35

IS EEN KUILOPMETING BETROUWBAAR?

Als de kuilopmeting niet betrouwbaar is dan is de #Kringloopwijzer dus ook niet betrouwbaar:


Deel dit topic

Reacties

Nee
Ja, indien je tenminste het vinkje "naar waarheid ingevuld" hebt aangeklikt 😉

zie het maar zo: u rijdt op een autoweg (100 km), de politie houd u aan en zegt; u reed daar te hard. U zegt: maar gemiddeld reed ik niet te hard.
+2
Was toch allang bekend. Laat hem maar eens door 3 verschillende opmeten en je hebt ook 3 totaal verschillende uitslagen.
+1
@cjw73 hetzelfde geldt voor een belastingaangifte. Wellicht hebben de bedenkers van KLW er stiekem wel rekening er mee gehouden dat een boer zijn meetlat af en toe omgekeerd vasthoudt. De doelstelling van deze onzinnige gedoe is namelijk al gehaald, (ook hier) de intensieve melkveehouder bevoordelen t.o.v. extensieve. Kapitaal wint van de eerlijkheid en verantwoord bezig zijn
Wij hebbem silos van twee meter hoog met een kop er op van twee meter. Dus in het midde n samen 4meter. Blgg gebruikt nog als maximum om de dichtheid te bepalen silo hoogte 1,80 uit het tabellen boek van de WUR uit 1987. Iets zegt mij dat bij ons de dichtheid toch iets hoger is dan san blgg mee rekent. Zeker als je alles hakselt met weegwagens en ds bepaling op de hakselaar en het dan zelf uit rekent
Quote Reactie van @demelkboer:
Wij hebbem silos van twee meter hoog met een kop er op van twee meter. Dus in het midde n samen 4meter. Blgg gebruikt nog als maximum om de dichtheid te bepalen silo hoogte 1,80 uit het tabellen boek van de WUR uit 1987.

Dat is hier ook zo. Waardeloos. Maar ik maak me dr niet druk om, het zal me een rotzorg wezen. De gegevens komen automatisch binnen, ik heb die KLW in de 2de week januari al verzonden. Vind het wel best...
Wij hadden volgens Blgg 157 ton en volgens de weeginrichting van de loonwerker 136 ton, toch een verschil van 16%.
@huub en wie heeft er nu gelijk ik hoor toch ook wel dat de weeg in richting op wagen nogal wat kan afwijken ,dan moet je de wagens over weeg brug halen
@kaas dat is op 21 april gemaaid, op basis van de 136 ton kom ik op 3300 kg ds/ha. Dat zit niet ver van de waarheid denk ik.
@huub Dan zou ik mij serieus gaan afvragen of de kuil wel goed is aangereden.
En je kunt ook zelf nameten dus dat kun je ook controleren.
Maar als je 21 april gemaaid hebt waarom dan zo'n haast met opmeten bij Alnn moet kuil minimaal maand zitten voordat ze gaan monsteren.
Quote Reactie van @ejb:
Dan zou ik mij serieus gaan afvragen of de kuil wel goed is aangereden

Dat is geen excuus voor verkeerde gegevens in de KLW.
Hier volledige kuil verkocht 150 ton meer als door hun berekend afwijking van 50%
@melktkoeien te vroeg afgedekt en bui gehad? 😂
@melktkoeien Dan is de kuil vaster/breder/hoger/.... geweest dan is gemeten. Het meten en de dichtheid is het grote probleem in het hele verhaal. wegen is een alternatief. Anders is het lastig. Ik heb er ook al een discussie over gehad.
Onze loonwerker rijd steeds meer met weegwagens. Het opmeten is idd een heikel punt waarom voor kringloopwijzer niet verplicht wegen(met geijkt weegmiddel) en een ds monster wn voila weer een discussiepunt minder
+2
@burg met geijkte weegwagens! Hoe duur wil je het kuilen maken?
@cjw73 zou t ijken zo duur zijn? Als je voordeel haalt bij een kringloopwijzer en daar een betrouwbaar systeem
van wilt maken om het te kunnen benutten mag daar best wat kosten tegenover staan. Btw hier rekenen ze voor de weegwagens niks extra
+2
@burg Daarmee begint het pas, dan moet er nog GPS op de wagens en elke wagen moet dan ook weer gemonsterd worden.
En dan nog krijg je het niet waterdicht.
Quote Reactie van @j h p:
En dan nog krijg je het niet waterdicht.

Inderdaad, als je het % drogestof niet weet doe je niets anders dan tonnen water wegen.
Of een of twee boorpunten per kuil nu representatief is voor het drogestofpercentage van de hele kuil vraag ik me ook af.

Als je een kuil door Eurofins en ALNN laat bemonsteren krijg je ook behoorlijk afwijkende resultaten terug wat zo een aantal procenten BEX voordeel kan opleveren/kosten en verschillen in PAL/PW waarden.
Quote Reactie van @j h p:
En dan nog krijg je het niet waterdicht

En dan niet te vergeten iedere baal die geperst wordt moet worden voorzien van gps.
Quote Reactie van @burg:
Als je voordeel haalt bij een kringloopwijzer en daar een betrouwbaar systeemvan wilt maken om het te kunnen benutten mag daar best wat kosten tegenover staan

Dan moet er ook GPS op zitten,hoe ingewikkeld gaan we het maken 👎
@Frans1 In feite is het mooie van de kringloopwijzer dat als je sjoemelt met je gewasopbrengsten je ze later ook weer moet benutten bij je voeding anders verlies je het daar weer. Volgens mij werkt t nu zo dat voor je bex rekent hij eerst de aangekochte voeders erin en dan naar 110% ?? vem dekking met je eigen voer en zo is je gewasopbrengst sluitpost
Quote Reactie van @burg:
In feite is het mooie van de kringloopwijzer dat als je sjoemelt met je gewasopbrengsten je ze later ook weer moet benutten bij je voeding anders verlies je het daar weer.

Jep, veel ruwvoer is voor je BEX helemaal niet handig.

Hier hebben we altijd veel minder voer dan volgens de monsternemer bepaald. En dat zonder gesjoemel. Voervertegenwoordiger maakt hier weleens een stalvoederbalans rekent dan met lagere dichtheid. Anders klopt er niks van.
Quote Reactie van @Nick83:
stalvoederbalans

go dat hebben ze mij ooit ook eens geleerd. nooit gedacht dat er iemande ooit gebruik van zou maken.
@burg Gewoon een weegbrug wegleggen. Kost net zoveel als een halve nieuwe trekker en je weet precies hoeveel er van je land afkomt. In de intensieve veehouderij worden ook brokwagens en wagens met vleesvarkens of biggen gewogen.
@robbies haha voor die paar vrachtjes krachtvoer die wij voeren nee bedankt als de loonwerker erin wil investeren past me dat beter.
Kan me er wel wat in vinden, moeten ze het ook mogelijk maken om 2 verschillende invoermethoden voor 1 party in te voeren. En dat is niet mogelijk
Quote Reactie van @garriet vant pad:
Los van de marge van opmeten is er nog een groot verschil
En wat te denken van conserveringsprocessen? Die Frank Verhoeven heeft vast in Wageningen "gestudeerd".
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
wat te denken van conserveringsprocessen

dan doe je toch ook weer een weegunit op je perssappenput zodat je de afvoer via die kant ook weer kunt verantwoorden 😄
+1
@brabo Alles om maar geen GVE/ha norm te krijgen hé. want dat is onwerkbaar....
Terug naar aanvoer bedrijf - afvoer bedrijf is overschot of tekort , en alles wat ertussen zit van eigen grond vergeten.
+2
@rikmanspoel in feite gebeurt dat ook al. KLW rekent vanuit de kvem behoefte vd koe. De opbrengst kuilen is vooral belangrijk om de verhouding mais-gras te bepalen. Dus overschatten mais en onderschatten gras is gunstig voor je bex als je het graag wilt manipuleren. Voor je totale ruwvoeropbrengst is het afhankelijk van je intensiteit of het een voor of nadeel is. kvem behoefte -aankoop voer is opbrengst eigen voer. Dus als je hard voert en een matige voerefficiëntie hebt dan zie je dat terug in een lage opbrengst van eigen land of met andere woorden: als je superveel gemeten voer oogst (waardoor je denkt ook veel te kunnen bemesten) en vervolgens je voorraden niet navenant groeien en je ook te weinig verkoopt aan derden wordt daar gewoon op gecorrigeerd en zie je een lagere berekende opbrengst terug dan de optelsom van je kuilen. Summerfeeders kunnen het bevestigen. Voor een aantal prikkers wellicht interessant om eens een verdiepingsslag te maken.
+1
Quote Reactie van @josl:
Dus als je hard voert en een matige voerefficiëntie hebt dan zie je dat terug in een lage opbrengst van eigen land of met andere woorden: (
Welke realiteitswaarde heeft een KLW uitkomst?
+3
Quote Reactie van @spotmelker:
Welke realiteitswaarde heeft een KLW uitkomst?
GEEN!
@kanniewaarzijn idd, nog niet, tot het moment dat ze achter de bureau alle boeren proberen te standaardiseren. En dan gaat het mis en begint de uitzonderingen.......(waar hebben we dat eerder gehoord🤔)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boerenverstand , kringloopwijzer en kuilopmeting geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0