LTO zoekt naar oplossing jongveegetal

De invoering van het jongveegetal stuit bij melkveehouders op onbegrip.
'Er heerst enorm veel onrust', vertelt Dirk Bruins van de vakgroep Melkveehouderij van LTO. 'Ik merk dat ook op mijn eigen bedrijf. Weer een stuk onduidelijkheid die er gekomen is door het jongveegetal en de rechterlijke uitspraak die geweest is.' LTO zoekt met het ministerie naar een oplossing. 'Daar lijkt nu ook wat beweging in te komen', meldt Bruins. 'Het raakt bedrijven enorm. De regeling was bedoeld om een lek te dichten die ontstond maar je ziet dat alle bedrijven er bijna last van hebben. Dit is niet goed voor de keuzevrijheid van de ondernemers. Vandaar dat we hard aan het werk zijn om te kijken of dat niet op een andere manier ingevuld kan worden waarbij de derogatie natuurlijk net in het geding gaat komen.'

Rechter
Staatssecretaris Martijn van Dam komt deze week met eventuele vervolgstappen over de het kort geding. De rechter stelde een groep melkveehouders in het gelijk over het fosfaatreductieplan 2017. De consequenties van de uitspraak zijn nog onbekend. Bruins: 'Het is nu echt te vroeg om daar wat over te zeggen. De staatssecretaris heeft aangegeven misschien in hoger beroep te gaan. Begrijpelijk dat die vraag er is want ik denk dat die bij elke melkveehouder leeft. We vinden het zelf ook belangrijk en zitten daarom ook continu bij het ministerie om te kijken naar een oplossing.'

Derogatie
Bruins: 'We zijn nu zo ver op weg met het fosfaatreductieplan, we moeten er niet aan denken dat het plan nu nog om zeep geholpen zou worden. Ook als je kijkt wat voor een enorme inspanning de sector al geleverd heeft en welke pijnlijke keuzes al zijn gemaakt. Volgens Bruins moet het plan niet koste wat kost doorgaan. 'Nee dat niet, maar derogatie is wel heel erg belangrijk, dat moeten we niet onderschatten. Een ding weten we wel, dat als we de derogatie verliezen de gebruikersruimte kleiner wordt, en de ruimte verdelen is al moeilijk genoeg.'

nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Video met Dirk Bruins:
+1
paul1
Zonder het jongveegetal zou het een stuk simpeler en werkbaarder zijn
MARTIJN G
Krijg je als je jongveebedrijven vrijstelde. Waren er toch een aantal zo blij mee.
Todi
Die krijgen nu ook minder vee. Nieuwe opfokbedrijven niet mogelijk maken via rvo/ crv.
+6
puntertje
LTO en NZO zitten steeds aan tafel met het ministerie, en dus komen ze gezamelijk met het jongveegetal. Is is veel kritiek, dan weten Frans en Dirk weer niet hoe snel ze er afstand van moeten nemen en schuiven ze alle verantwoordelijkheid weer naar v. Dam. Hoe onnozel denken ze dat wij eigenlijk zijn?
MARTIJN G
@puntertje Zuig je al die verzinsels uit je duim?. Wat ben jij een fantast.
puntertje
@MARTIJN G Jij denkt niet dat er overleg is geweest tussen LTO, NZO en het ministerie over het jongveegetal voordat het naar buiten kwam? Droom maar lekker verder!
+1
kaas
@puntertje van dam zegt dat het jongvee bij de sector weg komt en de sector lto en zuivel nl zegt van niks te weten wie liegt er hier.?????
pieta
@kaas Er zal wel gezegd/besproken zijn dat je de weg van (al) je jongvee afstoten (in het binnenland) onwenselijk is. Dan wordt er namelijk geen kg fosfaat meer gereduceerd.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's jongveegetal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN