Graag snel uitleg van rabobank over executieveiling weert????

Hoe kan de rabobank zo dom en respectloos met een melkveebedrijf in financiele problemen omgaan.
Hier lusten honden nog geen brood van.

Deel dit topic

Reacties

+2
Coen
Waarom ?? ze hebben toch zelf het risico genomen?

zag een overzicht dat ze vorig melkjaar 4 miljoen kg melk hebben geleverd op een melkquotum van slechts 23.000 kg (wel met hoge vetreferentie), dat kost natuurlijk een vermogen aan quotumkosten en zoveel financiele ruimte zal er wel niet zijn geweest.
+3
George
Beste Cloony ,
Het is niet Weert maar Nederweert.
Niet te snel oordelen als je de achtergrond niet kent. Ik ga me er hier niet teveel over uitlaten maar ik kan me wel voorstellen dat toeleveringsbedrijven graag voor hun diensten en werkzaamheden betaald worden. Ik geloof niet dat alleen een bank hier schuldig is.
cs-agrar
Andermans boeken zijn duister..
+8
George
Mijn loonwerker zegt altijd: Als je iets niet begrijpt hoe het allemaal kan , is het vaak zo dat het eigenlijk ook niet kan.
+1
de hoef
Dat zegt opa [mijn vader] hier ook altijd
spotmelker
Toen de vetcorrectiefactor van 0,18 naar 0,09 ging was het einde oefening voor die mannen. Het percentage van de overschrijdingsliters waarover superheffing moest worden betaald werd daardoor veel te groot.
Boeren die VEEEEEEEEEEEEEEEEEEL meer kunnen dan de doorsnee /normale boer ,daar heb je nooit zo heel lang last van !!!
matt
@spotmelker
0,09 regel is pas in 2009 gekomen,onderschreiders rekenen nog altijd met 0,18

Vetmelkers zijn al in 2007,aan banden gelegd door aanpassing aan superheffingsregels
Ik weet het niet zeker maar dacht dat ze vanaf toen niet meer als 25% mochten
Overschreiden.
noordhollander
De oorzaak is oa vetquotum en wvb verder nog vragen?????
George
Tja vetquotum en hoezo WvB?
Wat weet je nog meer?
+1
Coen
Alle vetmelkers hebben hun inspiratie opgedaan via WvB en hebben nu dezelfde financiele problemen 😞
+1
hookwood
Sommetje kon iedereen maken natuurlijk. Als je 6 % verschil had met je referentie kon je zelfs onbeperkt leveren.
spotmelker
Bij 4% verschil (lager dan referentie) moest er ongeveer over 30% van de overschrijding superheffing betaald worden. De totaallevering doet daarbij vrijwel niet ter zake.
Coen
@spotmelker
maar dat is dan wel een post quotumkosten van 8 a 9 cent over alle liters 😞
er zijn maar weinigen die zoveel quotumkosten kunnen dragen
+1
spotmelker
@CoenKlopt. Als de gemiddelde NL melkveehouder 6 cent Q-kosten kan hebben moesten zij 3 cent xtra marge maken. Dat kon door scherp en goedkoop voeren. Dat laatste lukt helaas niet meer en is het grote probleem van alle intensieve veehouderij.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@spotmelker: Als de gemiddelde NL melkveehouder 6 cent Q-kosten kan hebben

