Hogere maisprijs tikt Melkveeindex omlaag

In mei kwam de maisprijs in beweging en sindsdien is deze alleen maar toegenomen. Dit zorgt ervoor dat de Countus Melkveeindex, samengesteld in samenwerking met DCA, zijn stijging over juli kort onderbreekt en zelfs een daling laat zien.

Deel dit topic

Reacties

KOC1981
Weet iemand al prijzen van mais op stam?
ik hoor hier ongeveer 1500€ voor normale mais
jg
Kijk maar op efarm.nl ca 59 euro voor nieuwe mais per ton, de teler beurt 45 euro per ton: 2250 euro per ha minimaal.
mlkvhoudr
Schei nou toch uit jg de mais is minder dan vorig jaar ik heb 1 prijs gehoord hier in de buurt (salland) en dat was rond de 1850 euro
jg
@mlkvhoudr
Inderdaad 8 % minder gepoot en 10 tot 15 % minder opbrengst per ha. Dat geeft bij een grotere vraag ivm ruwvoerkrapte hogere prijzen.
mlkvhoudr
@jg

Vaak ben ik het met je eens maar nu niet 😉 De slachtaanvoer stijgt al dus er wordt geen voer bijgekocht als het te duur is, en dan heb je vraaguitval 😉
+1
koeman
45 euro per ton maar dan zijn de kosten van het op de wagen laden en het hakselen voor de verkoper...
pieta
@koeman
Moet jij kopen?
koeman
@pieta
misschien nog een paar ha, ik moet nog even rekenen en meten hoeveel er ongeveer zit en hoeveel ik nodig heb, maar de prijs is wat ene fouragehandelaar Bakker hier in de omgeving geeft zoals pinokkio hier ook al schrijft, circa 42 euro per ton
Clooney
Onzin mlkvh, veruit de meerderheid v/d bedrijven hebben dit jaar wel een paar ha mais meer nodig tov vorig jaar en de ruwvoer voorraad is nu een stuk kleiner dan in 2012.
Maak toch geen man iets wijs...
mlkvhoudr
Ik verkoop geen onzin, die geef ik gratis weg 😃 maar ik geef alleen maar aan wat ik hoor en dat is de veehandelaar aan de ene kant die het over 10 koeien per bedrijf die in een keer weg gaan en de prijzen die ik gehoord heb voor mais aan de andere kant.

Maar als die prijzen die nou geroepen worden gaan kloppen ben ik blij dat ik voor 1,84/ % ds vast een flinke hoeveelheid perspulp heb gekocht van het voorjaar.

Ik heb de koper van die mais zelf gesproken en ik ga er vanuit dat die me niet in mijn gezicht staat voor te liegen.
albert1
Die 59 euro word idd door de fouragehandel genoemd maar is bij 36% ds.
Vraagprijzen op stam zijn hier tegen de 2000 euro voor goede mais.
pieta
Drogestof van 36% is toch maar heel normaal. Prijs is dan toch ook inclusief hakselen en Btw. Prijs die ik weet is op stam voor 1.950 euro per hectare ex BTW.
+1
storm
Daar gaan we weer, wie lult de prijs omhoog en wie omlaag.
Wie het eerst koopt heeft altijd de duurste mais en als men eenmaal aan het hakselen is blijkt er toch meer mais te zijn als gedacht dus gewoon rustig blijven. Bovendien er komt nog minstens een goede snede herfstgras aan.
pieta
De bestemais is meestal wel verkocht. Bij een 50 euro per ton voor mais maakt de opbrengst per hectare nogal wat uit voor de prijs.
pinokkio
Veenkolonien groningen en drenthe gehakseld op de vrachtwagen 40 tot 42 euro. bij 30 % ds. Dan heb je hem thuis voor 47 a 48 euro. Bij 35 % komt daar nog 5 keer 1,50 bij. Komt dus op 55 euro.
Clooney
Nu heb je nog nat spul!
En wat krijg je thuis via de handel?
Voor de rest is 't gewoon een kwestie van vraag en aanbod wat per perceel en per regio nogal wat verschil kan maken.
mlkvhoudr
Dus 65 euro per ton is kletspraat kunnen we wel concluderen
matt
1500€ ? Heb ik nog niet gehoord,wel gelezen op diverse prikborden...
+1
gezienus
Quote:
@matt: 1500€ ? Heb ik nog niet gehoord

nu komt de vraag matt meer of minder

oude mais 35 euris hier vorige week aangeboden
+1
matt
Net onder of boven de 2000 €
+1
pieta
Dan is ie bij jullie veel goedkoper als bij ons, ik kon vorige week nog 56 euro per ton ex btw krijgen voor kuilmais(oogst 2012).
koetje 10
Je bent gewoon wanhopig op zoek naar mais.
mlkvhoudr
Ikke zelf niet, heb het gewoon besteld van de zomer bij de loonwerker.

Merk vanzelf wel wat de prijs doet, heb in principe ook wel genoeg voer zonder de bij te kopen mais maar wou wel graag wat buffer hebben omdat ik verwacht meer koeien te gaan houden in de toekomst.

Maar het omhoog kletsen laat ik maar aan de fantasten over
jg
Een beeld geven van de huidige en gevraagde prijzen voor nieuwe oogst is iets anders dan omhoog kletsen. De melkprijzen zijn de stuwende kracht achter koopkrachtige vraag.
+1
de hoef
@jg
ik denk eerder de hoeveelheid voer, die er niet is.
Clooney
Er is gewoon maar zeer-weinig goede landbouwgrond in nederland.
Em waarom maakt mlkvh zich eigenlijk zo druk als der volgens hem zoveel mais is?
mlkvhoudr
Ik maak me niet druk, geef gewoon de feiten weer....... maar ik geloof deze discussie voor de rest wel eerlijk gezegd, tenzij ik het niet kan laten toch weer te reageren natuurlijk he 😉
George
Hier in de regio is er nauwelijks vraag naar snijmais. Al jaren wordt er hier meer gedorsen dan gehakseld. En wat prijs betreft is dat meestal ook beter alleen dit jaar lijkt het andersom. Nu lijkt de prijs van snijmais hoger te liggen in de intensievere melkveegebieden. Met de huidige prijzen is het niet mogelijk om €2000 per ha over te houden met korrelmais.
pieta
Wat is de huidige prijs voor korrelmais? Bij welk ds% en wat gaat er evt vanaf?
George
Beste Pieta de afgelopen jaren heb ik het je precies kunnen vertellen. 2 jaar geleden verkocht ik mijn mais al begin augustus en vorig jaar al begin juli. Dat was dit jaar geen optie omdat de prijzen nogal laag waren en er eigenlijk weinig handel was zover vooruit. Zelfs nu weet de maisdrogerij niet wat de prijs is maar ik denk dat je heel goede mais moet hebben om tussen de €1700-€1800 per ha over te houden.
matt
Hoeveel %van het nederlandse snijmaisareaal,is er vorig jaar gedorst
zijn daar ergens cijfers van?
jg
In 2012 ruim 15000 hectare, in 2009 nog 24000 ha. googelen op areaal korrelmais 2012
matt
@jg
ff snel wat opgezocht 230000 ha snijmais 2012 8 procent minder
gepoot 2013 is al 18400.
opbrengsten schat ik lager in dit jaar,wordt op het moment veel
meer gemolken tot wel 10 %
15000 hectare dorsmais,kan dus volledig opgeslokt worden als
snijmais.
weinig tijd nu,zal vanavond wat linkjes opzoeken en plaatsen.
matt
@matt
volgens het cbs cbs.nl/nl-NL/menu/…
is het areaal snijmaïs in 2013 even groot als in 2012 230000

areaal korrelmais was 15500 volgens deze link in 2012

boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/…
Clooney
Geloof niet dat George hem de komende jaren nog gaat veel dorsen.
Einde melkquotum is al snel een feit en als je echt wil verdienen, doe de mais in jou geval in de kuil en maak over een half jaar flink winst.
George
Beste Clooney,
De laatste 10 jaar is in het algemeen dorsen een betere optie geweest wat prijs betreft dan hakselen. Misschien dat dit veranderd maar wij zitten wat betreft melkvee in een vrij extensief gebied. Misschien heb je gelijk en is met inkuilen dit jaar meer te verdienen dan met korrelmais.
+1
harke
Als de snijmaisprijzen rond dat niveau blijven kun je volgens mij net zo goed een doorvoercontract afsluiten bij de aardappelfabriek
yeti
Droge korrel geleverd begin oktober voor € 162 per ton. Ga maar eens rekenen met korrelmais. Dan halen de toppers (zonder droogkosten)nog geen € 1500 NETTO. Dus er komt genoeg aanbod van snijmaïs als de prijs rond dit bedrag gaat.
+1
George
Beste Yeti dat is wel heel erg laag ingeschat. Begin oktober is er geen te leveren omdat de mais dan niet rijp is. Als ik de prijs van vandaag pak zal er ongeveer €160 per ton bij 30% DS worden betaald. Maar ook nu is er geen te leveren. Maar bij 14 ton keer €160 maakt dat toch nog een bedrag ruim boven de €2000 per ha met dee dors-en transportkosten goed betaald!
Clooney
Er is maar heel weinig dorsmais in ons land, 80% v/d dorsmais gaat als ccm naar de varkensbedrijven.
Vorig jaar is ook al veel dorsmais naar de rundvee bedrijven gegaan.
Is laatste 2 jaar maar weinig grasgroei, plus mais ook matig, terwijl bedrijven juist meer voer nodig hebben.
yeti
Een kennis heeft gemalen mais gekocht nieuwe oogst voor € 184 per ton, thuis. Ik kan dan niet berekenen waarom ik dan voor mijn korrelmais aan de bedragen kom die jij noemt George. Ik denk dat hij maar voor MKS of snijmaïs de deur uit gaat.
George
Dit is de huidige prijs voor week 38:
productschapakkerbouw.nl/teelt/marktprijzen/…

Vorig jaar begin juli stond de prijs voor nieuwe levering ongeveer hetzelfde toen ik verkocht. Op die manier kom ik aan die prijs.
yeti
Klopt George, maar is alweer met € 1,50 gedaald! En de nieuwe oogst komt er aan!
George
Yeti de prijs is €210,50 en inderdaad €1,50 gezakt , maar de week ervoor ook met €5 gestegen! Met de prijs van korrelmais kan het eigenlijk maar een kant op en dat is omhoog. Prijs is teveel gedaald. Ik denk dat europees gezien de mais overal wel wat te leiden heeft gehad van de droogte en daarom valt het nog te bezien of de voorspelde topoogsten gehaald worden wat korrelmais betreft. Het kon wel eens lonen om de korrelmais in opslag te houden. Prijzen zijn teveel gedrukt het afgelopen half jaar door deze overoptimistische prognoses. Ik ga uit van een korrelmaisprijs rondt de €200,- per ton.
Dre van Helmond
@George
George wij krijgen meestal een Parijs plus prijs en geen Rotterdam.
Rotterdam mais word allen maar gebruikt om tekorten aan te vullen,en zeker niet hier in het zuiden.
Op dit moment kun je nog niets zeggen van de korrelmais prijzen .
Hier in de buurt staat veel goede mais is in ieder geval een geruststelling.
George
@Dre van Helmond
Klopt Dre dit jaar is het inderdaad moeilijk te zeggen wat de korrelmais prijs zal worden.
gezienus
@George
Heb nú een preis waar. Híer de mais voor verkauft wordt 1100 slechte mais ..1500€ goede mais, op stam veel aanbod weinig vraag
jg
@gezienus
Hier veel vraag en weinig aanbod, prijzen 1700 voor gewone mais en 2200 voor beste mais ca 55 ton per ha met beste kolf.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveeindex en countus geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN