Salmonella verdacht

Via de melkfabriek te horen gekregen dat wij status salmonella verdacht hebben,maar nog nooit eerder gehad.
we hebben de koeien het hele jaar op stal staan en ze krijgen alleen drinkwater.(we hebben geen bron).
waar moet ik nou zoeken??????????

Deel dit topic

Reacties

milkman1
Kan o.a. via ongedierte, via contacten met veehandelaar of een ieder die met vee in aanraking is gekomen,mest van een ander zomaar de kop weer opsteken
jan w
Kregen hier begin oktober ook een ongunstige uitslag.
Nadien kreeg ik een mededeling dat ze bij Qlip een fout hadden gemaakt en dat daardoor de uitslag onbetrouwbaar was.

Ik laat mijn oorbiopten onderzoeken bij Betervee in Maastricht
en die had ik al een mail gestuurd, waarop ik het volgende antwoord kreeg:

Hallo Jan,


Dank voor je mail.


’t Is moeilijk vast te stellen waar dit nu opeens vandaan komt. Boviene Salmonella kan door een paar bronnen je bedrijf binnenkomen:

1. Voer of voeradditieven

2. Insleep, via mest (laarzen van een buurman veehouder), via de inseminatoren of de veearts (palperen/inwendige echo) of aankoop van een Salmonella dragerdier


Ad 1.

Dit is de bron die het eenvoudigst te herleiden is. Als er een verandering in voer/voeradditie geweest is zie je soms antistoffen in de melk komen. Vraag de leverancier of hij z’n product op Salmonella heeft laten testen en/of er collega-veehouders zijn die het product ook zijn gaan gebruiken en hetzelfde waarnemen.


Ad 2.

De meest voorkomende bronnen! Salmonella gedijt het best in het darmstelsel van het rund en Salmonella dragers scheiden grote hoeveelheden bacteriën uit. Door snuffelen, opname uit het darmstelsel en via wonden kan de Salmonella in de bloedbaan terechtkomen en een antistofreactie veroorzaken. Deze antistoffen vind je ook snel terug in de melk.

Met name via mest kan Salmonella snel van bedrijf naar bedrijf gaan (dus gasten altijd schoenen wisselen of ontsmetten voordat ze op je bedrijf komen), eenmaal binnen het bedrijf is de horizontale besmetting snel gebeurd. Besmette dieren kunnen dragerdieren worden (het immuunsysteem van de koe kan “vastlopen” waardoor de Salmonella niet meer als lichaamsvreemd gezien wordt). Met name de dragerdieren zorgen voor een constante bron van besmetting.


Bestrijding is gebaseerd op het snel opsporen van dragers (en afvoeren/slacht) en vervolgens strenge hygiëne in acht nemen (kledingregime).


Ik hecht een (Amerikaans) artikel aan met achtergrondinformatie. De nuvolgende link geeft ook goede tips: vanstadtotwad.nl/landbouwhuisdieren/….


Ik hoop dat je hiermee vooruit kunt. Mocht het straks nodig zijn om dragers op te sporen willen we dat graag doen....


Met vriendelijke groet,

Wim

BeterVee / ELDC

Dr. Wim Schielen
rayontario
Nog nergens dit gebeurd op veel plekken en verdwijnt soms zo weer, zeker zolang er geen Type wordt vastgesteld is bestrijden onmogelijk in de melkveehouderij.
Wil je toch onderdrukken verstrek dan hoge dosis Flora TMR van Vitados
oldhuus
Niet te druk over maken.
Hebben het hier ooit 1 keer gehad, vogelnesten in de stal o.a. boven krachtvoerbox opgeruimd en paar aangekochte koeien weg gedaan. Nooit weer wat over gehoord.
fries8
Ik was 4 x positief in de melk ...in dec alle melkkoeien laten onderzoeken in de melk en niet 1 positief ...en niets veranderd aan de bedrijfsvoering.....
+3
Vario512
In januari van alle melkkoeien de melk laten onderzoeken op antistoffen. Hiervan waren er 11 positief. Van deze 11 koeien mestmonsters laten nemen, waarvan er 0 positief waren. Begin februari heeft de fabriek weer een tankmonster genomen. Uitslag 'Ongunstig'.

De dierenartsen geloven niet meer in het salmonellabestrijdingsprogramma van RFC. Wij dus ook niet.

De mestmonsters wilden we laten onderzoeken door EVL in Woerden. Volgens de dierenarts kon dit niet meer, omdat de overheid de onderzoeksresultaten niet erkend.

Kosten 900 euro, en geen steek verder. RFC bedankt!
huub
Vijf koeien in de mpr positief-> mestmonster, alle vijf niets aangetoond. Grrrrrr
de hoef
Zeer vorse koeien zeker.had er hier ook een paar ,en vorig jaar ook
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@huub: alle vijf niets aangetoond. Grrrrrr

Waarom grrrr? Komt best af, aangetoond in de mest = "verplicht" afvoeren. De schade is nu dus beperkt gebleven tot de onderzoekskosten.
huub
@Jack Rijlaarsdam
En de volgende keer weer tankmelk ongunstig, daar heb ik geen zin in. Wij willen overal aan meewerken, maar dan moeten er wel goede onderzoeksmethode's zijn..
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@huub: Wij willen overal aan meewerken, maar dan moeten er wel goede onderzoeksmethode's zijn..

Tja, sommigen nemen een gokje in de Staatsloterij. Wij melkveehouders spelen automatisch mee met de kwartaaltrekking van het Salmonella-spel...

De uitleg van deskundigen zal jou ook bekend zijn: jij hebt op je bedrijf een recente infectie gehad, daardoor antistoffen in de melk en geen bacteriën in de mest of er zijn latente dragers die maar af en toe uitscheiden.

Hier na negen monsters op rij ongunstig, nu opeens een uitslag gunstig. Hopen dat het uitdooft...
huub
@Jack Rijlaarsdam dan doe mij maar de Staatsloterij, daar valt nog iets te winnen..
+1
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam
Hier voor eerste dat salmonella vrij verplicht\gewenst is vrij in de tank van salmonella
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@MTSTAMMINGA: vrij in de tank van salmonella

Gefeliciteerd! Als het mee zit de volgende keer over vier maanden ook gunstig, dan kom je gelijk op niveau N1 en ben je voorlopig uit de problemen.

Hier sinds twee weken ook op niveau N1 door twee opeenvolgende gunstige uitslagen. Was nogal frustrerend dat de vrijwillig genomen extra tankmonsters wel allemaal gunstig waren, maar juist een regulier monster in dezelfde periode ongunstig. Twee maal uitstel aangevraagd en gekregen. Voorlopig lijkt het lek boven, krijg ik net van de week uitslag van Neospora in de tank...
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam
Je krijgt veeziektes gratis ,maar kost een boel energie en soms geld om ze kwijgt te raken Neospora heb ik ook laast van gehad

De laaste koeien die ik ervan verdacht hadden het niet volgens de gezondheiddienst
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Vario512: De mestmonsters wilden we laten onderzoeken door EVL in Woerden. Volgens de dierenarts kon dit niet meer, omdat de overheid de onderzoeksresultaten niet erkend.

.......RFC bedankt!

EVL staat niet op de zogenaamde witte lijst, dit is echter maar een advies, je kunt er dus gewoon monsters laten onderzoeken. De overheid heeft hier helemaal niets mee van doen, de regels komen vanuit de NZO.

Het is dan ook niet alleen RFC, maar de gehele zuivel die deze regels hanteert.
huub
Hier ook, ook een keer een test die nadien ongeldig verklaard is, bij de volgende MPR individueel testen. Als daar niets uit komt ga ik maar eens RFC bellen en er eentje door de telefoon trekken.
+1
fries8
Fcdf laat melk onderzoeken bij QLIP ....misschien ( haast wel zeker )deugd hun onderzoek methode niet
milkman1
Het is de macht van een grote oliefant tegen een kleine mug als je begrijpt wat ik bedoel.
jan w
Vorige week op de focus avond. Ook een boer positief op salmonella. de eerste dieren afgevoerd en de volgende dieren verkocht naar belgie aan een boer, die ook leverde aan RFC. Maar daar hebben ze geen salmonella programma.
DeBoerin
Quote:
@fries8: fcdf laat melk onderzoeken bij QLIP

We mogen n.a.v. onduidelijke uitslagen een kijkje gaan nemen bij Qlip.
de hoef
Had hier vorige week een tank kiemgetal van 234
volgende tank weer onderzocht kiem 13
daarvoor ook altijd tussen 10 en 15
effe gebeld naar qlip daar worden geen fouten gemaakt
Nico96
@de hoef
Tussen 10 en 15 vind ik eigenlijk net te hoog, het moet onder de 10 zitten, anders is het Russische roulette.
huub
@Nico96
Hebben we hier al eens gehad met celgetal, weet het niet precies meer, in de tank ergens tussen de 200 en 300, in de zelfde tank ook mpr gehad, onder de 100. Bellen; "waarschijnlijk een vergissing"
meelezer10
@de hoef
toevallig geen koe pas driespeen gemaakt en de robot de verkeerde speen heeft aangesloten?

Ik ben het met je eens de fout kan ook ergens anders gemaakt worden. ik kan er tig bedenken maar bewijs dat maar eens als boer trek je aan het kortste eind. Al veel jaren geleden hebben we hier een keer een zeer hoog kiemgetal en celgetal gehad. De volgende keer weer normaal. bewijs maar.
de hoef
@meelezer10ik kan niks bedenken ,ga er ook niet moeilijk over doem ben blij dat het weer goed is
de hoef
@Nico96
zat vroeger mer alleen melkstal altijd rond de 6 nu met een paar robots en melkstal altijd tussen de 10 en 15
oldhuus
Gewoon zorgen voor goede weerstand onder de koeien dan ben je er zo vanaf, geld ook voor andere ziektes, denk ik.
MTSTAMMINGA
Samonella is veel ongrijpbaarder dan men dacht

En die het heeft ,en er verder geen laast van heeft denk waar zijn we nu weer meebezig Zoals ik volgend MPR zal het weer wezen 😞
Veearts zie al melk maar niet te veel koeien die keer

Andere melkfabrieken laten het ook onderzoeken bij QLIP @fries8
+1
harry uit b.
Vorig jaar Salmonellauitbraak gehad. Nu 15 dieren af moeten voeren en nog steeds Salmonella. Je word er beroerd van...
mts Postma
Zag je ook wat aan die 15 dieren dat ze ziekwaren harry uitb

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien en salmonella geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
5
TREFWOORDEN