Schmallenberg

Zijn er hier meer boeren die Schmallenberg onder het melkvee hebben sinds afgelopen zomer, hier hebben veel koeien het gehad vanaf vorig jaar Juli, melkverlies is enorm.

Deel dit topic

Reacties

+1
PIONIER
Ook verwerkers?
+1
PIONIER
Verwerpers
Farmer_
@PIONIER Nee, tot nu toe geen, in 1 tot1,5 week sterke vermagering en melk weg.
cjw73
@Farmer_ ken het probleem heb er in 2014 veel last van gehad.
Farmer_
@cjw73 En nu loopt het weer?
+1
jvt
Hier dus ook, maar dat wist je al Farmer
ronny 2
Hier pinken bloed getest allen afweer op smallenberg afgelopen na jaar.
liepen allemaal buiten
cjw73
@ronny 2 of ze nu buiten of binnen lopen maskt weinig uit. Heb er 3 jaar geleden veel last van gehad. En heb alles altijd binnen en geen directe buren.
+1
kuilhapper
Hier ook alles binnen en toch foute boel vorig najaar, te vroeg afkalven met amper biest, sterk vermagerende koeien die gewoon aan de weg eindigen en gewoon ronduit slecht melken. 5 koeien getapt vorig najaar, alle 5 aangetoond. Hoef nu niks meer op te ruimen, dat is het enige 'positieve'..

Begint nu pas weer te melken, tank bijna vol nu.. Hoop gekloot dat schmallenberg wat veel geld heeft gekost!
Farmer_
@kuilhapper Dus de volgende kalving melken ze weer?, als ik ze nu zie kan ik het haast niet geloven, hebben er wat gekalft die het in de zomer hadden, deze komen niet 100% aan de melk, denk ook dat ze de tweede helft lactatie vrijwel droog worden.
cjw73
@Farmer_ het belangrijkst is halen ze de volgende lactatie want er sneuvelen meestal een stuk of wat.
Farmer_
@cjw73 Hier zijn er al verschillende liggend weg gegaan.
kuilhapper
Quote Reactie van @Farmer_:
Dus de volgende kalving melken ze weer?
Dat hoop ik.., echte duidelijk zieke beesten lopen er nog een stuk of 5 van. Nooit verder gekomen als 20 kg. melk. Wel weer vlot drachtig gekregen, ogen verder wel goed fit nu. Gesneuvelde koeien waren opvallend genoeg allemaal 4e kalfs koeien. 2 vaarzen verworpen op 5 maand, verder jonge dieren toch minder last hier naar mijn idee.
cjw73
@kuilhapper het heeft mij toen ook nogal wat oudere koeien gekost. Had gelukkig toen ruim jongvee dus er was vervanging.
Farmer_
We hebben het hier sinds juli, veearts en gezondheidsdienst zeiden 2wkn en daarna draait het weer, misschien een beetje melkverlies, hun hebben me ook geen advies gegeven voor verdere maatregelen, ging ervan uit dat dit dan voorbij was.

Nu achteraf had ik ze meteen moeten behandelen met pour-on, daarna tot 2 wkn terug steeds meer zieke koeien, heb veearts verschillende keren gevraagd wat is hier aan de hand , hij gaf mij de schuld van hoe ik ze voerde en nam ook geen actie voor verder onderzoek.

Toevallig zag ik 2 wkn terug muggen in de stal zitten terwijl het -1 was.

Nu hebben 90% van alle koeien het gehad, die 10% is niets aan te zien, ik kende Schmallenberg alleen als oorzaak voor verwerpen , misvormde kalver en diarree.

Wat ik hier zag was sterkvermagerde koeien in 10 dgn en dan melk vrijwel weg, je vindt over deze verschijnselen niets op Internet, en veearts en gezondheidsdienst ontkennen het ook.

Heb alleen bevestiging gekregen van mensen uit de praktijk, klauwenbekapper en een voeradviseur die dit ziektebeeld ook zo kenden en gezien hebben bij boeren.

