Grasland beregenen hoe hoog is het rendement ?

Sommigen zijn super fanatiek hiermee maar kan dat uit?

Deel dit topic

Reacties

+1
meelezer10
Als je op dieselolie moet beregenen bespaar je de moeite. Op electra wordt het al aantrekkelijker. Maar het is net als bij alles wat is kost het. Moet je met een nieuwe installatie beginnen van 30000 a 40000 euro dan wordt het een moeilijke rekensom.
+2
huub
Als je de voorzieningen hebt dan moet je 't gebruiken, elektrisch of diesel maakt in de kosten nog wel wat verschil natuurlĺjk.

Met het oog op de toekomst, bemesten naar onttrekking, dan wordt een hoge hectare opbrengst nóg belangrijker.
Ff wachtten tot de melkpries 15 ct hoger is !!!
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@Gait oet klooster: ff wachtten tot de melkpries 15 ct hoger is !!!

Dan is de droogte waarschijnlijk ook wel weer voorbij.
matt
Of het is juist kurkdroog,en doet de droogte de melkaanvoer remmen...
zeppmann
Gisteravond hebben we hier 'gratis' 'n paar uur regen gehad. Dat was zeer welkom.
avondrood
Maar 5 mm hier helaas. Is vandaag al weer weg gewaaid.
Pinkenboer
Denk dat Je ook iets verder moet kijken als je niet beregend is onkruid wel zo ongeveer het enigste wat groeit en dan moet je er weer een dure spuit over sturen .En met die droogte doet de dure (kunst)mest ook niks, maar het is en blijft een gesleep met dat spul
jan is hobbyboer
Quote:
@Pinkenboer: Denk dat Je ook iets verder moet kijken als je niet beregend is onkruid wel zo ongeveer het enigste wat groeit en dan moet je er weer een dure spuit over sturen .En met die droogte doet de dure (kunst)mest ook niks, maar het is en blijft een gesleep met dat spul

Als je niet zo intensief boer bent maakt een paar bloemekes in een weiland ook niet zoveel uit. Het is meer dat de moderne boer niet meer tegen onverwachte dingen kan, zoals beetje afwijkend weer. Dan moet dat meteen gecorrigeerd worden door zo'n duur kanon er neer te zetten. Bij de kosten worden dan wel argumenten bedacht om het toch voor jezelf verantwoord te krijgen.
+2
pieta
Hier geef je nou exact de reden dat sommige boeren tegen de kringloopwijzer zijn. Dan blijkt namelijk dat er bij lange na niet afkomt wat er af zou moeten komen. Wellicht dat dan ook nog een keer de bemestingsnorm naar beneden wordt bijgesteld via de verplichte kringloopwijzer. Niet dat ik daar dan blij van zou worden.
En @ hans1980 op tijd zelf een buitje regen geven met je regeninstallatie doet wonderen qua opbrengst.
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Dan blijkt namelijk dat er bij lange na niet afkomt wat er af zou moeten komen.

Dit snap ik niet. Je bent toch niet verplicht om op een industriele manier gras te verbouwen in dit land? Koeien vinden die blommekes hardstikke lekker, ze geven er alleen wat minder van. Als je dat niet zo erg vind is het toch geen probleem. Er zijn ook mensen die vrijwillig hun koeien met Fleckvieh kruisen, daar geven ze ook wat minder van.
pieta
@jan is hobbyboer
Dat zeg ik ook niet maar tot op heden is het nog steeds zo dat degene die veel van zijn land haalt net zoveel mag bemesten als wie er minder/weinig afhaalt. Wij hebben zelf ruwvoer genoeg maar kunnen niet alle mest zelf plaatsen. Pas zei hier iemand dat ie zijn mest wel op eigen land kon plaatsen maar wel voer tekort kwam. Is toch wel een verschilletje.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Is toch wel een verschilletje.

Da's het probleem met al die theoretische verzinsels als Bex en kringloopwijzer. Het gaat allemaal uit van gemiddeldes en proefjes, die voor individuele bedrijven die het net anders doen heel anders uit kunnen pakken. Ben het dus helemaal met je eens.
hans1980
@pieta
hier grasland opbrengst vorig jaar 14 ton
2 jaar geleden (droog) 11,5 ton
Herbert
@pieta hier is ook het geval dat we de mest zelf kunnen plaatsen maar voerhoeveelheid krap is. Maarjah, zit hier op veen, kun je geen gigantische opbrengten van halen en ook nog dag en nacht beweiden. Moet daar dan ook nog een klw bij komen dat ik minder mest mag rijden. Nog minder voer en jaar daarop zeker weer minder mest plaatsen Met als gevolg nog minder opbrengst
+1
pieta
@Herbert
Bekijk het dan eens andersom voor mij. Ze hoeven voor mij jou niet te korten maar ik zou wel wat extra ruimte willen als dit is aan te tonen via bex/klw.
cs-agrar
@jan is hobbyboer
Jouw blommetjes gebruiken ook vocht om te groeien. En als droogte doorzet krijgt je grasmat aardig te verduren, wat is in opvolgende snedes niet positief vertaald. Je kan ook dieren als buffer gebruiken, denk zelf dat het uiterste nood oplossing is, maar zo gaat dat in lage kosten landjes
Herbert
@pieta Tjah, zolang ze het niet verplichten met een bindende uitkomst ben ik er ook niet op tegen. Maar zo zal dat wel niet gaan.
+1
Jannus
Quote:
@Pinkenboer: maar het is en blijft een gesleep met dat spul

Na de droogte zijn de beregeners nog gelukkiger met de regen dan degenen die het niet gedaan hebben
hans1980
Laatste 10 jaar misschien 1 jaar gehad dat het land echt rood lag toen wel ff zorgen gemaakt maar was voor de tijd kort gemaaid en herstelde zich vanzelf nu nog steeds mooi gras zonder doorzaai.

Zie aan opbrengst kant nog niet echt dat beregening veel extra gras oplevert maar het doet wel wat met gemoedsrust
+1
ko melker 1
Zomerdag waterpeil omhoog scheelt veel beregeningskosten.
+2
HFfan
En wat kuilgras aankopen, is veel goedkoper.
wotan2
Ik heb alles om te beregenen vrij goed op orde; jonge haspel, redelijk zuinige dieselpomp en ondergrondse leidingen. Ik heb voor me zelf berekend dat voordat ik een keertje alles gehad heb, ik een starttarief van €1500,- heb. Gezien de ruwvoerpositie op het moment op mijn bedrijf, en de koeien nog eten hebben in de wei. Ben nog niet gestart. Hopelijk komen de voorspellingen uit en kan heel het spulletje mooi op z'n plek blijven. Had ik minder ruwvoer in de kuil gehad, en/of met de beweiding dreigen vast te lopen was ik aan het draaien geweest.
huub
De meeste reacties hier berusten nog steeds op emotie.

Intensief of extensief, veel of weinig ruwvoer, je grond moet toch wat opbrengen? 30Ha grasland goed beregenen scheelt zo 35ton ds, twee hectare mais minder aankopen of meer verkopen. scheelt je met de prijzen van vorig jaar €3600, ongeacht je ruwvoerpositie.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@huub: 30Ha grasland goed beregenen........ scheelt je met de prijzen van vorig jaar €3600

Dus een rondje beregenen leverde 120 euro per ha op. Wat waren je kosten?

M'n buurman heeft twee jaar geleden 5 ha maisland in loonwerk laten beregenen, 20 mm, kostte 200/ha ex btw als ik het me goed herinner. Dit was noodzaak om het zaad te laten kiemen, dus was in feite onbetaalbaar.
+1
de hoef
Hier staan we ook op gras te beregenen ,maandag gezaaid
maar grasland beregenen om veel gras te halen zie ik niet zitten ,
en wat nu niet groeit komt van de herfst wel
hier is trouwens al zat gegroeid dit jaar
George
@de hoef
Hier ook , prima eerste snede en een erg zware tweede snede gisteren ingekuild. Afgelopen nacht 10mm regen gehad. Nog lang niet genoeg maar beter dan niks. Wel heel erg koud vandaag. Mais begint een beetje te kleuren na lange tijd wat gelerig te hebben gestaan.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@de hoef: hier staan we ook op gras te beregenen ,maandag gezaaid

Wat was de voorvrucht?
meelezer10
@Jack Rijlaarsdam
ik vermoed vogelnestjes
de hoef
@Jack Rijlaarsdam
klopt ja vogel nestjes ,mocht er pas na 15 mei op
eerst geschoven ,nu gezaaid
ander perceel hebben we al mais in zitten
pieta
Bij mij kost het ongeveer een euro per uur(elektra). Daarnaast wat rente op de ondergrondse leiding en een 1.000 euro afschrijving per jaar. En hier groeit veel meer gras met beregenen als zonder.
Nico96
In een droog jaar heeft iedereen weinig voer en betaal je de hoofdprijs. Met beregenen houd je de grasmat in orde, en kun je in de zomer de mest inregenen. Tel uit je winst.
HFfan
Dan heb je het wel over zeer lichte zandgrond, wat betreft de mest rijden we meestal uit op bouwland of voor de bui.
jan is hobbyboer
Quote:
@Nico96: In een droog jaar heeft iedereen weinig voer en betaal je de hoofdprijs.

Afgelopen 2 dagen ook al weer natuurlijke regeninstallatie aanstaan, en weerberichten zien er redelijk regenachtig uit. Meestal buj te wild 😄.
hans1980
Hoe veel onderhougd vraagt een beregenings haspel?
gaat die tyleen slang lang mee?
spotmelker
Die slang hoef je je geen zorgen over te maken. Het opwindmechanisme is het meest aan onderhoud onderhevig en hij moet inwendig niet verrot zijn (bij oudere machines). Bij de pomp af en toe nieuw vetkoord rond de pompas doen, vetnippeltje er op maken scheelt veel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's grasland en rendement geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN