De zuivelsector moet de komende jaren rekening houden met een groot aantal bedreigingen. Zowel de boer als een coöperatie zoals Friesland Campina, moet daar een antwoord op vinden. De bedreigingen waren vrijdag in Bolsward een van de onderwerpen op een groot congres over de toekomst van ons eten.
Video: omropfryslan.nl/nieuws/…
Synthetische melk is een van de bedreigingen die op het congres werden besproken. Dit is melk die wordt gemaakt van gras of andere groene planten. Het grote voordeel van deze 'nep melk' is dat de productie van het de drank een stuk milieuvriendelijker is dan dat van de zuivel die wij nu nog drinken. De synthetische melk kan volgens de deskundigen in de toekomst een serieuze concurrent worden voor de gewone koeienmelk.
Supermarkten willen veranderingen
Maar niet alleen de futuristische producten vormen een uitdaging voor de landbouwsector. Ook de manier waarop de supermarkten zich opstellen tegenover producenten en leveranciers van voedsel en drank is interessant. Winkels zoals Albert Heijn, Jumbo en Lidl proberen steeds vaker de coöperaties te ontwijken. Boeren en coöperaties moeten hierover nadenken en er oplossingen voor vinden, zo werd gesteld op het congres.
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's synthetische melk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Reacties
Wanneer die gifgroene linkse kliek dat graag wil dan kan dat bult kunstmest erop goed voor CO2??
RFC zal ook wel voor zijn toch weer minder melk !
De tendens is juist naar meer ongekunsteld voedsel. Zie de groeimarkt voor vlog en bio