Ik heb gisteren wat quotum verhuurd voor 26,43 ex btw per kg aan de handel. De gemiddelde NL melkveehouder kan blijkbaar best wat Q-kosten hebben...
George
Ik denk toch echt dat meerdere factoren spelen en niet alleen dat vetquotum. Het bedrijf is enorm gegroeid , misschien wel te enorm.
Maar dat zien we meer tegenwoordig en de Boerderij vind deze bedrijven populair om over te schrijven en een reportage aan te wijden. Ik pruts liever wat door met wat vaarzen aardappelen en korrelmais.
storm
Dit zal vast niet het enige bedrijf zijn wat dankzij de vetmelkerconstructie enorm gegroeid is en daardoor kapot gaat.
De stijging van de leaseprijs de afgelopen dagen zegt mij dat er meer komen.
Foliepak
Ondernemer probeert al drie jaar uit de klauwen van de bank te blijven, heeft inmiddels flink spoor van vernieling achter gelaten bij veel leveranciers. Bank wil blijkbaar kosten wat kost een einde maken aan de grootheids waanzin van de ondernemer. Aanvraag faillissement is inmiddels al zes weken geleden bij rechtbank ingediend!
avondrood
De veroorzaker betaald terecht de rekening zoblijkt. Aanpakken diegene die denken buiten de wet te kunnen leven. Hou onze toeleverende bedrijven instand waar we lang mee verder moeten.
Clooney
Mensen die in zulke situatie's terechtkomen doen de gekste dingen, neemt niet weg dat ze wel voor de konsekwenties van hun schade in moeten staan.
Reken de Bank wel zeer zwaar aan waarom zolaat in te grijpen en hoe 't kan dat het bedrijf zoveel euro's heb kunnen lenen.
-1
Kenijor
Als de bank te vroeg ingrijpt is t ook niet goed, dan heb je de kans niet gehad. In iedere sector is t normaal dat er bedrijven failliet gaan, geeft weer ruimte voor anderen. Het is eigenlijk abnormaal dat er geen bedrijven failliet gaan zoals in de melkveehouderij. Waar de ene verliest, wint de ander weer en zo hoort t ook.
George
Beste Kenijor
Bij faillisementen in de melkveehouderij zijn er alleen maar verliezers. Wat win je ermee als een collega failliet gaat? Je kunt het zien als een teken aan de wand , enorme groei is ook in de melkveehouderij niet zaligmakend.
de hoef
In mijn ogen is het wel een echte ondernemer .hij heeft gedacht iets slim te doen ,heeft een paar jaar zeer goed gegaan.[daar heeft ie nergens grote verhalen over verteld]nu gaat het mis en iedereen weet het beter .ik vind het gewoon zonde ken heel de beste man niet maar ik gun het hem niet ik wens hem veel sterkte de komende dagen
George
@de hoef
Beste de hoef heb je wat aan je ogen? 😄 Als je hem niet kent kun je er niet over oordelen en weet je niet of het wel zo'n goede ondernemer is. Ik wens in ieder geval de schuldeisers veel sterkte en hoop dat ze eindelijk hun geld ontvangen waar ze recht op hebben.
Coen
@de hoef, deze collega heeft toch veel te veel risico genomen met dit tot gevolg, is toch niets voor goede ondernemers ?
de hoef
Sjors die schuld eisers vonden hem waarschijnlijk eerst ook heel geweldeg.en nu vinden ze hem heeeel wat anders
de hoef
@Coen
dat ben ik met je eens meer risico genomen dan hij had overzien
George
@de hoef
Ik weet niet of ze hem geweldig vonden. Vind jij iedereen geweldig waar je zaken mee doet.
Kenijor
@George
Een warme sanering is toch niet goed voor diegene die wel vooruit wil, en vooruitgang heeft niks met groei in omvang(hectare en koeien die je kan tellen) maar met eigenvermogen. Als je wel groeit in ha gelijk met je schulden en amper aflos, kom je in mijn ogen niet veel verder. Als er koud gesaneerd wordt, komen er meer productiemiddelen op de markt en worden deze goedkoper, wat weer gunstig is voor degene die t in zijn vingers heeft. Al had deze ondernemer wat bescheiden geweest en meer onroerend goed had gekocht, had de bank misschien meer zekerheid. Maar misschien is hij privé wel niet los.
Coen
@Kenijor, de huidige periode doet mij sterk denken aan de periode rondom 1980, zeer hoge grondprijzen en een enorme bouwgolf

een paar jaar later gingen ook veel melkveehouders zelfs failliet 😞 maar wel weer met gevolg dat er voor de echte ondernemers veel kansen lagen
George
@Kenijor
Een koude sanering komt vaak voor in een sector waar het heel slecht mee gaat. Met de een slechter dan de ander maar wel gemiddeld genomen slecht. Dus kun je jezelf afvragen of je dat wilt? Als produktiemiddelen en grond in waarde dalen wordt je in principe zelf ook armer en moet je vaak weer lang werken om deze weer terug te verdienen.
Kenijor
@George
Als iets zakt in waarde is dat alleen lastig als je verkoopt, als t een productiemiddel is gebruik je t voor je onderneming. Een warme sanering is kunstmatig en voor een vakman niet wenselijk of nodig.
pieta
Quote:
@Kenijor: Het is eigenlijk abnormaal dat er geen bedrijven failliet gaan zoals in de melkveehouderij.

Nu vraag ik me even af of jij beschikt over sectorkennis. In veel andere sectoren wordt gewerkt met of de BV-vorm of ze hebben geen of heel weinig eigen vermogen. In de melkveehouderij ligt dat toch even iets anders bij de meesten.
+3
George
@Kenijor
Je kunt toch niet blij zijn als een produktiemiddel grond of quotum of iets heel anders enorm in waarde daalt? Een nieuwe trekker of auto wordt gezien als een slechte investering omdat het snel in waarde daalt. Maar een liter melkquotum die ooit 2 euro waard was mag gewoon verdampen omdat je die toch nodig hebt voor je bedrijfsvoering? Of grond die €60000 per ha waard is daalt naar €30000 per ha , lekker boeien want die heb ik toch nodig voor mijn bedrijfsvoering? Moet je wel enorm lang voor werken en kun je later met pensioen om deze waardevermindering weer opnieuw terug te verdienen. Ik heb dit gedachtengoed van zogenaamde echte ondernemers nooit echt zo goed begrepen.
+3
pieta
@Kenijor
Ik zie het toch liever anders. Vakman staat trouwens niet persé gelijk aan ondernemer. Ik zie graag dat mijn bezittingen op de lange termijn meer waard worden.
+1
George
@pieta
Beste Pieta als we eerlijk zijn moeten we het daarvan in de landbouw ook hebben. De rendementen op geinvesteerd vermogen liggen op een uitzonderlijk laag niveau wat je in bijna geen enkele andere sector ziet. Vakman of ondernemer , ik voel me meer gewoon boer.
Kenijor
@pieta
Dat is natuurlijk zo, iedere situatie is voor iedereen anders. De laatste decennia was t voor de vakman moeilijk om ondernemer te worden. En was t makkelijk om ondernemer te blijven als je totaal geen vakman was, je verkocht een gedeelte land of quotum en je was er weer, dit had je goedkoop of gratis verworven dus niks aan de hand voor de buitenwereld.
Kenijor
@George
OK boer dan maar wat heb je geïnvesteerd dan?
George
@Kenijor
Hoezo wat bedoel je? Maakt dat ook wat uit dan? De laatste investering was volgens mij een nieuwe combinatiemagnetron in de keuken omdat de oude kapot was.
Kenijor
@George
Jij hebt t over rendement op wat je geïnvesteerd hebt. Volgens mij is dat in jou geval vrij hoog.
George
@Kenijor
Als je een stuk grond koopt van €60000 per ha zal het niet meevallen om daar rendement op te halen en moet je feitelijk hopen dat deze grond verder stijgt in waarde of op zijn minst stabiel blijft. Rendementen op (geinvesteerd)vermogen in de landbouw zijn gewoon laag.
Mijn rendementen zijn ook erg laag maar ik probeer de rit gewoon op mijn eigen manier uit te zitten met wat ik al heb en door de lasten zo laag mogelijk te houden. Bij mijn manier van boeren passen geen grote investeringen en dito hypotheken.
Kenijor
@George
Kijk dan moet je gewoon niet kopen.
gezienus
Quote:
@George: ik probeer de rit gewoon op mijn eigen manier uit te

heb je geen opvolger
George
@gezienus
Tot op heden lijkt het er in ieder geval op dat ik die niet heb.
Ik heb wel een dochter en een zoon maar die hebben niet zo'n interesse voor de landbouw.
George
@Kenijor
Beste Kenijor ik moet in ieder geval niks en dat wil ik graag zo houden.
gezienus
@George
hier ook niet had het graag gewild maar je kunt ze niet dwingen

george
maar mocht hij morgen zegen pap ik wil koeien melken koop je hem de stal vol en geef je hem een kans of praat je hem om
George
@gezienus
Gelukkig zit ik niet in die situatie maar als ik echt zou zien dat hij er vol van was denk ik dat we misschien wel weer zouden beginnen.
Maar er zijn toch meerdere wegen om in de landbouw te blijven. Ze kunnen ook gewoon gaan werken en ieder de grond verdelen en deze blijven bewerken of verhuren etc.
Kenijor
@George
Tuurlijk moet je niks, niemand moet dat, de een wil nou eenmaal meer als de ander. Maar als je echt wilt is t bijna niet te doen om voor land met deze prijzen rente en AFLOSSING te voldoen.
Degene die hier in de buurt grond kopen(van niet verwanten) zijn over t algemeen uitgekochte of nog uittekopen boeren en paar industriële landbouw beleggers die niet weten wat ze met hun moeten doen. T voordeel van die laatste groep is dat we t daar weer van huren kunnen.
George
@Kenijor
Dat bedoel ik nou , ook al wil je vooruit maar je weet dat het niet uitkan dan moet je het gewoon niet doen. Als velen zo denken zal de grondprijs dalen maar zo denken we dus niet allemaal en blijven er toch genoeg vermogende bedrijven en of particulieren over die de grond toch kopen.
Foliepak
Dit is voor de bank iets waar ze geen blijkbaar geen raad mee weten, komtzelden voor met zo grote aantallen. Als het een gemiddeld bedrijf was dan zo het allang zijn geregeld, zullen op dezemanier hun verlies nemen afboeken en gauw vergeten. Veestapel is , kwalitatief van heel goed niveau.
storm
Je kunt de BANK zeker aanrekenen dat ze zelf dit bedrijf gefinancierd hebben. Deze executieveiling kent naar mijn inzien alleen verliezers, want de Bank schiet er echt niet bij in. Die krijgen hun geld wel maar ik maak me meer zorgen over de toeleveringsbedrijven.
Als een boer van gemiddelde omvang de rekening van de loonwerker niet betaald daar komen ze wel overheen maar zo'n bedrijf heeft heel veel loonwerkkosten!
cs-agrar
Je kunt ook zeggen, doordat deze boer zo ver gegaan is bij de bank, hebben ook andere bedrijven, meeliftend op de boer, extra kansen gekregen.
+3
andre01
Ieder maakt zijn eigen keuze`s De ondernemer die uitbereid/investeerd, wordt hij tegen gewerkt, stapt hij naar een andere bank of adviseur. Storm noemt de loonwerker en leveranciers, ook zij moeten kijken waar ze aan leveren of voor werken, en niet danken dat alles goed komt, ook in de landbouw zijn ondernemers die de balans in hun bedrijf verliezen.
jg
Andre , mee eens maar wat is nou BALANS. Er is discussie tussen Robert Bodde en CLM, LTO komt met eigen grondgebonden norm, Banken doen stresstest met dierrechten. Harm Holman krijgt ruimte in Nieuweoogst, Wakker Dier wil koeien niet in hun eigen mest laten liggen. Koeien horen te weiden, terwijl ze op dat moment niet altijd efficient met fosfaat omgaan. Wel het meest limiterende mineraal. En nu wil je met een leuk bedrijfsplan naar een financier.....
+1
ricardo
Ik ben erg benieuwd wie van jullie het bedrijf en de mensen waar het om gaat echt kennen, en dus ook van het verhaal wat er achter zit echt de hoed en de rand weten. En wie er gewoon zijn mening geeft zonder de situatie goed te kennen, roept u maar !
George
Het verhaal echt van de hoed en de rand zullen weing mensen kennen. Wel al jarenlange geruchten die blijkbaar toch ergens op gebaseerd waren.
+2
Foliepak
Zit er kort genoeg bij, situatie al jaren gevolgd zelfde tijd gebouwd, ondernemer kon alleen goede koeien fokken voor de rest een ging hij bij het minste of geringste over de rooie en is de verlopen tijd een paar bussen personeel versleten.
Dre van Helmond
De grootste fout die hij gemaakt heeft is gokken met vet quotum .
Daar deed de bank eerst ook aan mee toen het nog goed ging!
George
De mogelijkheid van onbeperkt leveren op een hoog vetquotum is toch al weer een hele tijd geleden , maar na deze onzekerheid heeft hij nog die grote nieuwe stal durven bouwen.
Dre van Helmond
Hij melkt al 3 jaar in de nieuwe stal maar zijn verdere uitbreiding is nooit gerealiseerd.
Uitbreiding was voor 800 koeien hij heeft met de nieuwe stal maar i50 plaatsen bijgekregen, zorg en melk stal!
Zou nog een stal voor 400 koeien gebouwd worden.
Heeft ook nog problemen met zijn gezondheid gehad.
Ben benieuwd of het ook echt doorgaat.
George
Beste Dre dat zien we morgen dan wel weer zou Tita tovenaar zeggen.
Overspannen Dre ? Hoe kan dat nou . Je zou ook knetter gek worde op zo n spook bedrijf !!! Zijn er nog beelden van t bedrijf ???
Coen
DTOT, wens je grootste vijand heééél veel personeel toe 😄
George
Beste DTOT
Gewoon het adres intikken op google maps streetvieuw.
Foto is wel van september 2009 en toen stond er nog geen grote nieuwe stal.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rabobank , brood , bank , melkveebedrijf , executieveiling en veiling geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
65
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
7