Feiten m.b.t. de fraude?

Wie weet voor zijn eigen bedrijf hoeveel tweelingen er afgelopen jaar geboren zijn en in 2017?
Ik heb vandaag pogingen gedaan bij crv, rvo en nvwa en wat blijkt: niemand kan je vertellen hoeveel het er voor je eigen bedrijf zijn. Je kunt er alleen achter komen door je bedrijfsregister door te spitten en elke melding gedetailleerd te bekijken. En dat is een flinke klus kan ik je vertellen. Ik ben er voor mezelf nog niet uit.
Aannemende dat ik het gemiddelde intelligentieniveau van een nvwa-er overstijg, mag je statistisch concluderen dat het onmogelijk is dat de uitspraken van Carola Schouten kloppen.
Zij beweert dat er duizenden bedrijven zijn met een verhoogd aantal tweelingen. Als je daarvoor bewijs wil verzamelen over het afgelopen jaar tot 1-1-2018 kost zo veel manuren, dat is onmogelijk geweest voor de nvwa om dat klusje sinds 1-1-2018 te klaren.
Het is des te meer opvallend dat na de bekendmaking crv verzocht wordt gegevens aan te leveren. Voor het bepalen van aantallen die men al naar buiten gebracht heeft?
Ik denk dat dit zaakje harder stinkt dan de zogenaamde mestfraude.
We houden ons weer geweldig goed bezig met allerlei randzaken. Hoogste tijd om de feiten zo snel mogelijk boven water te krijgen. Dan zal blijken hoe integer de nvwa is.

Deel dit topic

Reacties

wolfje
Managementpakket?
christo
Heeft de nvwa een managementpakket? Het moet niet gekker worden.
Nick83
Die gasten hebben daar uiteraard aparte software voor die het getal volledig automatisch uitspuwt. Dat kan CRV en alle andere softwarebouwers ook maken. Maar tot op heden hebben ze dat nog niet gedaan, omdat geen mens het ooit intereseerde.
Tinus
Misschien hebben ze een half jaar geleden gewoon het beruchte topic op Prikkebord gelezen en gedacht dat veel boeren de 'tips' en 'trucs' zouden uitvoeren.
+1
pieta
Ik neem aan dat de I& R een database is waar ze een filter op kunnen toepassen. In dat filter moet je dan voren kunnen laten komen van levensnummer meerdere nakomelingen zijn voortgekomen. Ze zullen iig niet handmatig alles gaan zitten bekijken. En als ik het bij mij zou willen weten duurt het denk ik 2 minuten. Maar ik heb waarschijnlijk een veel moderner managementsysteem als jij. 😁
+1
christo
@pieta Probeer maar. Ik wacht wel ff minuten.
christo
@christo 2. numlock was uit.
brabo
@christo
hier misschien 10 seconde moeten zoeken naar mijn gegevens uit managmentpakket.
laatste 15 jaar gemiddeld maar 2% en nooit hoger dan 4% in 1 jaar
christo
@brabo Mooi pakket. Welke?
vaak
@christo Agrovision geeft het binnen 2 tellen. Ik heb ook ff gecontroleerd maar het is voor mij niet relevant meer.
christo
@vaak Verbaasd me niet. Dat programma had ik jaren geleden ook. Maar dan weet de nvwa het nog niet.
+1
lkool
@christo dat kunnen ze zo uit de grote I&R database trekken. Ze hebben nu vooral naar % tweelingen gekeken, als ze nou ook leeftijd van niet gekalde vaarzen kijken, en die abnormaal hoog is, dan haal je er een hoop valse meldingen uit lijkt me.
Heb zelf wel eens een vergissing gemaakt op mijn 2e UBN, en toen kwam ik ook op attentielijst “Top 500” (graag niet verwarren met quote 500) van nvwa, en kreeg ik 2 man op visite.
christo
@lkool Dan hadden ze er geen zin in om dat voor mij te doen. Ik kreeg te horen dat ze de gegevens van rvo kregen. Rvo zegt van niet. Best fraai.
Maar waarom zijn er dan een paar bedrijven de sjaak en de overige kunnen het bewijs vernietigen voordat er controle komt. Of zou jij de sjoemelvaarzen gewoon doormelken en afwachten of er iemand op bezoek komt. Ik zou een lege wagen bij de rendac besteld hebben indien er op mijn bedrijf sjoemelvaarzen liepen.
brabo
@christo
Uniform
al jaren geen lid meer van, maar werkt nog steeds 😄
christo
@pieta VAandag heb ik contact gehad met de nvwa. Daar werd gezegd dat de informatie van de rvo kwam. Rvo zegt dat zij niet beschikt over data met het aantal tweelingen en stuurt je door na de nvwa. Dan zakt de boks af.
pieta
@christo Nee, het valt niet tegen. Maar RVO heeft de gegevens wel maar die gaan ze jou niet geven. Heb ik zelf meegemaakt. Wij hebben ook een bezwaar aan moeten tekenen omdat RVO een verdeling in categorieën had dan wat ik bij CRV had en wat ik op stal en wat ik in T4C had. Maar van RVO krijg jij geen enkel gegeven of lijst met hoe of wat.
En mijn managementsysteem is een heel oud, beproefd systeem. Een grote dikke schrijfmap/kladblok met elke veemutatie er op geschreven. Dat zijn een paar blz per jaar en als ik daar even over heen zou tellen weet ik heel snel het aantal tweelingen wat ik in 2017 heb gehad bij mijn vee.
christo
@pieta Valt het tegen?
+1
demelkboer
@pieta een beetje data analyst ramt hetver zo uit. Maar volgens mij kom je in excel met een beetje if. en then. Een heel eind
kaas
Hier onder de 4 % 2 lingen
paulus2
@kaas hier nipt onder de 5%
+1
dwers
Hier in 2017 had ik 6.5 % tweelingen, dus in de gevarenzone .
Had de koffie met ( dubbel koek) al klaar staan.
+2
cjw73
@dwers en maar klagen dat die stal nog niet vol is, en allemaal tweelingen.😜
lkool
@christo ik maak me voor mezelf niet druk omdat ik er niet aan meegedaan heb. ik verbaas me echt hoe naief hier over denken. nu snel de vaarzen afvoeren maakt je nog meer verdacht. als de "tweeling" kalveren nog leven bij de kalvermester kan DNA aantonen of het echt tweelingen zijn. sporen uitwissen kun je vergeten
+1
christo
@lkool Vedacht ok. Ook zeer verdacht. Maar geen veroordeling. Vaarzen hangen in de koeling en de inseminatoren van tegenwoordig kunnen er een zootje van maken. Dat kun je tenminste aan de rechter vertellen. Dat wij dat niet geloven doet niet terzake. Wordt best een lastig verhaal juridisch.
lkool
@christo las net bericht op veeteelt dat overheid data gevorderd heeft van CRV:
veeteelt.nl/Economie/nieuws/…
als ze de inseminatie data er ook nog eens bij hebben...
christo
@lkool Hier zijn irl wel eens kalveren geboren die de inseminator er niet ingespoten had. Het was een bruine terwijl het een zwarte moest zijn. Bovendien een ander ras. Op papier was er geinsemineerd met zwartbont. Theoretisch kan dat ook heel vaak op een bedrijf gebeuren, al is statistisch gezien de kans nihil. Daar zal de rechter dan over oordelen.
lkool
@christo 1 of 2 kun je uitleggen, 10 a 15 gevallen moet je toch je best doen om niet te stotteren...
christo
@lkool Daar zijn mensen voor afgestudeerd die ze advocaten noemen. Moet je bij je hebben bij de rechter.
achterhoeker2
@christo theoretisch kan dat heel vaak gebeuren maar statistisch is de kans nihil.....
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @lkool:
als ze de inseminatie data er ook nog eens bij hebben

En als de stier er los bij loopt ,en men doet niet aan melkcontrole
Melkgoedvoorelk
eerstekamer.nl/bijlage/20170309/…

hieronder een stukje van blz 17

De commissie roept bedrijven in alle schakels van de keten op om privaatrechtelijke
aansprakelijkheid in hun productketens te organiseren en te
implementeren. De wettelijke mogelijkheden zijn daarvoor beschikbaar1. In
contracten en inkoopvoorwaarden kunnen leveranciers en klanten met elkaar
afspraken maken over aansprakelijkheid, op grond waarvan ze elkaar aanspreken
op onwenselijke activiteiten. Deze ketenaansprakelijkheid kan bijdragen aan
het vertrouwen van de maatschappij in de kwaliteit en integriteit van het voedsel
en helpt om free riders uit te bannen.
mh79
Met inseminaties wordt het toch wat lastiger. zijn zat boeren met eigen stier en inseminaties. dus hoe betrouwbaar is het dan. hier ieder jaar toch minimaal 1 die drachtig is zonder inseminatie, maar niet bekend bij crv. dus vergeten te registreren door inseminator. en ook dieren die wel geinsemineerd zijn, maar wel erg lange dracht hebben. dus misschien wel inseminatie later ook niet geregistreerd. en de doe het zelvers kan je ook niet van op aan dat dat allemaal klopt
en 3 jaar terug stier van de buurman die stiekem dagje tussen mijn pinken gelopen had . ook 5 drachtig. (Zal dus wel meer dan dagje geweest zijn)

wat wel goed te traceren is, is idd de verhouding tweelingen/oude pinken.
maar kom ook al verhalen tegen van mensen die gecontroleerd zijn terwijl ze maar 2 tweelingen hadden maar wel veel oude pinken. Ben dus wel benieuwd om hoeveel bedrijven het werkelijk gaat.
+4
nederlandse boer
Dit hele spelletje is toch precies hetzelfde als de reactie van RVO/NVWA met Fipronil. Wat een opgeblazen hyperreactie over niets. Het gaat de goede kant op voor de linkse club. 200 Pluimveebedrijven lamgelegd waarvan er momenteel meerdere het lootje leggen. Inhoudelijk ging dat toch ook nergens over ingekaderd in het hele europese gebeuren met Fipronil . Dit spelletje herhaald zich.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0