Selectief droogzetten mei 2014

Nu we ondertussen 5 maanden verder zijn dat droogzetten met een droogzetter niet meer standaard mag ben ik wel benieuwd hoe de resultaten tot dusverre zijn.

Deel dit topic

Reacties

Koeienboer Jannes
Welke resultaten? Hoe vergelijken? Bedoel je pagina met kengetallen van CRV uit veemanager met resultaten van droogstand vergelijken met vorig jaar zelfde periode?
milkman1
Koeien die uierontsteking hebben gehad tijdens of vlak na de droogstand en een kwartier wat niet meer te genezen is, dus 3speen is geworden of veel te hoog celgetal na afkalven.
dorpsrandhoeve
Heb niet zoveel droge koeien gehad, had een vaars droog gezet zonder antibiotica, maar die had half weg de droogstand een hard kwartier. Jammer dus. Had laag celgetal in de gehele lactatie ervoor.
Richard1
Bij dit soort opmerkingen/ervaringen is het van belang om ook even de productie bij droogzetten en het eventuele gebruik van orbeseal te vermelden.
jan w
Misschien moet het wel andersom. Koeien die een laag celgetal hebben preventief droogzetten met een droogzetpreparaat en koeien met een hoog celgetal die worden toch niet weer goed , die maar laten varen.
ronnie2
Hier al een jaar mee bezig
meer uierontsteking gevallen meer driespeen gemaakt meer koeien af voeren vanwege hoog celgetal alles met orbeseal droog gezet voorheen altijd celgetal gehad van rond of onder de 100
Farmer_
Gewoon doormelken, laaste week voor kalven alleen de eerste melk eruit melken , ff eraan hangen(is bij elke koe wel weer verschillend, de een moet wat meer melk eruit dan de andere) en geen gedonder.
casev
Hoeveel koeien blijf jij doormelken Farmer, ipv droogzetten?
Farmer_
Sinds vorig jaar zomer alles, alleen thuis, niet op de andere locatie.
Pietje89
Wij zijn al ruim een jaar bezig met selectief droogzetten. Zetten alle koeien met een celgetal onder de 100 droog met alleen orbeseal. De vaarzen zetten we dit jaar met orbeseal droog onder de 150 hier verwacht ik geen enkel probleem mee. Mijn ervaring met selectief droogzetten is zeer goed. Heb hierdoor zeker niet meer problemen. De koeien die uierontsteking krijgen zijn meestal nog de koeien die je wel hebt drooggezet met antibiotica.
Denk wel dat dit ook komt door de huisvesting van de droge koeien. Die lopen in een potstal. Zo liggen ze nooit op de zelfde plek en daardoor heb je minder kans op besmetting door eventueel uitlekken van melk net na het droogzetten.
cloggie
@Farmer, lees ik het nou goed? Jij melkt ze gewoon door tot ze weer afkalven? Geen rustperiode?
Of ben ik nou effe de draad kwijt?
jan w
Je leest het goed. Geeft minder problemen, maar ook minder melk.
+1
Farmer_
Als je ze leeg blijft melken tot afkalven wel, de laatste week voor afkalven alleen de eerste melk, dus voordat ze de melk laat schieten apperaat weer eraf, dan krijg je een normale lactatie.

Sommige koeien krijgen kort voor afkalven vlokken in de melk, die geef ik gewoon een mastites injector in elk kwartier en melk ze niet meer, meestal gebeurd dat 5 dagen voor afkalven, 90% die dat krijgt is na kalven weer schoon, schijnt een natuurlijk iets te zijn, de veearts hier had eens zo'n koe getest en er was geen veroorzaker te vinden in de melk.
casev
@Farmer_
Intressant, dus jij doet dit met heel je veestapel?
Altijd al gedaan? En welk verschil zie je qua productie, met wat je 'normaal' na een droogstand had kunnen verwachten?

En wat geven je koeien gemiddeld nog rondom het 'droogzet' moment?
+1
huub
@Farmer_
Als er geen veroorzaker in zit dan hoeft er toch ook geen injector in?
Farmer_
@huub
Dat was niet bij ons maar bij een andere boer, ik doe dat gewoon uit voorzorg, heb er wat gehad die werkelijk een hard kwartier hadden en er een smerige pudding uitkwam, dacht dat kan niet goed gaan, na kalven gewoon weer melk.
Farmer_
Quote:
@casev: En wat geven je koeien gemiddeld nog rondom het 'droogzet' moment

Is verschillend/koe

Ze kalvenaf met niet zoveel zucht op het uier en het uier blijft vrijwel hetzelfde als de vorige lactatie, is bij koeien met een slechte ophangband een voordeel(bij dit soort koeien moet je er wel wat meer uitmelken zodat het uier niet te groot wordt), heb er wat van die koeien tussen zitten daar doe ik dat al 3 lactaies bij,en ik kan ze nog steeds normaal melken.
Als je ze kopen moet wil je ze langer houden.

Ze blijven op hetzelfde voer en starten ook sneller weer op.

Je hebt er weleens wat tussen die niet zo goed opstarten maar dat is hetzelfde als bij droogstand.
Frans1
Eerste 2 koeien gekalfd die zonder AB droog zijn gegaan,wel met Orbeseal.
1e koe laatste mpr 22.0 kg melk cel 46 drie weken later droog 1e mpr nieuwe lact 43.4 melk cel 11.
2e koe 14.3 melk laatste mpr cel 38 1e mpr 32.4 melk cel 21.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's droogzetten en droogzetter geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN