21 hondensoorten officieel gevaarlijk, eigenaar moet op cursus

Eigenaren van gevaarlijke honden moeten verplicht op cursus met hun hond. Dat heeft staatssecretaris Van Dam besloten omdat de afgelopen jaren is het aantal bijtincidenten flink toegenomen.
Het gaat om 21 soorten of kruisingen met die soorten. De cursusplicht gaat begin volgend jaar in.
Van Dam wil ook een meldpunt en een registratiesysteem waar de politie en burgers ernstige gevallen van hondenagressie of misdragingen van de eigenaar kunnen aanmelden.
Honden die zonder aanleiding een mens aanvallen worden afgemaakt, tenzij het zou kunnen dat het dier is opgehitst of er andere verzachtende omstandigheden zijn. Het betreffende asiel neemt dat besluit.
Speeltuinen
Gemeenten kunnen een bepaalde hondeneigenaren al een houd- of gebiedsverbod opleggen. Van Dam wil dat gemeenten ook in het algemeen gevaarlijke honden mogen verbieden in bijvoorbeeld speeltuinen of parkjes.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt aan het zwaarder straffen van het ophitsen van een dier naar een mens of een ander dier.
Handel en fokkers
De illegale hondenhandel zorgt voor veel dierenleed en gevaar voor hondsdolheid. Daarom wordt het systeem van de hondenchip verbeterd en komt er een verplicht EU-paspoort voor nieuwgeboren en geïmporteerde honden.
Ook komt er op termijn een witte lijst met alleen fokkers die zich aan de regels houden zodat de consument beter kan kiezen, en malafide handelaren minder honden kunnen verkopen.
Het hele systeem moet er ook toe leiden dat fokkers die expres honden fokken die agressief zijn, eerder kunnen worden opgespoord.

Een lijst met honden waarvan de eigenaren verplicht op gedragscursus moeten: bij de Dierenbescherming vinden ze het een goed idee. Al zou die verplichting misschien wel voor alle hondenbezitters mogen gelden, zegt woordvoerder Niels Dorland.
De Dierenbescherming pleitte vorig jaar al voor een verplichte bekwaamheidstest voor toekomstige eigenaren van, zoals het ministerie ze noemt, hoog-risico-honden. "We kunnen niet ontkennen dat er een probleem is. De asiels zitten vol met honden waarvan het leeuwendeel van het type pitbull en soortgelijke honden is. Die honden zijn vaak in een impuls aangeschaft en niet goed getraind."
Dorland wijst er tegelijkertijd op dat iedere hond vals gemaakt kan worden. "Je kunt zelfs een poedel agressief maken. We willen eigenlijk ook af van die lijsten waarmee je bepaalde rassen stigmatiseert. We weten ook wel om wat voor soort honden het vaak gaat, maar het is nooit de hond die uit zichzelf agressief wordt."
Staatssecretaris Van Dam wil naast de verplichte gedragscursus ook een meldpunt en registratiesysteem voor ernstige gevallen van hondenagressie. Beter reguleren is goed, zegt Dorland. "Het is goed om te weten waar honden vandaan komen en waar ze naartoe gaan."
Maar hij herinnert zich ook nog de commotie rond gevaarlijke honden van zo'n twintig jaar geleden. In de jaren 90 was er de wet Regeling Agressieve Dieren, ingevoerd nadat in korte tijd drie kinderen door pitbulls waren doodgebeten. De wet verbood het houden en fokken van pitbullachtige honden. In 2008 werd de regelgeving teruggedraaid. "De wet was geen oplossing van het probleem. Het leidde niet tot minder bijtincidenten. Daarom gaan we deze nieuwe regels ook nog eens goed bekijken."
Voorzitter Frank Beiboer van de Nederlandse Rottweiler Club heeft geen enkel probleem met een verplichte gedragscursus. "Iedereen met een hond mag van ons op cursus, ook mensen met een kleine hond. En daar mag best wat druk op zitten."
Zijn club heeft al sinds 2000 afspraken met fokkers. "We testen pups op sociale eigenschappen, dat ze benaderbaar zijn en niet te bang. De fokkers zeggen tegen nieuwe eigenaren ook dat ze op cursus moeten, maar zodra ze met de hond de deur uit lopen, weet je ook niet wat er gebeurt."
Wat Beiboer graag zou zien is dat alle honden worden geregistreerd, omdat er nu ook honden rondlopen die wel op bepaald ras lijken, maar geen stamboom hebben. "Van de 200.000 pups die er per jaar in Nederland bijkomen, hebben er 40.000 een stamboom. De rest komt uit het buitenland of van een of andere fokker in Nederland. Het nadeel is dat het publiek niet het verschil ziet tussen een stamboomhond en een lookalike."

DEN HAAG - Illegale puppyhandelaren krijgen het binnenkort een stuk moeilijker. Staatssecretaris Martijn van Dam kondigt allerlei maatregelen aan om de illegale handel in puppy's terug te dringen. Zo wordt het dierenpaspoort verplicht, komt er een witte lijst van handelaren en mogen alleen geregistreerde dierenartsen en chippers honden chippen.
 21 hondensoorten officieel gevaarlijk, eigenaar moet op cursus (nos.nl)

Eigenaren van gevaarlijke honden moeten verplicht op cursus met hun hond. Dat heeft staatssecretaris Van Dam besloten omdat de afgelopen jaren is het aantal bijtincidenten flink toegenomen. Het gaat om 21 soorten of kruisingen met die soorten. De cursusplicht gaat begin volgend jaar in.

 Welke hond is een risicohond? 'Zelfs poedels zijn agressief te maken' (nos.nl)

Een lijst met honden waarvan de eigenaren verplicht op gedragscursus moeten: bij de Dierenbescherming vinden ze het een goed idee. Al zou die verplichting misschien wel voor alle hondenbezitters mogen gelden, zegt woordvoerder Niels Dorland.

 Er komen maatregelen tegen puppyhandel: verplicht paspoort en witte lijst (brabantn.ws)

DEN HAAG - Illegale puppyhandelaren krijgen het binnenkort een stuk moeilijker. Staatssecretaris Martijn van Dam kondigt allerlei maatregelen aan om de illegale handel in puppy's terug te dringen. Zo wordt het dierenpaspoort verplicht, komt er een witte lijst van handelaren en mogen alleen geregistreerde dierenartsen en chippers honden chippen.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden frank , druk , testen , honden , dierenbescherming , hond , dierenleed , veiligheid , regelgeving , fokken , dieren , gevaarlijk , burgers , politie , fokkers , regels , reguleren , type , fokker , 2008 , 2000 en consument geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!