Vindt zelf dat de veearts en gezondheids dienst wel wat meer hadden kunnen begleiden en waarschuwen, wij zijn nu mooi de klos, dit na een zomer met mp van 20ct.

Gezondheiddienst kan ik wel volgen, als ze het toe moeten geven ligt hier zo de hele vee-export weer plat.

Ze gaan er nu prat op dat ze dit jaar in de hele regio geen een positieve met Schmallenberg hebben gehad, zal best als ze alleen maar bloed afnemen op antistoffen, acute besmetting moet afgenomen worden met wattenstaafje in de neus net als bij ibr.
schoppenboer
Hier ook aangetoond afgelopen zomer, grote produktiedaling en uitval veel te hoog.
Todi
Hoeveel bovenstaande boeren enten tegen bvd?
cjw73
@Todi ik niet. Ben gecertificeerd vrij.
Todi
@cjw73 3 jaar geleden ook niet. Ben je toen bvd vrij geworden.
cjw73
@Todi toen was ik ook al bvd vrij. Heb de gd toen gehad en die waren er vrij snel uit dat het schmallenberg was. Was midden in de zomer en net voor dat ik ben begonnen met de stal uitbreiding. Werd toen wel gezegd dat er meedere dingen waren die het alleen erger maakten. Oude stal had weinig ventilatie en zat stampvol.
Het waren vooral de oudere koeien die in de top van de lactatie waren die compleet opbranden en bij rendac terecht kwamen.
+1
Farmer_
@Todi Wij enten niet, zijn bvd vrij.
brabo
@Farmer_
wij zijn ook BVD vrij, maar we blijven wel enten.
Koeienpraat
Zijn ze ook getest op andere ziektes; para, BVD, salmonella, IBR, leverbot? En dan ook met mestmonsters? Klinkt behoorlijk heftig voor alleen schmallenberg namelijk! Maar ongelooflijk klote om dat ook nog over je heen te krijgen naast die slechte melkprijs en alle regelgeving! Hopelijk zijn ze er snel overheen!
+1
Farmer_
@Koeienpraat IBR zijn we ook vrij(moest 2 jaar terug alles ruimen vanwege IBR uitbraak), verder hebben we enkele koeien op Lever bot , para getest en nog wat dingen die in het onderzoekpakket zaten, Schmallenberg was elke x positief.
Ziektebeeld lijkt erg veel op para maar dan zonder de dairree.
hans1980
@Farmer_
Hier ook koeien met bultjes (paar) onder de huid , melkproductie viel ook tegen afgelopen zomer waar enkele oudmelkten nu nog mee zitten
burg
Das nie best als je die tegenslagen achter elkaar krijgt. Heb je hier nog een veeverzekering voor afgesloten?
+2
cjw73
@burg nou die vinden altijd wel een reden om niet uit te keren.
Farmer_
@burg Heb een veeverzekering, betalen in beide gevallen niet.
burg
@Farmer_ Ok wij hebben er juist twee jaar geleden een afgesloten om dit proberen ondervangen,
+1
cjw73
@burg Werd bij mij ook niks uitgekeerd. En toen we bvd hadden een paar jaarcer voor ook niet. Gelijk opgezegd.
+1
burg
@cjw73 wat voor reden geven ze dan? Juist voor dit soort gevallen is dit toch bedoeld
Farmer_
@burg Hier in Duitsland worden hoofdzakelijk Seuche vergoed, Tbc ibr enz., zelfs met ibr kwamen ze er toen nog onderuit.
+1
cjw73
@burg kom maar eens met harde bewijzen dat het zo is. Het lag overal aan en uit keren ho maar. En het probleem is meestal ook dat er al koeien weg zijn alvoor de kwaal wordt ontdekt. Deze vallen er ook buiten en dan komen ze met de onzin dat iedereen een normale jaarlijkse vervanging heeft en nog wat eigen risico en dan is uitbetalen niet meer nodig.
burg
@cjw73 Ok bedankt zal nog eens doornemen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zomer , koeien , melkvee en schmallenberg geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0