Kuilvoersnijder met bovenlosser

Prikkers,

Voor ons jongvee opfok bedrijf gaan van voersysteem veranderen. Tot nu toe alles met een mengwagen gevoerd,maar het vraagt me teveel tijd. We willen terug naar enkel gras voeren.
We willen met een kuilvoersnijder aan de gang,maar lopen nog met wat vragen.

- Iemand goede ervaringen met een bepaald merk?
- ervaringen met een bovenlosser?
- werkt dit ook in natter gras?

Onze voorkeur gaat nu uit naar een uitvoering met bovenlosser,omdat we dan in de winter ook blokken kunnen wegzetten op voorraad. In de zomer kun je dan gewoon iedere dag vers voeren.
Of zit ik helemaal mis?........

Graag jullie reacties tips etc......

Deel dit topic

Reacties

aukevd
Koop een kuilhapper ipv een kuilsnijder. werkt net zo snel en gaat veel minder snel kapot
blokken zet je toch gewoon voor het voerhek en dan af en toe aandrukken. Heb je ook niet het gedoe van elke dag voer halen en machines aan/afkoppelen
Bukebos
Van dat laatste heb ik geen last.Snijder komt vast aan de trekker,gaat er niet af.
Komt die happer dan in de hef ? Hier zie je niemand ermee werken. Heb een Case 856xl,geeft die genoeg olie dan voor een kuilhapper? Op zich kan ik me wel vinden in je redenatie. Slijtage van bewegende messen ben je vanaf dan.
cs-agrar
Bovenlosser heeft veel bewegende delen, niet van de zwaarste kwaliteit. Neem dan een kleiner kuilhapper en zet blokken aan het hek.
gezienus
Mischien in samenwerking met een kuilbloken schuif of weelinkhhek..... druk op de knop .klaar
+1
puddingbroodje
Ik zou een trioliet kopen degelijk en betrouwbaar, met een bovenlosser heb ik geen ervaring, maar mijn buurman werkt eer al zo lang ik weet mee en heeft pas weer een nieuwe gekocht van trioliet!
+1
jvt
Hier ook gedeelte van jongvee, vanwege 2e locatie, ook enkel op krachtvoer en vdkuil. Hebben nog een pelikaanbak aan de trekker met voorlader, gooi in de winter gewoon 2x per week een aantal bakken strak tegen het voerhek, nog 2 x in de week met de voorlader bijduwen en klaar. KISS principe. In zomer gaan ze naar buiten, dus staan stallen op die locatie leeg..
aukevd
Ik had een fiat 70-90 voor de happer staan met lift en diehad daar geen problemen mee. Happers zijn er in alle maten dus even kijken wat het beste bij je trekker past.

oplossing van jvt is nog simpeler en werkt ook prima
Bukebos
@aukevd
De oplossing van jvt zou ook een hele goede zijn. Ik kan alleen niet recht voor het voerhek komen met een blok,dus moet deze dan omschuiven. Of dat lukt zonder omvallen?. Maar misschien is bewust laten omvallen en dan met de veegband aandrukken ook een mooie oplossing.
En ik hoor ook van Trioliet de beste verhalen. Dealer hiet doet van Lengerich,maar die snijden traag is mij verteld.
+1
spotmelker
Ik werk met een kuilsnijder omdat je dan veruit de strakste kuilwand, dus minder broei hebt. De vorige hield het 19 jaar vol en de Strautmanndealer op 't dorp dus weer zo een gekocht die alweer een jaar of 4 probleemloos draait. Ze lijden het meest van (te) hoge oliepompcapaciteit van m.n. nieuwere trekkers. Ik laat hem rustig bij ca 25 liter/min werken en ruim intussen het gemorste voer op en/of laad de voerwagen even.
oldhuus
@bukebos
856xl heeft niet zo'n hoge olieopbrengst, een kuilnsijder gaat al traag. Ik heb een kuihapper en een kuilsnijder op de shovel, doe mij maar de kuilsnijder werkt veel netter. Of je moet een heel hoge voersnelheid hebben.

Een bovenlosser werkt alleen goed met kort gehakseld gras, en hakselen voor jongvee is niet nodig word het alleen maar onnodig duur van.

Ik weet niet hoeveel blokken je per dag voert, maar je kunt ook een combinatie van pelikaanbakvoorlader en kuilsnijder achterop doen, kun je de blokken met de voorlader uit mekaar drukken of met de pelikaanbak uit de silo pakken, en nog een bandenschuif mee oppakken voor het aandrukken.
+2
MTSTAMMINGA
Ben benieuwd @Bukebos als je hard kunt zondervoermengwagen
Want van kuilbult na stal rijden vraagt ook tijd en je verliest stukjeskuil die je weer opruimen moet
De kuil bij de kuilbult in de mengwagen gooien
Dan neemt je per rit na de stal aardige meer mee
+2
de hoef
Waarom maak je geen wikkelpakken voor je jongvee die kun je overal mee pakken, zet voor en klaar
Bukebos
@spotmelker, klopt van de olieopbrengst. Maar zou toch genoeg moeten zijn volgens de dealer,maar gaat wat trager idd. Heb wat rond gegoogeld en vind toch dat de kuilhapper het aflegt qua netheid aan de kuil tov een snijder. Dat heeft toch ook wel wat vind ik.

Al het gras word hier standaard gehakseld. Waar ik voor opfok regelt dit zelf. Zelf zou ik gewoon met de opraapsnijwagen rijden,maar goed hij doet het zo. Vandaar dat er ook geen wikkelpakken komen. Wil ik ook niet,dan heb ik er nog meer werk en afval van. Heb 130 stuks jongvee staan nu,zou een dure bedoeling worden.

Een voorlader heb ik al,mijn bak is versleten,dus misschien was een pelicaanbak eraan ook wel een goed plan.
+4
pieta
Hoeven jullie bij jongvee geen stro bij te voeren? Daar heb ik mijn mengwagen voor. Bij ons is de kwaliteit van het kuilgras altijd te goed voor ouder jongvee.
Frans1
Quote:
@pieta: Bij ons is de kwaliteit van het kuilgras altijd te goed voor ouder jongvee.

Opschepper 😄
+1
pieta
@Frans1
Zo was het niet bedoeld. Smiley
-1
Bukebos
Ja ik voer nu veel stro en hooi bij in de mengwagen. Maar het is me zo een bult werk dat geleur met die pakken( komen van de overkant van de weg) alles onder de bende,ben ook dat beu.
Bedoeling is de laatste snedes hier in te kuilen. Daar moeten ze het mee doen
ricardo
De opmerking van Pieta zat ik ook meteen aan te denken, een natte herfst snede zonder hooi of stro aan je jongvee voeren hoe ga je dat dan doen? Aan de andere kant er zijn zat zonder mengwagen dus er zal wel een oplossing voor zijn.
pieta
Daar wordt vaak stro gehakseld ofzo. Ik loop dan tegen twee "probleempjes" aan. Het stro is dan duurder en je moet ze ietwat honger laten hebben eer ze het opvreten wat de tochtwaarneming weer hindert. Wij hebben de mengwagen gekocht voor de droge koeien en het jongvee. Dan kun je ze schraler voeren.
oldhuus
Gehakseld stro kan ook wel in een blokkenwagen bij meerdere rantsoenen, voor 1 rantsoen een Feedo/FVW in 1x vol gooien.
Balen zou ik bij 130 pinken en een natte herfstsnede niet aan beginnen is te veel werk, gewoon een kuilbult van 6-8 meter breed.
Herfstsnede, hier was ie ook 957vem en 220eiwit daar moet echt wel stro/hooi bij. Kunt ook stro laten hakselen en een container vol blazen en daar met pelikaanbak uit scheppen.
pieta
@oldhuus
Stro laten hakselen kost geld, een Feedo moet je met een ander ding gaan laden (=werk en kost geld)enz enz. Ik heb in 2012 een gebruikte Trioliet 12 m3 gekocht en dat voert prima voor zowel melkkoeien, droge koeien als pinken. Wat uiteindelijk het duurst/goedkoopst is weet ik niet.
Nu zijn we aan het kijken naar een zelfrijder vanwege het gemak en de snelheid. Gemak is precies laden en snelheid lijkt me duidelijk. Hierin vind ik de Trioliet tekort schieten in mijn situatie.
DirkdVGP
Ben onlangs op excursie geweest op een gespecialiseerd jongvee opfok bedrijf (380 dieren).
Daar wordt 4 rantsoenen gemaakt met voermengwagen, ik meende een 7 m3 Trioliet Gigant 700.
Mijn inzien en ervaring is dat jongvee 1-2 een stro rijk (veel structuur) nodig heeft, hiermee groeien ze het beste!

Grasland moet je als grasland behandelen, doe je dit niet krijgt kweek en ander onkruid een goede kans. Heb je beheers land ligt het anders, dit uitgegroeide gras voldoet vaak goed voor 1-2 jarige pinken.
De dieren van 1mnd -1jaar moet je voeren als melkkoeien.
De pinken 4-6 week voor afkalven moet je weer voeren als melkkoeien.

De Trioliet Gigant 700 met snijmes welke bijna het zelfde is als hun kuilsnijders geeft een glad snijvlak, bevalt vaak heel goed.

Met beheerslandgras kun je beter in wikkelbalen doen om broei te voorkomen, dit is uiteindelijk goedkoper.

Zelfs de latere snede van gewoon grasland is vaak te goed voor pinken.
Misschien is het ruilen met de snede van je klanten een optie, eerste 2-3 snede van jouw naar de klanten en de latere snede van je klanten naar jou. In het algemeen hebben de melkvee bedrijven waar geen jongvee is moeite om de latere snede op te maken zonder dat het ten koste gaat van melk productie, ziedaar komt de balen alweer om de hoek kijken..

Succes met je bedrijf.
ps na de excursie was ik zeer enthousiast!
Bukebos
Zo doen wij het ook. De beste snedes gaan naar het melkveebedrijf,de latere snedes blijven en komen dan weer naar hier.
ricardo
Onze mengwagen is te klein zou een feedo kopen of opraapdoseerwagen, feedo is minstens zo duur als vertikale menger opraapdoseerwagen is erg hoog om met voorlader te laden, ben me nu aan het orienteren op nieuwe vertikale menger.
+2
DirkdVGP
Overleg ook met de veehouders waar de pinken/ vaarzen naar toe gaan als je wat wilt veranderen in voersysteem. Een goed uitgegroeide vaars met een enorme pens (Stro rijk rantsoen) doet het uiteindelijk heel anders als een vaars waar alleen als pink zijnde gras door is gegaan wat uiteindelijk een minder ontwikkelde pens heeft.
+3
jan w
Ontwikkeling van de pens begint al bij dag 1 van het kalf.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's winter , gras , zomer , mengwagen en jongvee geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
57