EMIR en Rabo

Mensen met een derivaten product worden door de Rabo gevraagd om nieuwe voorwaarden te ondertekenen.
Al lezend lijkt het meer op een wurg contract. Wat vinden jullie?

Deel dit topic

Reacties

pieta
Wat is er wurgend aan?
Cornelis
Als je niet tekent zijn alle kosten die rabo maakt voor de klant.
jan 1
Wat ik niet begrijpt teken ik niet..!
paul1
Wat is `een derivaten product ` ?
matt
Hier staat het uitgelegd Paul nl.wikipedia.org/wiki/Financi%C3%ABle_derivaten/

Deze man weet er alles van..

ed.nl/regio/helmond/…
paul1
Ok bedankt !
jan is hobbyboer
Als je zoveel geld over hebt dat je kunt gaan gokken met een derivaten product van de Rabobank (wat dat ook wezen mag) dan kun je beter paar weekjes naar een warm land op vakantie gaan, heb je er tenminste nog wat aan, in ieder geval ontspanning ipv stress. Mocht je het geld niet echt over hebben, investeer het dan in iets zinnigs zou ik zeggen.
pieta
Met een derivaat kun je gokken. Dit is bij een boer met een lening bij de Rabobank meestal niet het geval.
Cornelis
In ons geval gaat het om een SWAP, maar zo te lezen ben ik de enige met nieuwe te ondertekenen voorwaarden.
ejb
@Cornelis

nee Cornelis ik kan je geruststellen ook wij hebben die brief gehad en heb onderussen contact met de bank gehad en mee gedeeld dat ik alleen iets teken wat ik snap en die opmerking hadden ze meer gehoord en er kwam nog een vervolg op en tot die tijd teken ik dus niets.

dacht dat het bij ons te maken had met feit dat ik de aandelen RFC wou verkopen vandaar dat ik nog niet gerageerd had op dit prikbord maar het was de de rente cap die ik nog heb
pieta
@Cornelis
De meeste maken niet zo veel reclame voor het hebben van een derivaat.
MTSTAMMINGA
@Cornelis
Hier ook nog een SWAP die in dec afloopt
Heb die dikke envolop ook gekregen Iigt op de stapel van beter doorlezen en in verdiepen
Dat ik lees de reakties hier met VOLLE aandacht
+2
Cornelis
@pietaAchteraf weet ik het ook....
MTSTAMMINGA
@Cornelis
Er zijn meer boeren die alles fout doen,nog boer Dan dan boeren die alles goed doen

Als ik soms hoor hoe veel slimmer een andere is als ik Heb ik medelijden met die man wat belasting betalen aangaat
+2
pieta
@Cornelis
Ik bedoelde dat veel er niet mee te koop lopen dat ze er een hebben. Ik ben er zelf laatst mee bezig geweest maar dan moest ik alles vast zetten iddels een derivaat en dat zag ik niet zitten. Een gedeelte deden ze niet.
jan 1
Quote:
@Cornelis: n ons geval gaat het om een SWAP, maar zo te lezen ben ik de enige met nieuwe te ondertekenen voorwaarden.

Natuurlijk Cornelis ben je niet de enigste,hier ook een zwap,loopt groot gedeelte dec af,(ben ik blij mee!)Heb ook een envelop gehad,daar snap ik dus nix van,kan het niet ondertekenen dus.
Cornelis
@MTSTAMMINGAAch het was toen een keuze en een risico afweging met de kennis die ik toen had. Gelukkig zit er een keer een einde aan. En het is te bidden voor de rest dat mijn swap niet heel goedkoop wordt ineens....
ricardo
@Cornelis
Als je swap heel goedkoop word is de rente toch laag of bedoel je dat niet? daar heeft de rest waarschijnlijk geen probleem mee of zie ik dat verkeerd Cornelis?.
+1
pieta
@ricardo
Dat zie je verkeerd, hij bedoelt dat als zijn swap goedkoop wordt dat de rente dan hoog is. Zijn SWAP contract gaat dan van de huidige negatieve waarde naar een dan positieve waarde. In die zin wordt zijn contract wel meer waard.
Coen
@pieta. met treasury is, voor dat deel van de financiering, het renterisico dus afgedekt.
als een oude renteruil positief wordt zijn de rapen echt gaar want dan gaat de rente met circa 4% omhoog 😞
Cornelis
@pietaZo zit het. Het contract wordt alleen meer waard, rente blijft wrs hetzelfde.
+1
jan is hobbyboer
@Coen en pieta:
wat een gedoe weer allemaal om ietsje minder rente te betalen. Als je variabel financieel te spannend vind zet je het geld toch gewoon vast. Betaal je gemiddeld (maar dus niet altijd) ietsje meer en heb je verder geen gezeik. Als je het niet kunt betalen moet je het gewoon niet doen. Snap echt niet dat mensen aan dit soort gegok beginnen. Variabel is toch eigenlijk ook alleen voor mensen die ruim in hun liquiditeit en onderpand zitten en eventuele tegenvallers makkelijk op kunnen vangen? Maar sommige mensen willen gewoon niet zonder stress boeren cq leven. Dat geeft ze op een of andere manier een kick.
+2
Cornelis
@jan is hobbyboerJan dat gokken valt reuze mee. Een swap is ook een vorm van vaste rente. Het gedoe is dat het contract verhandelbaar is en dus een marktwaarde heeft. Met de dalende rentes van de laatste jaren hebben deze contracten dus een zwaar negatieve waarde, die aan het eind van de looptijd gewoon verdampt.
jan is hobbyboer
@Cornelis
Snap er steeds minder van. Wat ik er wel van begrijp is dat het een soort hedge is tegen hele hoge rentes. Waarom doet iedereen zo moeilijk. Is het alleen omdat de rente sinds de afsluitdatum flink gezakt is en daardoor de waarde van dat contract 0 is, daarvoor is dat ding nu toch juist. Zie het voordeel alleen nog niet t.o.v. 'gewoon' vastzetten van de rente, al is dat natuurlijk lang niet zo spannend vertellen op een studiebijeenkomst.
ricardo
@jan is hobbyboer
Toen ik de boerderij overnam was vaste rente dmv een swap meer als een half procent goedkoper dan gewone vaste rente voor het deel wat we hebben vast gezet zonder extra inspanning zo mee te pakken.
jan is hobbyboer
@ricardo
Raar dat de bank dat dan zelf niet doet? Iedereen aan de swap ipv vaste rente
pieta
@jan is hobbyboer
Dat deden ze dus ook. Ik heb gelukkig niet meegedaan. De pijn tov een gewone vaste rente bij de bank zit hem in dat er schijnbaar na elk kwartaal rente bijbetaald moet worden (je betaalt bijv euribor 0 + 2% opslag = 2%) dan kom je aan het einde vh kwartaal en dan moet je je SWAP contract nakomen waarbij je 5% hebt afgesproken en dan moet je over dat kwartaal die 3% bijbetalen. Vervolgens krijg je bericht dat je contract en negatieve waarde van bijv 200.000 euro heeft. Daar hoef je verder niets op uit te doen.
+1
jan is hobbyboer
@pieta
Ik begin het een beetje te snappen. Je hebt gewoon een euriborretje tegen hele lage rente maar omdat de bank je bang gemaakt heeft voor een piek in de rente heb je deze swap genomen (gewoon soort hedge die alle internationale bedrijven ook voor valuta gebruiken). Alleen is de constructie zo dat je de euribor rente elke maand betaald (lekker weinig) maar voor de SWAP elk kwartaal bij moet betalen. Als de rente echt naar 8% was gegaan in jouw voorbeeld dan hadden ze elk kwartaal geld toe gekregen en piepte er niemand.

Nu is dat allemaal wel een beetje naief gedacht, in 2008 kon iedereen nagaan dat deze crisis japanse omvang zou hebben. Er moest zoveel afgeboekt worden (deleveraging noemen ze dat met een moeilijk woord volgens mij, gewoon afboeken), er zijn een groot aantal sectoren gewoon compleet failliet in dit land, alles wat maar iets met vastgoed, tuinbouw, of intensieve veehouderij te maken heeft het op (om er maar een paar te noemen), en als gevolg daarvan de banken ook. Daarnaast hebben banken ook nog met van allerlei andere rotzooi gegokt dus daar is de financiele pijn helemaal enorm.

Beetje lang verhaal weer, maar wat ik wil zeggen is, hoe heeft iemand een boer ooit aan kunnen praten dat midden in deze crisis de rente zou gaan stijgen, dan zou het hele zakie nog eerder failliet gaan. Rente blijft echt nog jaaaaaaaaren heel laag. Kan gewoon niet anders, er staat al veel teveel onder water (zeker na vandaag).
+1
schoppenboer
@jan is hobbyboer
In 2008 was er nog niet echt sprake van crisis volgens mij. Dat kwam pas later....
matt
@schoppenboer
Klopt in 2008 was de euribor,even vrij hoog toen zijn dit soort producten denk ik
Verkocht.
+1
jan is hobbyboer
@matt
Ik geef jullie maar het voordeel van de twijfel, in september 2008 ging Lehman Brothers plat, toen was de zaak al paar maandjes kanp hard in elkaar aan het donderen, alleen de regering had dat toen nog niet door.
MTSTAMMINGA
@schoppenboer
Toen dachten we dat de rente misschien wel weer zo aantrekken
Wat eerste ook even ging gebreuren dus toen betaalde de verzekering ons elke 3 maanden uit

Als jij zeker weet dat de rente HEELLANG laag blijft @Jan is hobbyboer Wat doe je dan met die kennis?
Ik denk dat hij laag blijft maar weet het niet ZEKER !!!!!
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer
Als je Oma wist wat jij nu weet Jan is het leven niet zo moeilijk !!!
In 2008 dachten ze nog dat ze als poltiek de economie wel konden lijden en redden
matt
@jan is hobbyboer
Je hebt gelijk jan,meende dat het sept 2009 was maar heb het even gegoogeld,vanaf toen
Is de euribor gezakt.
Weet nog wel dat de euribor toen vrij hoog was.
+1
George
@jan is hobbyboer
Gelukkig heb ik van al die verschillende hypotheekgedrochten geen verstand en dat wil ik graag zo houden. Er zijn door die gedrochten wel veel mensen in de problemen gekomen. Mensen die tegoeder trouw een handtekening zetten onder een lening waarvan ze de voorwaarden niet of nauwelijks kenden.
+2
jan is hobbyboer
@MTSTAMMINGA
Kars, zoals ik in het begin al zei heb ik geen verstand van al dit soort ingewikkelde dingen. Ik heb nooit meer dan 1 lening gehad en een bedragje op de rekening courant. Ik heb altijd een lening gehad waarop ik afloste tot een paar jaar geleden toen het lening bedrag zo laag was tov totale vermogen in het bedrijf dat ik daar maar mee gestopt ben. Bank vond het in 2000 al erg raar dat ik af wilde lossen. Ik heb eerst jaren variabele rente gehad omdat je in mijn ogen met een vaste rente alleen het risico van de bank betaalde. Daar heb ik het achteraf heel goed mee gehad. Later stelde bank een keer eurobor voor, dat klinkt wat spannender maar is in principe niet zoveel anders dan variabele rente, alleen iets transparanter geloof ik.

Ik heb bijna geen schuld meer dus het maakt mij sowieso weinig uit wat de rente precies is. Vorig jaar hebben ze de lening verlengd voor 3 jaar en dan zien we wel weer. En inderdaad heb ik geen glazen bol, maar ik probeer dingen altijd zo logisch mogelijk te beredeneren, luister naar iedereen, maar probeer m'n eigen conclusies te trekken, altijd eerst kijken naar de belangen van mensen die iets zeggen. Regering had er bijvoorbeeld in 2008/2009 alle belang bij om te zeggen dat het allemaal wel over zou waaien. Net zoals de regering er nu belang bij heeft om te zeggen dat het binnenkort weer beter gaat. Kijk om je heen en trek je conclusies. Ik heb mijne inmiddels al wel getrokken. Dus Rente blijft nog jaren laag.
schoppenboer
@MTSTAMMINGA
Heb ook in zomer 2008 vast gezet voor 10 jaar....
+1
matt
@jan is hobbyboer
denk ook dat de rente laag blijft althans bij de ecb
banken zullen denk ik een hogere opslag gaan hanteren,ze
moeten de verliezen ongedaan maken die ze zelf gecreerd hebben
door onverantwoorde risicos te nemen.
pieta
@schoppenboer
September 2008 ging het er al elke dag over op het nieuws en in de VS was het al wat eerder aan de gang volgens mij.
jorisdriepinter
@pieta
begin 2008 was alles booming. Bv. de staalprijs ging in een half jaar met 20% omhoog. De economie groeide als kool. Onder die omstandigheden is rente vastzetten het overwegen waard.
Dat de boel ging klappen, tja, we weten nu wie het goed voorspelde. Maar achteraf zijn er altijd goede voorspellers 😃
Wat de rente gaat doen: zolang de centrale banken maar doorgaan met het opkopen van obligaties etc. dan blijft de rente wel laag.
Alleen is dat niet zo'n moeilijke voorspelling.
Toen een paar weken terug de FED suggereerde dat dat wat minder kon gaan worden steeg onmiddelijk de rente, en niet een klein beetje ook.
Kortom de rente is nu kunstmatig laag. En hij gaat weer een keer stijgen want de centrale banken kunnen niet doorgaan met hun opkoop programma's. De negatieve effecten daarvan zijn zeer schadelijk. Door de lage rente zoeken beleggers naar meer rendement en stijgen bv. de onroerendgoed prijzen in opkomende economie landen tot grote bubbels, die weer kunnen knappen met grote gevolgen, ook voor ons.
+1
jan is hobbyboer
@jorisdriepinter
Toen ik net begon had ik veel schuld en daar heb ik van geleerd dat veel schuld bijzonder onhandig is. Dat wil ik dus nooit meer. Dan maar een beetje lullig bedrijf. Als ik jouw zo over de risico's hoor praten denk ik dat veel schuld voor jouw ook niet handig is. Bij mij geldt tegenwoordig: als ik financieel omval is 99% van Nederland allang omgevallen, dat leeft wel erg relaxed. Zo ver zal het namelijk niet komen, dit is nog steeds een van de rijkste landen ter wereld. Ik fok liever mooie koeien dan me nog druk te maken over dit soort geld-constructies.
paul1
Als ik wil gokken ga ik wel naar het casino...
jan 1
Quote:
@paul1: als ik wil gokken ga ik wel naar het casino...

Iemand die nix doet gokt ook..
aukevd
Hier ook een swapper, envelop heb ik even ingekeken verder nog niet. Voor mij is 1 oktober 2015 bevrijdingsdag (zoals het nu lijkt) ipv 1 april 2015

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
2