#Kringloopwijzer als laatste wondermiddel?

Je zult zien dat LTO/NZO/NEVEDI binnenkort een nog verdergaande KLW presenteren als laatste wondermiddel om onder het #derogatie #fosfaatplafond te blijven....

Wie durft nu de KLW stekker eruit te trekken??

Deel dit topic

Reacties

spotmelker
Wie durft nu de KLW stekker eruit te trekken?? @Grasbaal Op het ministerie zijn ze allerminst gecharmeerd voor rekensystemen die kunnen leiden tot al te positieve uitkomsten zoals bij de Bex en bij stalbalansen in de intensieve veehouderij. De juristen staan daar echt op scherp. Misschien moeten we de bestaande/komende warboel aan de kant schuiven en met een totaal nieuwe (regulatie) systeem komen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @spotmelker:
Op het ministerie zijn ze allerminst gecharmeerd voor rekensystemen die kunnen leiden tot al te positieve uitkomsten zoals bij de Bex en bij stalbalansen in de intensieve veehouderij.
Is dat zo? Waarom maken ze daar dan al bijna 20 jaar gebruik van dezelfde rekensystematiek? Of je het nu MINAS, handreiking of BEX noemt......
+4
Grasbaal
Heel simpel: "keiharde" dierrechten voor de gehele veehouderij, zonder verdere toeters en bellen.
spotmelker
Quote Reactie van @Grasbaal:
"keiharde" dierrechten
Hoe zou je die voor de melkveehouderij willen definiëren?
Woodside
@spotmelker

ik denk 1 koe, 1 recht. veel eenvoudiger kan het niet.
+3
spotmelker
@Woodside ongeacht of die koe 6000 of 12000kg produceert?
+1
Frans1
@spotmelker Ja,is gemiddeld wel zo ongeveer goed 😄
m uut m
@spotmelker
Fosfaatrechten met alleen forfaitaire norm.
+2
arie.j
Quote Reactie van @Grasbaal:
Heel simpel: "keiharde" dierrechten voor de gehele veehouderij, zonder verdere toeters en bellen.

Zul je toch , wil je een beetje rechtvaardig blijven, voor ras en productie een correctie moeten hebben.
Maar wanneer je een systeem wil waar burgers ook nog wat begrip voor zullen opbrengen dan moet je gewoon naar grondgebonden. Een maximum aan de gve per ha,
En ik weet dat er dan tal van boeren veel te intensief zijn die niet zomaar dat kunt opleggen.
Maar daar moet dan maar een overgang en evt. uitzonderingen voor komen. In die overgang zou dan ook iets met dierrechten kunnen zitten.
Grasbaal
Dat wordt dan weer de volgende nieuwe hobbel, op basis van grondgebondenheid (dus ook meerjarige voer/mest contracten) en een referentiedatum in het verleden heeft denk ik de meeste aanhang. Maar als ik dat zo teruglees wordt dat ook al weer ingewikkeld......
+1
spotmelker
Quote Reactie van @Grasbaal:
op basis van grondgebondenheid
Denk dat daar inderdaad de meeste sympathie voor is. Maar nu de uitvoering?
+4
Noorderling
@spotmelker
Amvb stelsel aanscherpen. Groei Boven de 50kg P overschot 100% op grond plaatsen. Boven 20kg bijvoorbeeld de helft. Als dit direct strak ingevoerd was, had je van niemand wat afgepakt, wil je groeien dan regel je maar grond, meer grond komt er niet dus dat lost zich vanzelf wel op.
+1
spotmelker
@Noorderling Denk dat je dat overschot afhankelijk moet maken van de fosfaattoestand van de grond anders zit je op korte termijn weer in de problemen met overheid/EU
Noorderling
@spotmelker
Zou kunnen met de bep, meer onttrekking is meer bemesten dus minder overschot.
Huppel
@Noorderling

Verwerkingsplicht verder opschroeven kan ook nog. Volgens mij was er voor komend jaar nog geen definitief besluit genomen over de percentages.
Grasbaal
Maar een nieuwe referentiedatum na 2 juli is geen optie omdat we dan direct weer door het #Fosfaatplafond vliegen:


+2
Noorderling
@Grasbaal dat waren we op 2 juli ook al, anders zou er geen generiek korting nodig zijn geweest.
jorisdriepinter
Ik denk eerder aan een peildatum in de buurt van het moment dat het fosfaatplafond is overschreden. Als ik de brief uit brussel lees is dat zo ongeveer wat is toegestaan.
Alles wat later is geproduceerd aan fosfaat en wordt omgezet in (dure) rechten lijt mij staatssteun!
+1
jan w
Ben het niet met je eens @Grasbaal Als we de bodem goed willen verzorgen moeten we naar een bedrijfsspecifieke bemesting.
We weten de koe heel precies te voeren.
Maar de bodem verzorgen kennen we niks van. Maar daar moeten we het wel van hebben.
nieuweoogst.nu/nieuws/2016/…
josl
Afgelopen jaar tussen 30-46000 bunder extra opgegeven door melkveehouders om aan AMvb te voldoen. Grondgebonden eisen aanscherpen zorgt voor volle portemonnee grondeigenaren en lege portemonnee pachters en geen enkele garantie op behalen fosfaatplafond en dus derogatie. Doodlopende weg gericht op dooddrukken collega's. Stel derogatie centraal en bedenk dan hoe die te behouden.
+1
Huppel
@josl

De meest beperkende productiefactor kost gewoon geld, of dat nu grond of rechten is. Ook een vorm van vrijwillige verlaging van fosfaatproductie door de sector voel je in de beurs. Zonder regie is er niemand die als eerste "een krimp" gaat geven.
+3
jorisdriepinter
@Huppel maar er is geen regie! In 2013 zei Dijksma zoek het maar uit, de sector is aan zet. En die kwam met het voerspoor als oplossing! Zodat iedereen kon groeien. Lekker makkelijk voor Romijn en collega's. In ieder zaaltje iedereen tevreden. Sukkels. Nu is iedereen de pineut, behalve wie tussen 1-4-2015 en 2-7-2015 vrachten vol koeien liet komen.
Toen lto en nzo ten einde raad vroegen om in te grijpen liet de vvd ze stikken.
Dat krijg je ervan als je geen moeilijke keuzes wilt maken.
spotmelker
Quote Reactie van @josl:
Stel derogatie centraal en bedenk dan hoe
Dan zal je toch naar een maatwerk - bemesting toe moeten. Ondanks alle (geborgde?) rekenexercities wordt er (lokaal) nog steeds mest uitgereden om 'er vanaf' te komen en niet omdat de grond het daar zo hard nodig heeft. Een 1e stap is de 3 fosfaatklassen voor grond te verdubbelen met bijbehorende normen waarbij de totale plaatsingsruimte niet daalt en het meeste fosfaat terecht komt op arme grond en vice versa.
newholland6640
Quote Reactie van @spotmelker:
wordt er (lokaal) nog steeds mest uitgereden om 'er vanaf'

Op veengronden?

Hier hebben we elke druppel gewoon heel hard nodig. Kunnen het op grasland nog aardig nog redelijk bolwerken. Maar dat komt ook omdat we geen mais telen...
+1
spotmelker
Quote Reactie van @newholland6640:
Op veengronden?
Dat denk ik niet. Meer op zandgrond. Als de jaarlijkse stalbalans van een intensieve veehouderij op 0 staat en er is nog mest voorradig kan hier het dichtsbijliggende perceel mee opgehoogd worden en dat gebeurt nog steeds. De jongste mesthandelaar van Nl wist dat ook 😃
newholland6640
@spotmelker

Doe je alles volgens de regels dan heb je mijns inziens niks over. En al helemaal niet zoveel dat je het land kunt ophogen 😃
spotmelker
@newholland6640 In 2003 kwam Directie Kennis van min LNV met een rapportage van stalbalansen op (vrijwel) grondloze veehouderijen. Daar stonden plenty bedrijven in die tussen de 5000 en 10000 kg fosfaat overhielden/tekort kwamen op hun stalbalans. Sindsdien is er niets veranderd. Die eerste groep zal je ook niet horen, die 'plaatsen' die mest wel. Dit kan je alleen voorkomen door de bodemtoestand en gewasonttrekking als gestaffelde referentie voor plaatsingsruimte te gebruiken.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @spotmelker:
Dit kan je alleen voorkomen
Want dan plaatsen ze die mest niet meer 7 meter hoog??
+1
spotmelker
@kanniewaarzijn Als er voor jaren genoeg fosfaat in de grond zit die er via bemesting opgebracht is geen bemesting meer toestaan tot het P-getal daalt naar landbouwkundig optimale waarden. Da's zelfs voor de controleurtjes makkelijker dan een hele Bex of KLW doorspitten of een put-mestvoorraad nameten van een boer die de koeien weidt 😄
+5
brabo
De makkelijkste oplossing is gewoon het fosfaatplafond verhogen. En dan gelijk zo hoog maken dat we nooit meer ons hoofd zullen stoten.
Frans1
@brabo
Zulk gbv missen we , dus ik zeg brabo voor stas!
meelezer10
@Frans1 Als we nu uit onderzoek laten blijken dat onze koeien maar 30 kilo fosfaat produceren in plaats van 40. kunnen we ook al een tijdje vooruit.
+5
hobbyboer
@meelezer10 en als we bepalen hoeveel fosfaat er in een koe gaat en hoeveel er uit komt komen we tot de conclusie dat een koe geen fosfaat produceerd!
George
Kringloopwijzer als laatste wondermiddel ?
Schei uit , schei uit. Als dat het laatste wondermiddel is dan geef je maar meteen over.
+1
jan w
@George
De beste weg zou nog zijn , de bedrijfs-specifieke gebruiksnormen voor de bodem. Deze over een aantal jaren middelen.
Verwachte ontrekking perceel mais 80 kg. fosfaat. ontrekking door iets tegenvallende oogst 75 . volgend jaar verwachte ontrekking 80 - 5 van jaar eerder = 75 kg fosfaat bemesten. Dan kun je ook nog rekening houden met de bemestingstoestand van de bodem. Hoog fosfaat toestand , wat lagere gift, lage fosfaattoestand een wat hogere gift.
+8
hans1980
Sjoemelwijzer
Grasbaal
De eerste KLW redder heeft zich gemeld:

Voor oplossingen vinden veel partijen het nog vroeg, maar @Wiebren brainstormt mee. ‘In 2013 is het zuivelplan “Kansen voor de zuivelketen” gelanceerd met daarin de verplichte deelname aan de KringloopWijzer. Als slot op de deur was er de mogelijkheid een fosfaatheffing in te stellen als er vrijwillig te weinig reductie behaald zou worden. Dit kunnen we afstoffen. Maar de vraag is hoe hoog je de heffing moet laten zijn om fosfaatproductie te reduceren. Kijk eens wat er de laatste jaren aan superheffing is betaald.

Meer: veeteelt.nl/economie/nieuws/…
Wiebren
@Grasbaal de maatregelen die genomen kunnen worden in de sector zijn allemaal in de loop van 2013/14 ook al eens gepasseerd. Uiteindelijk kwamen we uit bij overheidsingrijpen (AMvB en later fosfaatrechten).
Die discussie opnieuw beginnen kan maar heeft niet veel nut. Dat bedoel ik met afstoffen. Berekenen van productie (early warning) zal straks ook moeten om daling te bewijzen aan EU. Kringloopwijzer is al verplicht. Wat overblijft is (varianten op) een fosfaatheffing
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Berekenen van productie (early warning) zal straks ook moeten om daling te bewijzen aan EU

Misschien wat dom van mij, maar er worden op 1 januari 2018 rechten uitgedeeld ter grootte van het plafond en overtreding wordt zwaar bestraft. Zonder leasemogelijkheid zal niet elke melkveehouder z'n fosfaatquotum volledig benutten, dus ik neem aan dat het niet moeilijk is om hard te maken richting Brussel dat we de komende derogatieperiode onder het plafond blijven, toch?
Frans1
Quote Reactie van @Wiebren:
(early warning)

Ja,dat heeft zijn dienst wel bewezen 😄
Jannus
@Wiebren De blunders die nu al keer op keer gemaakt worden geven weinig vertrouwen voor de toekomstige regels en methoden dus houden de meesten de poot strak en groeien gewoon door in 2017 met als gevolg een nog grotere fosfaat overschot en dus is de derogatie een verloren zaak mede dankszij de stas en aanverwanten die niet in staat zijn eenvoudige,harde maatregelen te nemen omdat er teveel financiele belangen op het spel staan
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
een fosfaatheffing

Eigenlijk is de huidige consternatie wat overtrokken. In het oude wetsvoorstel bleef de fosfaatproductie in 2017 boven het fosfaatplafond, in het nieuwe wetsvoorstel blijft de fosfaatproductie in 2017 ook boven het fosfaatplafond.

Is het niet beter alle energie te steken in keihard maken èn aantonen dat we de komende gehele derogatieperiode onder het fosfaatplafond blijven wanneer onze vakkundige politici in staat zijn een correct wetsvoorstel door de diverse ballotagecommissies te krijgen?
spotmelker
Quote Reactie van @Grasbaal:
de verplichte deelname aan de KringloopWijzer.
Dat hadden ze nooit moeten doen. Vrijwilligheid geeft gemotiveerde gebruikers, verplichting enorme begrijpelijke weerstand.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's wondermiddel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
56
TREFWOORDEN