VRIJLOOPSTAL KAN GOEDKOPER DAN LIGBOXENSTAL

Een vrijloopstal met voerhek en roosters achter dat voerhek is goedkoper dan een ligboxenstal. Laat je de voergang echter weg, dan heb je een grotere oppervlakte nodig. Daardoor stijgen de bouwkosten van een vrijloopstal.

Tussen de duurste en goedkoopste uitvoering van de vrijloopstallen van de deelnemers in het praktijknetwerk ‘Vrijloopstallen’ zit een verschil van 1.300 euro per koe. Daarbij is de melkapparatuur niet meegeteld. Een vrijloopstal kan wel degelijk goedkoper zijn dan een ligboxenstal. Dat blijkt uit cijfers die Bart Naalden berekende voor het praktijknetwerk.

Naalden, student aan Agrarische Hogeschool in Den Bosch, weet na zijn onderzoek dat een ligboxenstal met mestopslag buiten de stal ongeveer 4.265 euro per koe kost. Een vrijloopstal met dichte vloer achter het voerhek kost 3.800 euro per koe.

Meer: vrijloopstallen.nl/2013/05/…

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
Hartstikke mooi, maar als de overheid niet meewerkt, hier bij een Natura 2000 gebied krijg je dat toch nooit van de grond.
josl
En bij die vrijloopstal met dichte vloer achter het voerhek heb je verder geen mestopslag nodig? Ik dacht het wel.
Lood om oud ijzer dus.
Ik had 2 weken geleden nog een boer aan de telefoon die al ver met vrijloopstal was maar nu toch voor traditioneel koos ivm het rumoer rondom de thermoresistente bacteriën in de compost.
innovator
Dan is die veehouder niet goed geïnformeerd door compostbedrijven. Keuze vanuit angst zijn meestal niet de beste keuzes...
cs-agrar
De andere kant is, wil je geadviseerd worden door bedrijven zie zelf leven van het produkt, Die gaan het produkt geen zwarte kanten aanpraten
innovator
@cs-agrar zit wat in, ze moeten ook een bepaalde garantie op hun product kunnen geven.
cs-agrar
@innovator
dat doen ze ook wel, alleen geven ze garantie op het totale produkt en alles wat er aan hangt? Dat doen ze nooit. Want komt het zo ver dat je schade hebt met bijv die thermo-bacterien, dan ligt het aan van alles, maar niet aan het produkt
+2
meelezer
Als ik het bovenstaande artikel lees valt mij op dat het gebruik van het woord kosten misplaatst is. Alle genoemde informatie gaat over de aanschafprijs.

Maar kosten van een stal gaat altijd over rente en afschrijving, arbeid en strooiselkosten. Hier lees ik dus allemaal niks over.
Grasbaal
Hier een hele mooie vrijloopstal voor Wagyu's met zelfs fruitbomen in het midden.

wagyuholland.nl/....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koe , ligboxenstal , roosters , voerhek , stallen , voergang , vrijloopstal en melkapparatuur geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0