Na melkquota kiest EU niet meer voor aanbodbeheersing

Het gaat weer warm worden in Brussel, of zal de EMB zich ondertussen ook realiseren dat de race is gelopen??

De Europese zuivelindustrie is tevreden met het akkoord over de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Sectorfederatie EDA stelt vooral de meer marktgerichte benadering van het nieuwe GLB op prijs. Na de afschaffing van de melkquota in 2015 zal Europa dus geen nieuwe vorm van aanbodbeheersing introduceren. Zo tevreden als EDA daarover is, zo teleurgesteld is het boerensyndicaat EMB.

Joop Kleibeuker, secretaris-generaal van de European Dairy Associaton (EDA), noemt het GLB-akkoord een bevestiging van de beslissing in 2003 om een marktgericht beleidskader uit te werken voor de zuivelsector. Van een nieuwe vorm van aanbodbeheersing, het streefdoel van de European Milk Board (EMB), wou Kleibeuker niet weten.

Voor de 19 landbouworganisaties in de EU die zich - meestal via betogingen in Brussel - achter de eisen van de EMB scharen, is het een teleurstelling dat de Europese instellingen finaal geen oren hadden naar een marktregulerend systeem dat de melkproductie in de lidstaten kan beheersen na het verdwijnen van de quota. Alleen het Europees Parlement verdedigde een systeem van vrijwillige aanbodbeheersing met een financiële compensatie voor boeren die hun melkproductie afremmen wanneer de melkprijs laag is.

Romuald Schaber, voorzitter van de European Milk Board, noemt het een gemiste kans dat de Europese zuivelmarkt niet op een kostenefficiënte manier crisisbestendiger is gemaakt. "De elementen die wel in het politiek akkoord staan, zoals het versterken van de rol van producentenorganisaties, zijn in crisistijden onvoldoende."

Bron: vilt.be/Na_melkquota_kiest_EU_niet_meer_voor_aanbo…

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , melkprijs , europa , landbouwbeleid , emb , melkproductie , politiek , europees , glb , dairy , zuivelmarkt , gemeenschappelijk landbouwbeleid , zuivelindustrie , brussel en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
2