BEX fosfaat voordeel: regionaal grote verschillen

Bedrijven in het noorden van Nederland kunnen de korting van 4% - 8% (door invoering Fosfaatstelsel) niet opvangen met BEX. Zij zullen daadwerkelijk koeien moeten wegdoen, tenzij er in de veebalans een hogere fosfaatbenutting gehaald wordt.

Deel dit topic

Reacties

BernieX2
Die domme boeren uit het Noorden laten hun belangen behartigen door NLTO en de ZLTO is net efkes slimmer. Gevolg de boeren uit het zuiden zijn altijd beter uit dan boeren uit het Noorden. Dat is geen toeval meer, dat is de afgelopen 20 jaar keer op keer bewezen....
-1
cjw73
Daar zit het geld hè. En het was altijd al zo, hij die betaald die bepaalt!!
Strick
Cjw73,

Daar ZAT het geld. Zij hebben Daantje van Doorn teveel zijn gang laten gaan.
Coen
Industriemelk is schijnbaar gemakkelijker te managen dan weidemelk
+2
adrian
Industriemelk?? Wat is dat?
adrian
Eigenlijk is dit heel logisch. De melkveehouders in het zuiden boerden tot op heden altijd wat intensiever. Dat betekent meer mestafvoer. Door efficiënt te voeren en zo een voordeel te behalen in de BEX kon de mestafvoer beperkt worden. De laatste jaren intensiveert het noorden ook flink, dus meer mestafvoer op individuele bedrijven. Let maar op dat ondernemers in het noorden nu ook aan de slag gaan met BEX/KLW. En terecht, er is op veel plaatsen nog een flinke efficiëntieslag te maken!
jg
Over 2015 zijn de forfaitaire fosfaat prdukties per koe ook nog verlaagd waardoor het Bex voordeel nogmaals lager wordt.
+1
pieta
Je bedoelt verlaagd zodat ook onze noordelijke colega's meeprofiteren van de bex-voordelen. 😄
Jan Veenhouwer
Hier is toch niemand oprecht verbaasd over, hoop ik? Bij de BEX worden de verliezen bij de voerproducent gelegd. Met in het westen en noorden extensievere bedrijven, dus meer eigen voerproductie, minder rendement via de BEX te behalen.

Marianne Veenhouwer
pieta
Bex = rantsoen veel gras weinig voordeel vaak. Een geluk heb je wel je zuidelijke/ooostelijke collega's hebben wel voor een normverlaging ook voor jouw koeien gezorgd.
adrian
@ Marianne. Misschien nog maar eens verdiepen in de materie Marianne? BEX weet helemaal niet waar het voer vandaan komt. Ik heb iig nog nooit bij de BEX berekening in hoeven vullen of ik het voer zelf geteeld heb, danwel aangekocht
Jan Veenhouwer
Adrian, je geeft alleen maar je aangekochte voer op, het eigen voer wordt berekend op basis van de behoefte van je veestapel. In de KLW is dit anders, dan geef je ook je eigen voer op.En word tevens ook berekend vanuit het koemodel (trouwens zeer achterhaald) om te toetsen aan de werkelijkheid.
Jan.
Nick83
@Jan Veenhouwer
Bij de BEX moet je zeker wel ook je eigen gras en mais invoeren. Waar haal je de onzin vandaan dat je je eigen gewonnen voer niet in hoef te voeren? Da moet dan wel een hele slechte adviseur zijn die je dat aangepraat heeft 😃
Jan Veenhouwer
@Nick83 Sorry, ik ben extensief, ik meen echt dat je eigen voer pas in de klw hoeft te meten en invoeren. Ik reageerde op Adrian, die werkt wel met de BEX denk ik.

(O ja, nooit sorry zeggen, dat is een teken van zwakte)
Coen
@Nick83 , de eigen ruwvoerwinning (netto na alle verliezen) wordt binnen KLW toch altijd achteraf becijferd op basis van het koemodel ?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Coen: de eigen ruwvoerwinning (netto na alle verliezen) wordt binnen KLW toch altijd achteraf becijferd op basis van het koemodel ?

Waarom moet je dan je kuil meten en monsteren? Ik neem aan dat de opname in de wei wordt berekend.
Nick83
@Coen
Ik weet nie precies hoe de berekening intern werkt, maar 1 ding weet ik wel: je eigen geteelde voer moet je invoeren. Anders zou idd zoals Jack zegt het opmeten van je kuilen nutteloos wezen.

Wat betreft weiden: de hoeveelheid opname word bepaald op basis van aantal uren buiten. De kwaliteit van het weide gras (VEM, eiwit, fosfaat) word becijferd op basis van wat je maait en inkuilt. De kuiluitslagen van je kuilgras worden dus gebruikt om de kwaliteit van het weide gras te bepalen.

Er word wel eens gezegd dat bij BEX eigen teelt of aankoop niks uitmaakt. In principe is dat ook zo. Maar bij kuilgras maakt het wel uit. Kuilgras wat je aankoopt zou je in theorie niet bij je eigen gras in dezelfde kuil in mogen kuilen. Voor de KLW al helemaal niet, maar eigenlijk ook voor de BEX niet.

Want aangekocht kuilgras kan in de BEX berekening de kwaliteit van het weide gras beïnvloeden. En dat zou niet mogen gebeuren. Want het aangekochte kuilgras komt niet van je land waar ook je pinken en koeien grazen en zou dus geen maatstaf mogen wezen voor de bepaling van de kwaliteit van je weidegras.

Mooi hé, al die theorie 😄

Voor de mais maakt het niks uit, da mag je bij de BEX wel gewoon door elkaar gooien. Word uiteraard niet gebruikt voor bepaling kwaliteit weidegras.
pieta
Quote:
@Nick83: Want het aangekochte kuilgras komt niet van je land waar ook je pinken en koeien grazen en zou dus geen maatstaf mogen wezen voor de bepaling van de kwaliteit van je weidegras.

Je denkt wel wat makkelijk. Je gaat op een perceel wat je gaat weiden vaak niet vantevoren zodebemesten. Dus ik neem aan dat er dan ook wat minder P in zit dan in je ingekuilde gras. Ik heb overigens geen idee of ie hier rekening mee houdt.
Wel weet ik dat de voerbehoefte wordt berekend vanuit de veestapel met zijn productie en dat al het krachtvoer/natte bijproducten enz er erst af gaan en dat dan vanuit de kuilmeting de hoeveelheid ruwvoer wordt overgenomen en evenredig in je rantsoen wordt ingebracht.
cornelissen
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Waarom moet je dan je kuil meten en monsteren? Ik neem aan dat de opname in de wei wordt berekend.

Daar ben ik gisteren achtergekomen, het meten is alleen voor de verhouding
maiskuil en graskuil in het rantsoen, heeft voor de rest weinig waarde
qua inhoud in m3
Nick83
Quote:
@cornelissen: het meten is alleen voor de verhouding
maiskuil en graskuil in het rantsoen

Hoe dan ook, je moet het wel gewoon invoeren.
Nick83
Quote:
@pieta: Je denkt wel wat makkelijk.

Er word een bepaalde omrekening gemaakt. Kwaliteit kuilgras word nie 1 op 1 zo overgenomen voor weidegras.

Google eens op "Handreiking bedrijfsspecifieke excretie melkvee". Pagina 14:

Quote:
De samenstelling van vers weidegras (droge stof, VEM, N en P) bij weiden en bij zomerstalvoedering leidt u af van de samenstelling van de graskuil die op het eigen bedrijf is gewonnen.

Quote:
Uitgangspunt in deze berekeningen is dat de kwaliteit van de graskuil(en) representatief moet zijn voor de kwaliteit van het verse gras dat de melkkoeien (via weiden of zomerstalvoedering) krijgen.

"van de samenstelling van de graskuil die op het eigen bedrijf is gewonnen" --> geen aangekocht kuilgras dr doormengen dus!
Nick83
Quote:
@pieta: Je gaat op een perceel wat je gaat weiden vaak niet vantevoren zodebemesten.

Sorry hoor, maar ik hou dr totaal geen rekening mee. Ik stop pas als de kelder leeg is of het land vol is, eerder niet 😃 Maar ik zal wel een slechte boer zijn 😉
+1
adrian
@Jan Veenhouwer
Velen hierboven hebben het al uitgelegd. Maar voor de BEX geef je alle voer die op je bedrijf gebruikt wordt op. Zowel aangekocht als zelf geteeld voer. Bij de berekening van de BEX hoef je niet aan te geven waar dat voer vandaan komt. Anders ligt dat bij de kringloopwijzer. Daar geef je wel aan of voer van eigen land komt, dan wel aangekocht is. Kringloopwijzer is in feite niet meer dan de BEX, maar dan met grondgebruik erbij. Dus bij de KLW krijg je naast een beeld van je voer efficiëntie ook cijfers over de benutting van je mest en grond.
adrian
@ Coen. Ik ben ook nog steeds benieuwd wat nou de definitie is van een industriemelker. Heb ik nog nooit van gehoord, kan me er niets bij voorstellen.
de hoef
De arme boertjes uit het zuiden
Todi
En de klw komt er zo achter aan.
cjw73
En als wij boeren wat te goed scoren voor bex en de klw, denken de wijze heren dat de normen wel wat scherper kunnen.
Nick83
Da maakt is theorie helemaal niks meer uit dan, want als je meedoet met BEX / KLW, dan bereken je eigen norm en heb je eigenlijk helemaal niks meer met de forfaitaire norm te maken.

Er word een voordeel uitgerekend tegenover de forfaitaire norm. Dat word dan kleiner, maar wa maakt da uit?

- Stel je rijd op de snelweg, en je rijd 120, je mag da rijden omdat je 20% harde mag rijden dan de norm, dan is de norm 100.
- Stel een jaar later is de norm verhoogt naar 107 en je voordeel geslonken naar 12 %, hoe hard mag je dan rijden? --> dan mag je nog steeds 120 rijden.

Kortom: da maak nie zoveel uit, klinkt wel wat minder interessant, je heb liever 20 % voordeel dan 12. Het word anders als ze in de KLW berekening wat dingetjes aan gaan zitten passen...
cjw73
Nou denk maar niet dat je meer ruimte krijgt want dan veranderd de EU wel weer wat. Want ze geven Nederland echt geen extra Plaatsing ruimte.
spotmelker
Quote:
@cjw73: Want ze geven Nederland echt geen extra Plaatsing ruimte.
Dat doen de 'geleerde' Nederlanders echt zelf. Omdat ze constant tegen elkaar zeggen dat het helpt en er dan ook in gaan geloven.
Nick83
Quote:
@cjw73: Nou denk maar niet dat je meer ruimte krijgt

Ik zeg ook niet dat je meer ruimte krijgt...
jg
Nick83, de norm die jij toegewezen krijgt gaat van 100 naar 90. Dan kom je bij 20 % voordeel niet op 120 maar op 108 maximaal.
pieta
@jg
Bedoel jij qua fosfaatrechten?
Nick83
@jg
Als de norm omlaag gaat, word je voordeel groter. In theorie 😄

Het KLW resultaat word uitgerekend in kilogrammen fosfaat en stikstof. Vervolgens worden de kilogrammen fosfaat en stikstof volgens forfaitaire normen ernaast gezet en het procentuele voordeel (of nadeel) berekend. Zo kun je zien hoeveel nut al da gereken heeft.

De forfaitaire kg stikstof en fosfaat kunnen door verhoging of verlaging van de normen veranderen, je KLW resultaat veranderd er niet door. Het procentuele voordeel (of nadeel) tegenover forfaitair wel.
Nick83
Quote:
@jg: Nick83, de norm die jij toegewezen krijgt gaat van 100 naar 90.

Stel de fosfaat norm per koe gaat omlaag, dan mag je meer koeien zouden met dezelfde kg fosfaatrechten. En dat al zonder dat je ook maar iets aan je KLW gerekend heb.

Als je vervolgens een gaat rekenen aan je KLW, heb je minder procentueel voordeel nodig om toch hetzelfde aantal dieren te mogen houden als vorig jaar toen er een hogere fosfaat norm per dier was.
janv
Elke veehouder kan voordeel halen uit de bex,alleen de 1 meer als de ander ,heeft te maken met efficientie van het rantsoen,wat er voor niet in gaat komt er achter niet uit.
Dadelijk zal de meest efficiente boer ook het meeste kunnen betalen voor de p rechten,eigenlijk is er nix veranderd alleen vroeger noemde je het MQ en nu PQ
jan w
Ben ik niet met je eens, zou wel zo moeten zijn. Maar bedrijven met alleen gras, is het niet makkelijk om voordeel te halen met de bex. Met de kringloopwijzer, zou je dan meer van je grond moeten halen.
Nick83
Quote:
@jan w: bedrijven met alleen gras

Gras voeren of gras telen bedoel je? Ik heb de kringloopwijzers van afgelopen jaren in gevuld tot 2012 terug. Bij BEX haal ik meestal wel voordeel, en sommige jaren nog heel serieus ook. Maar op het land eigenlijk nooit. Dit jaar voor het eerst 5 ha mais land erbij. Ben benieuwd welke invloed da heeft.
janv
Quote:
@jan w: Ben ik niet met je eens, zou wel zo moeten zijn. Maar bedrijven met alleen gras, is het niet makkelijk om voordeel te halen met de bex. Met de kringloopwijzer, zou je dan meer van je grond moeten halen.

Begin maar met je p te verlagen in kv,heb gemerkt dat vooral gras boeren er dit jaar voor het eerst mee aan de gang gaan,kv wel duurder ,maar scheelt wel mestafzet.
+1
jan w
@janv
Bij mij hebben ze er al wel eens extra P aan het rantsoen (KV) toegevoegd, dit omdat de veorleverancier niet lager durfde te gaan. houden het voor de melkkoeien op minimaal 3.25.
Zitten nu op 3.4 gem. in het rantsoen. Bij het jongvee kunnen we eventueel nog wat lager, door die beter op de norm te voeren.
Nick83
@jan w
Hier voer ik extra P bij uit de zak...
Titus de Wolff
@Nick83

Dat zal door de kringloopwijzer dan straks wel de meest lucratieve manier van voer leveren worden. Het fosfaatarm gemaakte voer wordt voor zonsondergang gebracht en de zakken P worden er achteraan na zonsondergang gebracht.
Nick83
Quote:
@Titus de Wolff: en de zakken P worden er achteraan na zonsondergang gebracht

Door een auto met Belgisch kenteken 😃
spotmelker
Bij dat PBL ratelen ze altijd hun eigen tunnelvisie weer af. Planbureau voor Leeghoofden.
+1
koeboer
Tuurlijk steek je kop maar in het zand. Ze hadden gewoon dierechten moeten invoeren. Nu zijn er weer allerlei methodes Om verliezen af te schuiven (bex klw) en zo te groeien. Er is in Nederland geen draagvlak voor groei van de melkveestapel.
pieta
@koeboer
Dan had de overheid ook wel een paar vergunningen minder af mogen geven. De boer de schuld geven is wel heel makkelijk.
spotmelker
Quote:
@koeboer: Tuurlijk steek je kop maar in het zand
Dan kom ik die PBL-ers weer tegen 😃
Beetje lopen armoeien over ammoniakemissie die volgens hun te hoog is terwijl ze bliksemsgoed (horen te) weten dat er een ruis van ca 25% in zit en het revieuwonderzoek zo lekker getraineerd wordt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , fosfaat en bex geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
15
TREFWOORDEN