Illustratie van: hooidonk

Genomivs

Ik zit et over te denken om van alle vaarskalveren haren uit te trekken en deze laten testen op genomics om wat meer te kunnen selecteren. Heeft iemand hier al ervaring mee of het dan ook overeenkomt met de werkelijke productie?

Deel dit topic

Reacties

+12
jan is hobbyboer
Je kunt wel zien dat de melkprijs alweer veel te hoog is, boeren gaan rare dingen doen.
groeier
@jan is hobbyboer
De mens weet van gekheid niet....
+2
arjankok
Ja is goed plan als je veel te veel vaarskalveren hebt , maar je kan dat beter voorkomen door zoveel bb te gebruiken dat je er precies genoeg , dan is tien procent selectie nog wel op het oog te doen , nadeel van haarselectie is dat het niet selecteert op de bedrijfs specifieke omstandigheden en bij een beperkt aantal dat wordt uitgeselecteerd zijn de kosten voor die dieren nogal hoog , met de uitslagen van de kalveren die blijven kan je nix al wil crv je anders doen geloven [ dat is beter voor hun kassa] , terwijl selectie op lw van de moederdieren wel is gecorrigeerd voor bedrijfs invloeden , m.i. ga je het snelst vooruit als je sterk selecteert op de te gebruiken moederdieren in combinatie met gesekst sperma, zoals crv jaren gepromoot heeft 'fokken met gesloten beurs' maar ga eens op bedrijf kijken die het al jaren zo doet met haarselectie , ze laten vaak prachtige koppels koeien zien met super producties , als dat voor jouw een haalbaar doel is , probeer dat die droom te verwezenlijken , ik voor mij weet wel dat het op het gros van de bedrijven een droom zal blijven , je hebt wel de hoge kosten maar niet het rendement
+1
cjw73
Je kan ook wel een paar briefjes in een hoge hoed gooien, trek er 1 uit en doe het kalf weg. Komt op hetzelfde neer.
Stieren die vandaag op de kaart staan hoor je overmorgen nooit weer wat van.
oldhuus
@cjw73
't is de vraag wat ze komend jaar weer allemaal gaan verzinnen, en wat de nieuwe lay-out van Veemanager word..
+1
achterhoeker2
Alle koeien bij een holsteinstier alle vaarskalveren houden en alle stierkalveren weg.
jan w
@achterhoeker2
Dat is wel heel erg selectief. Doe eerst maar eens 50 % van de koeien onder BWB en dan de rest onder een fokstier en daar de stierkalveren weer van weg. Dan ben je al mooi op weg.
Of je moet willen groeien, dan wordt het verhaal anders.
+1
brabo
Quote Reactie van @jan w:
Of je moet willen groeien, dan wordt het verhaal anders.

dat weet je niet,
stel een TKT van anderhalf jaar, 40 % vaarskalveren en 15% kalversterfte en je hebt alle vaarskalveren hard nodig om op peil te blijven 😄
cs-agrar
Heb je veemanager? Daar kan je al stuk wijzer van worden, mits je juiste info weet te combineren
oldhuus
Is je redelijk wat slechte kalveren hebt (toekomstige afzwaaiers) dan deugt het fokbeleid op je bedrijf toch niet.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @oldhuus:
Is je redelijk wat slechte kalveren hebt

Onder redelijk slechte koeien versta ik kasplantjes die alleen bij optimaal management een goed produceren, en dan ben ik bang dat er in Nederland nog steeds vrij veel vrij slechte koeien zijn. Maar zo heeft ieder z'n definitie die het beste bij hem past, daarom kunnen sommigen ook jarenlang ouwehoeren over fokkerij (net als over kostprijzen, fosfaatrechten en meeste boterzachte onderwerpen, voor elk wat wils).
+2
oldhuus
@jan is hobbyboer
Het is toch hilarisch om te zien met wat voor "oplossingen"(lapmiddelen) de grotere fokkerijorganisaties altijd komen aandraven, aan de ene kant verzinnen ze allerlei dure DNA-onderzoeken, tochtigheidssensoren 'met deze dure stier word alles geweldig' en aan de andere kant willen ze je dubbeldoelkoeien aansmeren. Maar vooral blijven ze aan hun eeuwige tunnelvisie vasthouden, hoe meer computers en cijfers en foldermateriaal er aan te pas komen hoe meer ze overtuigd zijn.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @oldhuus:
Het is toch hilarisch

Als er iets kenmerkend is voor de landbouw in 2016 is het wel dat voor heel veel problemen hilarische oplossingen bedacht zijn. Fokkerij is er daar natuurlijk eentje van. Hoe moeilijk wil je het jezelf maken. Ik denk dat 2017 een nog veel hilarischer jaar gaat worden trouwens. Maar zolang ze de mensen die door het systeem gemangeld worden, de boeren, dit zelf niet inzien gaat er echt niets veranderen.
+1
Erco
@jan is hobbyboer jaaaaaahoor daar heb je de geweldige jan weer 😄😉😐

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's testen , ervaring en genomics geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nÊt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN