Meerprijs beter leven zuivel

Ik heb toch een vraag. Ik lees overal dat de beterlevenzuivel 6 cent meer opbrengt voor de boer. Nu zit daar de weidepremie en VLOG al bij in. dus het is al minder spannend. Maar die 6 cent tov welke melkprijs? Want daar zit nogal een verschil. Tov de RFC prijs lijkt me niet en tov de CONO prijs ook niet. Dus ik vrees dat die extra toeslag van 6 cent heel veel lijkt, maar in de praktijk niet zoveel is. Dadelijk zitten die Beter Leven melkers met hun melkprijs misschien maar net op CONO niveau
dewittemotor

Laatste  |  

Reacties

mlkvhoudr
Altijd meerprijs afspreken icm referentie of minimumprijs
dewittemotor
Ik heb geen enkele interesse in dat concept, maar om het eens goed te beoordelen, zou ik het graag weten. Er wordt sier gemaakt met 6 cent extra, maar is dat zo.
putjesschepper
@dewittemotor kan elke veehouder daar aan meedoen?
bio boer
@putjesschepper als er vraag is wel als het populair wordt en er is niet genoeg kan die 6 cent best 8 cent worden als er teveel aan mee willen doen meschien 4 cent is gewoon vraag en aan bod met deze zij stromen van melk nemen ze nier meer aan dan nodig werkt net anders dan weide melk waar idereen aan mee mag doen
dewittemotor
Farmel regelt de melkaanvoer op dit moment voor VECO volgens mij. Farmel is volgens mij voornamelijk een handelsbedrijf. Ik denk dat de melkprijs daar toch lager ligt dan bij CONO/RFC incl. alle nabetalingen. Dus voor Farmel leveranciers zal er wel een plus zijn van 6 cent als ze overstappen, maar voor leveranciers van beter uitbetalende melkfabrieken is de plus relatief veel kleiner lijkt mij. Dus wordt de zaak toch flink vertekend weergegeven.
Als je zegt 6 cent extra, wil ik weten waarop krijg ik 6 cent extra.
Hans van Bergen
6 cent + op de garantie prijs volgens mij. Incl weidepremie en vlog. Is dus een iets lagere prijs als RFC planet proof waarschijnlijk.
Jowi
@Hans van Bergen Het is inlc 1.5 ct weidepremie,waarvan 0,7 ct sigaar uit eigen doos (inhouding bij farmel) en laat ze stoppen met deze onzin, melk is wit en als i niet wit is is geen melk.
We hoeven maar aan 1 punt te voldoen met stalmelk en dat is binnen houden!!
+2
dewittemotor
@Hans van Bergen Ik denk van niet. Dat Farmel heeft niets van doen met de garantieprijs van RFC. Staat compleet los van uitbetalingsprijs Farmel.
Stel basisprijs Farmel is nu 34 cent plus 6 cent wordt 40 cent voor plus melk
RFC zit nu op 36 plus VLOG weidemelk en nabetaling zit je ook bij de 40 cent in de buurt.
Dus tov een RFC lid krijgen die stermelkers niets extra's.

Het is maar een beperkte stroom melk en ik heb het gevoel dat ze er nu bedrijven uitpikken die heel weinig voor de basismelk beuren om zo mooie sier te maken dat ze de boer de meerkosten vergoeden, terwijl deze regel voor het gros van de Nederlandse boeren niet opgaat.

Als RFC dadelijk ook dit spul wil gaan produceren, omdat er veel vraag naar komt en RFC werkelijk alles achterna huppelt zonder eigen filosofie, dan zou het wel eens een karig plusje kunnen worden voor heel veel extra eisen.

Of erger ze passen de prijs voor de basismelk met de nieuwe uitbetalingssystematiek zo naar beneden aan dat ze ook dat plusje kunnen bieden.
Ik vrees het laatste
Jowi
@dewittemotor had gisteren bij Farmel nog 40,+ op de melk afrekening met stalmelk,hoezo 34ct??
Hans van Bergen
Precies wat ik zeg dus. LTO prijs Farmel 2018 was 34 cent en daarbij komt nog wat quantum toeslag. RFC was 2.5 cent meer. Weide toeslag vlog en obligatie toeslag en eventueel PP en je beur meer.
Grasbaal
Hier de nieuwe (concept) Beter Leven criteria, kunnen jullie daar ook beter mee leven?: we.tl/t-b4sQtsqDZP/
+1
bio boer
@Grasbaal zozo ze hebben de lat hoog ligen vind de eisen voor 1 ster best streng hoe zouden de eisen er uitzien voor 3 sterren 🤔
m uut m
@bio boer
Nagenoeg alleen biologisch is voldoende.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!