Negatieve waarde SWAP

De negatieve waarde van een SWAP contract is fiscaal aftrekbaar!

Deel dit topic

Reacties

jan 1
Leg dat is uit Cornelis!
jg
Bij overdracht/afkoop ? of ieder jaar een deel van de rest looptijd ??
Cornelis
Deze contracten hebben een bepaalde marktwaarde. Omdat vele van deze contracten in het verleden met een hogere rente dan de huidige zijn afgesloten is de waarde ervan meestal (zwaar) negatief. Deze negatieve waarde is fiscaal aftrekbaar.
aukevd
Maar nog geen antwoord :hoe: want de momenteel negatieve marktwaarde komt door de lage euribor, stel die is nu -40.000. met een looptijd van nog 5 jaar oid. wanneer is dat aftrekbaar? wat als over 4 jaar de marktwaarde positief is, moet je dan weer bijlappen .
Cornelis
Die 40 is idd in dit jaar aftrekbaar. En ja het lijkt me logisch dat als ie positief is dat je bij telt. Je hebt wel het rentevoordeel. Maar vraag in elk geval je accountant hoe en wat....
+1
Coen
De SWAP-waarde (positief of negatief) loopt er met het verstrijken van de looptijd toch uit?
dus wat een administratie, per saldo is het toch nihil?

de betaalde kosten van een renteCAP werden bij ons fiscaal egaal verrekend over de looptijd.
wolfje
Hoi Cornelis,

kun je er iets meer over vertellen, en wie of wat is je bron?
Wij hebben een swap die momenteel meer dan 2 ton negatieve waarde heeft,
dus het lijkt me wel interessant!

gr. Wolfje
Coen
Ik denk als je hem afkoopt, en dus die 2 ton feitelijk betaald, die afkoopsom aftrekbaar is van je winst

hoorde laatst dat iemand in zuid-groningen zijn boerderij had verkocht en voor afkoop van een renteswap meer dan 2 ton moest aftikken bij zijn bank 😞 😞
die producten zijn een paar jaar geleden dus veel te gemakkelijk verkocht 😞 😞
+2
Cornelis
Nee Coen, het is niet als je hem afkoopt! En ja achteraf weten we wel hoe het moet. Er zijn echter mensen die wat zwaarder gefinancierd zijn en dit product hebben om de risico s te beperken.
Coen
@Cornelis ken uiteraard het verhaal niet en heb ook geen ervaring met zo'n product.
maar zou je de intenetsite niet ff kunnen geven?

wij hebben gelukkig nooit een renteSWAP gehad, maar wel een renteCAP die op 1 april was afgelopen.
de destijds daarvoor betaalde kosten zijn egaal over de jaren uitgesmeerd.
+1
beemster5
Of te gemakkelijk gekocht.
Quote:
@Coen: dus veel te gemakkelijk verkocht
Cornelis
Bron is mijn accountant. Dit speelt al een tijdje, maar zelfs bij de bank moest ik het ze uitleggen. Je kunt het beste even zelf googlen. Maar in jou geval kun je dus die twee ton nemen in je winst en verleis rekening.
aukevd
Maar heb je dan geen 2x "voordeel"? De "swapvergoeding" boek je toch als betaalde rente en is dus fiscaal aftrekbaar? en dan ook nog eens de negatieve waarde ( wat eigenlijk de som van de renteverschillen gedurende de resterende looptijd is)
pieta
Als ie in waarde stijgt zul je wel weer moeten bijtellen. Dus ook als ie afloopt en de waarde nul wordt. Dus moet je er ook weer erg mee oppassen vanwege de verschillende belastingschijven.
Coen
Pieta, in deze crisisjaren (met een oplopende negatieve waardeontwikkeling) ga je de bedrijfswinst verlagen 😞 dat geeft richting je financier toch geen positief beeld ?

banken pakken alles aan om de renteopslagen te verhogen, een lagere bedrijfswinst is dan toch niet positief ?
Cornelis
@CoenDaar heb ik nog niks van gemerkt. En als de bank alleen naar de winst kijkt hebben ze er echt weinig kijk op. Cash flow Coen daar draait het om!!!
En dan helpt belasting betalen niet mee!
pieta
@Coen
Daar heb je ook een punt. Bij een correcte berekning heeft het geen invloed op je HARR. Zoiets moet je in mijn beleving onder de categorie "afschrijving" boeken.
Ik zou meer gaan rekenen aan het te behalen belastingvoordeel. Daar zit in mijn ogen de kneep.
pieta
@Cornelis
Als het alleen om cashflow gaat Cornelis dan verkoop je toch elk jaar een stuk grond. Dan heb je je cashflow wel in orde.
Cornelis
@pietaDaar heb ik grondverkoop niet voor nodig!
wolfje
Ok bedankt, ga volgende week bellen.
wolfje
Hoi Cornelis, mag ik vragen welke accountant je hebt?
Cornelis
EEn klein kantoor hier vlakbij
cs-agrar
Op de hoek bij Middenmeer?
+1
Cornelis
@cs-agrarNee die hebben het grondig verkloot een paaar jaar terug. daar komt bij dat grote kantoren net slaven van de fiscus zijn.
Erco
@Cornelis
oud werknemer van dat kantoor?
Cornelis
@ErcoWat denk je nou zelf?
+2
casev
Als ik dit zo lees, ben ik blij dat ik er amper wat van snap, en er nooit mee in zee ben begaan.

Ik hoop dat het jullie niet al te veel geld heeft gekost.....
aukevd
Dat hoopte ik ook maar de werkelijkheid is jammer genoeg anders. Zal een zucht van verlichting slaken als hij is afgelopen
pieta
Waarom heb je hem eigenlijk afgesloten? Wat was je bedoeling er mee?
+4
koeman
Ik snap het niet helemaal, swap is toch hetzelfde als een vaste rente van 5 of bijv 10 jaar... alleen is swap een euribor die je 'verzekerd' vastzet, maar je weet toch van tevoren precies wat je de komende jaren gaat betalen? Alleen is of was een swap net iets goedkoper als een vaste rente, bij mij in ieder geval wel. En hoewel die rente nu hoger ligt als de huidige rente moet je daar gewoon genoegen mee nemen. Niet achterom kijken, was toen een keuze omdat je dacht dat de rente ging stijgen en je wist dat je de (swap) rente voor die bepaalde periode kon betalen.
Wat me nog niet helemaal duidelijk is, die negatieve waarde, mag je die dus ook activeren als je de swap niet afkoopt?
+1
aukevd
@pieta
om het rente risico af te dekken. euribor lag in het begin op 2 % oid maar steeg steeds meer. Met in het achterhoofd de % van de jaren tachtig en op advies van de bankman dus een swap afgesloten. Kost achteraf klauwen met geld maar is net zoals Koeman zegt een keuze geweest die verkeerd heeft uitgepakt. dus je verlies nemen en gewoon doorgaan
pieta
@aukevd
Tja, het verschil dat ik indertijd mijn bankman meldde dat als ik de rente vast wilde hebben ik wel zou kiezen voor 5 of 10 jaar vast.
Coen
@aukevd
onze gedachten over afdekking van risico's (dus ook renterisico) is altijd geweest het aanpraten van 'angsthazerij' 😞 😞

die bankmannen springen daar altijd pas op in als de risico's echt in beeld komen, dus voor de rente pas toen in 2008 de rentes sterk opliepen.
daarom hebben velen dus ook een hele dure (en ook langlopende) renteswap van tegen de 5% en betalen nu dus over dit afgedekte gedeelte vaak tegen de 6% rente 😞 😞
+5
aukevd
@Coen
zat natuurlijk ook een stukje zekerheid in. Niemand wist wat er zou gaan gebeuren met de rente. Als je een 8 procent wel kunt betalen zou ik idd het risico wel genomen hebben. Ik kon dat niet dus vandaar.
En als de rente echt omhoog was gegaan zat ik nu te glimlachen als de bank elk kwartaal een mooi bedrag aan mij betaalde en had ik volgens velen goed ingespeeld op bepaalde verwachtingen. Maar goed deze discussie is hier ook al eerder gevoerd
producent
@Coen
Wanneer je een renteswap van 5% afgesloten had wordt daar de variabele te betalen rente mee verrekend,dus is de variabele 3% dan betaal je 2% derivaten is de rente 7% ontvang je 2% derivaten.Je betaald dus gewoon de variabelerente,en dat wordt met derivaten verekend naar die 5%.
Coen
@producent
die renteruil (de kale €uibor versus de renteSWAP) wordt altijd nog verhoogd met de renteopslag, je betaald dus de renteSWAP verhoogd met je renteopslag.
+2
producent
@Coen
Je opslag zit bij de variabelerente in.De renteswap kun je vergelijken met rente vastgezet,alleen is de renteswap verhandelbaar.Je betaald euribor + opslag als rente en het verschil zijn derivaten.
Coen
@producent
je eigen opslag is toch wel uiterst cruciaal omdat veel banken die inmiddels toch behoorlijk hebben verhoogd 😞 😞

de renteSWAP betreft de renteruil en daarbovenop komt je eigen opslag, als je eigen opslag dus wordt verhoogd wordt lenen toch ook weer duurder 😞 😞
Cornelis
@Coen
Tot nu toe heeft Rabo deze opslag niet verhoogd, is 0.6 gebleven!
+1
pieta
@Cornelis
Heb je al nagedacht over wat en hoe je met de aftrekbaarheid van die SWAP wilt omgaan? Is het zo dat als je nu die 2 ton in één keer in mindering gaat brengen dat je die in de resterende looptijd (bijv vijf jaar) weer bij je inkomen moet gaan optellen? Hoe pakt dit uit qua belasting?
producent
@Coen
Hoe zou jij reageren als jij een rente voor 5 of 10 jaar met 0,6% opslag vast zet en na een jaar verhogen ze de opslag met 0,9%.
Wanneer de renteswap afloopt zijn ze natuurlijk vrij om te onderhandelen,als ze de opslag willen verhogen.
Erco
@producent

de renteswap kan je nu ook gewoon weer verlengen hoor. De mijne liep net 3,5 jaar en heb hem verlengd. Dus met 3,5 jaar (zodat ie 10 jaar blijft) maar ik ga wel al direct 0,66% rente betalen... Oke hij duurt dan 3,5 jaar langer maar wie zegt me dat over 10 jaar de rente nog steeds onder de 4,5 % is?
pieta
Quote:
@Erco: maar ik ga wel al direct 0,66% rente betalen

Dat is lekker weinig, bij welke bank moet ik zijn?
Cornelis
@pietaDat is een lang verhaal in mijn geval en niet bestemd voor dit prikbord. Bovendien weet ik het nog niet op dit moment.
Erco
@pieta
minder rente bedoel ik 😉
pieta
@Cornelis
Ik wou je ook maar even prikkelen. Denk er goed over na want bij grote aftrekposten in één jaar moet je wel een hele hoge winst draaien om het interessant te laten zijn. Dat je het specifieke niet op internet gooit heb je groot gelijk in.
pieta
@Erco
Ja dat is weer even wat anders.
+2
pieta
Quote:
@casev: Als ik dit zo lees, ben ik blij dat ik er amper wat van snap

Je bedoelt: Als ik dit zo lees, ben ik blij dat ik er amper wat van swap
+1
George
Ik ben ook blij dat ik totaal geen verstand heb van dit onderwerp. 😄
wolfje
Heb overlegd met mijn accountant maar we komen er niet uit,
zou ik je naam mogen van je boekhouder Cornelis, dan kunnen hun misschien samen overleggen. Kan ook via prive'bericht.

bvd Wolfje

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
11