Melkprijzen stijgen tegen de markt in

Terwijl de uitbetalingsprijzen over september stijgen, tonen de prijzen van de fabricaten een tegengesteld beeld. Marktexpert Wouter Baan praat je in 60 seconden bij over de ontwikkelingen op de zuivelmarkt.

 Melkprijzen stijgen tegen de markt in (boerenbusiness.nl)

Terwijl de uitbetalingsprijzen over september stijgen, tonen de prijzen van de fabricaten een tegengesteld beeld. Marktexpert Wouter Baan praat je in 60 seconden bij over de ontwikkelingen op de zuivelmarkt.

Nieuwsgrazer

Reacties

kaas
Klopt en daarom hebben enkele fabrieken de melkprijs niet verhoogd over okt om zo te voor komen dat ze de prijs in nov weer moeten laten zakken .en rfc verhoogt over okt om het wat rustig te houden op de vergaderingen,maar de tijd zal het leren.
+1
fendt favorit 4s
Melkprijs naar 40 cent p rechten naar €300,-?
Todi
@fendt favorit 4s of de lease naar 90 euro?
Frans1
@fendt favorit 4s 30 komt eerst
van Ittersum
@fendt favorit 4s grootste fout is volgens mij automatisch denken als de melkprijs omhoog gaat de fosfaatprijs dan ook maar omhoog gaat en omgekeerd. Leef je altijd in die gedachten slaap je elke nacht bar slecht volgens mij 😂.

Je hebt een (meerjaarlijkse) doel en die heb je van voorjaar al gerealiseerd, nu misschien nog wat kruimels en dan is de prijs(koop of lease)niet echt relevant meer.
+2
cjw73
@van Ittersum hoe duurder ze worden hoe beter het slaapt. Kun je heerlijk dromen over wat je allemaal met dat geld kan doen bij verkoop.😴😴😴😴🤗
van Ittersum
@cjw73 helemaal waar maar met "als" wordt het werk niet gedaan en eet ik er niet zat van.

Ook wat verleased en de afroming weer terug gekocht. Met die wetenschap x mijn totale fosfaatquota denk ik wel, laat bij deze prijzen anderen maar melken. Helaas is dit geen garantie voor de komende jaren.
hans1980
@van Ittersum direct terug gekocht, dus jij denkt dat het volgend jaar duurder wordt dan €200,-
cjw73
@hans1980 dat worden ze ook wel hoor.
Ik weet genoeg die iedere 5 cent die over is ervoor willen gebruiken omdat de bank niet wil financieren.
+1
van Ittersum
@hans1980 alleen de afroming weer terug gekocht middels 0%, wil niet terug in mijn referentie voor 2019. En (nu praat ik even een speculant na) wie zijn volgend jaar de aanbieders t.o.v dit jaar? Oké, de meesten die gekocht hebben, hebben hun gekorte alweer opgevuld maar die willen ook door groeien. En dat kan ook bij Campina(let maar op). Maar de optionele of gedwongen stoppers zijn dit jaar veelal al gestopt of hebben groot deel van hun rechten al verzilverd. Dus waar moet de rechten (minus 10%) vandaan komen? Gokken op volgend jaar was om op mijn referentie te blijven te risicovol. Je 0% aangekochte wordt direct verrekend met het verleasede en dan ook nog dik geld aan overhouden, dus doet nu ook geen pijn , sterker nog je merkt het niet eens
pietjepuk
@van Ittersum Het verleasde komt gelijk bij je inkomen. Het aangekochte kun je in 10 jaar afschrijven. Het gevolg nu hogere belastingdruk.
+1
van Ittersum
@pietjepuk ik hou van belasting betalen waar a: geen kosten of arbeid tegenover hebben gestaan, b; fiscus is best aardig, ik mag sws de helft houden🤣, c; hoe hoger mijn belastingdruk hoe beter ik het heb
Noorderling
Quote Reactie van @van Ittersum:
Maar de optionele of gedwongen stoppers zijn dit jaar veelal al gestopt of hebben groot deel van hun rechten al verzilverd

Melkprijs is nu gewoon goed, noteringen dalen al weer dus de melkprijs zal er wel achteraan hobbelen. Nu maken de euro's nog een hoop goed, als het straks voor 30cent moet of minder zal er wel weer een nieuwe stoppersgolf komen. Daarnaast hebben de bedrijven die niet voor 1januari gestopt zijn nog rechten in gebruik gehad die nog op de markt komen. Dat aanbod zal niet zomaar opdrogen.
huske
@van Ittersum wij zitten hemelsbreed misschien maar 30 km uit elkaar maar hier in de buurt nog genoeg potentiële verkopers. Maar grond en gebouwen raken ze maar niet kwijt dus houden ze de rechten ook maar. dus die markt moet weer open gebroken worden voordat hun de rechten ook verkopen
KuikenenKoe
Quote Reactie van @huske:
Maar grond en gebouwen raken ze maar niet kwijt dus houden ze de rechten ook maar. dus die markt moet weer open gebroken worden voordat hun de rechten ook verkopen

Grond vindt meestal wel weer een nieuwe eigenaar als men maar genoegen neemt met het bod. Overigens bij huidige fosfaatprijzen lijkt mij dat er wel een grijpstuiver over blijft om de gedateerde stalletjes op te ruimen. In sommige gevallen komt dat de waarde van de resterende gebouwen ten goede.
+1
cjw73
@van Ittersum bij deze prijzen valt er voor mij helemaal niks te verdienen. Elke kilo die ik aanschaf moet ik qua mest gelijk afvoeren en de verwerking regelen dus dat laatste heeft weinig rendement.
weurding
@cjw73 mestafvoer zal dus samen met p rechten volgend jaar duurder worden.?
pietjepuk
@weurding Gewoon veelste duren grond huren. Mest kun je kwijt en fosfaatrechten krijg je voor niets van schouten.
slagroomvla
@pietjepuk Reken dat even voor dan?
pietjepuk
@slagroomvla Op iedere grond kun je minstens 50 kilo fosfaat plaatsen. Wat zijn 50 fosfaatrechten waard? veel meer dan te dure huur grond.
slagroomvla
@pietjepuk Ja, maar die waarde heeft nul waarde in geval van bruikleen.Je geeft geld uit aan huur, mag een paar koeien meer houden en na 4 jaar sta je weer met lege handen! Vergelijk het maar is met lease, structureel nul meerwaarde.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @slagroomvla:
Je geeft geld uit aan huur, mag een paar koeien meer houden en na 4 jaar sta je weer met lege handen!

Ondertussen nog wat extra beperkingen erbij, anders worden de rechten weer teruggehaald.
pietjepuk
@Jack Rijlaarsdam zo ingewikkeld is het niet . vivan.nl/rss/37943/
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pietjepuk:
ingewikkeld is het niet

Inderdaad niet zo ingewikkeld. Geen rechten verkopen of verhuren en geen extra land verhuren of per ongeluk huurland kwijt raken. Je zet jezelf klem. Ik wens je veel succes, mijn strategie wordt het niet.
hans1980
Mag zo'n extensieve jonge knaap dan wel rechten bij kopen naast gratis uit de fosfaatruif?@Jack Rijlaarsdam
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @hans1980:
Mag zo'n extensieve jonge knaap dan wel rechten bij kopen naast gratis uit de fosfaatruif?

Van mij wel.
pietjepuk
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Je zet jezelf klem

vertel is waar zet ik mezelf klem? Ik zie het probleem niet. Raak je huurgrond kwijt een briefje naar Rvo dat je af wilt zien van je rechten omdat je plaatsingsruimte kwijt bent.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pietjepuk:
waar zet ik mezelf klem

Het klinkt heel gemakkelijk, rechten terug geven, maar je gaat toch je bedrijf ernaar inrichten.
Piet1960
@cjw73 Zo zouden meer boeren moeten denken.
cjw73
@Piet1960 maar de situatie is niet voor iedereen gelijk hè. Als je nog plaatsingsruimte voor de mest hebt is het een heel ander verhaal. Ik ben intensief en alles wat ik er bij moet afgevoerd worden.
+1
Piet1960
@cjw73 Uw redenatie lijkt me de juiste, andere intensieven redeneren: die box moet weer vol.
+2
cjw73
@Piet1960 die willen meer hebben dan de buren en ik ben de enige boer in de straat dus geen last van 😜😜🤗
cornelissen
Het is al treurig,dat je rechten nodig hebt voor je "geroofde" latente ruimte in dit "verrotte"systeem. Ik weet onderhand wat "belangenbehartiging" inhoudt.
van Ittersum
@cornelissen deze tekst heb ik eerder gelezen😉
+3
cjw73
@cornelissen je maakt het leven wel zwaar met dit soort gedachten altijd.
putjesschepper
Beste allemaal is er nu al duidelijkheid over jongvee jonger als 14 dagen?
cjw73
putjesschepper
@cjw73 scheelt hier 2.5 koe met of zonder jongvee.
cjw73
@putjesschepper verwacht er dit jaar geen antwoord over.
labella
@putjesschepper Is duidelijk, die zijn jonger dan een jaar dus code 101
bio boer
@putjesschepper doe dan maar 30 dagen op de 14e dag zijn ze mestal nog niet weg of gewoon alle kalveren die de melkveehouderij verlaten
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden zuivelmarkt geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!