Steenmeel, lavameel e.d.

Wie van jullie heeft ervaring met het toepassen van Steenmeel, lavameel e.d. Zowel in de box als misschien op het land?

Ik vraag me af of er mensen zijn die ervaring met deze producten hebben al dan niet in de box en wat die ervaringen dan zijn? Positief en negatief.

Ik vraag het omdat ik betrokken ben bij een project waar bij wijze van proef wordt gekeken of steenmeel (er zijn veel verschillende soorten) gebruikt kan worden om de PH omhoog te brengen. Het voordeel van steenmeel lijkt te zijn dat het net als schelpenkalk rustig werkt waardoor het bodemleven niet wordt opgejaagd dat vervolgens Organische Stof verbrand. Tegelijkertijd kan het bepaalde sporenelementen leveren die in sommige gevallen nodig zijn.

Of het uiteindelijk kansrijk en betaalbaar is gaan we in het project uitzoeken.

p.s. ik ben op geen enkele wijze verkoper o.i.d. en ook het project is onafhankelijk. Ik hoor graag meer ervaringen als die er zijn. Wellicht dat we die praktijkervaringen mee kunnen nemen.

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
Hier al een paar jaar in de boxen 1x per week bevalt goed, maar op het land kun je gewoon wat vaker een beetje kalk strooien als te veel in een keer. Bij die dure zeeschelpenkalk moet je maar afwachten of het ooit werkt, en steenmeel is zo als het hier te koop is in bigbags te duur om op het land te strooien dan maar eerst in de box en via de mest op het land.
WimH
Welke soort gebruik jij Oldhuus? er zijn nogal wat merken en soorten in de omloop. En moet je nog bijbekalken?
oldhuus
1x per week een paar kruiwagens Lava3, dat is een 10m3 per jaar dus moet sowieso wel bij bekalken, zeker op zandgrond. En de zaagsel die we ook strooien verzuurd weer dus..
ronnie2
Powerkalk 2maal daags in de boxen werkt uitstekend bekalken op het land doen we nooit meer
jan w
Hier gebruiken we Desicalk in de boxen 3x per week. Dit in het verleden over het gehakselde stro en tegenwoordig over de dikke fractie gemengd met stro.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalk , brand , bodemleven , lavameel en sporenelementen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
11