Fokkerijhoogtepunt met Jerseys

Het fokkerijhoogtepunt voor Jeroen van Maanen kwam afgelopen week niet uit Zwolle, maar uit Lelystad. Hij zag daags voor de NRM een bedrijf dat eigenlijk helemaal niet kán. Een niet-boer startte er een grondloos bedrijf met een niet-boerenzoon als bedrijfsleider. Aan de ene kant van de voergang lopen meer dan veertig Holsteins, er tegenover dertig zuivere Deense Jerseys. Ze voeren de dieren gescheiden met het Kempen-systeem: hooi en onbeperkt brok. De perfecte proefopstelling om te testen wat we allemaal al weten: de Jersey is efficiënter dan de Holstein.

De getallen die boven tafel komen overtreffen je stoutste dromen.

Lees hier de complete column: boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
Jeroen weet het weer mooi te brengen
+2
arjankok_
Jersey is wereldwijd in opmars onder invloed van de hoge voerkosten, als het mee zit komen er vandaag nog foto's langs van dit bedrijf/deze koeien
+1
Coen
Zou ook graag alle cijfers willen bekijken, rendement gaat verder dan voerkosten
+1
casev
Als er geen vet correctie was geweest in het EU quotumsysteem, hadden we al veel meer jerseys gemolken, heel veel meer!

Ook voor de gene in jaren 70/80 ligboxenstallen kan het ras erg intressant zijn, omdat ze voor de meeste holsteins toch aan de krappe kant zijn geworden.

Feit blijft wel dat je stierkalveren gratis weg moet geven, en ze erg gevoelig zijn voor melkziekte.
+1
arjankok_
Het meeste sperma is tegewoordig gesekst te krijgen en met bb erop gaat ook goed
pieta
Als dat al lukt. Ik wil ze gratis niet. Ze worden wel gekruist met BWB dan zijn de kalveren wel de moeite waard. Maar met de huidige kalverprijzen is een gratis Jersey mij nog te duur.
casev
@arjankok_
Belgisch blauwe op een zuivere jersey? Dan mag je het infuus al wel vast klaar leggen denk ik....
pieta
@casev
Leg uit? Wat heeft BWB te maken met melkziekte?
gerrie-hul
Je kunt ze ook inkruisen met Holstein Jersey holstein jersey Trek de gehalten van holstein omhoog en een veel beter beenwerk
arjankok_
Probeer het maar uit, komen we keertje kijken,fotograaf elly geverink gaat binnenkort foto's maken op bovengenoemd bedrijf
JohnFr
Vroeger heb ik ook een Jersey gehad ,"Jersiaise"zoals ze haar hier noemen, lief beest maar niet drachtig te krijgen met Jersey KI, mevrouw stapte over de vree en zocht bij de buurman de limouzine stier en direct drachtig.
Redelijke kalveren en deed er vaak een of twee "moederloze" Limouzine kalveren bij en het resultaat was verbluffend!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's hooi , jersey , nrm , jerseys , dieren , voergang , boer en holsteins geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
3