack Rijlaarsdam 8 uur buiten 16 uur binnen
pietjepuk
@Jack Rijlaarsdam Twee dagen van wat regen en donker weer gehad. Hierdoor zijn de koetjes weer tot zich zelf gekomen. Ze bleven gewoon in de regen staan om af te koelen. Melk is stabiel maar gaat nog niet omhoog.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erco:
wel 3,5-4 liter

Voordeel van een carport als stal: slechts een kleine liter kwijt over de afgelopen week. Had overigens de indruk dat er vanochtend weer minder melk onder zat in plaats van meer.
+2
demelkboer
Het grootse voordeel is dat jij in NH boert geloof ik. Daar is het geen 40 graden geweest zo als in Brabant of oost nederland. Op Knmi zag ik bij den helder altijd nog een lekker temperatuurtje deze week
hookwood
@Jack Rijlaarsdam hier gisteren de tank weer geleegd en nog een litertje gezakt. Wel wat een wisselend beeld bij de koeien. Enkele koeien zijn gewoon weer op peil maar anderen hebben wat langer tijd nodig om weet op peil te komen.

Koeien blijven nu even een paar weken binnen aangezien het weidegras nu wel zo'n beetje op is. Morgen gaan we nog ff kuilen zodat we dan ook weer mooi etgroen hebben.
ricardo
@Jack Rijlaarsdam ben paar dagen bij je in de buurt geweest heb het idee dat het aan zee ook iets frisser is
pietjepuk
@de hoef wat doen de gehaltes bij jou. Hier het eiwit naar beneden ureum vet en lactose omhoog. Ureum in een keer 14 punten bij terwijl de mest anders doet vermoeden.
+3
de hoef
Geen idee wat de gehalte gedaan hebben.ze zijn weer lekker aan het stijgen.voor je plezier ga je niet meer op melkweb zitten
@pietjepuk
de hoef
@pietjepuk eiwit,tiende eraf vet tiende erbij, lactose ook omhoog,en ureum 7 punten omhoog,celgetal ook hoger
+2
pietjepuk
@de hoef over al het zelfde effect zo te zien.
+3
robbies
Quote Reactie van @Erco:
hier ook gezakt van ruim 30 naar 27,5. Had t echt met n aantal oude koeien te doen. Gelukkig wordt t nu koeler

had gedacht dat ze bij jou wel gestegen zouden zijn 😉
+3
Erco
@robbies weer 6 gegooid maar nu met 3 dobbelstenen 😉
+2
kwarkje
Andere luchtvochtigheid
Waternevel
Heel veel ventilatoren @de jonge
Herbert
@kwarkje zijn die ventilatoren ook niet anders geplaatst om meer frisse lucht van buiten te halen ipv warme vochtige lucht rondblazen in de stal?
RAUWE
@de jonge misschien zit het in het rantsoen? Minder energie voeren als het warm is. Mij is eens geadviseerd minder tarwe te voeren bij hitte omdat dit in de koe ook warmte veroorzaak.
hans1980
10% minder melk in tank
demelkboer
De kater komt later. Beetje zakken in de melk is niet zo erg. als het weer kouder wordt begint het gedonder
pietjepuk
@demelkboer Klopt 1 met tussenklauw ontsteking en kwam op de roosters vlies tegen net of het nageboorte was.
Erco
@demelkboer hier een tweedekalfs koe languit op de roosters gister. Schuim/bloed uit de neus, stotend ademhalen. Beginnende longontsteking. 7 weken van de kalf. Gaf gelukkig nog wel 18 liter vanochtend. Geen koorts nog. Nu ab en onstekingsremmer
Nicky69
@Erco Ach ik dacht jij hebt het zo perfect bij jou op het bedrijf gezien jou commentaar.
Erco
@Nicky69 ohja? Denk dat ik net zoveel geluk en pech heb als n ander hoor. Het gras bij de buren.......
+1
Noordoost
Net de tank weer leeg gehaald ; weer dikke liter per koe kwijt
Hopelijk is dit het
Nicky69
Goedemorgen allemaal,

Ik zat eens mee te lezen en zie bijna overal staan dat de koeien minder melk geven. Graag zou ik jullie op iets willen wijzen: Uit veel wettenschappelijke onderzoeken wordt aangetoond, dat vooral hoogproductieve koeien, die met gisten gevoert worden, beter met hittestress omgaan. De melkveehouders die de gisten in de zomer voeren merken dat ook. Men heeft dan niet zo zeer de melkproductie in de focus, maar vooral de diergezondheid. De melkproductie weliswaar niet zo sterk gestegen is, maar het "hittegat" niet meer zo diep is en de koeien dus beter met hittestress om kunnen gaan.

Koeien in de hittestress gaan minder herkauwen en liggen minder, beginnen te hijgen en produceren minder speeksel. Dit bevorderd de pensverzuring. Daarnaast nemen de koeien simpelweg minder voer op. En daar helpen de gisten dus tegen. Jullie zouden dan ook langzaam maar zeker dure bijmengsels, die vooral uit natrium- bicarbonaat bestaan, stuk voor stuk weglaten, want deze functie nemen de gisten over.
+1
huske
@Nicky69 bigbag bicarbonaat kost ook niet het meeste, maar begrijp dat jij goedkoper kan met gisten? Dan horen we hier graag prijzen van
+1
Erco
@Nicky69 vermeld JBS er even bij 😉
+1
hans1980
@Nicky69 = diamond-V
Nicky69
@hans1980 Zeer goede gist kan niet anders zeggen spreken we over dode gisten een zeer hoogwaardig penseiwit
Nicky69
Lig in een deuk hier misschien wel heemskerk , Diamond v , Alltech of Agrinutricion
de Tank
@Nicky69 als een koe bij 40 gr.hetzelfde presteert bij jou als bij 20 gr.dan laat je bij 20 gr.produktie liggen.
Nicky69
@de Tank nee tank dat ligt aan de bewerking van de gist er zijn meerdere gist soorten op de markt en daar kun je veel mee bereiken mits het gehele plaatje kompleet is. je hebt gisten die zich binden op de voer tafel , je hebt gisten in brok waarvan de werking door de bewerking al minder is, je hebt alleen levende of dode gisten of je hebt een combinatie van deze gisten die zich explanteren eerst in de pens van de koe en daar ook het werk doen waardoor je een veel hoger effect krijgt. dan ligt eraan hoeveel gisten er in een product zit etc.... het ligt aan vele factoren
Koeien boertje
@Nicky69 klinkt als hokus pokes, als je denkt het wordt een droge zomer dan moet je andere gisten hebben dan in de winter?
Als het totaal plaatje wil laten kloppen moet je het niet gaan verbloemen met gisten toch?
Nicky69
@Koeien boertje het moet toch zo zijn dat de motor van de koe de pens toch goed functioneert en jullie mogen toch niets zelf bepalen en als er minder voedingsstof in het product zit dan moet je de koe toch ondersteunen.
+1
Achso
@Koeien boertje welnee.. dode gisten zijn een goede eiwit bron voor pensbacterien. Levende gist van de Cervisae kant hebben weinig waarde als je goede fermenteerbare graskuilen hebt. Dat ze de ‚hittestress‘ kunnen voorkomen is onzin. Als de fermentatie beter verloopt produceert de koe minder warmte. Daardoor zal ze minder last hebben, maar werkt niet bij weiden. Of bij hoogfermenteerbare graskuilen. Een levende gist ‚sterft‘ en wordt dan ook een goede eiwitbron voor pensbacterien. Puur kwestie van prijs als je wat wilt/moet gebruiken.
+1
de Tank
Quote Reactie van @Nicky69:
het ligt aan vele factoren

inderdaad, en 1 daarvan is de omgevingstemperatuur van de koe en die is bij 20 graden beter dan bij 40 graden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
60
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0