Motie bovengrondse bemesting aangenomen, nieuwe uitdaging voor VBBM



Originele beschrijving

Vandaag is de motie voor verlenging van de vrijstelling voor bovengrondse bemesting met grote steun aangenomen in de Tweede Kamer. Vorige week ontraadde de minister de motie nog nadat Tjeerd de Groot (D66) hem indiende samen met Frank Futselaar (SP).

Deel dit topic

Reacties

vedder
Zeer mooi, eens kijken of ik het ureum ook wat lager krijgen kan.
dwers
@vedder hier ook het ureum nog wat omlaag, dan zou het denk wel kunnen.
Nu de sleepvoet niet meer mag dan moet je toch wat.
+2
vedder
@dwers als je aan de ketsvoorwaarden voldoet zul je toch ook wel mogen opjecteren met de sleepvoet?
dwers
@vedder zou wel logisch zijn, mischien kunnen ze daar ook wat mee om het sleepvoeten te behouden.
vedder
@dwers oh nee, als het logisch is wordt het niks....
m uut m
Bij de huidige vrijstelling moet je minimaal het voorafgaande jaar ook aan de voorwaarden voldoen.
ted9
@m uut m wat zn de voorwaarden ....
+1
Jannus
@ted9 Onder voorwaarden kunt u in 2018 een vrijstelling krijgen voor het bovengronds aanwenden van runderdrijfmest. Voor de vrijstelling gelden de volgende voorwaarden:

In het jaar voorafgaand aan en in het jaar dat u gebruikmaakt van de vrijstelling:
bestaat minimaal 85% van het oppervlakte landbouwgrond dat tot het bedrijf hoort, uit grasland.
is de kunstmestgift op uw bedrijf minder dan 100 kg stikstof per hectare grasland.
is het stikstofoverschot op uw bedrijf maximaal 125 kg stikstof per hectare, berekend volgens het principe van een stikstofbalans op bedrijfsniveau.
worden de runderen (met diercategorie 100, 102 en 120) op uw bedrijf in de periode van 1 april tot en met 30 november minimaal 150 dagen per jaar ten minste 6 uur per dag geweid.
worden de runderen (met diercategorie 101) op uw bedrijf in de periode van 1 april tot en met 30 november minimaal 90 dagen per jaar ten minste 6 uur per dag geweid.
Op het bedrijf mag geen andere dierlijke mest worden aangevoerd dan runderdrijfmest of vaste rundermest.
Houdt u op uw bedrijf ook melk- en kalfkoeien (diercategorie 100)? Dan moet u in het jaar voorafgaand en in het jaar dat u gebruikmaakt van de vrijstelling ook voldoen aan de volgende voorwaarden:
Kunt u de mest die u op uw bedrijf produceert, niet volledig plaatsen op uw eigen bedrijf? Dan geldt ook de voorwaarde dat de melkproductie van uw bedrijf niet hoger mag zijn dan 14.000 kg per hectare.
Van 1 januari tot 1 april en van 1 december tot 1 januari was het gemiddelde gewogen ureumgetal van de melk die geproduceerd werd op uw bedrijf, lager dan 21 milligram per 100 gram melk.
Wilt u gebruik maken van de Vrijstelling bovengronds aanwenden runderdrijfmest? Dan meldt u zich ten minste 7 dagen voordat u runderdrijfmest op uw grasland wilt gebruiken aan. Met uw aanmelding verklaart u dat u voldoet aan de voorwaarden.
RFCer
Met de huidige droogte is het ureum hier ook al wat gezakt. Kunstmest heeft weinig gedaan de laatste weken.
wally
Zal niet de eerste aangenomen motie zijn die schouten naast haar neerlegd
vergelijk maar met aangenomen motie voer-mest overeenkomsten
ook niet overgenomen door de minister en dan hoor je er nooit meer wat over 😞
m uut m
@wally
Voer-mest contracten is al verwerkt in de fosfaat referentie. Jij wil 2 ruggen uit 1 varken snijden.
Bovengronds uitrijden van mest is marginaal heeft geen invloed op de totale ammoniak emissie daarom kan ze de motie ook gewoon uitvoeren.
+1
wally
@m uut m onzin want voer-mestcontrakten zouden bedrijven grondgebonden kunnen maken zonder dat er iets aan fosfaatrechten veranderd.

regionaal 100% grondgebonden melkveehouderij. (met huidige fosfaatrechten niet meer en niet minder) alleen niet alle grond in eigendom of pacht maar deel van buurman akkerbouwer
m uut m
@wally
Maar dan eerst de fosfaat referentie inleveren.
pieta
@m uut m Waarvoor dan? Volgens mij haal je een paar dingen door de war. Het ene gaat over de mfr mbt het moeten kopen van vvo's. Het andere deel hiervan gaat over een ggb melkveehouderij mbt je melkfabriek.
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
Het ene gaat over de mfr mbt het moeten kopen van vvo's

Die mfr gaat over het vrijgestelde deel van grondgebonden zijn. Nu willen ze mest voer cantracten om grondgebonden te zijn. Dit is dubbel op want een groot deel van de grond die ze nu mee willen tellen met voet mest contract hadden ze ook al in gebruik toen ze de mfr kregen
+1
pieta
@pietjepuk Dat bedoel ik niet. Het ene gebruik je voor de wet grondgebondenheid. De mfr wel de voer-mestcontracten niet. Het andere grondgebonden deel voor je melkfabriek (het nieuwe plan) waarin je 65% eiwit van eigen bedrijf moet halen daarin neem je buurtcontracten wel mee en heb je weer niets met de mfr van doen.
m uut m
@pieta
Dat bedoelt wally wel degelijk want de motie van de voer-mest contracten waar hij op doelde ging over de wet ggb waarvoor je een vrijstelling hebt met je fosfaat referentie.
pieta
@m uut m Klopt. Dat had ik niet gezien.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frank , bemesting , d66 , vrijstelling , vbbm , tweede kamer en de groot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0