Poll: aanpakken oormerkweigeraars

Een ruime meerderheid van veehouders die hebben gestemd op de poll van Melkvee.nl, is voor het aanpakken van oormerkweigeraars. Bijna 70 procent is tegen de stelling dat oormerkweigeraar Thom de Groot te hard wordt aangepakt.

Deel dit topic

Reacties

Coen
Vee zonder oormerk toegestaan

Melkveehouders die hun koeien niet willen voorzien van gele oormerken, mogen desondanks hun boerenbedrijf blijven uitoefenen. Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken, PvdA) haalt daarmee een streep door een besluit van haar eigen inspectiedienst.

GRONINGEN - Nederland kent ruim twintig oormerkweigeraars: biologische boeren die gewetensbezwaren hebben tegen het oormerken van koeien ter identificatie. Zij zien de gele flappen als bron van dierenleed: oormerken kunnen uitscheuren en ontsteken. Oormerkweigeraars zijn jarenlang gedoogd, maar de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) wil daarvan af. Zodra een oormerkweigeraar zijn bedrijf overdraagt, worden de gele flappen verplicht. Bij nieuwe oormerkweigeraars gaat de boerderij 'op slot'.

Maar Dijksma fluit de NVWA terug. Ook in de toekomst moet ruimte blijven voor koeien zonder gele flappen. Dat besluit de PvdA-politica na vragen uit haar partij en het CDA. 'De staatssecretaris wil die mogelijkheid open houden', zegt haar woordvoerder. 'Zij was het er niet mee eens dat zelfs bedrijfsopvolging van een gewetensbezwaarde niet mogelijk is.'

'Ik hoop dat eind deze week de blokkade eraf gaat', zegt Wytze Brandsma, oormerkweigeraar uit Bolsward. De Friese biologische boer geldt als eerste benadeelde van het NVWA-regime. Zijn vader Henk, inmiddels overleden, is jarenlang gedoogd als oormerkweigeraar, maar zodra Brandsma junior het bedrijf overnam, greep de inspectiedienst in. Sinds 30 januari mag hij geen kalveren meer verhandelen. Dinsdag kreeg hij persoonlijk van Dijksma te horen dat de NVWA is teruggefloten. 'Eerst zien, dan geloven.'

Europese regelgeving stelt oormerken verplicht. Zelfs zolang de Nederlandse regering het weigeren van de gele flappen gedoogt, betalen de betrokken boeren toch een hoge prijs: elk jaar krijgen zij namelijk een strafkorting van 20 procent op Europese subsidies, een bedrag dat oploopt tot duizenden euro's. Volgens Dijksma is er 'geen andere mogelijkheid' dan deze boetes uit te voeren.

Net als een aantal van haar politieke voorgangers, gaat Dijksma in Brussel lobbyen voor een andere identificatiemethode van melkvee, via een maagbolus of een onderhuidse chip - methoden die gangbaar zijn bij paarden en schapen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's poll en oormerkweigeraar geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN