Schuimend zuur bij kiemproblemen

Ik heb al enige tijd een verhoogd kiemgetal (15-25). Nu adviseerd mijn onderhoudsmonteur om eens schuimend zuur te proberen??? Het produkt heet P3 Aquanta oxi. Zijn er mensen met ervaring met dit produkt? Zowel in melkrobot als in melktank?

Deel dit topic

Tobber

Laatste  |  

Reacties

+1
van Ittersum
Al eens een vaatwassertablet geprobeerd ? Eén voorwaarde: heet water 85-90 graden. Daarna goed naspoelen met koud water, misschien wel 2x.

Uiteraard alles heeft een oorzaak, alles al uitgesloten?
Tobber
@van Ittersum vaatwasser dingen ook al gedaan. In de tank geweest, lag wat kalk aanslag voorin. Met borstel schoongemaakt met zuur. Kiemgetal naar 4 dus dacht het probleem opgelost te hebben. Volgende tank 10 tank erna 16.?? Zowel bij robots als bij melktank diverse monteurs gehad die alles gecheckt hebben en in orde bevonden. Wat het probleem veroorzaakt blijft dus een mysterie. Wellicht heeft er iemand nog een tip. Gaat om Delaval robots met Muller tank.
Koeien boertje
@Tobber als je een silo tank hebt van Muller, laat dan die chauffeur eerst even een liter melk door het slangetje tappen voor het monster genomen wordt.
Ik kon zien welke melkrijder met monsteren geweest was, verschilde van 5 tot 28.
Steeds bij dezelfde hoog en laag
Koeien boertje
@Koeien boertje was geen onwil van de chauffeur maar vond dat mijn hond ook wel toe kon met een klein beetje melk hahahaha
jan w
@Koeien boertje
Dat monsterscheppen met het ophalen van de melk gaat tegenwoordig automatisch. Ze scheppen niet meer
puddingbroodje
@jan w hier wel hoor!
Nick83
@puddingbroodje hier ook nog wel, maar de automatische monsterapparatuur zit wel al in de auto, en werkt. Maar ze moeten eerst nog een paar duizend monsteringen scheppen om te vergelijken met de automatisch genomen monsters. Om zodoende zeker te weten dat het goed werkt en betrouwbaar is.
+2
sjoerd de melker
Helemaal eens met de reactie van van ittersum. Bij mij deed de monteur een hele hand van die tabletten erin en een emmer met speciaal reinigingsspul voor de weken erna. Kiemgetal zakte hierna een punt of 5-10.
Hierna kwam er een andere monteur die de installatie met een verse blik ging controleren. Hij kwam tegen dat ik zelf een slang op de voorkoeler had aangesloten en de slangklem te ver op het vaste gedeelte had gedaan. Probleem opgelost, hier kan geen enkel reinigingsmiddel tegenop
+1
huub
@sjoerd de melker tussen een buis en een slang kan zich inderdaad van alles ophopen.
+1
rijpkema
Al eens in de melktank gekeken ? is hier meestal het probleem als kiemgetal te veel oploopt metname het roerblad dat dan niet schoon is
Weidezicht
@rijpkema wij ook. Zat aan de onderkant van het roerblad, van boven niet te zien
joske1980
Hier ooit kapotte tepelvoering gehad.
Paar keer met chloor reinigen en goed naspoelen wil pok wel helpen
Evt tijdelijk extra monsters aanvragen om alles goed te volgen want tussen twee metingen in kan er best wat gebeuren
Tobber
@joske1980 alle voor de hand liggende problemen zijn gecheckt of vervangen inmiddels. Probleem speelt al vanaf November 2018 dus er is al de nodige aandacht voor geweest. Alleen tot op heden nog niks kunnen vinden. Extra monsters bij de robots en bij het buffervat tussen robots en tank geven allemaal
Tobber
@Tobber allemaal onder de 5 aan. Tank altijd rond 20
+2
Haijtink
@Tobber Is de tank koud genoeg als de eerste melk in de tank komt?? Collega met problemen was ook lang aan het tobben. Monteurs verhoogden elke x de temp v.d. tankreiniging, wat geen oplossing bleek. Na een hele trajectmeting bleek dat het echt in de tank moest zitten. Men kwam er toen achter dat door de hoge temperatuur v.d. reiniging de melktank de tank niet genoeg afgekoeld was als de eerste melk weer uit de robot kwam. Gevolg, gekoelde (door de voorkoeler) melk warmde weer op en begon kiemen te vormen. Monteur heeft alles weer standaard ingesteld met extra koude spoeling, probleem opgelost.
bio boer
@Tobber is natuurlijk wel verse melk bij de robot tank vaak oudere melk waar de kimmen kunnen groeien ondanks het gekoeld is tankleppen heb je vast al naar gekeken dat zij lely tegen mij als eerste waar het vaak mis is hier schomelt het vaak tussen 8 en de 15 heb ook wel eens piek gehad van 50 hoe dat kan geen idee
joske1980
@Tobber
Chloor is niet duur heeft bij ons ook geholpen bij langdurige problemen
harke
Donder maar eens een volle bus zuur a 25 kg in de tankreiniging.
Verder kijk eens naar de tankkleppen van de spoelinrichting.
Hier anderhalf jaar geduurd voordat we dit hadden gevonden.
Zit onder de spoelinrichting.
Volgens monteur kon daar het probleem niet zitten.
Maar was wel zo.
Tobber
@harke welke bedoel je? Van tank of vms?
harke
@Tobber tank
jan w
@harke
Dan kun je beter een dubbele dosis reinigingsmiddel nemen en doe daar een paar liter chloor bij in.
Het vervelende is , dat als je de tank en de robot van verschillende leveranciers hebt, dat ze elkaar de schuld geven.
Maar het hoeft maar een kleinigheid te zijn wat de problemen veroorzaakt. kan nog komen van een leidingklem die niet goed is aangedraaid.
verbi
Is het waterniveau van de spoelbak goed,zitten de aanzuigleidingen in de spoelbak niet te hoog zodat hij te weinig water heeft. Bij T spitsingen kijken of ze niet in elkaar geschoven zijn(rubberT spitsingen) en slangklemmen aan doen. Watertemperatuur? Kapotte tepelvoering? Slangen op scheurtjes controleren? Hoop dat je er wat aan hebt.
vedder
@verbi Incl sifon. Bij mij was het schroefje vergaan waarmee de bovenste en de onderste helft aan elkaar zitten. Daardoor lekte er water weg tijdens het vullen. Daardoor duurde het vullen langer en was er niet meer genoeg heet water.
pietjepuk
Heb je koeien die aan 1 kwartier weinig geven als gevolg van uierontsteking. Zo ja maak ze drie speen. Kan ook kiemgetal veroorzaken.
+1
Nick83
@pietjepuk Ja idd. Wou ik ook al zeggen, als je helemaal niks kan vinden aan je melkmachine, dan kan het wezen dat je een "rotte koe" heb lopen...
sjuu
@Nick83 Zo leer je nog eens wat, had laatst ook een keer 51, daarna weer 4 met kiemgetal.
dewittemotor
Er zijn heel veel boeren met DeLaval robots met een kiemgetal probleem. Ligt gewoon aan het Lavalsysteem. Hier al 6 jaar kiemgetal rond de 30. niet omlaag te krijgen. Alles al vele tientallen keren gecheckt. Dat DeLaval zo met die kiemgetallen ligt te prutsen is het grootste geheim van Nederland. RFC weet er ook van, maar durft niet in te grijpen. Laat liever hun eigen leden barsten dan een melkmachinefabrikant. Gewoon een groot schandaal.
+1
Tobber
@dewittemotor sorry maar daar herken ik me totaal niet in. Hier sinds 2010 vms en altijd keurig onder de 10 kiemen geweest. Ik ben er bijna zeker van dat het probleem in de tank zit.
van Ittersum
@Tobber kwaliteitsproblemen is 99% een combinatie van meerdere factoren. Als er maar één was, was deze al opgelost. Maar om die laatste te vinden is net zoals zoeken naar een speld in een hooiberg.
Ik weet ook nog steeds niet wat de oorzaak van mijn hoge kiemgetal was en ook niet waarom deze zomaar weer laag was. Tis voornamelijk wegstrepen van....en dan de variabelen scherp in de gaten houden, zoals watertemperatuur en ophoping van toch vuil.
Wat hier geopperd is dat de melk in een te hoge omgevingstemperatuur komt na het legen van de tank heeft bij mij ook een vermoeden van. Maar harde bewijs is/was er niet
pietjepuk
@dewittemotor Vaak is het warm water ook een probleem.
Bio Cees
@dewittemotor Klopt niet RFC heeft een paar jaar terug De Laval verplicht er iets aan te doen ,half de laval van steenwijk is hier en bij ander robot boeren geweest. Heeft echter niks opgeleverd. Kiem getal blijft hier ook tussen de 10 en 20 hangen.
robotmelker
@Bio Cees die verplichting van RFC richting De Laval zal wel opgelost zijn geworden in een spannende tent waar de pikante dames van plezier de directeuren van beide bedrijven om hun vinger winden als zachte (kiemkrachtige) boter.

Hier worstelen we ook al geruime tijd met dat kiemgetal. Tank en vms meerdere keren geïnspecteerd en alle soorten reinigingsmiddelen al ingezet.

Vanuit RFC is ook al deskundigheid ingevlogen. Dat was helemaal een giller van de bovenste plank. Die had zo bij de laval kunnen gaan werken. Steunde mijn en het RFC belang totaal niet.

Vanuit De Laval worden alle argumenten gebruikt om maar niks aan het probleem te hoeven doen. Maarja als je heel die rommel van hun gebruikt... zal het toch eens goed komen??
Nick83
@robotmelker Niet best. Bij Vreugdenhil moeten we onder de 12 blijven, anders krijgen we 0.25 ct korting. En als je dat niet red: onder de 18, anders krijg je zelfs 1.5 ct korting. Niets doen aan een kiemgetal van tussen de 10 en 20 is hier gewoon geen optie.
+1
dewittemotor
@Nick83 Dat is voor mij onmogelijk om te halen. Lukt mij nooit. onder de 15 is een uitzondering. wel regelmatig uitschieters naar de 50. Temperatuur water is altijd oke. Alles al vaak gecontroleerd.
RFC kan DeLaval wel verplicht hebben, maar ze houden hun niet aan de verplichting.
Die rayonadviseurs van RFC lijken wel bij DeLaval op de loonlijst te staan. Compleet ingepakt door hun en ze weigeren elke medewerking om het probleem op te pakken. Buiten wat algemeen gezwam.
huub
@dewittemotor hoe heet je rayonadviseur?
cowboys
@dewittemotor er zijn een paar delaval dealers bij. Die passen goed in het criminele circuit. Als oplichters en de L uit H is er één van.
Chocomel
Ik melk met een DeLaval carrousel en daarbij kiemgetal altijd rond 3. De laatste keer dat bij mij het kiemgetal opliep, was de oorzaak aanslag in een warmwaterklep. Daardoor duurde het te lang voordat de installatie gevuld was. Ik zou soms willen dat het kiemgetal juist wat hoger ligt, meer richting 5. Het spoelprogramma doet er nu zo lang over dat het geheel volgens mij wel wat energiezuiniger afgesteld kan worden. Als het voorspoelwater 1x is rondgepompt en afgevoerd, staat de installatie nog 5 tot 8 minuten na te bulderen. Heb bij mijn dealer en in Steenwijk al eens nagevraagd of die niet anders afgesteld kan worden. Maar dan krijg je steevast het antwoord dat de software in Zweden is geprogrammeerd en dat er niets aan veranderd kan worden. Ik vind dat bullshit. Ze kunnen best eens met Zweden contact opnemen en het probleem eens voorleggen. Dat vind ik echt slecht van DeLaval dat ze niet eens doorpakken om een probleem op te lossen.
robotmelker
@Chocomel Vroeger ook een melkstal van delaval. Bij kiemgetal boven de 5 werdt altijd een klep opengedraaid en schoon gemaakt, dan zakte het kiem altijd.

Bij de installatie van nu weet je toch gewoon niet waar je moet beginnen. Daarbij worden de meeste robots ook nog 3 keer per jaar door semi deskundigen onderhouden.

Tja.... gemiddeld kiemgetal 2018 ligt op 23.6....gemiddelde over 22 keer.
Herbert
@Chocomel ben ik nog wel gelukkig met mn analoge klok. Voorspoelprogamma slaan we altijd voor 2/3e over.
JohnDeere6serie
Doodlopende stukjes naar bijvoorbeeld een luchtkraantje kunnen vol met kaas zitten. Hier laatst het slangetje van de automatische luchtklep die het water van de reiniging leeg laat lopen bij de tank gewoon verstopt. Ketels en slangen van ketels kunnen ook ongemerkt smeerlappen zijn. Hand choortabletten bij de hoofdreiniging met gewoon reinigingsmiddel gooien helpt, maar oorzaak moet verholpen worden. Misschien andere dealer bellen?
friesboertje
@JohnDeere6serie
Meende dat chloride-tabletten het rubber aantasten.
joske1980
@friesboertje
Is ook maar paar keer flink chloor doet wonderen. Wel goed naspoelen en ventileren.
En klopt de melktemperatuur wel? Hier staat ie nu op 3,5 ipv 4,5 scheelt gem 1,5 punten kiemgetal
robotmelker
@JohnDeere6serie chloortabletten extra der bij gooien??
Dan zou er te weinig reinigingsmiddel gebruikt worden..... lijkt mij het paard achter de wagen spannen...
dewittemotor
DeLavals melkrobots mogen absoluut niet met chloor gereinigd worden. Daar lost het rvs van op. En dat is geen grap
joske1980
@dewittemotor
Vroeger voordat chloroform in melk gemeten werd deden we altijd voor het melken voorspoelen met chloor. Rvs bleef heel.
Meeste standaard reinigingsmiddelen zijn chloorhoudend.
Volgens mij is het in België verplicht om met chloor te reinigen
Zit veel verschil tussen af en toe extra scheut of altijd
Nick83
@joske1980 Heeft volgens mij iets te maken met hitte. Chloor en hittereiniging (95 graden) schijnt geen goede combinatie te zijn.
joske1980
@Nick83
Wij hebben delaval en de beste man in topic volgens mij ook dis dan reinigigt ie op 80 graden
+2
Nick83
Quote Reactie van @joske1980:
dus dan reinigigt ie op 80 graden

Volgens mij gebruik je dan ook normale reinigingsmiddelen, zelfde als bij een melktank of melkmachine?

Wij bij de SAC robot hebben hittereiniging, en hebben reinigingsmiddelen die daar geschikt voor zijn. Ik mag niet dezelfde gebruiken als waar de melktank mee gereinigd word. Men heeft mij vertelt dat er in normale reinigingsmiddelen, die je gebruikt bij melktank en bij een melkmachine een klein beetje chloor in zit. En dat gaat niet goed als je die bij hittereiniging gebruikt.

DeLaval robot heeft wel circulatiereiniging volgens mij. Dat houd in dat het spoelwater rond gepompt word en er naast de melkleiding van robot naar tank nog een tweede leiding ligt om het spoelwater terug te laten keren naar robot. Bij onze SAC niet. spoelwater maakt enkele reis richting melktank en gaat er daar uit.
deltafarmer
Let op, bepaalde zuren kunnen rvs lassen aantasten omdat dit zachter is dan de leiding en tank wat meestal 316 staal is.
dorpsrandhoeve
@deltafarmer Lassen zouden ook gewoon 316 moeten zijn, anders is de lasser een grote prutser, dat is gewoon verplicht voor levensmiddelen. (dus ook voor melk)
robotmelker
Die rommel kost ook een paar euro per liter
.. waarom probeer ja dat niet gewoon en deel je het hier even....
Tobber
@robotmelker inmiddels besteld. Ik hou jullie op de hoogte van de resultaten.
bertusdebeer
Niet veel vms fans hier zo Te lezen, ik ook geen delaval fan slechte tochtigheid detectie.
joske1980
@bertusdebeer
Hier tevreden VMS gebruikers hoor
bertusdebeer
@joske1980 goed zo!
+1
van Ittersum
@joske1980 Laval werkt met regionale dealers maakt dat het verschil? Hier in Sneek zitten wel mensen die naar oplossingen willen zoeken of meedenken tenminste dat denk ik. Nog geen idiote narigheden met mijn "old good" 2v6 meegemaakt maar die indruk geven ze.

Personeel en/of dealers kunnen een merk maken of breken
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!