Illustratie van: Simco vd Deure

KringloopWijzer is aanjager voor grasdrogerijen

Dure hobby:

Onder melkveehouders groeit de animo om het eigen gras deels om te zetten in grasbrok.Dat blijkt uit een rondgang van VeeteeltGRAS langs meerdere grasdrogerijen in Nederland. De vijf grasdrogerijen in Nederland die zijn aangesloten binnen de Vereniging van Nederlandse Groenvoederbedrijven (VNG), droogden in het grasrijke jaar 2016 40.000 ton gras en 76.000 ton luzerne.

Er meldden zich volgens Robert Emmink van de Coöperatieve Grasdrogerij Ruinerwold veel melkveebedrijven die voorheen niet droogden. ‘In de tijd van Minas zag je ook een groei in grasdrogen. Nu is de KringloopWijzer de aanjager: met grasbrok heb je geen mineralenaanvoer en toch een prima sojavervanger’, aldus Emmink.

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
In hun gebied is ook nog eens een overmaat aan gras, dus daardoor zal er ook meer gedroogd worden.
+3
bella
Grasdrogen is natuurlijk ook veel duurzamer dan laten drogen in de zon.
weurding
Als het nou een nat voorjaar was geweest kon ik er nog wat van snappen, maar idd zoals bella zegt, binnen een dag de zon het werk laten doen met een minimum aan kosten is een stuk voordeliger en efficienter, er zou met de melkprijs van verleden jaar weinig gedroogd zijn denk ik
oldhuus
@weurding
Wij laten alleen voor brok drogen, als je mooi kort spul maait in het voor of najaar heb je wel een mooie b-brok vervanger, of een pinkenbrok. Je moet juist met droog weer laten drogen, hoe droger hoe goedkoper. Maar als je ruwvoertekort hebt is het niet interessant.
DutchDairyFarmer
@oldhuus klopt en vergeet niet met drogen kun je van een minderwaardige najaarssnede wel kwaliteitsvoer maken. Neemt niet weg dat de kosten in de gaten moet houden indd en niet meer moet doen dan nodig
weideboer
@oldhuus tussen de 18 en 23 cent per kg los gestort kost drogen
oldhuus
@weideboer
Los gestort? Ik heb de laatste keer voor 16,50 gedroogt, dat is voor leden t/m juli vanaf 35%ds 16,50 tot 20,00 onder de 22,5%ds , vanuit het zwad en als biks (min. 5 ton) in de silo. Vanaf augustus een cent duurder ongeveer en echt natte bende onder 18%ds is dan 23,25.
arie.j
Biologische bedrijven schijnt het ook nogal voordeel te geven.
In deze streken is al tijden geen enkele grasdrogerij meer, dus toenemen zal het hier niet
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
dus toenemen zal het hier niet

Feitelijk kan het dus alleen toenemen of gelijkblijven. 😁

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's grasdrogerij en grasbrok geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN