Droogzetten zonder antibiotica

Ben nu 4 maand bezig met droog zetten zonder antibiotica,
en het gaat steeds slechter,meer koeien 3-speen na droogstand. orbeseal ben ik maar mee gestopt wegens teveel problemen en gebuik nu uddergold dry en ik dip de koeien iedere dag na met 4xla.
is er nog iemand die een beter resultaat weet te behalen???????

Deel dit topic

Reacties

frankrooi
Top koe met celgetal 8 de droogstand in met orbeseal+ nadippen. 5 wkn droogstand. Komt als 3 speen uit de droogstand. Inmiddels ook al 2 x 3 stuks auvuloxil gebruikt zonder resultaat. Dit is juist wat je vreest, van goed naar slecht en nadien veel antibiotica gebruik. Tankcelgetal nu 79 dus zeer weinig droog te zetten hier.
casev
Met wat voor productie zette je zo'n koe droog dan?
meelezer
Waarom 4 XLA? Dit gebruik je voor bacteriën die via de melkmachine overdraagbaar zijn. Uddergold is daar en tegen beter tegen omgevingssbacteriën en sluit de speen af met laagje.
harke
Goede tip meelezer
david2
Hoeft niet perse udder gold er zijn meer goede barriere dip middelen
arjankok_
Nu al anderhalf jr steeds minder droogzetters gebruikt wel een paar met verhoogt celgetal uit droogstand en enkele 3speen maar dat gebeurde vroeger ook,doe nix extra buiten het afknijpen van de productie, nu wel een grotendeels progross veestapel alleen nog drzetters bij hf oudere koeien b oven 150celget,kijk niet meer naar celget history, mooi zacht en goed wegmelkend uier is voorwaarde en rantsoen met graszaadhooi erdoor, droogstand max 6wk (hf5)
+2
marc-b
Heb ik hier in het begin ook veel problemen met gehad, zelfs 2 koeien dood in droogstand. is gewoon te wijten aan niet hygienisch genoeg droogzetten. Gebruik van ontsmettings doekjes, zuivere handschoenen, geen lucht in de orbeseal,... zijn allemaal dingen die je heel goed in orde moet hebben.
Maar het aller belangrijkste is om je koeien goed droog te melken.
cs-agrar
Harke, vertel eens meer, hoe is je "droogzetprotocol" vooral bij hogere melkgiften op het einde.
josl
Ook super ervaring met orbeseal wat ik nu ongeveer 2 jaar consequent gebruik. direct na het melken droogzetten, productie onder de 15 en soms zelfs minder dan 10 ltr. Na sprayen met zuivere jodium. Droogzetters gebruik ik nog mastidol tot de doos leeg is maar dat duurt nog wel effe. Droge koeien worden gehuisvest in oude stal en liggen op kale beton. Melkkoeien op waterbedden. Zie verder marc-b
Farmer_
Kale beton?, dat zal wel hard aan de benen zijn.
DirkdVGP
Zo doe ik het:
-Ca 2 maanden voor droogzetten de krachtvoergift afbouwen naar 0 op ca 4 week voor droogzetten.
-Droogstand periode van 6 weken.
-De laatste dagen voor droogzetten ervoor zorgen dat ze minder dan 12-14 liter per dag geven.
-Geven ze meer dan een paar dagen tussen het melken vast zetten, ze kunnen dan alleen een half uur na het melken eten en drinken.(werk bijna altijd).
-Laatste melk maal de spenen voor het voorbehandelen met een uier spray (chloorhexidine basis), melken, weer sprayen, elke speen een alcohol doekje gebruiken, op juiste manier orbeseal oid erin en weer sprayen.

Kern punten in mijn visie is melkgift moet omlaag en hygiëne!

Heb sind ik met orbeseal begonnen ben geen verkeerde kwartieren gehad na het afkalven.
fleckie86
Zo lang mogelijk doormelken en dan grofweg 2 weken droogstand werkt niet maar kwa cellen ging nog wel maar kost teveel liters. Soms probeer je wel eens wat. Momenteel een kwart antibiotica en de rest Mamil Phyt plus of helemaal niks er in.
jan w
De koeien waar ik geen antibiotica in het uier doe, gebruik ik ook de mamyl Phyt.
Zet ze ook droog na het melken in de robot. Heb brandspiritus in een bloemensproeier en voor elke handeling de speen insprayen met brandspiritus.
friese koemelker
Gewoon altyd door melken
Farmer_
Ja, maar als ze beginnen op te uieren dan alleen de eerste melk eruit meer niet.
friese koemelker
Bij kort droogzetten is het net of dehormonen tot stilstand komen .het dierwil dan inderdaad geen produktie weer opstarten. Het zaleen slechte lijst worden .Dusonze erv aring was al snel ;door melken ook al geven ze tijdelijk 1 liter. darna gaat het weer super.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , droogstand , antibiotica en droogzetten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
14