Fotoserie: genezing met nieuwe mortellaropleister

Een nieuw soort pleister die de ziekte van Mortellaro doet genezen. Dat is de pleister Mortella Heal, op de markt gebracht door MS Schippers. Veeteelt keek mee bij de behandeling op een praktijkbedrijf.

Deel dit topic

Reacties

+1
sil
Leuk, hier ook geprobeerd. Maar helaas na 3 weken komt de mortellaro weer terug op die plek.
Gewoon voetenbad en dieren individueel behandelen en tapen. Heb hier al genoeg geprobeerd, kort erop blijven zitten met behandelen ( wondschoonmaken met verdunde formaline en daarna oxyspray en dan tapen) heft nog het meeste effect.
Vario512
Wat een werk.

Hier meng ik wat afgewerkte olie met kopersulfaat en smeer dat met een kwast op de mortellarowond.
weideboer
@Vario512 waarom afgewerkte olie?
Vario512
Quote Reactie van @weideboer:
waarom afgewerkte olie?

Kost niets. Kopersulfaat is een poeder, dus om het op de wond te laten kleven/ plakken gebruik ik afgewerkte olie. Misschien dat het met olijfolie of ander kleverig spul ook wel werkt. Kopersulfaat moet het werk doen.

Eerst even de wond schoonmaken met een veger(in de klauwbekapbox) of een waterstraal (in melkstal). Daarna spray ik engemycinespray op de mortellarowond, dan bijt de kopersulfaat iets minder. In de meeste gevallen in 1 behandeling klaar. Bij hele hardnekkige gevallen of grote plekken een paar keer herhalen.
weideboer
@Vario512 ik doe meestal pure kopersulfaat en verband. Na twee dagen verband er af en dan nog even wat spray, of herhaling van het eerste
Vario512
Quote Reactie van @weideboer:
kopersulfaat en verband

Een verbandje leggen in de melkstal gaat wat moeilijk. Tijdje terug even een explosieve toename. Dan is 10 koeien onder het melken behandelen wel zo makkelijk. Op het moment geen mortellaro gelukkig. Koeien lopen weer buiten en het ureum is rond de 20. Bij een hoog ureum heb ik het idee dat er meer mortellaro voor komt.
weideboer
@Vario512 dat laatste is bij mij nooit opgevallen, maar zal er opletten of ze dan gevoeliger zijn
Porky
@Vario512 dacht dat kopersulfaat niet meer verkrijgbaar was?
cjw73
@Porky nog steeds gewoon verkrijgbaar hoor.
weideboer
@Porky hoeveel pallets wil je?😉
Vario512
Quote Reactie van @Porky:
dacht dat kopersulfaat niet meer verkrijgbaar was?

Jaren geleden een keer een zak gekocht, daar kan ik een leven lang mee toe. Verbruik denk ik maar een blikje per jaar.

Volgens mij is kopersulfaat alleen nog verkrijgbaar als voederadditief en mag je het officieel niet in een voetenbad gebruiken.
weideboer
+2
weideboer
Melkvee: mede mogelijk gemaakt door Schippers
brabantboer1
Enkele jaren terug een schokgolf aan mortelaro gehad. ongeveer 70 procent mortelaro waarvan 40 procent ernstig. Klauwbekapper toen 3 x laten komen en alles in laten tapen. Schippers wilde toen ook dat wij begonnen met heal pleister. Daarna in het begin iedere week voetbad gezet met intracare hoof fit bath. (tot toen nooit voetbad gebruikt) Daarna in eerste jaar iedere 3 weken voetbad met dit middel. Op dit moment 0 procent mortelaro. Wel iedere 4 tot 6 weken voetbadje met hoof fit bath.

Leuk zo een pleister, maar het kan goedkoper en met hetzelfde resultaat.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mortellaro en ziekte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN