Genomics ten koste van dubbeldoelkarakter

Fleckvieh-koeien gaan als gevolg van genomic selection op pure melkrassen lijken en verliezen hun dubbeldoelkarakter. Reden om uiterst voorzichtig te zijn met de techniek, zo stelde Bayern Genetik-directeur Thomas Grupp op de Land- & Tuinbouwbeurs Achterhoek in Halle.

Deel dit topic

Reacties

arjankok_
Klingt heerlijk nuchter, de wal keert wel het schip maar met veel schade een goede stuurman wend op tijd het roer
+3
hookwood
Dit is natuurlijk grote flauwekul. Het is niet het gebruik van genomic selection wat zorgt voor melktype, maar de keuzes die gemaakt worden in het fokdoel.
+3
jan w
Je zegt nu wel dat het flauwekul is, maar naar mijn mening zit er wel een kern van waarheid in.
Er loopt een europees project om te kijken of er vruchtbaarheids cijfers kunnen worden gehaald via genomics uit het progresteron van de koeien. Er is wel een voorwaarde. De koeien moeten minimaal 87 % HF bloed bevatten anders is het onderzoek onbetrouwbaar.
Bij mij voldeed echter 1/3 aan die creteria, dus mijn koeien waren niet interessant genoeg om er aan deel te mogen nemen.
+1
schoppenboer
Gelukkig zijn er nog genoeg koeien met 100% HF!
noordhollander
Arme oostenrijker die moet maar eens professor van arendonk raadplegen de genomicsbaas uit wageningen met zn knecht veerkamp, dan komt t zeker goed ook in beieren en typerend voor de genomicszaak is dat een buitenlandse fleckviehbobo erop moet wijzen dat het hele genomicssysteem wellicht niet de oplossing is voor allerlei problemen..........
jan is hobbyboer
Volgens mij is het wel kul. Als je genomics niets vind gebruik je het gewoon niet, stop je het niet voor 50% in je index. Wat een slapjanus, nu is het 2x nix. Maar ja, wat verwacht je ook van typisch dubbeldoel, geen vlees, geen melk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , genomic en genomics geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN