‘Groeien richting 800 koeien niet zo gek’ - Boerderij.nl

Vergaderboer vindt doorgroeien richting 800 koeien beslist geen 'luchtfietserij'.

Aantal koeien per bedrijf met 100% gestegen
Een paar cijfers. In 1980 stonden er gemiddeld 38 koeien op een bedrijf in Nederland. Dat was in 2000 gestegen tot 51 koeien. Een stijging van ruim 36%. Maar dan komt het. In de cijfers van 2016, de laatste die bekend zijn, staat dat er gemiddeld ongeveer 100 koeien per bedrijf zijn. Dat is een stijging van 100%.

Deel dit topic

Reacties

+3
hans1980
Hou op ...Neem je pillen en ga slapen
+2
Ga mooi fietsen vergaderboer in duutslaand , en kijk ff of je de fiets van opa nog kunt vinden , dan doe je iets nuttigs.
Braboboer
In de vee-arme provincies zoals Zeeland, Drenthe en Groningen zijn er ongetwijfeld kansen voor enkele 800+ bedrijven, al dan niet in meerdere locaties verdeeld. In de rest van Nederland zie ik het nog niet snel gebeuren.
@Braboboer Staat er 1 te koop in hellendoorn 500 koetjes.
+1
Koeien boertje
@Detukkeroettwente staan ze niet voor in de rij anders
+2
Frans1
Quote Reactie van @Braboboer:
zijn er ongetwijfeld kansen voor enkele 800+ bedrijven,

Elke 800 koeien bedrijf kost 10 gezinsbedrijven de kop.Iedereen meent maar dat hij bij de blijvers hoort,maar de realiteit is dat 9 van de 10 dan gewoon af valt,daar kun je dan zelf ook best eens bij zitten
Subsidievreter
@Frans1 je kunt toch gewoon bij die grote boer te werk gaan?
Frans1
Quote Reactie van @Subsidievreter:
je kunt toch gewoon bij die grote boer te werk gaan?

Ik weet niet of jij door de sollicitatieprocedure komt
Subsidievreter
@Frans1 denk t niet, maar toch. Het werk blijft.
Erik 1979
@Frans1 ik kon het niet beter beschrijven. Daarom mag LTO voor zijn grootste deel van de leden (stoppers) wel meer opkomen!
jan.1
Als je een vaarboot met 40 koeien in rotterdam kan laten dobberen kan je er ook wel eentje van 800 koeien op de zee laten dobberen.
robbies
Die Hans is een verwend snotjong. Een schop onder de kont geven zulke mannen. 800 koeien melken voor een sociaal leven is idioot. Met een gemiddelde bedrijfsomvang kun je ook een lekker sociaal leven hebben. Maar Hansie wil liever 40 uurtjes werken denk ik
+1
torrarica
@robbies Waarom is Hansje dan niet in Amerika gebleven?Ik denk omdat Hans niet bestaat en vergaderboer ook niet.
+1
zoeff
@torrarica

Vergaderboer is een redacteur van boerderij die anoniem de boeren tegen elkaar ophitst. (vooral om de visie van Lto en Nzo bij de boeren door de strot te drukken)
De anonimiteit zegt veel over de kwaliteit van Boerderij.
+2
david2
@zoeff daarom lees ik boerderij al jaren niet meer
+2
Erik 1979
Zo gek is de gedachte nog niet. Ze zijn heel erg hun best aan het doen om de helft van de Nederlandse veestapel eruit te gooien. Dan hou je ongeveer 800.000 koeien over. Dan kun je theoretisch met 1000 bedrijven van 800 koeien vooruit. Kijk je naar de grootste 1000 bedrijven dan hoeven die gemiddeld helemaal niet zo gek hard te groeien. In verhouding zijn ze de afgelopen jaren harder gegroeid. Of het goed of niet goed is dat is een andere discussie. Dat het beleid hier naar toe stuurt zie ik op dit moment als een feit.
groeier
@Erik 1979
Tot 1000 koeien is nog wel om te doen in ons land.
+1
cs-agrar
@Erik 1979 Wacht maar ff, weidegang ed met 800koei+... Vergeet het maar, wal keert schip
Subsidievreter
@cs-agrar kunnen er toch ook een 200 buiten doen.
+1
cs-agrar
@Erik 1979 Wacht maar ff, weidegang ed met 800koei+... Vergeet het maar, wal keert schip
diezel
@cs-agrar
Er komt toch geen verplichting tot weidegang?
robbies
@Erik 1979 boerderijen met 80 ha land om de boerderij zijn in Brabant nauwelijks te vinden. Dus die de visie op grondgebondenheid gaat de ambities her en der nog wat frustreren denk ik
+1
groeier
@robbies
Huur grond telt ook mee.
robbies
@groeier en die 10 koeien per ha huiskavel dan?
casev
In de "normale" wereld is het een komen en gaan van fusies en overnames. Waarom moeten we in de landbouw allemaal zo nodig autonoom groeien, en niet samen met de buurman als 1 bedrijf verder? Scheelt een enorme bak geld die niet bij de rabo vandaan hoeft te komen, en je zit zo aan de 800 koeien....
gtotep
En wat is het probleem?
gtotep
En wat is het probleem?
gtotep
En wat is het probleem?
Dre van Helmond
Ik weet niet wat het probleem is maar de schaalvergroting gaat gewoon door.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , boerderij en vergaderboer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0