Arla gaat fusie aan met Waldhorn

Met de voorgenomen fusie tussen Arla en Waldhorn, komen 800 nieuwe leden bij de cooperatie uit Nederland, België en Duitsland.

De fusie zou prima passen in de groeiplannen van Arla voor Europa. De productielocatie past prima bij Pronsfeld en Nijkerk.
Waldhorm verwacht met de fusie een betere prijs te kunnen gaan betalen voor haar leden.

Bron: (alleen Deenstalig): landbrugsavisen.dk/Nyheder/Netnyheder/…

Deel dit topic

Reacties

josl
Ik dacht dat Walhorn onderdeel was van lactalis. Maar klaarblijkelijk niet, of straks niet meer. Een betere melkprijs is wel hard nodig. Hier in ZO brabant loopt men erbij weg
jvt
Zijn er 6 weg, waarvan het meerendeel boeren zijn die gewend zijn te "winkelen"met alles. Melkprijs was de laatste 3 jaar wat minder dan bij Campina, deze mensen zijn echter de goede jaren met de dikke plus tov Campina weer vergeten. Maat van mij met een quotum van 1,5 mlj kg had alles op een rij gezet en kwam tov Campina 4400 euro "te kort". Als je gaat vergelijken met een farmel die dan weer een prijs bovenop de campina of Doc prijs biedt, is verschil ook groter, maar zekerheid van afname natuurlijk ook anders.
MBt Lactalis, dit was een samenwerkingsverband waarbij Walhorn de vereniging leverde aan lactalis. Persoonlijk ben ik wel blij met de voorgenomen fusie, Lactalis was de laatste jaren wel erg bezig de winst die in de afgeschreven fabriek in Walhorn gemaakt werd te gebruiken voor aankopen in Italie e.d. Heb derhalve meer vertrouwen in de Denen, zeker gezien Cooperatieve model, Lactalis is en blijft een particulier..
Chocomel
In de Deense vakpers geeft de CEO van Arla aan dat Walhorn gebruikt gaat worden voor de aanval op de Afrikaanse markt. Op dit moment wordt een nieuwe poedertoren voor babymelkpoeder in Pronsfeld gebouwd. De melk voor die toren komt onder andere van Walhorn. De afstand tussen deze 2 fabrieken is 100 km, die met Nijkerk 240 km. De afzet van die babymelkpoeder vindt plaats in Afrika om daar concurrentie te bieden aan RFC. Het contract met Lactalis loopt door tot 2016. Echter de CEO wil alles in het werk zetten om te komen tot een contractverlenging en Joint Venture met Lactalis.

De onderhandelingen voor de fusie waren al gestart in de zomer van 2013. Wie het initiatief heeft genomen voor de fusie kan Tuborg zich niet meer herinneren. In mei mogen de leden stemmen en na toestemming van de EU is de fusie definitief. Tuborg voorziet geen problemen.
Coen
Fusiebeleid van Arla is boerenbedrog 😞
boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Fredericia - De Belgische zuivelcoöperatie Walhorn betaalt te weinig voor de opname in de coöperatie Arla. Dat vindt de Deense melkveehoudersorganisatie Danske Mælkeproducenter (LDM), die scherpe kritiek heeft op de concernleiding.

Het eigen vermogen van het concern bedraagt volgens LDM-voorzitter Kjartan Poulsen krap 18 cent per kilo ledenmelk, waarvan 4,5 cent op de individuele ledenrekeningen staat.
De leden van Walhorn betalen alles bij elkaar echter hoogstens 9,4 cent om binnen te komen. "Dat betekent dat wij als oorspronkelijke leden een stuk van het bedrijf cadeau doen aan de nieuwe leden."

Poulsen stelt vast dat dezelfde praktijk werd toegepast in Engeland en verwijt de concernleiding 'boerenbedrog' door eerst te investeren in nieuwe productiecapaciteit en dan te gaan roepen dat er meer melk nodig is en daarom moet worden gefuseerd. Dat gebeurde in Engeland en gaat nu weer zo in België. "Er wordt een droogtoren gebouw in Pronsfeld en nu zijn we genoodzaakt daar ook melk voor te vinden."
Grasbaal
De Deense melkveehoudersorganisatie Danske Maelkeproducenter vindt dat de Belgische zuivelcoöperatie Walhorn te weinig betaalt voor de opname in de coöperatie Arla. Ze uit scherpe kritiek op de directie van het Deense zuivelconcern. “Wij als oorspronkelijke leden doen een stuk van het bedrijf cadeau aan de nieuwe leden”, klinkt het. De definitieve goedkeuring voor overname van Walhorn door Arla is nog niet rond. Pas in mei wordt die verwacht.

Meer: vilt.be/arla-doet-deel-bedrijf-cadeau-aan-walhorn-…
Coen
Bron: Vilt

Fusieplannen Walhorn en Arla jagen Lactalis op stang

De Franse zuivelverwerker Lactalis drukt in een persbericht zijn ontgoocheling uit over de plannen van de melkveehouders van EGM Walhorn om toe te treden tot de veel grotere zuivelcoöperatie Arla, die vooral in Denemarken en Zweden sterk verankerd is. Lactalis is hoofdaandeelhouder van de zuivelfabriek die in Walhorn, vlakbij Eupen, gelegen is. De Walhorn-coöperanten bezitten de overige 49 procent van de aandelen. De Fransen willen de fabriek “in elk geval” blijven uitbaten, maar hebben natuurlijk wel melk nodig om tot zuivel te kunnen verwerken.
Lactalis werd op de hoogte gebracht van de - nog niet goedgekeurde - plannen voor een fusie tussen de Walhorn-coöperanten en het Scandinavische zuivelconcern Arla. De Franse zuivelverwerker heeft daar naar eigen zeggen niet uit geleerd welke motieven EGM Walhorn heeft om aansluiting te zoeken bij Arla. Het bedrijf zet in de verf dat zij vorig jaar 550 miljoen liter melk aankocht bij deze boeren. “Als de fusie er komt, zou dat grote gevolgen hebben voor de contractuele betrekkingen”, klinkt het onheilspellend.

De Fransen geven de site in Walhorn, waarin zij een aandeel van 51 procent hebben, nog niet op. Integendeel zelfs, want ze maken duidelijk dat ze de fabriek blijven uitbaten, dat ze er producten blijven verkopen en de nodige investeringen zullen blijven doen. Aan de vooravond van de afschaffing van de melkquota leek het bedrijf zich net voor te bereiden op een toename van de melkplas die verwerkt en verkocht moet worden. De Vlamingen onder de Walhorn-coöperanten twijfelen aan de investeringsbereidheid van de Fransen in de site in Walhorn. Net omdat zij bij Lactalis productiebeperkingen vrezen terwijl ze voor hun eigen bedrijven nog ontwikkelingskansen zien, zijn de Vlaamse melkveehouders de fusie met Arla genegen.

Het door zijn scherpe taal opmerkelijke persbericht besluit met de “grote twijfels” die Lactalis heeft bij de geplande fusie tussen beide coöperaties, die zij eerder als een alliantie ziet tussen een producentencoöperatie (EGM Walhorn) en een industriële groep (Arla). “Het druist ook in tegen de geest van het partnerschap met de Laiterie Coopérative Eupenoise in Walhorn.” De Franse zuivelgroep, die wereldwijd meer dan 200 fabrieken telt, sluit niet uit dat zij naar de rechter stapt om de 800 Belgische, Duitse en Nederlandse Walhorn-coöperanten aan hun beloftes te houden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fusie , europa en arla geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
4
TREFWOORDEN