Illustratie van: Thijs-4620

Dode weilanden in de lente

Kijk aan, wetgeving helpt ons niet bij imago landbouw. Scheurverbod najaar en blijvend grasland-regel dwingt ons hiertoe.

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
Ga het omploegen ziet er weer normaal uit
karrel
Volgens mij heeft het eerder te maken met de verplichting om een groenbemester te zetten in de herfst en deze is bij de meesten te massaal geworden om groen onder te ploegen. Daarnaast worden wij ook geadviseerd door verschillende bedrijven dit te doen. Niet nadenkend wat NGO hiermee doen. Zie artikel:

melkvee.nl/partner/19/…

terwijl het ook anders kan:
schoon-water.nl/wp-content/uploads/…
hans m
Spuitadviezen moet je altijd "met een korreltje zout nemen".
Spuitadviezen van verkopers hebben maar 1 doel: zoveel mogelijk omzet.
Naamgenoot 1980: inderdaad 1.5 li. per ha is voldoende, zeker als je het perceel omploegt.
+1
Frans1
Quote:
@karrel: Volgens mij heeft het eerder te maken met de verplichting om een groenbemester te zetten in de herfst en deze is bij de meesten te massaal geworden om groen onder te ploegen

Groenbemester zou helemaal niet verplicht moeten zijn,gewoon goed voor de grond,en als het al te lang wordt eerst even met de klepel of weidebloter afmaaien.onderploegen gaat heel lang als de voorscharen maar goed staan.
hans1980
4-6l. roundup/ha ??
hier met 1,5l./ha ook alles dood

extra bewerkingen geeft ook extra milieu belasting diesel
maar ook extra methaan uitstoot uit grond!

ook ontrekt een dood gewas geen N en zuurstof meer uit bodem !
dorpsrandhoeve
Als het puur is om een groenbemester te doden kun je na een litertje roundup ultimate gewoon al na een paar dagen bewerken. Het spul doet gewoon zijn werk, en je krijgt geen opslag meer.

Bij kweek meer gebruiken en langer wachten.
+1
weurding
Rogge als vanggewas ben je weinig extra bewerkingen voor nodig,na bouwlandbemester een goede ploeg en je ziet er niks van weer, rogge opbrengen met de kunstmeststrooier en eventueel als je niet wil inwerken komt het ook wel goed, snap niet dat sommigen hun dure graszaad en dito zaaimachine wagen aan een maisstoppel, volgende stap in de landbouw is waarschijnlijk het verbieden van roundup op enkele uitzonderingen na, eerst de beperking van het medicijngebruik, straks van werkzame stof van gewasbeschermingsmiddelen op je bedrijf
wotan2
Ik cultivator de maisstoppel licht en zaai altijd italiaans met de rotorkopeg met opgebouwde pneumatische zaaimachine; laat het jaar daarop het perceel gras, en als het lukt het 2e jaar ook, daarna pas weer mais (of iets anders).
+1
Frans1
Quote:
@weurding: rogge als vanggewas ben je weinig extra bewerkingen voor nodig,na bouwlandbemester een goede ploeg en je ziet er niks van weer, rogge opbrengen met de kunstmeststrooier en eventueel als je niet wil inwerken komt het ook wel goed

Zo doe ik het ook,gaat prima.strooien op vers gecultiveerd land en je hebt een mooi egaal gewas staan in het voorjaar.
Wilbert
Hier nooit round-up gebruikt. Maaien of weiden en dan onderwerken is voldoende. Erg jammer dat onze 'adviseurs' die het beste met de sector voor zouden moeten hebben nog steeds standaard round-up adviseren. Zonder enige wetenschappelijke onderbouwing...
+3
spotmelker
Op percelen met (veel) kweek is zo'n 1,5 liter Roundup wel handig maar je moet wel het juiste spuitmoment pakken en voldoende nieuw blad. Hier worden domme dure fouten mee gemaakt. Ik bespuit m'n gras nooit meer, zaadonkruiden krijg je er met goed weiden/maaien wel uit, het lijkt wel eens rommelig in het vroege voorjaar maar het gras wordt het onkruid (hier hoofdzakelijk muur) altijd weer de baas.
dorpsrandhoeve
Mijn adviseur zegt eigenlijk niet spuiten tenzij het nodig is. Gelukkig zijn ze dan niet allemaal hetzelfde
twentenaar
Ben er ook wel eens op aangesproken door fietsers dat het een trieste aanblik was dat doodgespoten grasland en of het wel nodig is. Gewoon zo snel mogelijk de vrees erin!
ko melker 1
Groenspuiten.
cs-agrar
Schijveneg er door jagen en netjes ploegen, geen ruimop nodig
+2
ejb
Bij ons ook alle akkerpercelen doodgespoten vervolgens bemest met striptill bemester met GPS en daarna met GPS de mais gepoot.

Je hebt als boer met steeds strengere bemestingsnormen te maken en dan is dit de manier om met minder mest toch een goed gewas eraf te halen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN